1 maart 2016 - 4 min. lezen 0 reacties

Hier zijn we opnieuw met een hemeloverzicht voor de maanden maart en april 2016. Nadat we er zonet een schrikkeldag hebben opzitten staan we min of meer weer op orde wat de tijd betreft. Die schrikkeldag bestaat er omdat de omloopbaan van de aarde rond de zon niet exact 365 dagen is, maar zo een 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45,1814 seconden. Om de 4 jaar halen we dat beetje extra als het ware in. Naast enkele samenstanden van planeten zijn er begin maart de jaarlijkse sterrenkijkdagen.

  • Bekijk onze foto’s ook via Instagram.
  • Oudere artikels over de nachthemel via de zoekfunctie bovenaan!

Overzicht nachthemel maart

Vandaag op 1 maart starten we met de weerkundige lente, ook al zou je dat momenteel niet zeggen met de regen en wind. De astronomische lente begint op 20 maart 2016 (om 05:30 uur). Tijdens de vroege ochtend van 2 maart staat de maan 3° ten noorden van de planeet Saturnus.

De maan 3 graden ten noorden van Saturnus
De maan staat 3° ten noorden van de planeet Saturnus op 2 maart 2016.

Een totale zonsverduistering kunnen ze waarnemen aan de andere kant van onze blauwe planeet op 9 maart 2016. Deze is niet zichtbaar in Europa, maar wel in een strook van China tot en met Australië. De totaliteitszone loopt over Sumatra, Borneo, Celebes en de Stille Oceaan. In de nacht van 21 op 22 maart staat de maan 3 graden ten zuiden van Jupiter.

De maan 3 graden ten zuiden van Jupiter.
De maan 3 graden ten zuiden van Jupiter op 22 maart 2016

Op 23 maart is er een maansverduistering in bijschaduw, maar ook dit is niet voor ons te zien omdat het maximum rond het middaguur zal zijn, met andere woorden onder de horizon. Tijdens de nacht van 25 maart vinden we de maan 4 graden ten noorden van de ster Spica. In de nacht van 26 op 27 maart 2016 schakelen we over van winteruur naar zomeruur, 2 uur zal 3 uur worden zodat we 1 uur minder krijgen dat weekend.

Mars is te zien in de tweede helft van de nacht. Jupiter is de hele nacht te zien. Ten slotte is van de planeten Saturnus ‘s morgens te zien nabij Mars en de ster Antares. De maan is op 2 maart te zien als laatste kwartier, 9 maart als nieuwe maan en op 15 maart als eerste kwartier. 23 maart is het volle maan en op 31 maart is het dan terug laatste kwartier.

Overzicht nachthemel april

Op 8 april kan u een half uur na zonsondergang een poging doen om de smalle maansikkel te vinden in het westen. Recht daarvan zal u ook de planeet Mercurius vinden.

Smalle maansikkel en Mercurius
Smalle maansikkel en Mercurius op 8 april 2016

In de vroege ochtend van 18 april is er een nauwe samenstand van de maan met 2 graden ten noorden ervan de planeet Jupiter. In de nacht van 20 op 21 april staat de maan 5 graden ten noorden van de ster Spica. In de vroege ochtend van 25 april zien we Mars 4 graden ten zuiden van de maan. In de avond van 25 april staat de maan dan weer 3 graden ten noorden van de planeet Saturnus. We spreken hier altijd over de maan als referentiepunt om planeten en sterren vrij makkelijk te vinden. Een handige hulp voor op je Smartphone is de app ‘Sky Map’.

Mars en Saturnus zijn te zien in de tweede helft van de nacht. Jupiter is ‘s avonds hoog in het zuiden waar te nemen. Mercurius is ‘s avond in westelijke richting te vinden. Op 7 april is het nieuwe maan, op 14 april eerste kwartier, op 22 april volle maan om dan op 30 april terug als laatste kwartier te staan.

Sterrenkijkdagen

De Vereniging Voor Sterrenkunde organiseert op 11 en 12 maart 2016 opnieuw twee sterrenkijkdagen. Meer info via de VVS.

sterrenkijkdagen

Weetje

De poolster die we elke nacht bij goede weersomstandigheden kunnen waarnemen boven de noordelijke horizon is een dubbelster. Vanop aarde zien we maar 1 stip maar wie inzoomt met apparatuur ziet als het ware 2 bollen die deels in elkaar opgaan. De meeste dubbelsterren zijn sterren die door de zwaartekracht ‘relatief’ dicht bij elkaar staan. Er zijn ook optische dubbelsterren, die lijken vanop aarde dicht bij elkaar te staan maar staan in werkelijkheid een heel eind van elkaar.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken