4 februari 2013 - 2 min. lezen 9 reacties

Het Amerikaans weermodel berekent voor morgenmiddag en morgenavond flinke kansen op winterse buien die zelfs een vleugje windschering (dynamiek) bezitten. Samen met het verticaal temperatuurcontrast (-40°C op 500 hPa) kunnen deze buien onweders produceren die op een korte tijd flink wat (natte) sneeuw produceren. We moeten deze buien met eventuele ‘thundersnow’ morgen goed in de gaten houden!

Weerbericht 4 februari

Vandaag geen winterse toestanden, maar de voorbereidingen tot een nieuwe winterprik. Deze ochtend wordt het hele land geplaagd door flink wat bewolking afkomstig van een koufront. We mogen overal in de voormiddag wat motregen tot lichte regen verwachten waarbij de grootste hoeveelheden bestemd zijn voor het centrum en het zuidoosten van het land.

TIP: later vanmiddag bekijken wij de winterse situatie voor dinsdag en woensdag van dichterbij in dit artikel. Wees er dus zeker als de kippen bij en/of volg ons op Facebook! NoodweerBenelux.

In het westen wordt het snel droger met enkele opklaringen uit het noordwesten. De temperaturen zijn aangenaam voor de tijd van het jaar en bereiken maximaal 10°C in het westen en centrale deel van de Benelux. Elders schommelt het kwik er meestal een fractie onder. De wind waait uit zwak tot matig uit het westen.

Deze namiddag boeken de opklaringen verder terrein richting het zuidwesten. Op veel plaatsen komt het zonnetje er goed doorheen en wordt het best aangenaam. We verkeren op dat moment in een sub-polaire luchtmassa waarin zowel de temperatuur op 850 hPa als de temperatuur op 2 hun daling gaan inzetten. De wind draait geleidelijk naar het noordwesten. Vanavond en vannacht wordt Koning Winter 2012-2013 opnieuw wakker gemaakt met eerst brede opklaringen en later een aanvoer van winterse buien bij minima rond het vriespunt.


Verder lezen

Alles bekijken