Zomerse start van het schooljaar

De grote vakantie is opnieuw voorbij gevlogen. De start van het nieuwe schooljaar lijkt zomers te verlopen. Dankzij een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren kunnen we genieten van stabiel zomerweer. Donderdag starten we nog met temperaturen rond 23°C maar vanaf vrijdag halen we opnieuw zomerse waarde van 25°C en meer. De nachten beginnen snel te lengen waardoor het flink kan afkoelen. Een jas of dikke trui is tijdens de ochtend zeker niet overbodig.

uitloper hogedrukgebied azoren

De uitloper van het hogedrukgebied boven de Azoren zorgt voor aangenaam zomers weer boven de Benelux.

Zomerse start van het schooljaar

Donderdag starten we de dag met enkele wolkenvelden. De ochtend verloopt fris met temperaturen rond 13°C. In de loop van de dag komen er meer opklaringen vanuit het zuidwesten. De wind waait licht uit het zuidwesten waardoor de maxima kunnen klimmen tot een aangename 23°C. Tegen de avond zijn er overal brede opklaringen waardoor het opnieuw flink kan afkoelen. De nacht van donderdag op vrijdag kunnen de minima zelfs onder de 10°C duiken.

Temperatuur donderdag 1 september

Aangename maxima in de Benelux op de eerste schooldag.

Bewolkte maar toch zomerse vrijdag

Vrijdag starten we de dag fris en wisselend bewolkt. De middag en avond zullen ook grotendeels bewolkt verlopen. Slechts af en toe zal de zon eens verschijnen. Maar ondanks de bewolking lopen de temperaturen toch flink op. De maxima halen een zomerse 25°C. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag trekt er een neerslagzone over het noorden van Nederland met neerslaghoeveelheden rond 5 l/m². Het belooft wel een zachte nacht te worden met minima van om en bij de 17°C.

minimum temperatuur vrijdag

Vrijdagochtend zal een jas zeker geen overbodige luxe zijn met minima die plaatselijk onder de 10°C liggen.

Wisselvallige zaterdag

Zaterdagochtend verloopt wisselend bewolkt, zon en wolken wisselen elkaar af. De temperatuur klimt opnieuw richting 25°C. In de loop van de middag neemt de onstabiliteit toe waardoor er enkele stevige buien kunnen ontstaan. Lokaal is zelfs een onweersbui niet uit te sluiten. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag bereikt een nieuwe regenzone de Benelux. De neerslaghoeveelheden schommelen tussen 5 en 10 l/m² Het wordt een zachte nacht met minima rond 15°C.

Onweerachtige zondag

Zondag lijkt de minst mooie dag van het weekend te worden. In de loop van de dag bouwt de onstabiliteit zich opnieuw snel op waardoor er over de hele Benelux opnieuw stevige buien kunnen ontstaan. In Nederland is de kans op onweer het grootst. Het wordt nog wisselvalliger dan zaterdag. Ook de zomerse temperaturen zijn we kwijt op zondag met maxima van amper 19°C. Tijdens de nacht van zondag op maandag zijn er nog steeds enkele buien actief. De minima schommelen tussen 14 en 16°C.

onstabiliteit zondag

We zien dat vooral boven Nederland de atmosfeer onstabiel zal zijn op zondag.

Na het weekend nazomer?

Maandag lijkt nog wisselvallig te verlopen. Vanaf dinsdag zouden we terug overschakelen naar stabiel en aangenaam weer met geregeld brede opklaringen en aangename maxima rond 23°C. De kans op heerlijk nazomerweer begin september lijkt erin te zitten.

Het hele team van Noodweer Benelux wenst we alle kinderen een leuk schooljaar toe! En daarbij vergeten we ook de ouders en grootouders van deze schoolgaande kinderen en jongeren niet die dag in dag uit voor hen klaar staan.

 • Bradley Lems

  Amai GFS ziet het zitten. Voorlopig ziet dinsdag er tropisch warm uit! Half september zo een temperaturen zijn wel vrij uitzonderlijk bij ons.

 • Bradley Lems

  27 graden @oostende vandaag. Van nazomer geen sprake. Voor mij is dit nog gewoon zomerweer?

 • Matthias

  Die is zeker mogelijk, maar ik zou nog afwachten. Het is nog te ver af, en de pluim geeft een grote spreiding meer, maar zal zeker vervolgd worden!

 • mss dan geen hittegolf maar wel hitte volgens GFS, wat denken jullie?

 • Matthias

  Er is nog vrij grote onzekerheid op die termijn. Het kan evengoed kouder worden. Hou ook rekening met het feit dat er 5 dagen met minstens 25 graden moeten zijn waarvan minimaal 3 dagen met 30 graden of meer. Het zou me sterk lijken mocht het gebeuren, maar zeg nooit nooit…

 • volgende week precies weer een hittegolf voor een week lang

 • Thomas

  Kan leuke effecten geven in de winter. Mits een goede setting is de kan op polaire lagedrukgebieden groter. Denk zelfs dat het zeewater nog verder kan opwarmen met de komende zeer warme nazomerse periode.

 • Bradley Lems

  Nee enkel de kustregio”s of gedeeltelijk west-vlaanderen.

 • haalt zo’n onweer dan ook Leuven ten oosten van Brussel?

 • Bradley Lems

  Vooral voor de 2 komende maanden kans op zwaar onweer aan de kustregio”s als de bovenlucht genoeg afkoelt.

 • wat betekent dat eigenlijk voor het weerbeeld van de herfst en winter?

 • Bradley Lems

  Wow! Deze zeewatertemperaturen komen wel zeer dicht bij het record van 2014! En dan nog begin september in plaats van begin augustus.

 • kmi gaat toch meer naar de 30 neigen dan naar de 25

 • Rizky Taufik

  De maand Augustus is in Belgie perfect normaal verlopen. De gemiddelde temperatuur bedroeg 18,1 tegenover 18,0 normaal. Met een perfect normale maand juni en juli erbij kunnen we stellen dat de zomer perfect normaal is verlopen in Belgie.

 • Bradley Lems

  Op de pacific gaan orkaan madeline en lester koers richting hawai wat nog nooit eerder gebeurd is!

 • Jeroen Maes

  Het gemiddelde van de scenario’s gaat eigenlijk nooit ver boven de 25 graden dus zoals Bradley zegt is dat vrij onwaarschijnlijk

 • Bradley Lems

  Eerder mooi nazomers weer 😉 een hittegolf lijkt me onwaarschijnlijk maar met droge landlucht vanuit het oosten nog mooie zomerse dagen tegemoet?

 • nieuwe hittegolf precies op komst

 • Bradley Lems

  Nieuwe run van gfs komt ook af met een spanish plume nu. Kort maar warm?

 • Weer heet weer dus

 • Dexy Roelvink

  Dat ziet er uit als een loepzuivere Spanish Plume (warmteopstoot vanuit het zuiden). Ook niet verkeerd. Ben benieuwd hoe het ensemble van EC eruit gaat zien!

 • Bradley Lems

  Bij ECMWF geen indian summer te bespeuren maar toch wel iets anders op lange termijn 🙂

 • Bradley Lems

  Anders verwoord een oudewijvezomer. Lange tijd warm en mooi nazomers weer.

 • Thomas Verstraete

  Wat mogen we verstaan onder een Indian summer?

 • Bradley Lems

  in de nieuwe 12z run van GFS zien we trekjes van een indian summer. Momenteel nog fantasie. Hopelijk gaat ECMWF hier in mee!