17 september 2016 - 4 min. lezen
3 reacties 3

Een warme periode wordt afgesloten met fel onweer. Het prachtige nazomerweer met recordhoge temperaturen werd donderdagavond afgesloten met enkele fikse onweersbuien. Daarmee komt een einde aan een reeks warme dagen. Stormjager Paul Begijn ging achter het onweer aan voor wellicht de laatste stormchase van het seizoen.

Met het korten van de dagen neemt de kans op onweersbuien in het binnenland snel af. De maanden mei tot en met september zijn bij stormjagers dan ook favoriet als het gaat om het vastleggen van onweersbuien. Enkel de kustgebieden kunnen in het najaar nog interessant zijn voor onweer vanwege de hoge zeewatertemperatuur.

Kans op georganiseerde buien

Het warme weer in de eerste helft van september was vooral een droge warmte, waarbij het niet tot onweer kwam. Pas donderdagavond, met het naderen van een koufront, was er voor het eerst een serieuze kans op onweer. Met een zuidelijke stroming en een imposant lagedrukgebied in de Golf van Biskaje werd steeds vochtigere en onstabielere lucht naar de Lage Landen getransporteerd.

De CAPE-waarden – de voorradige energie om onweer te laten ontstaan – liepen daarbij op tot maximaal 1500 joules/kilogram over een deel van België en zuidelijk Nederland.

stormchase-1509167

De windschering voor het ontstaan van zware buien met windstoten lag met zo’n 25 knopen een stuk lager, waardoor de kans op buien van het type ‘supercell’ nagenoeg uitgesloten was. Toch was de windschering hoog genoeg om een aantal goed georganiseerde buien te laten ontstaan van het type ‘multicell’. Daardoor was er een waarschuwing van kracht voor de kans op kleine hagel en lokaal windstoten.

Toenemende sluierbewolking

De weersverandering werd na de middag al zichtbaar vanuit het zuiden met het naderen van een front uit Frankrijk. Rond de middag nam de sluierbewolking vanuit het zuiden langzaam toe. Het koufront boven Frankrijk werd voorafgegaan door een soort glazen front, een Vore. Hierop kunnen soms pittige onweersbuien ontstaan, alleen blijft het altijd maar weer de vraag of dat ook daadwerkelijk gebeurt.

Voor donderdag waren die kansen nihil. En die verwachting kwam uit: op de Vore gebeurde niks. De activiteit moest duidelijk van het koufront komen.

stormchase-1509166

Aan het einde van de middag drong het koufront met neerslag langzaam richting België. Op het koufront zat op dat moment nog weinig activiteit, hooguit matige regenval. Pas bij het naderen van de omgeving Luik kwam er onweer op. Het front werd ook meer buiig van karakter, waardoor er zich enkele losse cellen konden vormen. Dat gebeurde met name rond Limburg en net over de grens bij Aachen.

Onweer 15 september in beeld

Ik sprak met teamlid Ruud van Level 3 stormchasers af in Uden. Rond de klok van 20.00 uur reden we via de A2 richting Eindhoven, om van daaruit verder af te zakken richting Noord-Limburg. Aanvankelijk ging de aandacht uit naar een losse onweersbui die vanuit Duitsland Midden-Limburg was ingetrokken.

Die hield het echter niet lang vol en dus werd besloten om het vizier te richten om enkele losse cellen die waren ontstaan in Zuid-Limburg. Omdat het al vrij snel donker werd, was het weerlicht richting het zuiden goed te zien. We besloten om in de buurt van Weert een plek te zoeken bij een akker met zicht op het zuiden. Die vonden we in de buurt van het Weerterbos. 

Goed georganiseerde buien

Inmiddels waren de losse buien samengeklonterd tot een lijn. Er was duidelijk genoeg organisatie. Aan de ene kant een voordeel omdat onweersbuien die goed georganiseerd zijn het langer vol houden. Aan de andere kant heb ik liever losse buien, omdat die doorgaans fotogenieker zijn. De treksnelheid van de lijn met onweersbuien lag niet heel hoog, waardoor we vrij lang konden genieten van het prachtige schouwspel.

stormchase-150916

Naast wolk-wolk ontladingen waren er ook regelmatig inslagen te zien. Na de nodige foto’s geschoten te hebben, kwam de neerslag erin en was het over met de pret. De neerslagintensiteit was behoorlijk hoog en dat leverde geen hele fijne rit op langs de randen van het Weerterbos. Eenmaal terug op de snelweg A2 werden de omstandigheden beter en wisten we weer voor de buienlijn uit te komen.

stormchase-1509161

Om niet weer direct in de neerslag te belanden, reden we een heel stuk noordelijker, tot Den Bosch. Daar zochten we nog een plek uit bij de Maas. Helaas was de activiteit op de buienlijn waar wij stonden een stuk minder geworden. Ook kwam de neerslag snel dichterbij, waardoor we onze chase uiteindelijk moesten staken.

stormchase-1509162

Iets na middernacht kwamen we voldaan thuis, weer een ervaring en een paar bliksemfoto’s rijker. Was dit dan de laatste stormchase van het seizoen? Het zou zomaar kunnen, al hopen we natuurlijk nog wat mooie kustbuien met onweer vast te leggen!

stormchase-1509163
stormchase-1509165

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken