14 december 2019 - 2 min. lezen 5 reacties

Het was afgelopen dagen duidelijk wie er de hoofdrol kreeg in het toneelstuk van de weerelementen. Wind en regen trokken via een strakke westcirculatie vlot naar West-Europa. Dit resulteerde op zaterdag in windstoten tot 90 km/h in het binnenland. Vooral de buien waren de aanleiding om de hevige windsnelheden ook in het binnenland te veroorzaken. In de nacht van zaterdag op zondag nadert een nieuw windveld de Benelux met mogelijk stormweer voor de westelijke gebieden.

Weersituatie op globaal niveau

Om een stormsituatie beter te begrijpen is het altijd belangrijk om de grootschalige setting te herkennen. We zien op het Amerikaans weermodel GFS een zeer actieve straalstroom op de Atlantische Oceaan. In bepaalde compartimenten waait de wind op 10 km hoogte tot wel 200-250 km/h. Deze motor zorgt voor een constante aanvoer van stevige depressies, die kunnen uitdiepen tot stormdepressies en storm brengen.

Een actieve straalstroom brengt maritieme lucht met een verhoogde kans op stormweer voor de Benelux. Voorlopig geen winterkansen voor de eerstvolgende dagen.

Weermodel AROME berekent hevige windstoten

Bekijken wij de fijnmazige weermodellen zoals ARPEGE en AROME, dan zien we fikse windstoten opduiken in het laatste weermodel. Tussen 04:00 en 08:00 zondagochtend berekent het weermodel windsnelheden die pieken naar 100 tot 110 km/h over de westelijke gebieden van België en Nederland. Op de Noordzee komt dan tijdelijk een zuidwester- tot westerstorm te staan (9 BFT).

Windpatroon laat na middernacht windstoten zien tot 50 km/h.
Rond 04:00 gaat Arome reeds voor windstoten tot 70 km/h.
Zondagochtend haalt de wind fors uit bij momenten. AROME berekent aan de Belgische kust windstoten die vlot 110 km/h kunnen overschrijden.

Waarschuwingskaart 15 december 2019

Er werd gekozen voor de brede level 1 waarschuwing boven de Benelux. In het binnenland verwachten we windstoten van 70 tot 90 km/u. Lokaal is een uitschieter tot 100 km/h niet uitgesloten. Over het westen van België en Nederland zal de wind nog iets steviger uitpakken. Tijdens de ochtendperiode kunnen er zich rukwinden ontwikkelen van 80 tot 100 km/h. Een uitschieter boven 110 km/h is een optie.

Het meest stevige windveld verwachten we zondagochtend tussen 04:00 en 09:00.

Opmerkelijk aan bovenstaand verhaal is dat de neerslagkansen eerder beperkt tot afwezig zijn. Mogelijk dat er in de ochtend een lokale bui ontstaat, maar de neerslagkans blijft doorheen de dag nihil. Het is waarschijnlijk dat we zelfs veelvuldig de zon te zien krijgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen