32

De eerste dagen van april verliepen op sommige plaatsen zeer nat en koel. Op die plaatsen is dan ook al een maandhoeveelheid aan neerslag gevallen op nog geen week tijd! De komende dagen mindert de neerslaghoeveelheid en gaan de temperaturen ook geleidelijk omhoog. Een echt lente-offensief met zachter en droger weer, of toch maar niet?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actuele weersituatie

De Europese weerkaart van deze ochtend laat een omvangrijk lagedrukgebied zien boven Scandinavië. Aan de zuidwestflank koerst een randstoring naar het oosten met in het zuiden van België winterse neerslag. Op de Atlantische Oceaan ontstaat er eveneens een rug, die ons weer later gaat beïnvloeden.

Europese weerkaart van vrijdagochtend

Vanaf zondag, en zeker maandag, schuift dat hogedrukgebied richting onze contreien. Dit levert zachter en droger weer op. Aan de westflank van het hoog wordt immers zachte lucht aangevoerd uit het zuiden. Of dit ook een stabiele situatie blijft, is een groot vraagteken. Het leidt alleszins tijdelijk tot een zachtere en minder natte periode!

Verwachting van het Amerikaanse weermodel voor zondag

Weersverwachting komende dagen

In het kielzog van het lagedrukgebied dat op vrijdag ten zuiden van de Benelux trekt, wordt op zaterdag koele en onstabiele lucht (T500 van -34°C) aangevoerd. Vooral in Nederland leidt dit tot de vorming van enkele (felle) aprilse grillen. Lokaal kan daar ook een donderslag bij weerklinken. In België zijn de buien minder talrijk. De temperaturen klimmen naar temperaturen 6 graden in Hoog-België tot 8-10 graden elders.

Zondag start met veel hoge wolkensluiers, maar de zon is wel van de partij. In de loop van de namiddag ontstaan dan stapelwolken. Deze kunnen zeer overheersend zijn. Het blijft op een zeer lokale bui na droog. Aan de temperaturen verandert niet veel. Deze liggen tussen 7 en 11 graden.

Maandag wordt een zonnige en droge dag. Er zijn wel van in de ochtend reeds enkele hoge wolkensluiers. Deze kunnen af en toe de zon sterk sluieren. De maxima klimmen hoger dan de dagen voordien met temperaturen tussen 10 graden in het noorden van Nederland en 15-16, lokaal 17 graden in België.

De temperatuur ligt op maandag beduidend hoger

Op dinsdag zet de stijging van de temperaturen zich nog door. Opnieuw zijn er wel veel hoge wolkensluiers aanwezig. Het wordt zacht met temperaturen die tot 20 graden kunnen klimmen.

Dinsdag voor het eerst 20 graden in Ukkel?

In de loop van dinsdagavond zou ook de concentratie aan Saharazand opnieuw toenemen. Door een sterk uitzakkende trog net ten westen van het Iberische Schiereiland, kan dat zand opnieuw naar het noorden geblazen worden. We houden dit natuurlijk in de gaten!

Dinsdag zou er opnieuw veel Saharazand in de lucht kunnen hangen

Langere termijn?

Vanaf woensdag wordt het sterk onzeker op de weerkaarten. Het Amerikaanse weermodel laat een hogedrukgebied ontstaan boven Scandinavië. Het blijft hierbij grotendeels droog, maar de lucht komt vanuit het relatief frisse noorden. De temperaturen zullen daardoor opnieuw een stapje achteruit doen met maxima tussen 10 en 15 graden. Het Europese weermodel moet hier niets van weten en laat het hogedrukgebied vooral boven het Europese vasteland liggen. Op die manier wordt vanuit het zuidwesten zachtere oceaanlucht aangevoerd. De temperatuur ligt daardoor beduidend hoger (15-20 graden), maar dat geldt ook voor de neerslagkansen!

De weerpluimen weerspiegelen dit beeld ook. De weerpluim van het Europese weermodel is zachter volgende week. Aan het einde van de periode neemt de temperatuur duidelijk af en verhogen de neerslagkansen. Benieuwd of dit ook gaat uitkomen, maar daarover meer in de volgende berichten! Het lijkt dus vooral zachter en droger te worden de komende dagen. Of het ook volledig droog blijft, dat moet nog bepaald worden!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken