18 december 2020 - 4 min. lezen
721 reacties 721

De komende dagen is de winter ver zoek. We krijgen zeer zacht en wisselvallig decemberweer, met vaak actieve regenzones die de revue zullen passeren. Het is ook zeer zacht voor december, met temperaturen die opnieuw de dubbele cijfers opzoeken. Tegen het einde van de week lijken de temperaturen opnieuw terug te keren naar normalere waarden, maar dé hamvraag die velen onder ons zich stellen is uiteraard: komt het dit jaar tot een witte Kerst…?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zeer zacht en wisselvallig decemberweer

Algemene weersituatie

De komende dagen zal ons weer steeds meer beïnvloed worden door een activerende straalstroom. We krijgen een komen en gaan van trogjes en vooral volgende week passeren er regelmatig actieve en golvende storingen. Op zondag mogen we even een drogere adempauze verwachten.

Regen op zaterdag

Zaterdag starten we de dag nog met opklaringen. Geleidelijk neemt echter de bewolking toe op nadering van een koufront en vervolgens mogen we in de loop van de dag (lichte) regen verwachten vanaf het westen. Met temperaturen tussen 9 en 12°C is het toch wel ruim 5 à 6°C te zacht voor de tweede decade van december.

Temperaturen op zaterdag (ICON).
Een zwak koufront trekt zaterdag over de Benelux.

Meestal droog op zondag

Zondag zouden we tussen de storingen vallen en zou het volgens de laatste weerkaarten grotendeels droog blijven. Enkel over het uiterste zuidoosten van de Benelux zou er wat regen kunnen vallen en ook in de kustregio’s is een spatje neerslag niet uit te sluiten. Het wordt iets minder zacht dan op zaterdag, maar de temperaturen liggen met 7 tot 10°C nog steeds ruim boven normaal.

Maxima op zondag (ICON).
Zondag vallen we tussen de regenzones in.

Actieve regenzones volgende week

Begin volgende week krijgen we zeer zacht en wisselvallig decemberweer. Onder invloed van een op dreef gekomen straalstroom passeert een langgerekte trein van storingen over de Benelux. We mogen volgende week dus een hele plens regen verwachten en ook de wind zal een tandje bijsteken. Vooral op maandag komen er stevige windstoten voor, met pieken tot 70 à 80 km/u op vele plaatsen, volgens weermodel GFS.

Op maandag en dinsdag trekken er actieve regenzones over.
Vooral op maandag verwachten we windstoten. Kaart: GFS.

Op woensdag en donderdag trekt een diepe hoogtetrog over onze regio en daarachter komen we terecht in polaire luchtmassa’s. Woensdag is het nog zeer zacht en regenachtig. Donderdag neemt het kwik een duik en mogen we nog buien verwachten. Op de Ardense hoogtes kan de neerslag een winters karakter aannemen.

Krijgen we een witte Kerst?

Het ziet ernaar uit dat we na een zeer zachte episode begin volgende week in de aanloop naar Kerstmis richting meer normale temperaturen zullen evolueren. De temperatuurpluim toont ons echter nog steeds ruim positieve temperaturen op 24 en 25 december. De kans dat we te maken zullen krijgen met een witte Kerst is dus beduidend klein.

Op de Ardense hoogten is de kans op een witte Kerst groter, aangezien de temperaturen daar ietwat lager liggen. Daar zou er dus tijdelijk wel eens wat winterse neerslag kunnen vallen, vooral op 24 december. Volgens de meest recente weerkaarten zou een hogedrukrug ons op Kerstdag grotendeels droog weer bezorgen, bij maxima rond een graad of 5. Dit scenario dient echter wel nog bevestigd te worden.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken