24 maart 2023 - 4 min. lezen
20 reacties 20

Maart heeft op veel plaatsen al de normale hoeveelheid neerslag gehaald en daar komt de komende week nog heel wat regen bij. De wisselvalligheid houdt zo nog even aan en de temperatuur gaat daarbij tijdelijk naar beneden. Maandag resulteert dit in enkele maartse buien. Zit er nog een droge trend in de weerkaarten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weer in Europa

De straalstroom ligt over een groot deel van West-Europa. Daarbij samenhangend trekken verschillende (actieve) regenzones van west naar oost over onze omgeving. Het hogedrukgebied van de Azoren is helemaal weggedrukt en kan geen invloed uitoefenen op ons weer. De lagedrukgebieden volgen een vrij zuidelijke koers door de aanwezigheid van hogedruk rond Groenland, als gevolg van de SSW. Het is die zuidelijke koers die ons onderdompelt in een wisselvallig en winderig weerbeeld.

Een westcirculatie zorgt voor wisselvalligheid in West-Europa

Weersverwachting komende dagen

Op zaterdag overheerst de wisselvalligheid. In de ochtend trekt een buienlijn van west naar oost over de Benelux. Daarna volgt een tijdelijk droge periode, maar in de namiddag komt de buiencarrousel opnieuw op gang met enkele pittige buien. Deze keer zijn de meeste buien weggelegd voor Nederland. Het wordt al wat koeler met maxima tussen 6 en 11 graden. Er staat een vrij krachtige tot krachtige wind uit het zuidwesten tot westen. In de namiddag neemt de wind nog iets in kracht toe met dan aan zee een harde tot soms stormachtige wind uit het westen met rukwinden tot 75 km/u, lokaal iets meer tijdens een bui.

Maxima op zaterdag 25 maart

Zondag sleept een neerslagzone over België en het zuiden van Nederland met daar langdurige neerslag. Meer naar het noorden blijft het droger en zijn ook enkele opklaringen mogelijk. Het is evenwel nog onzeker hoe noordelijk de neerslag komt opzetten. Er kan gemakkelijk meer dan 10 mm vallen. Tegen de late namiddag trekt de neerslagzone opnieuw naar het zuiden en wordt het droger. De maxima liggen tussen 5 en 9 graden met in België een zwakke veranderlijke wind, maar in het noorden een zwakke tot matige wind uit het noordoosten.

Maxima op zondag 26 maart
Neerslaghoeveelheid op zondag 26 maart

Maandag start met veel zon, maar in de loop van de dag bollen de stapelwolken op en ontstaan enkele buien. Door de koude bovenluchten zijn dit maartse buien. Daarbij kan dus korrelhagel, onweer of zelfs wat natte sneeuw zitten. De temperaturen klimmen nog iets minder hoog en liggen nu onder normaal. De maxima halen met moeite 7 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het noordwesten.

Maxima op maandag 27 maart

Dinsdag start nog met opklaringen, maar de bewolking neemt snel toe vanuit het noordwesten op nadering van een nieuwe neerslagzone. De temperaturen liggen opnieuw iets hoger en schommelen rond 8 graden. Daarbij waait de wind matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 28 maart

Ook de dagen erna blijven de neerslagzones gemakkelijk de weg naar de Benelux vinden met van tijd tot tijd wisselvalligheid. De temperaturen kunnen wel hoger uitkomen door de aanvoer van zachte oceaanlucht. De maxima op donderdag en vrijdag zouden zo uitkomen rond 15 graden, echter moeten we de neerslagkansen er wel bijnemen.

Langere termijn?

Ook de eerste dagen van april lijken nog wisselvallig te verlopen, maar daarna lijkt het toch (tijdelijk?) droger te worden. De uitwerking van de stevige MJO progressie de laatste tijd probeert zijn invloed op het weerbeeld in de noordelijke hemisfeer te laten gelden, maar wordt sterk tegengewerkt door de overblijfselen van de SSW. Of de uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren ons rustig weer brengt, is dus nog even afwachten, maar de kans is wel aanwezig. In de weerpluim van het Europese weermodel is de wisselvalligheid de komende dagen duidelijk te merken. Na de eerste dagen van april nemen de neerslagsignalen af en lijkt ook de temperatuur wat hoger te liggen, maar dat is nog ver weg! Voorlopig overheerst de wisselvalligheid dus!

Weerpluim van het Europese weermodel

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

9 minuten geleden - 6 min. lezen
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen