7

De zomer van 2024 kent zijn ups en downs, althans, zo wordt het ervaren. Als we puur naar de temperaturen kijken, verloopt de zomer duidelijk warmer dan gemiddeld. Opvallend is dat er dit jaar minder extreme weersomstandigheden zijn, en dat is vaak wat het meest in herinnering blijft. Wat betreft neerslag is deze zomer echter natter dan normaal. Hoewel augustus nog niet voorbij is, hebben stationaire buien in Ukkel ervoor gezorgd dat de maand nu al meer regen heeft gekregen dan gebruikelijk. De weermodellen voorspellen voor het einde van augustus een overgang naar rustiger zomerweer, dankzij de vorming van een hogedrukgebied ten noord(oost)en van de Benelux. Wat betekent dit precies voor het vervolg van de zomer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Thermische opstoot op vrijdag en zaterdag

We kabbelen voorlopig wat voort op het elan van augustus tot nu toe: met een afwisseling van warmere en koelere dagen. Eind deze week, vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus, komt er tijdelijk een opstoot van warmere lucht op gang. De reden daarvoor is een uitzakking van een trog over Groot-Brittannië en een uitstulping van een rug aan de oostkant daarvan, over Europa. Tussen beide in staat er vrijdag en zaterdag een stevige Z-ZW wind die lucht aanvoert van over Frankrijk (en Spanje). In deze tijd van het jaar is dat nog steeds warme lucht waardoor de temperaturen duidelijk hoger zullen liggen.

Eind deze week krijgen we een aanvoer van warmere lucht.

Het westen zal zaterdag al in koelere luchtmassa’s vertoeven, met de passage van een koufront, maar in het oosten van de Benelux kan het dan zomers warm worden tot lokaal 28°C. Hoe warm precies, zal afhangen hoe snel het koufront uiteindelijk zijn opwachting zal maken, en hoeveel zon er aan de voorzijde nog mogelijk is.

Hoge temperaturen op zaterdag 24 augustus, vooral in het oosten.

Maritieme lucht zorgt voor afkoeling

Het gaat echter snel op de weerkaarten, want aan de achterzijde van een koufront stroomt er zondag markant koelere, maritiem polaire, lucht, vanaf het westen, over de Benelux. Het resultaat is een duidelijke afkoeling. De temperaturen komen nog uit rond 20-22°C, en door de wind kan het zelfs nog wat koeler aanvoelen. Het zou volgens de huidige weerkaarten wel droog blijven met een mengeling van zon en wolkenvelden.

Koelere lucht bereikt de Benelux op zaterdagavond (westen) en zondag (elders).

Onderstaande kaart toont mooi hoe de temperaturen op zondag in de hele Benelux op een lager niveau liggen, rond 18-20/21°C. De beperktere variatie wordt ook veroorzaakt door de strakke westenwind die de verschillen verkleint.

Lagere temperaturen op zondag met het binnenstromen van maritiem polaire lucht.

Opbouwend Scandinavisch hogedrukgebied

De ontwikkelingen voor volgende week zijn de zomerliefhebbers gunstig gezind. Een uitloper van het Azorenhoog zoekt verbinding met een Russisch hogedrukgebied. Zodra dit lukt, ontstaat er een uitstulping naar Scandinavië waar vervolgens een aparte hogedrukkern tot ontwikkeling kan komen. Aan de zuid(west)kant van dit hoog komt er dan een transport op gang van droge en warme lucht. Dat betekent na zondag een geleidelijke stijging van de temperaturen en droog weer (continentale lucht).

Volgende week wordt de aangevoerde lucht droger en warmer.

Zomers einde van augustus?

Voor dergelijke lange termijn kunnen we beter de weerpluim erbij halen. Die is duidelijk. Zondag kennen we een thermische dip, maar vanaf maandag zitten de temperaturen weer in de lift. Halverwege volgende week is 25°C mogelijk, tegen het einde van de week lijken tropische temperaturen mogelijk. Neerslag wordt dan ook niet meteen verwacht. De lucht is namelijk droog (aanvoer van lucht van over land) en stabiel (hogedruk).

Evolutie van de temperaturen en neerslag komende 14 dagen.

Wat met september?

Als we nog wat verder kijken, naar de eerste helft van september, dan zijn de weermodellen behoorlijk consistent. Lagedruk bevindt zich dan hoofdzakelijk ten noordwesten van de Benelux met een uitstroom van koelere lucht naar IJsland en omstreken. Europa daarentegen ligt, net als eind augustus, onder de invloed van hogedruk met aanvoer van warmere lucht vanaf het zuiden. De geprojecteerde temperatuurafwijking is voorlopig dan duidelijk positief (warmer dan normaal). Betreffende de neerslagafwijking is er voorlopig geen duidelijke voorkeur voor droger/natter weer.

Temperatuur en neerslagafwijking in de eerste 2 weken van september.

We kunnen dus concluderen dat de weermodellen momenteel aansturen op een evolutie naar een zomers einde van augustus en begin van september.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken