25 oktober 2015 - 5 min. lezen 22 reacties

Na een lange periode met somber en koud oktoberweer is vandaag het licht eindelijk weer aangegaan. Weliswaar trekken er nu en dan velden met hoge bewolking over, maar na alle duisternis van de afgelopen tijd is het een hele verademing. De komende week verandert er weinig aan het huidige weerbeeld: de zon schijnt van tijd tot tijd en het blijft nagenoeg droog. Daarbij gaan de temperaturen verder omhoog.

Zuidoostelijke stroming

Vanaf de Atlantische Oceaan trekt er een hogedrukgebied naar het oosten toe, het Europese vasteland op. Tegelijkertijd bevindt er zich een diepe depressie ten westen van Ierland. De kerndruk van dit lagedrukgebied daalt de komende 24 uur naar circa 975 hPa. Tussen beide systemen komt een zuidoostelijke stroming te staan, waarmee zachte en relatief droge lucht vanaf het continent wordt aangevoerd. Het gevolg is dat de zon de komende dagen aardig uit de verf komt.

Maandag begint de dag met mistbanken. Aangezien er weinig wind staat, kan het op sommige plaatsen nog tot diep in de ochtend grijs blijven. Later trekt de mist/nevel overal op. Over de noordelijke helft van Nederland trekt een zwak warmtefront, waardoor hier de bewolking ook ‘s middags overheerst. Elders heeft de zon de overhand. De maxima komen uit op circa 15°C, alleen op de Waddeneilanden en in de Ardennen liggen deze waarden iets lager. In de avonduren klaart het ook in Noord-Nederland op en in de nacht naar dinsdag is het overal helder.

Zachter herfstweer vanaf dinsdag

Dinsdag schijnt de zon volop in het grootste deel van de Benelux. Af en toe trekt er wat hoge bewolking over het noordwesten van Nederland, maar dit mag geen naam hebben. De combinatie van zonneschijn en zachte lucht zorgt ervoor dat de temperaturen nog wat hoger uitkomen dan op maandag. Op de warmste plekken kan het kwik oplopen tot 19 of zelfs 20°C. Dit zijn hoge waarden voor eind oktober, normaal liggen de maxima in deze tijd van het jaar rond 13°C.

luchtdrukdinsdag27oktober
Situatie dinsdagmiddag. Tussen hogedruk boven Noordoost-Europa en lagedruk boven de Atlantische Oceaan zorgt een zuidoostelijke stroming voor aanvoer van zachte en droge lucht (rode pijl) naar de Benelux.
maximumtemperatuurdinsdag
Maximumtemperaturen voor aanstaande dinsdag. In Vlaanderen kan lokaal de 20 graden gehaald worden.

Neerslagkansen komende week?

Het enorme lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan komt langzaam maar zeker wat meer onze kant uit. Op woensdag trekt er een zwak front, gekoppeld aan de depressie, van zuidwest naar noordoost over de Benelux. Voor de neerslagzone uit kan het kwik in Oost-Nederland nog oplopen naar 18°C, elders is het met 15°C iets minder zacht. De wind is matig tot vrij krachtig (3 tot 5 Beaufort) en waait uit het zuiden tot zuidoosten.

luchtdrukwoensdag28oktober
Situatie op woensdag. Het droge weertype wordt tijdelijk onderbroken door een zwakke storing (oranje lijn). Deze storing trekt van zuidwest naar noordoost over de Benelux, waardoor er in de loop van de dag wat buiige neerslag mogelijk is.

Wisselvalligheid zet niet door

Nadat de regen woensdagavond weggetrokken is, arriveert er vanuit het zuidwesten een rug van hogedruk. Als gevolg daarvan nemen de neerslagkansen snel af en klaart het in de nacht naar donderdag vanuit het westen op. Op de Atlantische Oceaan lijkt het diepe lagedrukgebied te gaan stagneren, terwijl het hogedrukgebied boven Zuidoost-Europa wederom zijn invloed uitbreidt over onze omgeving.

Het gevolg is dat de zon er weer vaker bij komt. De wind blijft uit het zuiden tot zuidoosten waaien en dat betekent aanvoer van zachte tot zeer zachte lucht. Dagelijks komen de temperaturen rond of iets boven de 15°C uit. Rond de maandwisseling komt de Benelux zelfs in een gebied met zeer warme lucht terecht, waardoor de temperaturen dan weer omhoog gaan naar bijna 20°C.

luchtdrukzondag1november
Situatie op zondag 1 november. De wind is dan opnieuw naar het zuidoosten gedraaid. Er wordt opnieuw (zeer) zachte lucht aangevoerd.
maximumtemperatuurzondag1november
De verwachte maxima op zondag 1 november. De 06z-run van het Amerikaanse weermodel GFS is zeer zacht te noemen. Op meerdere plaatsen wordt de 20 graden overschreden. Vorig jaar was 1 november ook al extreem zacht met maxima boven de 20 graden.

Later dan toch meer buien en koeler

Op lange termijn lijkt er een einde te komen aan het zachte en droge najaarsweer. Vanaf 2 november zien we uitlopers van lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden zich verplaatsen richting de Noordzee. Fronten krijgen hierdoor de kans West-Europa aan te doen. De straalstroom, de motor van het weer op het noordelijk halfrond, lijkt in deze periode sterk te gaan meanderen (slingeren). Wij komen waarschijnlijk aan de noordkant van de straalstroom uit, waar zich koelere luchtsoorten bevinden. In dat geval gaan de maxima weer terug naar de normale waarde van 12°C.

Eerst maar eens genieten van de aankomende week! De herfstkleuren zijn momenteel op zijn mooist. In combinatie met de zon die de komende week regelmatig te zien zal zijn, wordt het fotogeniek weer buiten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken