28 juni 2023 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Bosbranden! Ze zorgen niet alleen voor grote problemen op lokaal/regionale vlak, maar de effecten kunnen zelfs wereldwijd merkbaar zijn. Eerder in juni werd het noordoosten van Amerika nog maar getroffen door zo’n aswolk. Grote delen van New York kwamen terecht in een dikke laag van asdeeltjes waardoor het overdag bijna nacht leek. De skyline van New York werd ook erg oranje! Dit soort taferelen zullen we niet meteen in West-Europa zien, maar toch voelen we de impact op een andere manier.

Aswolk drijft richting Europa

Afgelopen dagen zagen we de aswolk via een westelijke wind richting het oosten opschuiven. De ligging van de straalstroom speelt daarbij in het voordeel om de roetdeeltjes kilometers ver te laten opschuiven. Omdat de roetdeeltjes zich in de hogere luchtlagen van de atmosfeer bevinden, merken we er niet meteen veel van. De effecten zijn vooral zichtbaar in de bewolking die soms een wat vage, oranje schijn kan hebben. De lichtbundels van de zon worden ook wat meer gefilterd.

Roetdeeltjes op 28 juni 2023 waren zeer goed zichtbaar in het ZW van Frankrijk en boven de Middellandse Zee. Grote kans dat daar een spectaculaire zonsondergang te zien is.

Weermodellen en computerberekeningen voorzien het dikste pakket aan roetdeeltjes voor nu donderdag. De impact lijkt nog steeds beperkt te blijven tot variaties in tinten van de bewolking. Als het tot wat neerslag komt en enkele roetdeeltjes bevinden zich laag genoeg, dan kan er wat substantie achterblijven op wagens en andere objecten in de tuin.

Nog meer roetdeeltjes op komst?

Op die vraag moeten we helaas bevestigend antwoorden. In Canada is inmiddels meer dan 7 miljoen hectare in rook opgegaan. Er woeden nog steeds honderden bosbranden die de brandweer maar moeizaam onder controle krijgt. Mocht de straalstroom dus gunstig liggen op de Atlantische Oceaan moeten we ook in Europa rekening houden met nog meer verstrooiing van het zonlicht.

Op donderdag 29 juni 2023 berekenen weermodellen de piek in aerosolen. De luchtkwaliteit lijkt voorlopig maar weinig aangetast te worden doordat de aswolk zich hoog in de atmosfeer bevindt.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen