6 december 2020 - 4 min. lezen
15 reacties 15

Sinterklaas komt met een licht winters prikje opzetten in de nacht van zondag op maandag. Een winterse neerslagzone, verbonden aan een lagedrukgebied, trekt van zuidoost naar het noordwesten. Vooral het zuidoosten van Nederland, het noordoosten van België en de Ardennen kunnen daardoor enige tijd winterse neerslag over zich heen krijgen met op de hoogste toppen van de Ardennen zelfs een gesloten sneeuwdek van enkele centimeters. Mogelijk dat het sneeuwdek daar intact blijft op maandagvoormiddag vooraleer de dooi kan intreden.

Winterse neerslagzone

Ondanks een gebrek aan koude lucht in onze regio, kan de neerslag dankzij een gunstige timing (nachtperiode) en tijdstip in het weerkundig jaar winters van aard worden. De meest recente weermodellen krijgen goed zicht op de weersituatie en schetsen vooral voor de gebieden boven 200 m een stevige kans op (natte) sneeuw. De Ardennen zitten dus op de eerste rij om nieuwe sneeuw te ontvangen. Eerder deze week waren er reeds enkele sneeuwbuien met een kortstondig sneeuwdek van enkele centimeters.

  • Wil jij ook het weer beter begrijpen? Dit boek geeft prachtige tips en inzichten over diverse weer- en natuurfenomenen!
Temperatuur op maandagochtend is in het oosten van België nipt te hoog om de regen als sneeuw te laten vallen. Een klein verschil in deze factor zorgt meteen voor grote gevolgen.
Het Frans weermodel AROME berekent op dit moment alleen een gesloten sneeuwdek op de hoogste toppen van de Ardennen. Lokaal tot 10 cm of meer.

Zorg isothermie voor een winterse verrassing?

Veel mensen vragen zich af of de winterse winterse neerslag ook dieper landinwaarts kan vallen. De regio’s in het centrum en noordoosten van België alsook in het zuidoosten van Nederland moeten hier wellicht rekenen op een subtiel verschil in de temperatuur. Een verschil van 0,5 tot 1°C zal een grote invloed hebben op de neerslagsoort waarbij ook de hoogteligging een rol kan spelen (orografie).

Op dit moment bouwen de meest recente weermodellen de sneeuwkans af voor deze gebieden vanwege te hoge temperaturen.

Op de kaart van de neerslagsoort zien we duidelijk de regen boven het zuidoosten van Nederland en het noordoosten van België. In de Ardennen gaat het op veel plaatsen enkele uren sneeuwen. Als de neerslag intens genoeg is boven de regio’s met blauwe kleur, kan er ook hier tijdelijk (natte) sneeuw vallen.

Deze situatie doet ons denken aan december 2017. Toen hadden veel weerinstanties een pak regen voorspeld terwijl in de weermodellen een verhoogde kans op sneeuw zichtbaar was. Isothermie heeft hier duidelijk een rol gespeeld om de regen te laten transformeren in een bak sneeuw. Op sommige plaatsen werd zelfs een sneeuwdek gemeten van 5-10 cm.

Sneeuwkans volgens het weermodel ECMWF

ECMWF komt met haar nieuwste update deze namiddag met een gelijkaardig signaal als het weermodel AROME hierboven. De sneeuw kan zich moeilijk uitbreiden naar het noordwesten en blijft voorbehouden voor de Ardennen en de grensstreek met Duitsland.

Het Europees weermodel ECMWF komt met winterse neerslag opzetten in de grensstreek van België en Duitsland. Boven 200 m groeit de kans op een gesloten sneeuwdek snel.

Waar en wanneer valt de sneeuw?

Deze vraag brandt op heel wat winter- en sneeuwliefhebbers. Logisch als je weet dat het afgelopen jaren eerder magere jaren waren met winterse toestanden. Volgens de meest recente weermodellen is de kans op sneeuw dus het hoogst voor het zuidoosten van de Benelux.

  • Meet de temperatuur en de kans op sneeuw met je eigen digitaal weerstation. Dit exemplaar kunnen we adviseren! 🔥🔥

Alle regio’s boven de 200 m kunnen in de nacht van zondag op maandag natte sneeuw tot sneeuw verwachten met op de hoogste toppen een gesloten sneeuwdek. Voor de regio’s lager dan 200 m in het oosten van België en het zuidoosten van Nederland wordt het vannacht een dubbeltje op zijn kant.

Indien de neerslag voldoende sterk is en de temperatuur zakt een graadje lager dan voorzien, dan is de kans op sneeuwval groot. We verwachten uiteraard geen gesloten sneeuwdek in deze omgeving. Daarvoor is de bodem nog niet voldoende koud en wellicht valt de meeste neerslag als natte sneeuw. Wat wel zeker is, er valt iets te beleven op het vlak van het weer en dat is zeker in de winterperiode altijd bijzonder fijn!

  • Straks om 20:00 de allerlaatste sneeuwupdate? Volg de livestream mee op het YouTubekanaal van NoodweerBenelux ✅

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken