135

Februari heeft niet veel regen opgeleverd op veel plaatsen in de Benelux. Ook de komende dagen verandert daar niet veel aan, integendeel, het blijft droog en het wordt zonnig door de aanvoer van droge landlucht uit het noordoosten. De temperatuur blijft daardoor wat achterwege met in de nacht lokaal matige vorst.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weerbeeld in Europa

Tussen een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied boven Scandinavië ontstaat een noordelijke stroming voor een groot deel van Europa. Op deze manier stroomt Europa vol polaire lucht de komende dagen met beduidend lagere temperaturen. Deze weersverandering zorgt ook voor sneeuw in de Alpen.

Actuele weersituatie in Europa

De temperaturen nemen een stevige duik in een groot deel van Europa met temperaturen rond of zelfs onder normaal. De uiterst zachte omstandigheden van de afgelopen dagen (en weken) verdwijnen zo geleidelijk (tijdelijk?) van de Europese weerkaarten.

De maxima in Europa op 24 februari
De maxima in Europa op 26 februari

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Af en toe kan nog een buitje vallen. Het is duidelijk frisser dan de afgelopen dagen met maxima tussen 1 en 7 graden. Er staat ook een onaangename matige tot vrij krachtige wind uit het noorden tot noordoosten die het koudegevoel nog een stuk vergroot.

Maxima op zaterdag 25 februari

Ook op zondag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af, maar het blijft nu wel zo goed als droog. Een lokale bui is nog mogelijk. De maxima liggen nog iets lager, door de aanvoer van nog koelere lucht, en schommelen tussen -1 graad in de hoogste plekjes van de Ardennen en 2 tot 6 graden elders. De wind waait nog steeds matig tot soms vrij krachtig uit het noordoosten met rukwinden tot 50 km/u.

Maxima op zondag 26 februari

Ook in de nieuwe werkweek belooft het zonnig en droog te worden. Maandag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af, maar de opklaringen vallen breder uit dan de dagen ervoor. De temperaturen klimmen, na vorst in de ochtend, naar het vriespunt of iets erboven in de Ardennen en 4-8 graden elders. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten. Verschillende weermodellen onderschatten de dagelijkse gang in het voorjaar met zonnige condities. Vandaar dat we enkele graden bijtellen tov de verwachting van de weermodellen.

Maxima op maandag 27 februari

Dinsdag verloopt droog en zonnig. Lokaal kunnen nog enkele wolkenvelden optreden of is er wat ochtendgrijs in de ochtend, maar dit wordt snel opgeruimd. De rest van de dag verloopt zonnig. De temperaturen blijven haperen rond 5 graden, na een nacht met lokaal matige vorst.

Maxima op dinsdag 28 februari

Ook op woensdag en donderdag verwachten we nog veel zonneschijn, maar geleidelijk neemt de bewolking toch wel toe. Het blijft wel droog. De temperaturen schommelen steeds tussen 5 en 10 graden.

Winterse signalen?

De effecten van de SSW beginnen geleidelijk aan door te sijpelen in de weermodellen. Dit is duidelijk in de ensembles voor begin maart. De hogedruk die de komende dagen ten noorden van ons ontstaat, schuift geleidelijk retrograads op richting Groenland en probeert verbinding te maken met een hogedrukgebied ten westen van de VS. Op die manier ontstaat bij ons een koeler en wisselvalliger weertype met vaak polaire lucht en eventueel winterse buien. Deze trend is ook te zien in de weerpluimen van beide hoofdmodellen. Het droog en zonnig weertype maakt op die manier plaats voor een eerder (licht) wisselvallig weertype met temperaturen rond (of zelfs iets onder) normaal.

Verwachting drukgebieden in de eerste decade van maart

Er is wel nog veel onzekerheid. Het kan ook zijn dat het hoog zich te westelijk terugtrekt (of niet noordelijk genoeg kan aanpunten). Op die manier ontstaat een west based negatieve NAO-index. Deze zorgt vaak voor de aanvoer van zachte lucht uit het zuidwesten, iets wat het Amerikaanse weermodel de voorbije dagen af en toe getoond heeft. Hoe dan ook, de komende tijd gebeurt veel in de atmosfeer boven de noordpool en de weermodellen kunnen ons daar nu onmogelijk een antwoord op geven!

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel
Weerpluim van het Europese weermodel

De weerpluimen tonen de toenemende wisselvalligheid vanaf komend weekend mooi. Dat is ook precies op het moment waarop lagedrukgebieden boven Scandinavië de bovenhand nemen en de invloed van het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan afneemt. De temperatuurverwachting is nog onzeker. Hoe dan ook, het lijkt erop dat we vanaf volgend weekend het vrij zonnig en droog weertype kwijtspelen en evolueren naar een wisselvallig weertype met misschien nog een winterse verrassing in de vorm van winterse neerslag!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken