676

Na een erg wisselvallige episode met veel neerslag tijdens de afgelopen week, lijkt het de komende tijd weer wat rustiger en droger te gaan worden. Het hogedrukgebied boven Scandinavië zoekt verbinding met het hogedrukgebied boven Zuid-Europa en later in de week komt de kern van hogedruk boven onze contreien te liggen. Zwakke storingen proberen nog door te dringen tot bij ons richting dinsdag/woensdag, maar deze zullen weinig actief zijn en sterk verzwakken door de hogedruk. Later in de week zou het wel eens erg rustig kunnen worden met kans op nevel en/of mist en lage wolken, afhankelijk van de luchtstroming. Van echt winterweer is weinig sprake, enkel tijdens heldere nachten zou het misschien licht kunnen vriezen. Overdag ligt het kwik rond of net onder de normaalwaarde.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

De komende dagen zal het weer zich stilaan gaan stabiliseren. De hogedruk boven Zuid-Europa zoekt verbinding met het hogedrukgebied boven Scandinavië en later in de week zal een afzonderlijk hogedrukgebied zich nestelen boven onze omgeving. We krijgen dan rustig en droger weer. De temperaturen evolueren naar normale waarden voor deze tijd of liggen daar net iets onder. Tijdens de nacht van zondag op maandag passeert een hoogtetrog, waarbij er tijdelijk ook nog een gebiedje met buien kan passeren, en richting dinsdag/woensdag schuift een occluderend (warmte)front richting de Benelux. Dit zal echter botsen op de hogedruk en sterk verzwakken (frontolyse).

Halverwege de week zal een afzonderlijk hogedrukgebied zich opbouwen boven onze contreien.

Weer op zondag en maandag

Zondag liggen we achter de actieve storingen en stabiliseert een zwakke en mobiele wig van hogedruk ons weer. We krijgen een wisselend tot soms nog zwaarbewolkt weerbeeld maar het is overwegend droog. Een enkele (winterse) bui behoort echter nog wel tot de mogelijkheden. De temperaturen liggen tussen 2 en 7°C. De initieel matige tot vrij krachtige westen- tot zuidwestenwind zwakt stilaan af in de loop van de dag.

Tijdens de nacht van zondag op maandag passeert nog een hoogtetrog, waarop ook nog wat neerslag op kan zitten. De minima liggen rond het vriespunt verder landinwaarts, in het westen zijn deze licht positief. In de Ardennen vriest het matig.

Wist je dat er in de Ardennen nu een pak sneeuw ligt?

Weer op dinsdag en woensdag

Dinsdag en woensdag komen we meer en meer onder invloed van de hogedruk. Een zwak occluderend frontaal systeem komt dan wel nog opzetten vanaf het westen en dat kan met momenten meer bewolking opleveren. Vooral in het westen zou die vaker hardnekkig kunnen zijn en zou er zelfs ook wat neerslag van kunnen komen. Landinwaarts blijft het wellicht droog bij een wisselende bewolkingsgraad. Dinsdagochtend liggen de temperaturen dankzij opklaringen op veel plaatsen rond of onder het vriespunt (m.u.v. het uiterste westen) en is het opletten voor gladheid. In de Ardennen blijft het stevig vriezen. Overdag blijft het relatief fris met temperaturen onder de 5°C in vele streken. In het westen is het wat zachter.

Woensdagochtend is er lokaal opnieuw kans op gladheid bij temperaturen rond of net boven het vriespunt. Overdag blijven de temperaturen schommelen net onder de 5°C, m.u.v. het westen waar het zachter is. In de Ardennen ligt het kwik rond of net boven het vriespunt overdag.

Richting dinsdag/woensdag trekt een verzwakt front over. Dat kan soms meer bewolking opleveren, en vooral in het westen misschien ook wat neerslag.

Winterse signalen

Als we er dan nog even de winterse signalen bij halen dan zien we dat er nog steeds niet veel zal veranderen. Op middellange termijn zien we duidelijk de signalen van de hogedruk in de pluimen. De neerslagkansen worden sterk teruggedrongen. Richting volgende week duiken er pas opnieuw significante signalen op neerslag op. De temperaturen blijven schommelen rond of net onder de normaalwaarden en onder de vleugels van het hogedrukgebied kan er tijdens heldere nachten ook wat vorst optreden. Afhankelijk van de luchtstroming zal er later in de week ook kans zijn op nevel, mist of lage bewolking. Typisch winterweer op z’n Benelux’!

Raadpleeg de actuele weerpluimen hier!

Structureel winterweer zit er echter nog niet meteen in. Ook op vlak van de Polar Vortex verandert er voorlopig weinig. Deze blijft in een positieve fase zitten en is actief.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

3 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen