5 mei 2023 - 4 min. lezen
90 reacties 90

Na meer dan een halfjaar is het eindelijk gelukt om nog eens 20 graden te halen op een landelijk weerstation. Meer nog, in Ukkel klom het kwik zelfs voorbij 25 graden, waarmee de eerste zomerse dag van het jaar een feit is! Het ziet er echter niet naar uit dat die kaap snel opnieuw wordt bereikt. Het blijft evenwel zacht, maar vaak ook wisselvallig.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weerbeeld in Europa

Aan de voorzijde van een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan wordt zachte, maar onstabiele lucht aangevoerd. Door de kracht van de zon en de relatief koude bovenluchten, samenhangend met een trog, ontstaan in het westen van Europa makkelijk buien, ook met onweer. In Scandinavië bevindt zich een hogdrukgebied dat droge en koele landlucht naar het westen probeert te duwen, maar slaagt daar niet in.

Weerkaart KNMI voor vrijdagmiddag

De temperaturen in Europa volgen de typische verdeling van het voorjaar. Langs de Middellandse Zee is het al zomers met temperaturen rond 25 graden of meer, behalve in het zuidoosten. Daar zorgt een lagedrukgebied voor wisselvallig weer. In het noordoosten van Europa bevindt zich nog relatief koele lucht met temperaturen tussen 0 en 10 graden. In het centrale gedeelte van Europa schommelt het kwik rond de normale waarden of iets erboven.

Maximale temperaturen op 5 mei 2023 in Europa

Weersverwachting komende dagen

Na een zachte, maar wisselvallige vrijdag lijkt ook het weekend uit hetzelfde vaatje te tappen, zij het wel met een kleinere buienkans. Zaterdag start droog met brede opklaringen. Lokaal is wat nevel of wat mist mogelijk, maar geleidelijk neemt de bewolking steeds verder toe en wordt het overwegend bewolkt, vooral in België. Later op de dag ontstaan ook enkele buien, mogelijk met onweer. Het blijft zacht met maxima tussen 15 en 20 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidelijke hoek.

Maxima op zaterdag 6 mei

Ook op zondag hebben we nog te maken met veel bewolking en valt er al van in de ochtend af en toe wat regen of een bui. In de loop van de dag ontstaan enkele opklaringen, maar dit wordt afgestraft met intensere buien waarbij onweer niet is uitgesloten. De maxima blijven het goed doen en schommelen, afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen, tussen 15 en 20 graden. Lokaal is 21 graden niet uitgesloten. De wind waait zwak uit zuidoostelijke hoek, later op de dag ruimend naar het westen.

Maxima op zondag 7 mei

Ook in het begin van de nieuwe week, blijft de Benelux gevoelig voor regen of enkele buien. Maandag start droog met enkele brede opklaringen, maar geleidelijk neemt de bewolking toe vanaf het westen en volgt een (zwakke) regenzone. De hoogste maxima worden bereikt in het oosten, waar de zon het langst kan schijnen en schommelen dichtbij 20 graden. Elders is dat eerder 15-18 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten.

Maxima op maandag 8 mei

Op dinsdag blijft diezelfde neerslagzone nog wat slepen over het oosten van de Benelux en intensiveert opnieuw waardoor het langdurig kan regenen. In de loop van de dag trekt de neerslagzone dan verder naar het oosten, maar vanaf het westen kunnen opnieuw enkele buien ontstaan. De maxima liggen opnieuw tussen 15 en 20 graden. Er staat een matige wind uit het westen.

Ook de dagen daarna blijft het kwik vaak tussen 15 en 20 graden schommelen en blijft de kans op neerslag aanwezig. Het blijft dus zacht, maar wisselvallig!

Langere termijn?

Het ziet er naar uit dat het zacht en wisselvallig blijft. De temperaturen blijven steeds tussen 15 en 20 graden schommelen met elke dag wel kans op een bui of onweer. Er is geen flatliner van de neerslag, zoals we de afgelopen jaren vaak hebben gezien. Het is pas tegen het einde van volgende week dat het kwik mogelijk opnieuw wat lager komt te liggen met maxima rond of zelfs onder 15 graden, maar dat is nog ver vooruit.

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Meer nog, de meest recente run van de langetermijnsvoorspelling van het Europese weermodel, laat ook in juni duidelijk signalen zien voor een natter weerbeeld. Echter, lijkt dit ook wel een warm scenario te worden. Lagedrukgebieden nestelen zich in de buurt van het Iberische Schiereiland, waardoor de Benelux in een warme, maar vochtige zuidelijke stroming komt te liggen. Krijgen we na enkele schamele jaren opnieuw een leuk onweersseizoen? Wordt vervolgd!

Rode en groene kleuren in de Benelux begin juni: zacht, maar ook nat! Onweer? (Bron: ECMWF)

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen