14 februari 2023 - 4 min. lezen
53 reacties 53

Met temperaturen boven 10Ā°C en veel ruimte voor de zon heerst er momenteel regelmatig een (licht) lentegevoel in de Benelux. De koudere nachten en mist doen ons nog wel met de voeten op de grond staan. Het is nog maar half februari … Komende dagen is van winterweer totaal geen sprake. De atmosfeer zit op slot door hogedruk op een ongunstige positie voor Koning Winter. Pas op de lange termijn gloren er nog opties voor een winterprik(je), mogelijk geholpen door een sudden stratospheric warming.

Deelnemen aan discussie? Ben je geĆÆnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Zacht en zonnig in de Benelux

Met dank aan hogedrukgebieden die goed in het zadel zitten is het momenteel op en top genieten in de Benelux. De nachten en ochtenden zijn koud, maar overdag doet de februari zon haar best en stijgen de temperaturen tot 10-14Ā°C. De lente hangt in de lucht, ook al is het nog maar half februari. De hoogste temperaturen zijn bestemd voor de gebieden net ten noorden van de Ardennen waar een beetje fƶhn zijn werk doet.

Hoge temperaturen in de Benelux voor de tijd van het jaar. (Meteociel)

Wisselvallig en winderig intermezzo

Op de middellange termijn krijgen we te maken met een wisselvallig intermezzo. Vanaf donderdag ligt de hogedrukas meer naar het zuiden en komen we terecht in een meer maritiem regime. De wind spant aan tot 4-5 Bft en af en toe kan er regen vallen.

Meer maritieme invloeden voor de Benelux vanaf donderdag.

Ik verwacht niet meteen grote neerslaghoeveelheden, maar het zal regelmatig wel eens nat worden. Zaterdag neemt de kans op actievere neerslag toe met de passage van een koufront. Waar precies de meeste neerslag zal vallen wachten we best nog even af want hier zit nog wel wat marge op.

Veel wind vrijdag. In het noorden zelfs tot 8 Bft.

Lange termijn

Begin volgende week lijken we dan weer meer te vervallen in een hogedruk regime waarvan de as over en net ten noorden van de Benelux ligt. De wind draait dan weer meer naar het oosten en uit die hoek wordt drogere en koelere lucht aangevoerd. Dat betekent weer meer ruimte voor de zon, minder wind, en koudere nachten.

Hogedruk begin volgende week met weerom droog weer en meer ruimte voor de zon.

De kans op nachtvorst kan opnieuw toenemen.

Begin volgende week neemt de kans op vorst weer toe.

SSW door verplaatsing Polar Vortex

De lang verwachte sudden stratospheric warming (SSW) gaat er dan toch echt komen. De SSW veroorzaakt een verplaatsing van de Polar Vortex richting ScandinaviĆ« en later SiberiĆ« waardoor de gemiddelde windsnelheid op 10 hPa van W->O naar O->W draait. We hebben niet te maken met een splitsing waarbij dat ook gebeurt, maar met een displacement. Typisch zijn de effecten van zo’n displacement kleiner.

Hoe dan ook, voorlopig zien we nog geen echte gevolgen van de SSW en verplaatsing van de Polar Vortex op onze traditionele weerkaarten (500 hPa, luchtdruk, etc.) binnen afzienbare termijn. Dat kan ook (nog) niet want stratosfeer en troposfeer zijn niet gekoppeld. Geen koppeling = geen effect. De langetermijnmodellen anticiperen wel op een koppeling met als gevolg hogedrukvorming in het Noordpoolgebied tijdens de eerste en tweede decade van maart. Dit is dan ook de reden dat meerdere weerinstanties een koudere maart verwachten, ook in Europa. We volgen het op.

EC anticipeert op hogere luchtdruk in het Noordpoolgebied in de loop van maart. (ECWMF)

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Aziƫ. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Onweerskansen vrijdag 24 maart 2023

6 uur geleden - 2 min. lezen
32 Prognose

Zacht weer met af en toe neerslag

17 maart 2023 - 4 min. lezen