Zeldzame zomerregen in de Arabische woestijn
De Verenigde Arabische Emiraten (UAE) werden de afgelopen week geteisterd door zeldzame zomerregen. Het weer wordt in die regio gedomineerd door het hete en droge woestijnklimaat, en zeker tijdens de zomermaanden valt er amper neerslag. In bepaalde stations werden zelfs neerslagrecords gebroken. Wat was er daar precies aan de hand? In onderstaand artikel gaan we daar kort op in.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Klimaat van de UAE
Het klimaat van de UAE wordt gecategoriseerd als een woestijnklimaat. Het heeft dan ook een subtropisch-droog klimaat met hete zomers en warme winters. De warmste maanden zijn juli en augustus, waarbij de gemiddelde maximumtemperatuur in de kustvlakte boven de 45°C ligt. In het Al Hajar-gebergte in het oosten zijn de temperaturen vaak echter aanzienlijk lager als gevolg van de hoogte. De gemiddelde minimumtemperaturen in januari en februari liggen tussen 10 en 14°C.
De gemiddelde jaarlijkse regenval in het kustgebied is minder dan 120 mm, maar in sommige bergachtige gebieden bereikt de jaarlijkse regenval vaak 350 mm. Meer naar het westen toe blijft de jaarlijkse neerslag vaak onder de 100 mm. Deze regen valt voornamelijk tijdens tijdens de wintermaanden, maar tijdens de zomer valt er doorgaans amper neerslag.
Zeldzame zomerregen in de Arabische woestijn
Op 27 en 28 juli 2022 werd er in zowat heel het land regenval geregistreerd. Na twee dagen van onophoudelijke regenval registreerde het havenstation van Fujairah in het oosten zelfs 255.2 mm water, de hoogste hoeveelheid ooit gemeten in de UAE tijdens de maand juli. Oorzaak van deze hoge regenhoeveelheden waren enerzijds een persistent lagedrukgebied gevuld met vocht vanuit de straat van Oman, en anderzijds orografische effecten door het Al Hajar-gebergte in het oosten. Dit leidde in deze gebieden dan ook tot overstromingen.
In Dubai viel zo’n 3 mm. Dit lijkt niet veel, maar het is wel een zeldzaam fenomeen als je bedenkt dat het er tijdens de zomermaanden zo goed als nooit regent. De regenval ging ook gepaard met erg lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Op sommige plaatsen was deze zelfs meer dan 10 graden lager dan het langjarig gemiddelde. Al bij al een merkwaardige en zeldzame situatie dus!