1 februari 2020 - 3 min. lezen 1 reacties

Vandaag en morgen vindt in het Zwitserse Dübendorf het WK veldrijden 2020 plaats. Het is de achtste keer dat het kroonjuweel van het veldrijden in Zwitserland plaatsvindt. Traditioneel is het een evenement waar veel mensen naar kijken. Men is dan ook benieuwd naar de weersverwachting. Wordt het een ouderwetse modderpoel met regen/sneeuw of blijft het droog met een vleugje februarizon?

Klimatologie van Zwitserland

Het plaatsje Dübendorf ligt ten oosten van Zürich. Deze regio ligt ver van warme zeeën/oceanen verwijderd en heeft dus wat grotere temperatuurcontrasten dan de Benelux. Hoewel er volgens de Köppen-kwalificatie nog officieel een gematigd zeeklimaat heerst, is er sprake van een substantiële continentale invloed. Dat wordt vooral waargenomen in de wintertemperaturen: die liggen wat lager dan bij ons.

Overdag bedragen de waarden van december t/m februari gemiddeld zo’n 3 à 4°C, maar ‘s nachts daalt het kwik tot duidelijk beneden nul (-1 à -2°C als normaal). Bij uitbraken van polaire lucht valt er bovendien ook veel sneeuw. Dit gebeurt vooral wanneer de luchtaanvoer uit het noorden komt en de koude poollucht zodoende recht tegen de noordzijde van de Alpen aanbotst. Hierdoor ontstaat veel orografische neerslag, wat ‘s winters door de lage temperaturen vaak aanleiding geeft tot tientallen centimeters sneeuw. In extreme gevallen valt er wel een meter.

wk veldrijden locatie
De ligging van Dübendorf, de locatie van het WK veldrijden 2020 (Google)
  • Bekijk hier het programma van het WK veldrijden 2020;
  • Benieuwd naar het klimaat van de Alpen? Hier vind je meer info.

Weersverwachting WK veldrijden 2020

Zaterdag

Hoe winters de klimaatstatistieken er ook uitzien, voorlopig is winterweer in de Alpen net als in de Benelux ver te zoeken. Vrijwel overal in Europa is de zachte lucht inmiddels diep doorgedrongen. Dit betekent een uitermate zachte editie van het WK veldrijden.

Op deze zaterdag beginnen we in Dübendorf nog heel aardig met een afwisseling van wolkenvelden en zon. Met maximumtemperaturen van 14°C en hooguit een windkracht 2 uit het zuidwesten is het haast lenteachtig te noemen. Vanaf het middaguur neemt de bewolking vanuit het westen echter toe. In de loop van de middag gaat het regenen. Het lijkt er niet op dat dit zware regenval is: er valt circa 1 tot 2 millimeter.

Toch is dit wel genoeg om bij de latere middagwedstrijden, zoals het WK voor mannenbeloften en het WK elite voor vrouwen, voor modder te zorgen. De vrouwenjunioren hebben hier geen last van: zij starten reeds om 11.00 uur. Dan is de neerslag er nog niet.

neerslag zaterdag 12 uur
Neerslag op zaterdag om 12.00 uur
neerslag zaterdag 15 uur
Neerslag op zaterdag om 15.00 uur

Zondag

De tweede dag ziet er veel regenachtiger uit. In de ochtend is het al bewolkt en motregent het stevig. In de middag zien we een neerslaggebied intensiveren aan de noordkant van de Alpen en kan het echt gaan plenzen. Uit deze zone kan wel 10 millimeter vallen. Het kan zondag wel eens uitlopen op een echte modderpoel met veel spektakel. Dit geldt voor alle drie de wedstrijden op deze dag, maar misschien nog wel het meest voor het WK elite voor mannen dat om 14.30 uur start. De regen lijkt dan namelijk op zijn heftigst.

Met de temperatuur zit het zondag wel goed. Het wordt circa 13°C bij een windkracht 3 uit het westen tot zuidwesten. Tijdens de late namiddag intensiveert de wind en halen we windstoten tot 60-70 km/u.

neerslag zondag 14 uur
Neerslag op zondag om 14.00 uur

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken