Winterse signalen deel 5: Winter is zoek
Na een winterse episode in de eerste helft van december is het weer volledig omgeslagen en is de winter helemaal zoek. De temperaturen klimmen gemakkelijk voorbij 5 graden en tikken zelfs 10 graden aan op sommige dagen. Daarbij krijgt de Benelux af en toe (veel) neerslag te verwerken. Het lijkt soms meer op herfst dan winter, zit er nog winter in de pijplijn?
- Weerliefhebber? Volg ons ook op Twitter en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Amerika ijskoud, Europa zéér zacht
Een arctic outbreak vindt op dit moment plaats in Amerika met op vele plaatsen zéér strenge vorst en lage gevoelstemperaturen. Dit ontstaat door rechtstreekse import van koude lucht uit het noorden die aan een snel tempo naar het zuiden wordt gebracht. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan bevindt Europa zich dan weer in zachte lucht voor de tijd van het jaar. De straalstroom is de oorzaak van deze grote verschillen.
Een west-based negatieve NAO-index zorgt voor een uitgebreid lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan waardoor aan de oostflank zachte lucht richting onze contreien wordt gestuwd. Daarbij ligt de straalstroom (grens tussen zachte en koude lucht) in onze omgeving, waardoor daarbij ook vaak (veel) neerslag valt. Ook de komende dagen blijft de straalstroom in onze omgeving trappelen. Winter is en blijft op die manier zoek!
Weersverwachting komende dagen
Zaterdag start op de meeste plaatsen droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Vooral in België zijn gedurende de dag nog enkele buitjes mogelijk. De temperaturen klimmen naar maxima tussen 7 en 11 graden. Er staat daarbij een zwakke tot soms matige wind uit het zuidwesten.
Op kerstavond en de nacht naar zondag blijft het overwegend droog en wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De minima schommelen rond 8 graden. Kerstdag begint met veel wolkenvelden en enkele schaarse opklaringen. In de loop van de voormiddag trekt een actieve neerslagzone België binnen en trekt vervolgens naar het noorden. Pas tegen de late avond bereikt deze neerslagzone ook het noorden van Nederland. De maxima nemen in de loop van de dag verder toe en schommelen tussen 8 en 12 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot zuidwesten.
Ook op tweede kerstdag, maandag, blijft het overwegend bewolkt en regenachtig. In de ochtend zijn wel nog enkele opklaringen mogelijk, maar al snel nadert een koufront vanaf het noordwesten. Achter deze neerslagzone zit tijdelijk gevoelig koudere lucht. De maxima worden daardoor voor de middag bereikt, in de namiddag volgt dan een geleidelijke afkoeling. De maxima schommelen tussen 6 en 10 graden. Er staat een matige wind uit het zuidwesten, na de passage van het koufront uit het noordwesten.
Dinsdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Lokaal kan nog een buitje vallen, maar het blijft overwegend droog. Het is opvallend kouder dan de andere dagen met maxima die tussen 2 en 7 graden schommelen.
De weerpluimen van de verschillende weermodellen geven ons ook weinig hoop op winter. De dip in temperatuur is goed te zien op dinsdag, maar daarna gaat het weerbeeld verder op het elan van ervoor. Zacht en wisselvallig!
Winterse signalen?
Op dit moment draait de stratosferische polar vortex op volle toeren en zijn volgens deze parameter de winterkansen klein. Echter, begin december was dit ook al zo, maar toen was er een duidelijke ontkoppeling tussen de stratosfeer en troposfeer. Het lijkt erop dat de komende dagen een tijdelijke koppeling kan ontstaan tussen beide waardoor de straalstroom orde op zaken kan stellen.
Anderzijds lijkt de MJO opnieuw richting fase 6/7 te gaan, wat goede fases zijn om opnieuw blokkades op te werpen. Echter lijken de weermodellen hier nog niet in mee te gaan en blijft het patroon eerder bij de huidige fase 5 aanschurken. Mogelijk ligt de amplitude van fase 6 niet hoog genoeg. Daarnaast wordt deze ontwikkeling ook tegengewerkt door een tijdelijke (of althans toenemende) koppeling tussen stratosfeer en troposfeer (downwelling). Daardoor zouden hogedrukgebieden minder noordelijk kunnen uitpakken en stranden boven Europa.
In de clusterscenario’s van ECMWF is het een zeer onduidelijk plaatje met veel verschillende clusters, maar waarbij de meeste wel een slechte uitgangspositie hebben voor winterweer. Er moet dus duidelijk nog veel water naar de zee vloeien om nieuwe kansen tot winterweer te krijgen!
ECMWF extended
In de huidige runs is nog niets te zien van de impact van de MJO, maar ECMWF extended laat toch enkele opties zien na de eerste decade van januari. Diezelfde MJO zou blijven ronddolen in fase 6/7 waardoor de hogedruk toch geleidelijk noordelijk kan opschuiven. De volgende afbeeldingen tonen 2-9, 9-16 en 16-23 januari waarbij de hogedruk geleidelijk toch meer naar het noorden kan opschuiven met geleidelijk ook temperaturen onder normaal volgens deze verwachting. Of het ook zo een vaart loopt, moeten we wel nog bezien!