Wisselvalligheid troef tijdens de Sinterklaasperiode
Afgelopen weken lagen de weerkaarten er soms spannend bij met winterse aspiraties. Zoals wel vaker het geval in de Benelux, is het altijd koffiedik kijken tot het allerlaatste moment, omdat voor echt winterweer de puzzelstukjes netjes in elkaar moeten vallen. Zoals wel vaker, wonnen ook deze keer de zachtere opties het van de koude, en kregen we een winters kwakkelweertje.
- Ben jij 1 van de 16.000 leden op Youtube? Abonnees gratis!
Dat wisselvallige kwakkelweer zullen we ook de komende dagen nog behouden. Af en toe passeren er neerslagzones met vaak regen. Daarmee kunnen we stellen dat het een wisselvallige Sinterklaasperiode wordt. In de Ardennen kan de neerslag nog vaak een winters karakter aannemen. Daar kan er de komende dagen opnieuw sneeuw bijvallen die kan accumuleren. In het laagland gaat het meestal om doodgewone regen, maar op maandagavond lijkt ook daar de kans op (smeltende) sneeuw weer toe te nemen. Qua timing van de neerslag zijn de weergoden de Sint en z’n pieten gunstig gezind zo lijkt, want Sinterklaasnacht lijkt dankzij de passage van een mobiele hogedrukrug overwegend droog te verlopen.
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Algemene weersituatie
We hebben de komende dagen te maken met een sterk meanderende straalstroom. Initieel liggen we in een trog en vertoeven we aan de koele kant van de Jet. Richting maandagnacht (Sinterklaasnacht) volgt een trekrug, gevolgd door een nieuwe trog. In de eerste trog trekken ook een aantal lagedrukgebiedjes zuidwaarts, met bijhorende storingen die regelmatig voor neerslag zullen zorgen. De luchtsoort is maritiem en gestoord, eerst gematigd van oorsprong, maar deze wordt stilaan ook opnieuw polair. Daarmee kan de neerslag in de loop van maandag opnieuw winters worden, zeker in de Ardennen.
Wisselvallige Sinterklaasperiode
Zaterdag bewolkt en ook regen
Zaterdag is een wisselvallige dag. Het is bewolkt tot betrokken, en er passeert ook opnieuw een (actieve) storing in de loop van de dag. Met de passage van de storing kan er ook opnieuw behoorlijk wat regen vallen. In de Ardennen is dat initieel ook regen, later kan de neerslag opnieuw transformeren naar (smeltende) sneeuw. Tegen de avond wordt het droger en volgen er ook wat opklaringen. Er ontstaan echter wel nog enkele buien, vooral in het westen. De maxima liggen tussen zo’n 3 en 8°C. Achter de storing stroomt er opnieuw koelere lucht binnen. De wind is eerst zwak en zuidelijk, later matig en ruimend naar west.
Volgende storing op zondag
Op zondag hebben we te maken met lagedrukkernen die afzakken naar het zuiden via onze contreien. Daarrond circuleren nog enkele storingen (backbent-occlusies) die af en toe ook opnieuw voor perioden van regen kunnen zorgen overdag. ‘s Ochtends is het koud. Overdag is het meestal bewolkt. Tussen de storingen met regen in zijn er ook drogere perioden. In de Ardennen kan de neerslag ook opnieuw vallen als sneeuw. Elders is het veelal regen maar is een natte sneeuwvlok ook niet uitgesloten. De temperaturen klimmen naar waarden tussen 0°C op de hoogste toppen van de Ardennen, tot 8°C in het uiterste westen. Door de passage van de depressiekernen is de wind erg variabel, met grote verschillen in windkracht en -richting.
Overwegend droge Sinterklaasnacht, maandag winterse neerslag
Tijdens de nacht van zondag op maandag, wanneer de Sint en z’n pieten over de daken zullen lopen, zou het weerbeeld tijdelijk stabiliseren door de passage van een mobiele hogedrukwig. Het is een vrij frisse nacht, met temperaturen die wellicht net positief blijven. Regionaal is het opletten voor mist.
Maandag overdag is het eerst nog meestal droog, maar wel reeds bewolkt. In de loop van de dag zal een actieve storing de oversteek maken van west naar oost met neerslag. Dat is eerst regen, maar met het verder landinwaarts trekken kan de neerslag ook stilaan winters worden van karakter. Er kan dan ook smeltende sneeuw vallen, en in de Ardennen sneeuw. Bij voldoende intensiteit is het niet uitgesloten dat het lokaal ook in het laagland even wit kan worden, maar dat is zeker geen garantie. De meeste neerslag zou wellicht meteen smelten. In de Ardennen kan het sneeuwdek weer aandikken! De temperaturen liggen aan de lage kant en schommelen tussen -1°C op de Hoge Venen en rond 2 à 4°C in de meeste streken. In het uiterste westen is het zachter en daar valt er doodgewone regen.
Wat brengt de (middel)lange termijn?
Op de temperatuurpluim zien we duidelijk dat het winterse kwakkelweer zich nog even doorzet tijdens de Sinterklaasperiode. Regelmatig passeert een regenzone, zoals hierboven beschreven en de temperaturen blijven overdag ruim positief. ‘s Nachts daalt het kwik tot net boven het vriespunt, met tijdens een heldere nacht tijdelijk eens kans op gladheid. Op lange termijn liggen nog veel scenario’s open, maar lijken de zachter opties de bovenhand te halen. Echt winterweer lijkt op basis van deze pluim nog niet aan de orde.