18 augustus 2023 - 3 min. lezen
6 reacties 6

Na een matige eerste helft van augustus, is er tijdelijk beterschap aan de horizon. Onder de invloed van een hogedrukgebied wordt zachte lucht getransporteerd naar de Benelux met temperaturen tussen 25 en 30 graden. De extremen van meer dan 35 graden zitten niet meer in de verwachting. Daarbij krijgen we ook de zon te zien en blijven de neerslagkansen beperkt. Zijn we vertrokken voor een periode met langdurig zomerweer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weer in Europa

Aan de voorzijde van een trog, met enkele lagedrukgebieden, boven de Atlantische Oceaan wordt zachte lucht richting Europa gestuwd. Vooral in het centrale gedeelte van Europa kan de temperatuur hoog oplopen. De Benelux zit aan de rand van de warmtepomp met iets minder zachte lucht, maar nog steeds royale temperaturen.

Actuele frontenanalyse op vrijdag 18 augustus

Op de temperatuurkaart van Europa is dat ook duidelijk te zien met zachte lucht meer in het binnenland terwijl in het noordwesten van Europa de temperatuur iets lager ligt. De temperatuur klimt daar boven de tropische grens, terwijl dat in de Benelux net niet het geval is. Een zeer warme periode voor een groot deel van Europa wel!

Weersverwachting komende dagen

Zaterdagochtend verlaat een wolkenband via het noordoosten de Benelux en wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De temperatuur kan dankzij de aanvoer van zachte lucht opnieuw naar zomerse waarden stijgen met maxima tussen 24 en 29 graden. Er staat een matige wind uit het westen tot zuidwesten.

Maxima volgens het Nederlandse weermodel op zaterdag 19 augustus

Zondag start nog met lokale wolkenvelden, maar in de loop van de dag klaart het opnieuw op. Zonnige perioden met enkele stapelwolken wisselen elkaar af. Het blijft droog. De meeste zon is weggelegd voor de kustgebieden.

De temperaturen klimmen opnieuw naar waardes tussen 21-22 graden aan zee en 26 graden in het binnenland. De wind waait zwak tot matig uit het westen, later uit het noordwesten wanneer een zeebries de kustgebieden inpalmt. Zomerweer!

Maxima op zondag 20 augustus volgens het Duitse weermodel

Ook in het begin van volgende week blijft het zomerweer aanhouden. Op maandag blijft het nog droog met veel zon en temperaturen die opnieuw vlot voorbij 25 graden klimmen in het binnenland. Aan de kust blijft het altijd koeler door een aanlandige wind met temperaturen daar tussen 20 en 22 graden.

Ook dinsdag start nog zonnig, met eventueel wat nevel. In de loop van de dag ontstaan enkele stapelwolken die tegen de avond kunnen uitgroeien tot een bui, met onweer. De grootste kans hierop is in het oosten van de Benelux, waar de warmste lucht zich bevindt.

Temperaturen schommelen tussen 21 graden aan zee en 28 graden in het binnenland. Meer daarover in onze volgende updates.

Maxima op maandag 21 augustus
Maxima op dinsdag 22 augustus

Vanaf woensdag wordt de aangevoerde lucht opnieuw wat frisser en zakken de temperaturen naar waarden tussen 20 en 25 graden. Af en toe is dan ook een bui mogelijk. Typisch zomerweer voor onze streken!

Weer op lange termijn?

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel toont de ontwikkeling voor de komende dagen goed. Eerst blijft het nog zacht met temperaturen tussen 25 en 30 graden, in het binnenland, aan zee blijft het wat koeler.

Vanaf woensdag/donderdag bereikt geleidelijk minder zachte lucht ons en wordt het koeler met maxima tussen 20 en 25 graden. Daarbij wordt het geleidelijk ook wisselvalliger. Het zomerweer lijkt dus maar van korte duur te zijn!

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken