11 september 2012 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Rond zonsopgang en zonsondergang staat de zon zeer laag aan de horizon. Dit betekent dat het zonlicht de atmosfeer van de aarde binnendringt onder een veel kleinere hoek dan bijvoorbeeld ‘s middags. Dit heeft voor gevolg dat het licht een veel langere baan in de atmosfeer moet doorkruisen voor het onze ogen bereikt. Wanneer de zon 4 graden boven de horizon staat moet bijvoorbeeld een 12 keer langere atmosfeerlaag worden doortrokken dan wanneer de zon recht boven ons staat.

Tegen dat het licht die grote afstand heeft afgelegd, is al het licht met de korte golflengten (blauw) reeds verstrooid en bereikt het onze ogen niet meer. Enkel het licht met de langere golflengten (rood) bereikt nog onze ogen, zodat we een rode schijn zien.

Een vuurrode zonsondergang door Sam Emmers

Huh? Ik zie meerdere zonnen aan de hemel.

Natuurlijk gaan we hier geen onzin verkopen, maar het is perfect mogelijk dat u plots 2 – 3 zonnen aan de hemel ziet. Dat zijn optische verschijnselen die we in het vakjargon – bijzonnen – noemen. Wie meer informatie wenst, kan terecht in het artikel: 2 of 3 zonnen aan de hemel. Neem ook zeker eens de tijd voor dit artikel: regenboog zonder kleuren.

Bron bericht: meteo.be

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen