29 juni 2017 - 5 min. lezen 25 reacties

Grote verschillen in de Benelux! Waar het in West-Vlaanderen vrijwel de gehele dag droog bleef, viel in het noordoosten van Nederland plaatselijk 50 millimeter regen. In die gebieden is de droogte voorlopig verlicht, terwijl er verder naar het zuidwesten nog een enorm neerslagtekort heerst. De komende dagen blijft het wisselvallig weer, maar na het weekend knapt het flink op. Of deze weersverbetering ook op lange termijn doorzet, is nog onzeker.

Tot en met zondag lagedrukinvloed

We zijn nog niet verlost van de neerslag. Vandaag en morgen (vrijdag) vallen er enkele buien, zaterdag gaat het weer langdurig regenen. Ook zondag blijft het niet geheel droog. Het heeft alles te maken met lagedrukgebieden die continu ten noorden of noordwesten van onze omgeving blijven rondtollen. Daardoor is de stroming westelijk en kan deze veel vocht opnemen vanaf de Noordzee. Boven de Benelux regenen deze depressies vervolgens uit.

Het is een patroon dat zich al enkele dagen herhaalt en ook de komende dagen van belang zal zijn. Tot en met zondag kan er in totaal nog maximaal 30 millimeter bijvallen. Het grootste deel hiervan valt op zaterdag.

  • Volg de neerslag van de komende dagen op de regenradar
wisselvallig weer
Lagedrukgebieden iets ten noorden van Nederland leiden ook de komende dagen nog tot wisselvallig weer.

Buien op donderdag en vrijdag

Vandaag (donderdag) is het wisselvallig weer en spelen buien een belangrijke rol. Vanochtend is het op een enkele bui na vaak droog geweest met lokaal nog enige tijd zonneschijn. De buien ontstaan vooral in de loop van de middag en dan met name in de oostelijke helft van de Benelux. Er is kans op onweer en plaatselijk kan er veel regen in korte tijd vallen.

De buien zullen echter niet zo geclusterd en grootschalig zijn als op woensdag. De kans op wateroverlast zal dus meevallen. Voor de buien uit warmt het snel op naar 19 tot 23°C. In de buien zelf is het iets koeler. De wind is zwak tot matig (2 tot 3 Beaufort) en waait uit een zuidwestelijke richting.

maxima donderdag
Maximumtemperaturen op donderdag

Vrijdag gaat er opnieuw neerslag vallen, maar minder dan morgen. Er vallen in de ochtend en aan het begin van de middag voornamelijk enkele lichte regenbuien in het oosten. Tegen de avond bereikt een koufront de Waddeneilanden, waarna het in het noordwesten van Nederland enige tijd gaat regenen. Ertussenin bevindt zich een strook over het midden van de Benelux, waarin het de hele dag vrijwel droog blijft.

De zon krijgen we echter niet of nauwelijks te zien. Het wordt 18°C aan de kust tot 23°C landinwaarts en dat is volkomen normaal voor eind juni. Wel gaat de zuidwestenwind in de loop van de dag aantrekken naar matig tot vrij krachtig (3 tot 6 Beaufort). Daardoor zal het toch enigszins herfstachtig aandoen.

maxima vrijdag
Maximumtemperaturen op vrijdag

Zeer koel begin van juli

Zaterdag trekt een actief koufront van noordwest naar zuidoost over de Benelux. Al in de nacht en vroege ochtend plenst het flink. ‘s Middags gaat het koufront slepen en kan de neerslag vooral landinwaarts intensiveren. Tegen het einde van de middag wordt het in het noordwesten van Nederland droog met daar misschien nog een kleine glimp van de zon. Elders blijft het nat en wordt het mogelijk pas in de loop van de avond/nacht naar zondag droog.

Gemeten over de hele dag kan er in het oosten van de Benelux rond de 20 millimeter hemelwater naar beneden komen. De combinatie van aanhoudende neerslag en een matige tot krachtige noordwestenwind leidt tot zeer lage maxima: het wordt 12°C op de Hoge Venen tot 17°C in de kustgebieden en in het zuiden van Luxemburg. Op veel plaatsen komt het kwik niet boven de 15°C uit, hetgeen tegen recordwaarden aan zit.

maxima zaterdag
Zeer lage maxima op zaterdag 1 juli: 12 tot 17°C

Zondag klaart het vanuit het westen geleidelijk op. Aanvankelijk is het echter nog lange tijd bewolkt met buien of (mot)regen. In het oosten breekt de zon pas tegen de avond door. Aan de kust zal dat al veel eerder het geval zijn. De noordwestenwind blijft flink doorblazen met 3 tot 6 Beaufort (matig tot vrij krachtig). Daarbij wordt het 17°C aan zee tot 20°C landinwaarts. Nog steeds aan de koele kant, maar al wat minder extreem dan op zaterdag.

maxima zondag
Maximumtemperaturen op zondag

Wisselvallig weer verdwijnt na zondag

In ons gematigde klimaat blijft het nooit eeuwig wisselvallig weer. Dat gaat ook ditmaal niet gebeuren. Aan het begin van de nieuwe week komen uitlopers van het Azorenhoog richting onze contreien. Dat betekent een toenemende kans op droog weer met meer zonneschijn. Maandag schijnt de zon al van tijd tot tijd en blijft het op de meeste plaatsen droog. Met 17 tot 21°C is het nog wel iets te koel voor begin juli. Dinsdag en woensdag is er meer ruimte voor de zon en lopen de temperaturen verder op: 19 tot 24°C. Op beide dagen lijkt het droog te blijven.

azorenhoog
Uitlopers van het Azorenhoog trekken van maandag t/m woensdag vanuit het zuidwesten over de Benelux. Droger en warmer weer is het gevolg.

…maar voor hoelang?

Zet de opdrogende trend door? Volgens het Amerikaanse weermodel GFS is het droge weer geen lang leven beschoren. We zien in dat model alweer nieuwe depressies vanuit het westen verschijnen, waarmee een terugkeer naar wisselvallig weer onvermijdelijk is. Kijken we echter naar het Europese weermodel ECMWF, dan zien we dat daar veel meer ruimte is voor nieuwe hogedrukuitlopers die het roer weer overnemen.

Het is de vraag welke koers gevaren gaat worden na volgende week woensdag. Nieuwe lagedrukgebieden of juist uitlopers van het Azorenhoog? Op dit moment kiest de hoofdrun het ECMWF ook meer en meer voor het wisselvallige scenario. Daarmee is echter niet gezegd dat dit ook gaat uitkomen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

11 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen