15 september 2023 - 4 min. lezen
6 reacties 6

De eerste helft van september verliep op veel plaatsen met mooi weer. Dat mooie weer zal na het weekend plaatsmaken voor wisselvallig weer. Lagedrukgebieden vinden de weg naar de Benelux opnieuw gemakkelijk en zorgen voor regen en buien. De temperatuur zakt ook geleidelijk, maar blijft enigzins rond normaal schommelen dankzij het warme zeewater.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Aan de voorzijde van een lagedrukgebied voor de kust van het Iberisch Schiereiland wordt zachte lucht uit het zuiden aangevoerd in een groot deel van Europa. Daarbij hoort ook veel zon. Behalve in Spanje, waar verschilende vores zorgen voor wisselvallig en onweerachtig weer en in het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen waar een langgerekte neerslagzone zorgt voor nat weer. Op de Atlantische Oceaan ligt een hogedrukgebied dat voorlopig de Atlantische depressietrein tegenhoudt.

Actuele weerkaart van Europa

Met dit synoptisch patroon is het op een groot deel van het Europese vasteland zacht weer. De maxima schommelen op de meeste plaatsen tussen 20 en 23 graden, behalve ten noorden van het polaire front, waar de maxima duidelijk lager liggen.

Zacht weer in groot deel van Europa

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag start met lokaal ochtendgrijs (grootste kans in Nederland), maar al snel schijnt de zon overal. In de loop van de dag trekken enkele hoge wolkenvelden over, waar de zon moeiteloos doorheen schijnt. De maxima klimmen dankzij de aangevoerde luchtsoort én de zonneschijn naar 22-26 graden. Lokaal kan het 27 graden worden. Er staat weinig wind uit het oosten. Later op de dag ontstaat een zeebries die een matige wind uit het noordoosten met zich mee brengt.

Maxima op zaterdag 16 september

Zondag start opnieuw op veel plaatsen zonnig met hoge wolkensluiers. In het noordoosten van de Benelux kan eerst wat ochtendgrijs aanwezig zijn, maar dit wordt snel opgeruimd. In de namiddag neemt de bewolking wat meer toe vanuit Frankrijk. Het is niet volledig uitgesloten dat al een lokale bui of onweer kan gevormd worden. De maxima blijven het goed doen en schommelen tussen 21 en lokaal 28 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit het oosten in Nederland en zuiden tot zuidoosten in België.

Maxima op zondag volgens het Duitse weermodel

Op de eerste dag van de nieuwe week wordt het (licht) wisselvallig weer. Reeds in de nacht van zondag op maandag kunnen enkele onweerachtige buien overtrekken. In de ochtend verlaten de buien dan de Benelux en wordt het even overal droog met brede opklaringen. Er blijven wel veel hoge wolkenvelden aanwezig. Later op de dag schampt een neerslagzone het oosten van de Benelux waardoor het aldaar tijdelijk kan regen. In de late namiddag en vroege avond neemt de buienactiviteit dan opnieuw toe vanuit Frankrijk. De maxima doen een stap achteruit en schommelen tussen 19 en 23 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten.

Maxima op maandag volgens het Duitse weermodel
Verwachte neerslaghoeveelheid op maandag volgens het Duitse weermodel

Op dinsdag zorgt een hoogtetrog, T500 hPa ligt rond -25 °C, voor wisselvallig weer. Door het temperatuurscontrast aan de grond en hogerop ontstaan stijgbewegingen met veel buien. Lokaal kunnen deze buien ook onweer bevatten. De maxima liggen tussen 15 en 19 graden met een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidwesten. Een eerste herfstachtige dag!

Kustconvergentie

Een belangrijk aandachtspunt vanaf maandag is de kustconvergentie die opnieuw kan optreden. Onder invloed van een zuidwestelijke hoogtestroming en relatief koele bovenluchten, kan het in de kustgebieden tot lokaal veel neerslag komen. Lokaal kan de komende week meer dan 100 mm vallen aan de kust, terwijl het in het binnenland een stuk droger zal zijn. Een aandachtspunt!

Langere termijn?

Ook de dagen erna blijven lagedrukgebieden in onze contreien aanwezig. Daardoor is er dagelijks wel kans op regen of enkele buien. De temperaturen blijven dankzij de aangevoerde lucht uit het zuidwesten (de zachte Atlantische Oceaan) rond 20 graden schommelen. Ook de wind zal volgende week vaak van de partij zijn, zonder het echt te laten stormen. Een eerste prik van de herfst!

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
19 Actueel

Onweerskansen vannacht, woensdag en donderdag

1 dag geleden - 6 min. lezen
14

Onweerskansen 30 april 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen