45

Afgelopen dagen werd het zuiden van Nederland en het oosten van België getrakteerd op winterse neerslag. Een kleinschalig lagedrukgebied trok op vrijdag vanuit Nederland richting het zuiden en ging gepaard met sneeuw aan de zuidoostelijke flank. De resultaten waren behoorlijk winters. Zo viel er in het zuidoosten van Nederland lokaal tot 10 cm sneeuw. Dat was ook het geval in delen van Belgisch Limburg, Luik en de Ardennen. Volgens de nieuwste weermodellen stijgt ook op zondag de kans op sneeuw. Waar die sneeuwkansen het hoogst zijn, krijg je te lezen in dit weerbericht.

Sneeuw vanuit Duitsland

Op zaterdag is het overwegend bewolkt over het oosten van de Benelux met enkele spaarzame opklaringen. Deze bewolking houdt het kwik momenteel ook onder controle in deze regio waardoor het sneeuwdek van ettelijke centimeters voorlopig stand kan houden. Over het westen van België en Nederland krijgt de zon wel meer ruimte en is de temperatuur inmiddels ruim positief. De zon heeft ook een uitdrogend effect wat de kans op gladheid komende nacht doet afnemen.

Op het satellietbeeld zien we dat het noorden van Frankrijk in de zon ligt terwijl de gebieden aan de Duitse grens meestal met bewolking te maken krijgen. Boven Duitsland valt er lokaal sneeuw.

Komende uren behouden we de afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten. Tegen de avondperiode berekenen de nieuwste weerkaarten meer lage wolkenvelden waardoor de daling van de temperatuur een stuk wordt getemperd. In de gebieden met sneeuw kan het enkele graden kouder zijn dan in gebieden zonder sneeuwdek. Richting zondagochtend moeten we rekening houden met toenemende sneeuwkansen vanuit Duitsland.

Lokaal opnieuw 1 tot 5 cm verse sneeuw

Afhankelijk van het weermodel dat wordt geanalyseerd, valt er op zondag opnieuw verse sneeuw in het zuidoosten van Nederland en het oosten van België. Belangrijk in functie van de vele dagjestoeristen die zich zullen verplaatsen richting de Ardennen. Zowel HARM40 als AROME berekenen lichte sneeuwval in de voormiddag die kan aanhouden tot een stuk in de namiddag voor de Ardennen. Op die manier kan er opnieuw enkele centimeters verse sneeuw vallen met gladheid tot gevolg.

Het Amerikaans weermodel GFS berekent een hoge sneeuwkans op zondag 22 januari 2023. De intensiteit van de sneeuwbuien is meestal licht tot soms matig. Hou hiermee rekening op de weg!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken