23 augustus 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Nooit eerder sinds het begin van de satellietmetingen waren de temperaturen van het oppervlakkig zeewater op aarde zo hoog. Sinds 13 maart verbreken we dagelijks temperatuurrecords. Op 21 augustus bereikte de gemiddelde zeewatertemperatuur op aarde 21.1°C, wat 0.3°C hoger is dan het vorige record van 2020. De hoge temperaturen worden veroorzaakt door verschillende factoren die verband houden met zowel natuurlijke variabiliteit, zoals El Niño, als klimaatverandering.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Record hoog sinds 13 maart

Onderstaande grafiek toont de gemiddelde zeewatertemperatuur op aarde sinds 1981. Het is belangrijk te vermelden dat het hier gaat om de temperatuur aan de oppervlakte. Zoals te zien met de zwarte lijn ligt de zeewatertemperatuur rond 21.1°C. Sinds 13 maart liggen de temperaturen boven het hoogste dat ooit gemeten is. Op 21 augustus bedroeg de afwijking ten opzichte van het vorige record zelfs 0.3°C.

Evolutie gemiddelde zeewatertemperatuur op aarde. (Climate Reanalyzer)

Onderstaande kaart toont de afwijking van de zeewatertemperatuur ten opzichte van het gemiddelde tussen 1971 en 2000. Het valt op dat vooral de Noord-Atlantische Oceaan opmerkelijk warm is, maar ook de noordwestelijke Pacifische Oceaan, de Oost-Siberische Zee (afwijking > 6°C) en de westelijke Pacifische Oceaan langs de Evenaar.

Dit laatste is een duidelijk effect van El Niño die de afgelopen lente is gestart. De hogere temperaturen in de andere oceanen en zeeën worden veroorzaakt door klimaatverandering (die voor een geleidelijke stijging van de temperatuur van het zeewater zorgt) en bepaalde weerpatronen.

Temperatuurafwijking ten opzichte van normaal (1971-2000). (Climate Reanalyser)

Noord-Atlantische Oceaan en Middellandse Zee uitzonderlijk warm

Als we inzoomen op de Noord-Atlantische Oceaan valt het op dat dit basin al vanaf begin maart record warm is. De afwijking ten opzichte van het vorige record bedroeg eind juli zelfs +1°C, wat enorm veel is voor trage systemen zoals oceanen. Op 21 augustus bedroeg de gemiddelde zeewatertemperatuur in de Noord-Atlantische Oceaan 25.3°C wat het hoogste is dat ooit gemeten is.

Evolutie van de gemiddelde zeewatertemperatuur van de Noord-Atlantische Oceaan. (Climate Reanalyser)

Vooral het gebied net ten zuiden van Groenland is momenteel fors warmer dan normaal, alsook het water voor de westkust van Afrika. De vermoedelijke oorzaak zijn de langdurige zwakke Passaat-winden en de beperkte hoeveelheid Sahara-stof (dat normaal voor afkoeling zorgt). Aangezien warmer zeewater meer energie kan leveren zou dit kunnen betekenen dat orkanen de komende weken/maanden feller kunnen uitpakken in Noord-Amerika en de kans op stormweer bij ons iets groter wordt.

Afwijking zeewatertemperatuur Noord-Atlantische Oceaan. (Climate Reanalyser)

Middellandse Zee

Nog wat verder inzoomend, op de Middellandse Zee, is het duidelijk dat deze ingesloten zee ook beduidend warmer is dan normaal. De afwijking is het grootst in het noordwesten (Spanje – Frankrijk) met daar momenteel een afwijking van 4-5°C. Dit is vooral veroorzaakt door de langdurige zuidenwind (uitblijven Mistral) en de hoge temperaturen die samenhangen met de hittegolf in Spanje en Frankrijk.

Verandering van de zeewatertemperatuur tijdens de afgelopen week. (CEAM)

Dankzij het koelere weer begin augustus is de Middellandse Zee momenteel niet meer record warm. Echter, de recente opwarming doet de gemiddelde temperaturen wel opnieuw stijgen richting recordniveau.

Gemiddelde temperatuur van de Middellandse Zee. (CEAM)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken