Zorgen asdeeltjes uit Canada straks voor een bijzonder schouwspel?
Bosbranden! Ze zorgen niet alleen voor grote problemen op lokaal/regionale vlak, maar de effecten kunnen zelfs wereldwijd merkbaar zijn. Eerder in juni werd het noordoosten van Amerika nog maar getroffen door zo’n aswolk. Grote delen van New York kwamen terecht in een dikke laag van asdeeltjes waardoor het overdag bijna nacht leek. De skyline van New York werd ook erg oranje! Dit soort taferelen zullen we niet meteen in West-Europa zien, maar toch voelen we de impact op een andere manier.
- We zijn op weg naar 200.000 fans op Facebook!
- Actief op Twitter? Teller staat op ruim 65.000!
Aswolk drijft richting Europa
Afgelopen dagen zagen we de aswolk via een westelijke wind richting het oosten opschuiven. De ligging van de straalstroom speelt daarbij in het voordeel om de roetdeeltjes kilometers ver te laten opschuiven. Omdat de roetdeeltjes zich in de hogere luchtlagen van de atmosfeer bevinden, merken we er niet meteen veel van. De effecten zijn vooral zichtbaar in de bewolking die soms een wat vage, oranje schijn kan hebben. De lichtbundels van de zon worden ook wat meer gefilterd.
Weermodellen en computerberekeningen voorzien het dikste pakket aan roetdeeltjes voor nu donderdag. De impact lijkt nog steeds beperkt te blijven tot variaties in tinten van de bewolking. Als het tot wat neerslag komt en enkele roetdeeltjes bevinden zich laag genoeg, dan kan er wat substantie achterblijven op wagens en andere objecten in de tuin.
Nog meer roetdeeltjes op komst?
Op die vraag moeten we helaas bevestigend antwoorden. In Canada is inmiddels meer dan 7 miljoen hectare in rook opgegaan. Er woeden nog steeds honderden bosbranden die de brandweer maar moeizaam onder controle krijgt. Mocht de straalstroom dus gunstig liggen op de Atlantische Oceaan moeten we ook in Europa rekening houden met nog meer verstrooiing van het zonlicht.