1063

De titel van deze nieuwe weerblog in het deel “winterse signalen” zegt genoeg. Na een kleine winterprik deze kerstperiode schuift er vanaf maandag opnieuw zachte lucht over onze omgeving en trekt Koning Winter terug naar het oosten. In de plaats daarvan krijgt de Benelux wisselvallig weer met temperaturen rond en boven 10 graden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

Een complexe weersituatie ontwikkelt zich boven Europa. Vanuit het noorden komt met een rotvaart van oorsprong arctische lucht afzakken. Tegelijk komt vanuit het zuiden zachte oceaanlucht opzetten. Deze botsen zaterdag ergens boven de Benelux. Dit was een reden voor de wispelturigheid van de weermodellen de afgelopen dagen.

Weerkaart van 24 december 2021 om 7 uur lokale tijd

Eerste kerstdag

Op eerste kerstdag ontstaat een scherpe tweedeling boven de Benelux. Over het algemeen, hoe noordelijker je je bevindt, des te koeler het is. In het noorden van Nederland liggen de maxima rond het vriespunt en is het zonnig (droge arctische lucht), terwijl het in het zuid(west)en van de Benelux regenachtig en zacht is. Daartussen bevindt zich een slepend front dat aan de noordkant lokaal winterse neerslag (ijzel of sneeuw) kan genereren. De maxima schommelen tussen het vriespunt in het noorden tot 7 graden aan de Franse grens. Dit zijn wel temperaturen die in de vroege ochtend bereikt worden. Daarna koelt het af.

Tweede kerstdag

Ook op tweede kerstdag blijft deze tweedeling in de Benelux bestaan, al trekt een warmtefront van het zuiden naar het noorden over de Benelux. Dit front botst op een koude plaklaag (temperaturen rond of onder het vriespunt) in Nederland, waardoor er aanvriezende regen of ijzel kan vallen in het midden en noorden van Nederland. De maxima worden pas op het einde van de dag bereikt en schommelen tussen 0 en 8 graden.

Atlantische Oceaan neemt het roer opnieuw over

Na een koeler intermezzo dit kerstweekend, zakt op de Atlantische Oceaan opnieuw een trog uit. Door de ongunstige positie van de hogedrukgebieden in de regio rond Groenland (te westelijk) wordt van oorsprong subtropische lucht aangevoerd en dit zal gemerkt worden in de temperaturen de komende dagen. Daarmee samenhangend trekt er van tijd tot tijd nog een regenzone over en schijnt de zon vrij weinig. De winter neemt even vakantie!

Op maandag en dinsdag blijft het dan ook grotendeels zwaarbewolkt en regenachtig. Enkele opklaringen zijn niet uitgesloten. De maxima schommelen tussen 5 en lokaal 10 graden. Van tijd tot tijd kan er ook wat neerslag vallen.

Winterse signalen

Naar goede gewoonte, wordt er ook een kleine blik geworpen op enkele parameters.

Polar vortex

Het weer in de troposfeer kan ook bepaald worden door de polar vortex, een groot lagedrukgebied in de stratosfeer in de winter. Op dit moment zijn er wat zwakke aanwijzingen voor een wave-2 aanval. Echter lijkt dit – voorlopig – niet tot een split te komen. De polar vortex wordt vooral uitgestrekt. Als er een koppeling zou komen met de stratosfeer, dan is dit een heel slechte kaart! Vooralsnog blijft deze parameter dus op rood staan.

De polar vortex wordt platgedrukt tussen twee regio’s van hoge druk

MJO

Vaak wordt er op de discussiedraad vermeld, of hoor ik vaak de mededeling dat “ondanks een MJO fase 6-7 we toch geen winterweer krijgen”. Deze teleconnecties hebben nooit een één-op-één relatie met het weer in de Benelux. Vaak wordt er daardoor gebruikt gemaakt van kaarten met afwijkingen om de gevolgen van een MJO aan te tonen. Nu, een fase 6-7 bevordert inderdaad hogere luchtdruk dan normaal in Groenland. Maar de positie moet daarbij ook goed vallen. Ondanks een stevige polar vortex is het dus zeker mogelijk dat het patroon op de troposfeer wordt verstoord, enkel en alleen door ontwikkelingen rond de evenaar.

MJO verwachte afwijkingen op 200 hPa (Roundy, University of Albany).

Op bovenstaande afbeelding is duidelijk te zien dat een MJO 7, voor eind december, perfect wordt weergegeven in de weermodellen nu. Hogedruk bevindt zich bij Groenland en net ten zuiden van Spanje, met dus aanvoer van zachte lucht. De komende periode blijft de MJO in fase 6-7 schommelen en zal dus hogedruk in die regio bevoordeeld worden. Die hogedruk zal daar ook zijn, alleen niet op een goede positie voor ons (te westelijk). Dus ja, er zijn op dit moment sterke invloeden van de MJO te zien, maar nee het levert niet altijd winterweer op.

Verwachte MJO fase voor de komende dagen

Weerpluim

U vraagt zich nog misschien af, waarom wordt de titel van deze winterse signalen “winter op vakantie” genoemd? Wel, daarvoor kan de weerpluim gebruikt worden. Vanaf woensdag laat het ECMWF de temperaturen klimmen naar maxima tussen 12 en 15 graden. Dit is echt wel ver boven normale waardes voor de tijd van het jaar. Het Amerikaanse weermodel (GEFS) laat de maxima eerder stranden rond 12 graden. Er is dus nog wat onzekerheid, maar dat de temperaturen vanaf woensdag ver boven normaal zullen liggen, lijkt wel vast te liggen! Winter is dus op vakantie tot het einde van het jaar!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
1

Alle tips om komeet Tsuchinshan te spotten

17 uren geleden - 3 min. lezen

Kan geo-engineering het klimaat redden?

1 dag geleden - 6 min. lezen