16 april 2019 - 3 min. lezen 375 reacties

Na een vrij koel weekend met lokale (winterse) buien in de Benelux, staat ons een heel ander weerbeeld te wachten deze week. Vooral in het tweede deel van de week scheren de maxima hoge toppen en kan de zon uitbundig schijnen. Bijgevolg staat ons een zonnig en zacht paasweekend te wachten!

Koel en wisselvallig weekend achter de rug

Op zaterdag (en in mindere mate ook op zondag) trokken talrijke buien over de Benelux. In het noordoosten van Nederland resulteerde dit in lokale sneeuwbuien. De sneeuw bleef echter maar een korte tijd liggen door de vrij zachte bodemtemperatuur. Ook in de Ardennen viel er sneeuw en daar bleef het witte goud toch wat langer liggen. Op een bepaald moment werd er zelfs een dun sneeuwlaagje geregistreerd.

In Vielsalm (BE) kwam het afgelopen weekend tot sneeuw. In totaal kwam het op meerdere locaties in de Ardennen tot een laagje van enkele centimeters dik. Bron: Jill Debecker - Facebookpagina NoodweerBenelux
In Vielsalm (BE) kwam het afgelopen weekend tot sneeuw. Het kwam op meerdere locaties in de Ardennen tot een laagje van enkele centimeters dik.(Jill Debecker)

Nieuwe werkweek goed begonnen

Op maandag is de nieuwe werkweek wel goed van start gegaan. De maxima klommen op meerdere plaatsen al naar aangename waarden van 15 of 16 graden en dat bij een stralende zon.

En het is nog niet voorbij! Op dinsdag en woensdag krijgen we tijdelijk een dipje in het weerbeeld. Dinsdag kan er vooral in het zuiden van België wat regen vallen, woensdag kan er quasi overal in de Benelux een buitje voorkomen. Tussen de regendruppels door is er wel ruimte voor wat zon. Bovendien blijft het ook zacht met maxima tussen 14 en 17 graden.

Zonnig en zacht paasweekend

Vanaf donderdag tot en met zondag schakelt de lente een tandje hoger. De hele periode kan de zon uitbundig schijnen (op wat hoge wolkenvelden na). Het Amerikaanse weermodel laat deze avond een kleine kans zien op een regen- of onweersbui op zaterdag, maar aangezien de andere weermodellen hier nog niet in volgen, gaan we hier voorlopig dan ook niet van uit. De temperaturen zijn zoals gezegd zeer zacht en krijgen op sommige plaatsen pre-zomerse allures. Op veel plekken in de Benelux gaat het richting 20 graden en meer! Lokaal haalt het kwik zelfs 23 graden!

Zonnig en zacht paasweekend volgens ECMWF.
De maxima voor zondag 21 april (Pasen) volgens het Europese weermodel. Quasi overal in de Benelux haalt het kwik de grens van 20 graden. Enkel aan zee is het wat koeler door een zeebries na de middag.

Zeebries aan de kust

Wie wat verkoeling wil kan altijd een uitstapje maken naar zee. Op donderdag wordt het ook aan de kust 20 graden, maar op vrijdag, zaterdag en zondag staat er een zeebries op het programma. Vooral op zaterdag en zondag zou die wat harder kunnen waaien en het kwik op het strand terugduwen naar waarden beneden de 15 graden. Op vrijdag kan het nog 18 graden worden aan de kust.

Wat met Paasmaandag?

Na een zonnig en zacht paasweekend, zou het wel eens kunnen veranderen op Paasmaandag. Het Europese weermodel ECMWF kiest voor een meer zonaal patroon met toenemende neerslagkansen en lagere temperaturen. Of er ook geknetter in de lucht aan te pas komt moeten we voorlopig afwachten.

Weersverandering op Paasmaandag?
Komt er een weersverandering opzetten na het weekend? Op Paasmaandag kiest ECMWF voor een meer zonaal patroon met koeler en wisselvalliger weer tot gevolg.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken