0

Doordat de winter afgelopen weken maar moeilijk tot uiting kwam en het relatief zacht bleef voor de tijd van het jaar, moeten we rekening houden met een eerste opstoot van de berkenpollen in 2023. Normaal ontstaan de eerste klachten door berkenpollen in de maand maart, maar dat zou dus wel eens vroeger kunnen zijn dit jaar. Het vrij zonnig weer van komende dagen is hier de boosdoener. Gelukkig blijft de wind eerder beperkt in sterkte waardoor de verspreiding eerder beperkt blijft.

Allergie door hazelaar en berk

Meer en meer mensen krijgen afgelopen jaren te maken met één of andere allergische reactie. Dat situeert zich vaak in de periode tussen maart en april. Dan staan de hazelaar en de berk in bloei. Vanaf mei schakelen we vervolgens over naar de graspollen dat voor veel mensen erg ongunstig is. Het is daardoor perfect mogelijk dat mensen gedurende meer dan een halfjaar last hebben van allergische reacties. Dat kan zorgen voor rode ogen, een loopneus, hoofdpijn en algemene vermoeidheid.

We zien de concentraties berkenpollen van de els en de hazelaar de afgelopen dagen geregeld kleine pieken vertonen. Met het geleidelijk warmer worden zal de concentratie nog hoger gaan. Merk de scherpe piek op begin januari 2023. (sciensano)

Veel zon & weinig wind

Komende dagen krijgen we dankzij de nabijheid van een hogedrukgebied tijdelijk veel zon. De wind is gelukkig vrij zwak waardoor de massieve verspreiding van de eerste pollen nog wordt tegengewerkt. Door het vrij zachte weer van afgelopen jaar zullen berkenpollen echter al verspreid worden in de lucht waardoor de eerste mensen klachten kunnen ontwikkelen. Het preventief werken met enerzijds medicatie, een zonnebril of andere hulpmiddelen kan hier soelaas brengen.

Op Valentijn 2023 komt de zon volop tevoorschijn. Later in de week neemt de kans op zon geleidelijk af en wordt het wisselvalliger. Er wordt dan wel meer wind verwacht dus dit kan een rol spellen in de verspreiding van berkenpollen.

Tips om allergische reacties te verzachten

Om allergische reacties te verminderen kan er beroep gedaan worden op allerlei hulpmiddeltjes. Wanneer deze tips niet helpen, dan kan men beroep doen op een geneesheer die medicatie kan voorschrijven. Ook zijn er sommige mensen die baat hebben bij een immunotherapie. Daarbij wordt het lichaam blootgesteld aan het allergeen van berkenpollen om het lichaam gewoon te maken.

Enkele tips om klachten bij pollen te verminderen:

  • Kies een goede zonnebril. Het stuifmeel kan daardoor minder makkelijk in je ogen terecht komen. Dit is slechts een tijdelijke oplossing, want bij veel stuifmeel in de lucht helpt het weinig.
  • Wrijf niet in de ogen. Stuifmeel rondom de ogen kan op die manier in je ogen terecht komen. Ze beginnen te tranen en worden rood.
  • Hou je slaapkamer en kledij pollenvrij. Ontdek een luchtwasser!
  • Kies voor een extra douchebeurt om de pollen te verwijderen
  • Zet je raam niet open als er veel wind waait
  • Een dagje zee kan wonderen doen. Er staan daar vaak minder bomen.

Zelf nuttige tips om gelijkgestemden te helpen? Plaats ze in de reacties

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen