0

Satellietobservaties toonden op 19 september 2022 een minimum aan zee-ijs rond de Noordpool. Het minimum bedroeg iets minder dan 5 miljoen vierkante kilometer. Dit is het negende minste sinds het begin van de observaties. De zomer verliep eerder koel in het hoge noorden, maar de afgelopen weken versnelde de afname.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Minimum aan zee-ijs bereikt

De inkomende zonne-straling piekt eind juni, maar door het vertragend effect van de opwarming van lucht een zeeën, door de warmtecapaciteit, bereiken de oceanen hun hoogste temperatuur pas in augustus/september. Het zee-ijs rond de Noordpool bereikt dan weer half september een minimum.

Op basis van de meest recente observaties lijkt het dat er dit jaar, in 2022, een minimum aan zee-ijs bereikt werd op 19 september. Het minimum bedroeg ~4.7 miljoen km². Dat is het 9e kleinste sinds het begin van de metingen. Ondertussen is het ijs aan het uitbreiden, om dan vervolgens tegen begin maart weer een maximum te kennen.

Is het minimum van zee-ijs dit jaar bereikt op 16 september?

Onderstaande kaart toont de omvang van het jaarlijkse minimum vergeleken met de gemiddelde minimale omvang 1981-2010. Het valt op dan een klein eiland, of een “ice patch”, zich heeft afgescheurd van het hoofd zee-ijs in de oostelijke Siberische Zee. Ook bij de Beaufort Zee is een kleinere patch van zee-ijs aanwezig.

Omvang van het zee-ijs bij het minimum in 2022. (NSIDC)

La Niña en koelere zomer

Het absolute minimum sinds het begin van de observaties staat nog steeds op 2012. Toen zorgde El Niño voor hogere temperaturen en daardoor minder zee-ijs. In de zomer van 2022 hadden we te maken met La Niña waarbij er typisch meer zee-ijs overblijft.

In augustus 2022 was er nog relatief veel zee-ijs rond de Noordpool dankzij de koelere zomer.

Afgelopen maanden laag er een persistente trog met koelere lucht ten westen van Europa. Terwijl Europa lag te bakken en braden in de zon en met droog weer, verliep de zomer in het hoge noorden koeler.. De afgelopen weken kwam er echter een verandering in het patroon met advectie van zachte lucht naar het noorden (ten westen van Europa). Daardoor kampt Groenland nu met de grootste smelt-oppervlakte voor de tijd van het jaar sinds het begin van de observaties.

Smelt oppervlakte (%) op Groenland. (ULiege)

We zijn vooral benieuwd hoe het ijs zich zal ontwikkelen als een nieuwe La Niño cyclus zich aandient. Krijgen we dan een nieuw absoluut minimum?

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen