Winterdiscussie november 2016

De gevoelige opwarming eind oktober 2016 en de huidige set aan weerkaarten doen weerliefhebbers watertanden. Iedere ochtend en avond kijken ze met veel spanning en enthousiasme uit naar de nieuwste ontwikkelingen. Het is dan ook al een tijdje geleden dat we in de Benelux een wit sneeuwtapijt hebben gezien (m.u.z. van de Belgische Ardennen). In deze winterdiscussie staat een concrete samenvatting van de huidige gezondheid van de stratosfeer, de trends in de laatste runs van zowel het Amerikaans als Europees weermodel en de verwachting richting het begin van december. Mogelijk dat de eerste winterse weerkaarten zich op een dienblad gaan presenteren, want een herhaling van de winter 2015-2016 lijkt niet aan de orde.

First things first

Zonder al te enthousiast te worden met de kans op een desillusie: de weergoden maken nog steeds zelf de wetten. Het kan dus bijzonder amusant zijn om te kwijlen bij winterkaarten op een termijn van +160 uur, maar we willen hier toch uitdrukkelijk voor waarschuwen. Op dit moment is gewoon herfstweer aan de orde. Dat lijkt de komende tijd niet meteen te veranderen met temperaturen rond normaal. Geregeld valt er wat regen, perfect normaal voor de tijd van het jaar. Echter, wanneer we gaan turen in de hogere niveaus van de atmosfeer is er een boeiende situatie aan de gang.

De stratosfeer is sinds oktober 2016 onderhevig aan een gevoelige opwarming. Dat heeft zelfs bijna een SSW veroorzaakt met een reversal van de wind op dergelijke niveaus (10 en 30 hPa). Dergelijke ‘reversals’ of omkeringen van de wind zorgen voor een grotere kans op een blokkade. Indien zo’n blokkade (hogedrukgebied) goed komt te liggen, is winterweer mogelijk in West-Europa. Herinner jullie allemaal de forse opwarming en volwaardige SSW in 2012.

splitsing-polar-vortex-oktober-2016

Uit deze afbeelding kunnen we afleiden dat de gezondheid van de Polar Vortex op 10 hPa flink verzwakt is. De 2 segmenten worden zelfs volledig gesplitst. Een atypische situatie en totaal omgekeerd tegenover de herfst 2015.

Hoe je het nu draait of keert, we liggen nog steeds op een totaal verkeerde plaats voor winterweer pur sang en hebben vaak af te rekenen met westelijke tot zuidwestelijke invloeden. Het feit dat dit proces in de stratosfeer ons nu een handje steunt in de vorming van blokkades waar ook op het noordelijk halfrond stemt ons gelukkig. Verder dan dat verhaal gaan we niet dieper ingaan op de stratosfeer en de effecten op het winterweer omdat ze ook nog niet allemaal een noodzakelijk verband kennen!

opwarming-stratosfeer-blijft-duren

Opwarming in de stratosfeer kende een tijdelijke dip, maar de laatste runs van het Amerikaans weermodel GFS laten het straks op 10 hPa opnieuw gevoelig opwarmen waardoor de Polar Vortex een nieuwe klap te verduren krijgt.

Actuele luchtdrukverdeling

Als basis van dit artikel hebben we de GFS run 06:00 en de ECMWF run 00:00 van woensdag 23 november 2016 gebruikt. Komende dagen verwachten we nog wijzigingen in de weerkaarten doordat de stormdepressie en de gezondheid van de stratosfeer telkens worden meegenomen in de nieuwe set van weerdata. Het is voor een meteoroloog dan ook niet gemakkelijk om een weersverwachting voor de periode na 72 uur op te maken. Hou dit dus ook in acht bij het lezen en interpreteren van dit artikel. Meteorologie is (helaas) nog steeds geen effectieve wetenschap 😉

huidige-situatie-op-weerkaarten

Flinke Warm Air Advection (WAA) ten westen van het hogedrukgebied nabij de Azoren. Aan de oostelijke flank van dit systeem nestelt zich een lagedrukgebied in de omgeving van het Iberisch Schiereiland. We verwachten daar dan ook regelmatig veel regen en in de bergen sneeuwval van betekenis. De lucht is er namelijk gevuld met koudere lucht. De Benelux bevindt zich op dit moment in een niemandsland met vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Bedankt aan het hogedrukgebied in Oost-Europa.

Wanneer we naar de huidige set van GFS kijken zien we een verstoord patroon met absoluut geen westcirculatie. Normaliter sterkt deze altijd aan naarmate we de maanden december, januari en februari bereiken. De tegenstellingen tussen koude luchtmassa’s in het noorden van de Atlantische Oceaan en de zachte luchtmassa’s op gematigde hoogte wordt dan groot. Dit gaat de straalstroom activeren met het klassiek patroon van heel wat regenzones en af en toe een stevige depressie met kansen op stormweer.

Dit is al enkele weken niet aan de orde boven Europa. Wat de precieze reden is, weten we niet. Moeten we de oorsprong zoeken in de afgelopen El Niño of heeft de stratosfeer de sleutel in handen? Feit is dat we tegenover 2015 een compleet andere voorgeschiedenis kennen waardoor er deze winter 2016-2017 een betere uitgangspositie ontstaat met betrekking tot winterweer.

Luchtdrukverdeling eind november 2016

Flash forward naar de situatie op het einde van deze maand november en we herkennen meteen een ander patroon op de weerkaarten. De WAA nabij de Azoren kiest ervoor om richting het noordwesten op te schuiven waardoor een hogedrukgebied kan ontstaan in de buurt van Groenland. Dit is voor West-Europa heel belangrijk met het oog op winterweer. De zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan wordt op die manier netjes geblokkeerd waardoor koude lucht vanaf de Noordpool richting het zuiden kan zakken. We markeren dit met de term CA (Cold Air Advection) die we tevens op de weerkaart hebben gevisualiseerd.

weersituatie-eind-november-2016

Interessante ontwikkelingen op de iets langere termijn. We zien een poging tot een stevige rug op de Atlantische Oceaan terwijl koude, arctische lucht richting het zuiden zakt.

Wat vertelt het Europees weermodel?

Veel weeramateurs hechten in de winterperiode meer geloof aan de uitvoer van het Europees weermodel. Hoogtijd om die weerkaarten eens te bekijken. Samengevat komt het erop neer dat we een gelijkaardige ontwikkeling zien ontstaan tot +168 uur. Daarna beginnen de weermodellen uit elkaar te lopen met soms koude opties in de runs en soms een zachte variant.

Persoonlijk vind ik de ontwikkelingen niet slecht in het UGKB ((Ultra)GlasKugelBereich), maar het kan allemaal nog veel beter. In ECMWF bijvoorbeeld geen solide aanpunting richting Groenland maar eerder een verzwakt Eurohoog dat ons behalve mist, stratus en lage temperaturen geen opties geeft op winterse neerslag. Toch niet in de gebieden lager dan 500 m.

Laat de winterdiscussie starten!

Ondanks we nog steeds met veel plezier vertoeven in het seizoen herfst kriebelt het bij veel winter- en sneeuwliefhebbers om de winterkansen te analyseren. Persoonlijk denk ik dat we niet  voor 1 december 2016 zullen geconfronteerd worden met winterweer in de Benelux. Weerkaarten hebben nog te veel last met de uitkomst van de stratosfeer, de positie van lage- en hogedrukgebieden en de effecten van de snow advanced index.

sneeuw-maart-2013

Tot in de lente van 2013 bleef het koud en sneeuwen in de Benelux. Regelmatig met flink wat overlast in het verkeer.

Judah Cohen geeft bijvoorbeeld aan dat de kans op een effectieve SSW groot is in december doordat het hogedrukgebied boven Siberië constant warmte uitwisselt met de hogere luchtlagen. De Polar Vortex wordt op haar/zijn buurt continue verstoord met mogelijke zeer winterse gevolgen in West-Europa. Zeker wanneer lagedrukgebieden zich van oost naar west gaan verplaatsen = retrograde beweging (herinner de winter van 2012-2013). Als afsluiter graag nog deze link naar de YouTube van Gavs die zijn licht laat schijnen op een koud begin van december 2016. We zullen het zien.

 • Discussie gesloten. Met 746 reacties werd deze draad opnieuw erg populair! Nieuw artikel https://www.noodweer.be/poolwervel-blijft-verstoord-waardoor-kans-op-winterweer-groeit/

 • Dries Denolf

  Meteofictieperiode geeft zowel voor gfs als EC overschakeling naar N met sneeuw (koude bovenluchten + depressie afkomstig uit Scandinavië

 • Dries Denolf

  Maar wel in de lijn van EC en CFS. Inderdaad meteofictie, maar wel opvallend dat alle 3 dezelfde tendens weergeven. Ook ik hecht veel belang aan de t° op 1,5km, maar die evolueert zoals je zegt in de gunstige zin

 • Dexy Roelvink

  Verschil met de EC-run van vanmorgen is erg groot. Ensemble is na dinsdag sterk opgewarmd. https://uploads.disquscdn.com/images/0f00897492ab75b6d935b24fc7403b7364d490f4142d926bc74091f909f8a9c7.png

 • Dries Denolf

  Ook de EC pluim toont de overschakeling naar een W-circulatie vanaf woensdag en is daar heel kordaat in: zowel oper, control als bijna alle members tonen die tendens. Zoals gfs dus. Maar net zoals gfs schakelt ook EC na het weekend erop over naar een N-circulatie. Meteofictie dat laatste, maar wel opvallend dat beide modellen dezelfde tendens weergeven

 • Dries Denolf

  Ook de

 • Paulus Piet

  Later in de run worden het inderdaad sneeuwkaarten (half december). Maar niet meteen. Vanaf pak hem beet +360 uur. Een belangrijke para voor sneeuw is de temperatuur op 850hPa (1500m). Vanaf +360uur zie je dat de boven luchten koud genoeg worden voor droge sneeuw (moet minimaal -6 tot -8 graden Celsius zijn). Helaas veel te ver om er enige waarde aan te hechten.

 • Dries Denolf

  Op gfs merk je vanaf +240 een laag boven Scandinavië ten O van het hoog. Dat laag stuwt koude, vochtige N-transporrtlucht. Toch ideaal voor sneeuw-winterweer?

 • Dries Denolf

  Ook bij ECMWF ligt het laag dat ons weer beïnvloedt boven Scandinavië. En dat heeft het toch een voldoende weg afgelegd om voor kou-aanvoer uit het N te zorgen?

 • kjell

  Heel zachte temps worden nu ook niet verwacht zeker? Eerder normale temps voor de tijd v.h jaar en dat is zelfs nog onzeker of ben ik mis?

 • Dries Denolf

  Met bovendien koude luchten vanaf de meteofictie +240. Nu vind ik die run wel zo verschillend van alle vorige runs, dat ik er eigenlijk nauwelijks waarde aan hecht. Inval van een laag vanaf Groenland, gesteund met koude bovenluchten. Een bocht van 180° met de run van amper 6u ervoor

 • Dries Denolf

  begint toch bewolkt te raken

 • Chris Meire

  0 graad in brugge.das minder dan voorspeld.Misch later opwarming

 • lieven

  Dan zal GFS het toch bij het rechte eind hebben !? Vooral nu UKMO en ECMWF bijdraaien naar die situatie met een Eurohoog en ZW aanvoer.

 • Stephan Valcke

  Helemaal juist

 • Rizky Taufik

  Nie lang blijkt, want op 240 zie je bij EC dat het ook de neiging heeft om na 240 om te buigen naar een NW-circulatie. Maar van een fikse ZW-regime is bij EC ook geen sprake en niet onbelangrijk, bij alle middelen blijft de oceaan zeer rustig. Oke, de kaarten zijn vandaag minder, maar het koude weer van dit weekend en begin volgende week blijft wel overeind. Superzacht zoals vorig jaar wordt het ook niet. Op 240 zie je namelijk terug poging tot de vorming van een rug. We moeten gewoon de pluim afwachten om de zien hoe zacht het wordt 2de helft van volgende week.

 • Paulus Piet

  Laatste kaart EC (+240) bied wel perspectief. Maar goed, geluk bij een ongeluk, het lijkt er voorlopig op dat we wel van dat dekselse Euro-hoog af zijn. Wat het overigens steeds vertikt om een gunstige positie uit te zoeken voor echt koude lucht aan te trekken.

 • Stephan Valcke

  Inderdaad. Het ziet er naar uit dat we overschakelen naar een ZW regime. Dat wordt nu bevestigd door zo goed als alle weermodellen. Vraag is hoelang. GFS lijkt al vrij vlug over te schakelen naar een NW regime

 • Niels2a

  Runs zijn inderdaad een pak minder dan gisteren jammer genoeg 🙁 Ook bij EC wordt de rug platgedrukt en krijgen we te maken met zuidwestenwinden vanaf 168h… 🙁

 • Jeroen Maes

  Trouwens een voorbeeld van iets fout berekend is bijvoorbeeld dat er toch een sneeuwlaag komt te liggen terwijl die niet meteen berekend was, daarvoor zijn er eigenlijk de ensembles.

 • Jeroen Maes

  betrouwbaar of onbetrouwbaar is hier best een relatief begrip. 🙂

  Modellen gaan altijd uit van iets en berekenen het weer op die factoren maar vaak zijn er ook veranderingen doordat de modellen iets fout berekend hadden. Op basis van de stratosfeer is wat CFS berekent na 15 december perfect normaal maar het weer hangt van zoveel factoren af en daardoor kan je zeggen dat het (voorlopig) onbetrouwbaar is. Wat CFS berekent is wel wat de huidige verwachting is. (ongeveer dat soort configuratie)

 • Peter

  -10,0 graden werd het in elsenborn! strenge vorst in Belgie dus!

 • Laurenz

  Heb ik het mis,maar cfs zinspeelt al een tijdje op winterweer vanaf 15dec en voorspelde een eurohoogje voor 15dec.nu lees ik hier regelmatig dat dit niet zo een betrouwbaar weermodel is mede door de langetermijnvoorspelling ,wat als deze nu toch zou gelijk krijgen Arjan.ik vind het spijtig dat velen het altijd ongeloofwaardig vinden om verder dan 144u te kijken,want daar krijg je dan altijd negatieve reacties op.

 • Van Laethem

  Feit in Brussel is er bijna nog geen wolkje aan de lucht.

 • Rizky Taufik

  Ben dezelfde mening toegedaan. Nu een afwisseling van koude dagen en normale dagen voor het echtere werk begint.

 • Stephan Valcke

  Ja maar toch. Zie de huidige situatie en de luchtstroom. Komt toch trager door dan voorzien https://uploads.disquscdn.com/images/90c0fb1a2250aeacfee3c1cb970d966f19e63712579f04d39d7cd41fcc4be1f5.png 7

 • lieven

  Het is anders wel al +8° aan de kusten momenteel

 • Stephan Valcke

  Eventjes naar de huidige situatie. Ik merk op dat de bewolking vanuit Nederland moeilijker naar het zuiden zakt dan voorzien. Wellicht door het iets minder vlug weg zakken van het hogedrukgebied. Nogmaals hoe moeilijk een voorspelling soms maken is ook op korte termijn.

 • Kim Jaspers

  Mooi artikel en zeer duidelijk beschreven! ;-). EC langere termijn gaat ook uit van dat Eurohoog in de eerste helft van december met vrijwel normale tot iets ondernormale temperaturen. Daarna “zou” het winterfeest stilaan beginnen.. zou leuk zijn zo vlak voor of rond de Feestdagen 🙂

 • Thanks Robin voor je weermelding. Je werd ook toegevoegd aan de trust list waardoor je reacties sneller zullen verschijnen!

 • Door de vele vragen richting het adres van weerman Arjan heeft hij de weersituatie uitgelicht in een nieuw artikel. Toestand van de Polar Vortex in 2015 en nu wordt besproken alsook de vooruitblik van ECMWF naar de komende weken/maanden. Check het nieuwste artikel via https://www.noodweer.be/poolwervel-blijft-verstoord-waardoor-kans-op-winterweer-groeit/

 • Kim Jaspers

  Ja, ik verwacht ook nog een felle afwisseling van goede en slechte runs de komende dagen. Volgens mij zijn we nu bezig met het voorspel van de winter.. Het échte werk zal vanaf ten vroegste half december stilaan beginnen.. Op het andere forum zijn er al een aantal mensen in paniek, dat is het laatste wat je moet doen lijkt me ;-)..

 • Jeroen Maes

  Ik ben hier pas beginnen volgen vorig jaar Januari. 🙂 De vorige jaren maakt zelfs niks uit voor deze situatie want alles is anders, als je gaat vergelijken kan ik je nu al zwart op wit geven dat je fout zit.

  Maar als je mijn reactie goed zou lezen zie je dat ik de kaarten enigszins betrouwbaar vindt (zeker ben je in het weer NOOIT dat zou niet eens gezegd moeten worden) omdat in de hogere delen van de atmosfeer (de stratosfeer) dit ook gebeurt. Vandaar dat CFS er ook mee komt waarschijnlijk en vandaar dat je er iets van geloof aan mag hechten. 100% vertrouwen op het weer is zoals net gezegd nooit van toepassing zeker niet op die termijn.

 • Goh Maxim, de runs van CFS zijn een leidraad om een trend te ontdekken. Of ze echter veel waarde hebben aan de weersituatie van de komende 72 uur is zeer de vraag. Wat we nu vooral moeten onthouden is dat onze Noordzee mooi afkoelt door een continentale luchtstroming. Als we straks in december een 2e kans krijgen, dan is winterweer in West-Europa veel gemakkelijker om te verkrijgen.

 • maxim vh

  Als ik mij niet vergis zat jij de vorige winters hier ook mee op het forum? Dan weet je toch ook dat we dit soort kaarten vorig jaar bijna de volledige winter hebben zien passeren, maar altijd op lange termijn. Als zij dan binnen handbereik tevoorschijn kwamen, waren zij veranderd in een WC of een eurohoog. Ik vind ik dat dit nu weer bezig is. Ben ik nu de enige die dit opmerkt of vinden jullie dit ook?

 • Zo is dat helemaal!

 • Jeroen Maes

  Positief is dat ook CFS eerst gewoon voor eurohoog gaat en op die manier eerder voor warme lucht en westenwind zorgt. En hierna tijdens de tweede helft van December komen de goede kaarten, op die manier is het dus perfect mogelijk ook omdat het een hoog boven het Noorden van de Atlantische Oceaan is en met wat je nu ziet in de stratosfeer is dat een perfect normale configuratie. Een echt scandihoog is niet meteen waarschijnlijk gezien de stratosfeer.

 • Stephan Valcke

  Toch iemand die het snapt. Kon het niet beter verwoorden Jurgen.

 • geert duym

  Als die wc zou doorbreken……dan kan dat voor een paar weken zijn…maar anderzijds hoe sneller deze blokkade wordt afgebroken zelfs door westenwinden hoe rapper er volgens mij een arctische uitbraak kan komen want eerlijk gezegd deze stralingskoude(beter als niks natuurlijk) is toch niet echt de winter die verwachten (structureel winterweer zoals december 2010 en winter 2012-2013)

 • Stephan Valcke

  Laat ons hopen van niet. Benieuwd hoe EC het zal doen deze avond.

 • jurgen

  Wilde enkel duidelijk maken dat hij het nu al 3 j na elkaar doet en dat dit niet de artikels zijn die je verwacht op dit forum , je kan geen sneeuw op de takken voorspellen 3 weken op voorhand , dus zo onderbouwend vind ik dat toch allemaal niet hoor .

 • kjell

  Goede en slechte runs wisselen elkaar af,nog niks is zeker…

 • Bradley Lems

  Yahoo is normaal het als er een euroloog ontstaat. We kunnen dat missen als kiespijn.

 • Kevin Smetryns

  https://uploads.disquscdn.com/images/cb710b66844fbe70c20cec925f30f7c75d592c2e752389b3ca05c14dd62a346d.png https://uploads.disquscdn.com/images/033481a680c39800142569304ede7d726d245788694aae11cf128fa73bdc324d.png https://uploads.disquscdn.com/images/fa2d84a8c32913652b27d2639b2ad5a57567226048d51e2d309f7302fc2ebe9c.png

  CFS laat nogmaals zien hoe het wél moet, maar opnieuw stel ik mij dan de vraag in hoeverre we hier geloof aan mogen hechten. Het is al de derde dag op rij dat dit model dergelijke kaarten laat zien, zowel in de 2e helft van december als in januari. De kaartjes spreken voor zich, laat uw verbeelding werken. Ik vind dat leuk.

 • Kevin Smetryns

  Als de huidige run van GFS een maatstaf moet zijn dan mogen we het wel vergeten want op 500 hPa wordt de polar vortex weer compacter en actiever. https://uploads.disquscdn.com/images/bc9da28c5c097c52bd5047762da6e4c98f60a056f440922aadc94fd99be8ade5.png

 • Stephan Valcke

  Laat ons hopen. Ben ook nog altijd positief voor de 2de decade van december maar zekerheid is er niet hè. Het moet maar eens goed vallen dan.

 • Stephan Valcke

  Tjah Chris, kort antwoord hierop : ik heb dingen gelezen (dit jaar en vorig jaar ) die ik nooit op de kaarten gezien heb. Maar wellicht ligt dat aan mij hoor. Mijn kennis is dan ook miniem.

 • Kevin Smetryns

  De pluimen geven een ideale weergave van de onzekerheid. Maar ik begin stilaan te geloven dat de winter weer tijdelijk de greep gaat verliezen. Daarom kijk ik al uit naar later in december, wanneer een ‘winterse uitbraak’ opnieuw waarschijnlijker wordt.

 • Stephan Valcke

  GFS06 komt zelfs met een echte WC op de proppen. Vanaf +204 wordt het Eurohoog plat gewalst door de depressies op de Oceaan. In elk geval afwisseling genoeg in de runs. Ze toveren iedere keer iets anders uit hun mouw.

 • Kevin Smetryns

  Ik begin stilaan te twijfelen aan het vervolg. GFS 06z komt alweer met een westelijke stroming. Andere modellen geven een eurohoog met zuidelijke zachte lucht. Lijkt mij dus nu een 2-3 dagen wat zachter dan terug tijdelijk wat frisser om daarna richting normaal te gaan. Ik kijk alvast uit wat de modellen zullen voorschotelen voor de 2e decade van december.

 • Chris Meire

  in alle eerlijkheid, mensen geven hun mening en dat respecteren we met zn allen hier, toch? Natuurlijk is het probleem dat Paco voorspellingen doet dit menig doen zweven. als die niet uitkomen wordt dan naar de man uitgehaald ipv het bericht om de ontgoocheling een beetje te kunnen ventileren. Ik denk dat hij heus wel zn kaarten kent. We mogen niet vergeten dat zelfs diegenen met de meeste kennis hier de bal verkeerd slaan, daarom zijn we ook weer amateurs, en geen professionals.
  t’is vooral boodschappen als: “het gaat gebeuren”, met illustratie van een +200 kaart of verder die mij soms kan doen koken. Na de wisselende kaarten elke run van de laatste 10 dagen en de laatste 3 jaar moet iedereen nu toch stilletjes aan gaan beseffen dat dit pure fictie is.

  Zoals ik in een vroegere post al zei, ik ken niet zoveel als anderen van kaarten, maar heb genoeg wijsheid en realisme in me zitten om me niet meer te laten gaan om deze kaarten. toon me iets op +6 en minder, en we hebben een solide basis om te discussieren.

  Positieve noot om te eindigen: de analyses van de +200 kaarten boeien wel enorm, met verschillende visies, meningen en opties over dezelfde kaart is het hier reuze interessant.

 • Stephan Valcke

  Tjah, heb nooit begrepen waar dit vandaan kwam. Heeft ook nooit echt op de kaarten gestaan. Sneeuw voorspellen op 2 dagen op voorhand is voor ons klimaat al heel lastig laat staan 2 of 3 weken op voorhand. Ik begrijp dat er mensen zijn die graag dergelijke verhaaltjes lezen maar het moet toch tenminste op iets gefundamenteerd zijn . Vandaar dat ik daar vrij vlug over kijk.

 • jurgen

  Dat dacht ik ook zo !

 • Robbe Maes

  Ja,hoe kan je nu ook dingen voorspellen voor binnen 2-3weken terwijl we nog niet weten wat of het binne 5dagen -5 of 5 graden word?!

 • lieven

  Tja, er is nog even tijd, en er zijn wel nog een paar “Paco” runs aanwezig in de voorspellingen: https://uploads.disquscdn.com/images/0b2a3ccd56e5af8bcfcdec859e0e4f921daf6549ffd852aa78bc3d03ccf4fa33.png

 • lieven

  Ik vind de runs niet zo slecht : tot de betrouwbare termijn van 5-6 dagen blijft het relatief koud hogedrukweer, en daarna loopt de temperatuur spread uiteen van -3 naar +10: maw: everything is possible.

 • jurgen

  Voor de beloofde sneeuw van paco volgende week wordt het wel warm hoor nu , kurkdroog volgens de pluim de komende 15 d .

 • Rizky Taufik

  De nieuwe 10-daagse van EC is blijvend koud hoor. Heb zelf de indruk dat het iets kouder is dan die gisterenavond voor begin volgend week. In de nacht kans op matige vorst en overdag amper boven nul, in de 2de helft van volgende week terug iets warmer naar 5 graden met blijvende nachtvorstkansen. Dus eigenlijk een herhaling van deze week.
  Trouwens de GFS-pluim voor Brussel is ook niet slecht hoor voor begin December met licht winters weer.
  Het negativisme van een bepaald iemand is voor niks nodig.

 • Rizky Taufik

  Amen en niks aan toe te voegen.

 • Stephan Valcke

  Kasper, stop nu toch eens met telkens die negativiteit na een slechte run. Als het gisteren nog niet binnen was, is het vandaag nog niet verloren. De winter moet zelfs nog beginnen. Bovendien heeft het nu al meer gevroren dan de laatste winters samen.

 • Rizky Taufik

  En hier gaan we weer. Sorry, maar altijd dat negativisme op basis van 1 slechte run. Trouwens zo slecht zijn EC en UKMO nu ook niet hoor. Oke, iets minder dan gisterenochtend en avond, maar nog altijd beter dan GFS. Effe de pluim maar eens afwachten en dan pas kunnen we een beter oordeel vormen. Begin volgende week zou terug kouder worden , vergelijkbaar met nu en terug kans op matige vorst. Tis nog altijd herfst he. Oceaan blijft rustig, nog altijd geen klassieke WC op komst de komende 15 dagen.

 • Chris Meire

  plots een algemeen gevoel van game over hier?

 • Van Laethem

  Ik zou niet spreken over een gemiste kans. We hebben toch al een paar goede vriesnachten gehad. En aan het einde van het weekend ook kans op wat vriesweer. December moet nog beginnen hé mannen. Natuurlijk konden de puzzelstukjes beter vallen, maar het kan nog altijd wat veranderen. Hoop doet leven.

 • Kim Jaspers

  We zullen nog even geduld moeten hebben maar volgens mij gaan we na half december stilaan richting écht winters weer..

 • kasperd007

  Toch weer een gemiste kans lijkt me.
  Het wil maar niet lukken.

 • Dexy Roelvink

  Bij GFS nestelt zich een koudeput boven Frankrijk, waardoor de WA als het ware geremd wordt. Bij EC gebeurt dit niet of onvoldoende en kan de WA doorgaan. Al is het wel een dubbeltje op zijn kant, want ook bij EC lijkt het op +168h fout te gaan (als de wind lijkt om te klappen naar ZW). Maar in het vervolg valt het bij dit model allemaal net precies op zijn plaats.

 • geert duym

  ik acht de kans nu toch vrij groot dat het een eurohoog zal worden met op het einde van de hogedrukblokkade westenwinden. Maar ik ben al blij dat het eens goed gevroren heeft , afgelopen nacht was waarschijnlijk de koudste novembernacht misschien wel van de 21 STE eeuw?

 • Van een Hammer gesproken….

 • Subtiele verschillen opnieuw in GFS en UKMO deze ochtend. Lagedrukgebied nabij Portugal kan niet ver genoeg richting het oosten opschuiven waardoor het hogedrukgebied te lang boven West-Europa blijft trappelen. Een oostelijke luchtstroming komt desgevolg niet op gang en brengt het vervolg van de run in gevaar. ECMWF daarentegen is rond 144 uur weer hoopgevend met WAA die zich verplaatst naar Groenland. Verschillen zitten nu tussen 120 en 144 uur in alle runs. Dat wordt zo stilaan de betrouwbare termijn waarin er weinig meer kan worden gesleuteld aan de grove setting.

 • happy godutch
 • kasperd007

  De kaarten zijn inderdaad weer een stuk minder in vergelijking met gisteren.
  Maar een westcirculatie zie ik nu ook niet meteen.
  Ik hou het meer op normale temperaturen overdag.

 • Bradley Lems

  UKMO is zelfs nog slechter dan gfs.wat gisteren er op staat is alweer weg. Gaat richting een eurohoog. Daarmee vergeleken is gfs nog goed. Benieuwd naar ECMWF wat die gaat brengen. https://uploads.disquscdn.com/images/185aecb637754410e6e7c274a909a6af7dc082beb52db6e36eecf7849cbc071e.gif

 • Bradley Lems
 • Bradley Lems

  Gfs00 run nog zoals gisteren. Hogedruk ligt te oostelijk waardoor we de bal weer misslaan. Het kan nog veranderen maar vergeet niet dat de termijn minder dan 5 dagen is en gfs al 4 runs hetzelfde beeld toont. https://uploads.disquscdn.com/images/0e24ca46b9d87d7301521d073d17f2d62f368bfec867459a249315440b940de1.gif

 • Bradley Lems

  Wil je een slag slaan naar gfs? Die zitten er nooit op qua temperatuur. Niet in de zomer niet in de winter. Zoals Paulus vermeld kijk naar die modellen want die zijn fijnschaliger dan gfs. Beetje kort door de bocht om gfs onbetrouwbaar te beschouwen want die kwam de eerste met de stormdepressie een paar weken geleden.

 • happy godutch

  dat is niet belachelijk ofzo maar best logisch aangezien wij op een grensgebied liggen en dus net wel of niet niet in de koude/warme zone kunnen liggen

 • Dries Denolf

  Ik denk niet dat er eenduidig antwoord bestaat op je vraag over de betrouwbaarheidsdata van de modellen. Soms is dat slechts 5 dagen, het kan het dubbele zijn, zeker als indicatie. het hangt gewoon af van het aantal parameters die een al dan niet volatiele rol spelen

 • Job V.

  Als ik dit setje kaartjes dus goed begrijp dan hoeven de winterweerliefhebbers zich in ieder geval in december geen zorgen te maken. Ik begrijp dat de vooruitzichten voor januari iets minder gunstig zijn? Een andere vraag die mij al een paar weken op de lippen brandt is heeft te maken met de combinatie van de weerkaartjes en het begrip meteofictie. Hoeveel uur na de huidige situatie zou je normaal gesproken op de grens van meteofictie zitten? Dus met andere woorden tot hoeveel uur vooruit kan een gemiddeld weermodel, bijvoorbeeld het weermodel op de plaatjes in je bericht, betrouwbaar voorspellen? Ik ben een bevlogen winterliefhebber, een trouw volger van gedetailleerde weerberichten maar ook redelijk onkundig als het gaat om het goed interpreteren van de weermodellen. Ik ben snel geneigd de koudste optie uit de pluim te kiezen, waarschijnlijk laat ik me teveel leiden door mijn weerwens en te weinig door de realiteit. Met vriendelijke groeten uit Schiedam, waar het as we speak 3 graden vriest (nacht dinsdag-woensdag 1uur48min).

 • Dries Denolf

  Daar ben je dan wonderwel in geslaagd. Ik herbron me hier de laatste 2 weken meer dan de 10 vorige jaren!

 • Dries Denolf

  Als je het over de bult van maandagnacht hebt: dat lijkt wel slapstick: oper en controle lopen mooi samen muv die nacht waar er een verschil is van bijna15°C. Overigens consistent met vorige ensembles met continue nachtvorst

 • Dries Denolf

  Harmonie op 72u zeker, als je weet dat die met rasters van 2,5km op 2,5 km werken, waar de EC oper met een raster van 25 op 25km werkt en de andere leden met een raster van 50km op 50

 • Dries Denolf

  Ik had er nog niet op gelet, maar als je dat ziet zou je denken dat gfs de naam van een komische show is

 • Dries Denolf

  @Lieven: zowel EC als gfs maken zich toch onsterfelijk belachelijk met hun nieuwe uitdraai:
  1) bij EC lopen oper en control bij het ensemble mooi samen muv maandagnacht, waar er plots een t° verschil is van bijna 15°C. Voor het overige is de laatste run vrij consistent met de vorige.
  2) gfs kiest na enkele zachte runs plots terug voor een relatief koude run, met elke nacht vorst (muv do, vr en za). Verder kiest gfs nu voor een aansluiting van het Eurohoog met het Groenlandhoog. Uit wat ik hier geleerd heb, is dit als ik me niet vergis zo ongeveer de natte droom van alle weerliefhebbers om tot een echte winterse configuratie te komen.

 • lieven
 • lieven

  GFS18 is aan het opschuiven richting ECMWF en UKMO. De verbindingsbrug met de Azoren is nu opnieuw afwezig … en foetsie is de ZW circulatie ! GFS is duidelijk aan het twijfelen: het weet niet meer van welk hout pijlen te maken.

 • Willem

  Zo eindelijk eens een kouder begin van december zoals het er nu voorstaat, dit is al een hele verademing itt vorige jaren. Maar dit is natuurlijk nog ver verwijderd van totaal winter weer. Voorlopig positief en mag gezegd worden eens, de voorspellingen van vb oktober zitten er momenteel goed op van verschillende modellen. Ze hadden dan al voorspeld dat december wel eens een koudere maand zou kunnen worden mbt tot gunstige hoge druk patronen. Jammer genoeg zijn de vooruitzichten voor januari veel minder positief in verschillende modellen. Maar we laten ons graag verrassen.

 • Laurenz

  Aan de grond hier in z-o Oost-Vlaanderen momenteel -6
  Op 2m -4,5

 • Robbe Maes

  Nu hier in Turnhout al -4,4 graden, dat is exact evenveel als de koudste temperatuur deze nacht hier. Ook was het gisteren rond 23uur nog maar -1graad hier, wat zal dat geven tegen morgen vroeg ?! Ook raar om te zien dat het in het Oosten van Nederland al -6 is en het bij de Wadden-eilanden nog +6 graden is. https://uploads.disquscdn.com/images/b517581909cf7c64db4d3aaaccc6c1b7f9eac84b5d1da2eccb7daae00476e30c.png

 • Robbe Maes

  Nu hier in Turnhout al -4,4 graden, dat is exact evenveel als de koudste temperatuur deze nacht hier. Ook was het gisteren rond 23uur nog maar -1graad hier, wat zal dat geven tegen morgen vroeg ?! Ook raar om te zien dat het in het Oosten van Nederland al -6 is en het bij de Wadden-eilanden nog +6 graden is.

 • Robby Roels

  De kou is al 1 ding… 🙂 Nu nog een pak sneeuw, als het even kan.. ^^

 • Laurenz

  Wil je winterkaarten zien moet je gewoon eens naar cfs kijken na 15dec tot nieuwjaar,gewoon voor de fun.

 • Welkom Koen op deze discussiedraad. Wij hebben je account alvast op de whitelist gezet waardoor je reacties sneller worden goedgekeurd! Veel plezier in het discussiëren op onze weerwebsite!

 • Rizky Taufik

  Die van Zuid, die ik als representatief neem voor het centrale deel van Belgie is ook KOUD met vanaf de nacht van zaterdag op zondag terug vorst en dit tot het einde van de 15-daagse en overdag rond 5, dus het licht winterse weer wordt verdergezet vanaf Zaterdag. Weet je vorig jaar toonte de pluim van 29/11 herfst honen ende en stonden we aan de vooravond van die absurde warme decembermaand. Wat mij zeer hoopvol stemt is dat 2 van de 3 toonaangevende modellen het eens zijn met elkaar ivm het koude weer. Kan altijd veel beter natuurlijk, maar mij hoor je na vorig aar al niet klagen. Ondertussen is het als sinds het laatste weekend van December 2014 geleden dat ik nog eens een deftig sneeuwlandschap heb gezien in mijn woonplaats, ten westen van Brussel.

 • Jeroen Maes

  GFS heeft dat altijd in de winter (in situaties met veel uitstraling als nu) omdat die de uitstraling onderschat dacht ik.

 • Niels2a

  Inderdaad, momenteel -4°C in Zoersel en -9°C aan de grassprietjes! Ik voel de kou zo binnensijpelen… Wat gaat dat morgenochtend geven???

 • Paulus Piet

  GFS zit er qua 2m temperatuur voorspellingen de laatste tijd er inderdaad een beetje naast. Zelfs op de korte termijn. Betere modellen hier voor zijn bijvoorbeeld WRF, Hirlam en Harmonie. Voor iedereen overigens toegankelijk, zonder een betaald abonnement af te sluiten.

 • Rizky Taufik

  Goed opgemerkt. Het is ondertussen in gans nederland en Belgie aan het vriezen.

 • Jeroen Maes

  Ook mooi om te zien hoe laag het gemiddelde zit en blijft, bij GFS gaat die tegen 9 december ongeveer toch een paar graden hoger.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Vanacht gaat het goe vriezen dat weten we ondertussen. Kijk eens naar gfs wat die doen voor vanacht. Zo betrouwbaar zijn die dus. https://uploads.disquscdn.com/images/209480a8f9bf87fbfb453862221426db4f6e2d5f94b0572be64ef0bfa26c5151.png

 • Niels2a
 • Bradley Lems

  Hier kan ik in meegaan. We moeten ook niet ver zoeken naar de winter aangezien het deze ochtend al -2 vroor en vannacht waarschijnlijk -5 😉 we hebben al meer winter gehad dan geheel vorig jaar. Hou alleen in gedachten dat anti-winters ook nog geheel mogelijk is aangezien modellen het momenteel moeilijk hebben met de koude of warme variant op 144 uur.

 • Die is voor mij alvast een pak beter! Een flinke cluster die na de bult richting 0 tot -5°C gaat!

 • Niels2a
 • Arjan, je weet. Als er vrije tijd is voor een artikel van jou hand, geef mij een sein 😉

 • Ik wilde het speciaal voor jou toelichten 😉

 • Je hebt gelijk hoor Bradley. Ik beloof dan ook geen winterweer, ik heb daar wel goede hoop op, beter dan vorig jaar en ik verwacht met deze uitgangssituatie dat dit gaat lukken later in december. Geen total winter dat verwacht ik niet, wel enkele echte winterdagen. Zachte fases zullen denk ik nog overheersen deze winter.

 • Dries Denolf

  Sterk!

 • Ik wil toch graag even laten zien het verschil met vorig jaar toen de winter aanving en nu. Uit het archief kun je mooi zien hoe verkeerd de situatie lag met een loeiende straalstroom. Volop paarse kleuren in het hoge noorden en veelal koude arctische uitbraken boven noordoost Amerika. Erger kan niet want wij zaten met Eurohogen en het hele systeem zat vastgeroest. Kijk nu ook eens naar de straalstroom kaarten. Vorig jaar nauwelijks gemeanderd en nu volop en dat ook boven de VS. Ook stond de jet in Noordoost Amerika rechtstreeks noord-zuid georiënteerd. Nu zie je wel waarom dat een foute constructie was voor winterweer in onze omgeving. Het is echt wel interessant hoe https://uploads.disquscdn.com/images/052715fb53a5a7f675937e7f08e00998c126b89c0041815ae4acc42f7991cca3.png https://uploads.disquscdn.com/images/acd2bd6d1308075945a46521cda46f7f3f25fcb5124ebe32abfa7451125c8bb4.png https://uploads.disquscdn.com/images/5b220a488fe6ba0072a0ee74c8acbddd7967a5c014de1be52bc41865f2e5541d.png https://uploads.disquscdn.com/images/49a02abbe904a25607c8451a5bbbcabf9ddcbd227342d3203bdd5140eba0e039.png de situatie er nu voor staat met een hele andere uitgangspositie. Stemt mij nu al positief.

 • Bradley Lems

  Hierzie de verschillen tussen CMC,UKMO,GFS en ECMWF. Bijna allemaal hetzelfde op 120 uur op een punt na, lagedrukgebied nabij portugal is dieper bij de ene model dan de andere. Grote invloed op de positie van het hogedruk, als die noordelijker kan trekken gaan we met een oostcirculatie gaan lopen gaat die zuidelijker gaan lopen als het lagedruk nabij portugal eerder oplost zitten we met een eurohoog. Dus alles hangt af momenteel van het lagedrukgebied nabij portugal. https://uploads.disquscdn.com/images/f2fa4c688cb6ce959886685e4df20fec8ed57defd372db49ed6ef6384a73557f.png

 • Ik wil jullie graag ook warm maken voor het nieuwste artikel verschenen op onze website! Stormjager Paul Begijn heeft zich laten gaan in het reisverslag over de Caraïben! Alle informatie en weerfoto’s via https://www.noodweer.be/tropische-buien-in-het-caribisch-gebied/

 • Jeroen Maes

  De avondrun van FIM komt nu pas binnen.

 • Dries Denolf

  Ook die uitleg maakt veel duidelijk. Thxs

 • Jeroen Maes

  Het losgaan dat ik bij mijn post van het model UKMO zei is duidelijk gebeurt, +50 berichten op 2 uur. 😉

  Maar wel enorm informatief, dank daarvoor!

 • Bradley Lems

  Inderdaad maar GFS toont nu wel echt de anti-winterse variant. Zwakke PV is geen garantie voor winterweer wel helpen alle kleine beetjes op een goeie ligging. Vergeet ook niet de kerststorm die alles door elkaar kan smijten. Die komt niet elk jaar maar was wel de doodsteek voor december 2010.

 • Dries Denolf

  Als beiden maar gescheiden worden door een hoog op de Oceaan, onderstel ik?

 • Dries Denolf

  Plausibele uitleg, Arjan. Mijn hartslag daalt met enkele 10-tallen slagen. Want ik zat inderdaad met vorige winters in het hoofd, sinds ik het hier zo wat volg

 • Bradley Lems

  We zullen zien wie aan het langste eind trekt. Ik hou het voorlopig op de tussenslag geen -10 maar ook niet +15. Ik denk eerder aan +6 me een graadje vorst s’nachts.

 • Dat lijkt niet in dit geval. Het verschil zit hem er in dat de PV vorige winters zeer krachtig was met die koude uitstroom waardoor de depressies constant gevoed werden. Nu ligt de situatie andere mede ook door de “warme” Noordpool en de situatie in de stratosfeer. Dat zijn toch andere parameters.

 • Klopt Dries, de afgelopen winters was dat het geval, maar net als Matthias zegt hoeft het niet altijd negatief voor ons uit te pakken. Er zijn zat voorbeelden dat het ook samen kan!

 • Laurenz

  Enig minpunt is dat cfs,gfs,fim,gem op quasi de zelfde golflengte zitten,dat baart mij wel wa zorgen

 • Matthias

  Het kan ook koud zijn in Amerika en West europa tegelijk hoor ;).

 • Dries Denolf

  ECMWF zorgt voor een concentratie van koude lucht boven N-Amerika en dat zie ik niet zo graag, want dan wordt de zachte lucht naar W-Europa uitgeduwd

 • Stephan Valcke

  Ik vind na het bekijken van de weerkaarten EC echt wel ok hoor. Ik denk dat de volgende runs alsmaar beter worden. GFS draait wel bij.

 • Dries Denolf

  EC gebruikt wel kleinere rasters (de oper in elk geval) dan gfs. 25X25km tegenover 50X50km

 • Dries Denolf

  Maar dan daalt de t° ook boven N-Amerika. En ik herinner me gelezen te hebben hier, dat lage t° nadelig zijn voor W-Europese wintertoestanden

 • Laurenz

  Dan ist nu mss omgekeerd

 • Laurenz

  Bwa,ik zie het positief in,ec heeft nog een beetje tijd om aan te sleutelen om op gelijke hoogte met ukmo te komen.gfs zal morgen wel bijdraaien en op zijn stappen moeten terugkomen.

 • Dries Denolf

  En +240u is niet utopisch voor troposfeer – stratisfeer toestanden

 • Thomas

  Positief is ook dat ECMWF de luchtdruk laat stijgen boven de Noordpool. Dit breekt de koude, dichte luchtbel boven de Noordpool ook af. Het leeuwendeel van de Vortex settelt zich dan nog eens boven de brongebieden (Siberië). Dit doet het sneeuwdek daar nog eens aandekken wat dan ook weer positief is op verschillende vlakken later in december. https://uploads.disquscdn.com/images/99d5026dd75d7c512c1d44d226d4bf301d029cfd5432645a4c899932bd717171.png

 • Dries Denolf

  Droge vrieskou, of echt winterse toestanden met een pak sneeuw erbij vanaf bv. Scandinavië?

 • Thomas

  Positief is ook dat ECMWF de luchtdruk laat stijgen boven de Noordpool. Dit breekt de koude, dichte luchtbel boven de Noordpool ook af. Het leeuwendeel van de Vortex settelt zich dan nog eens boven de brongebieden (Siberië). Dit doet het sneeuwdek daar nog eens aandekken wat dan ook weer positief is op verschillende vlakken later in december.

 • Dries Denolf

  Als ik zo’n gefundeerde uitleg hoor – erg interessant – dan besef ik dat ik oud word en last heb nog zelf tot dergelijke analyses te komen

 • Thomas

  De enigste manier om het dan tot sneeuw te laten komen is via een koudeput. Door het koufront op de LMG (luchtmassagrens) komt het dan vaak tot sneeuw waarna we achter het koufront de diepvrieslucht ingaan. Opvallend aan deze setting is ook dat de neerslag tijdens het front overgaat van regen naar sneeuw en een snel dalen van de temperatuur.

 • Dries Denolf

  Vorige winter heeft gfs in elk geval stevig met onze voeten gespeeld door geregeld op termijn wintersettings te geven die telkens verdwenen op het ogenblik van de waarheid

 • Dries Denolf

  Maar met een hoog boven Scandinavië kun je toch ook tot een pak sneeuw komen, aangezien die lucht ook over de oceaan heen moet?

 • lieven

  Tuurlijk, maar droge vrieskou evenzeer … laten we hopen dat we ze beiden krijgen deze winter !

 • Arjan van der Wal

  Hier zat ik pas ook al aan te denken toen @noodweer vroeg om suggesties 😉 Dit lijkt me best gaaf!

 • Dries Denolf

  Temperaturen juist onder het vriespunt met een stevige laag sneeuw heeft toch ook zijn wintercharmes?

 • Thomas

  Afkoeling van de Noordzee dan wel wat het bij een noordstroming minder moeilijk maakt om het (zeker voor de kuststreken) tot sneeuwval te brengen. Maar in principe maakt dit bij een setting met Scandinavische hogedruk niet uit (continentale aanvoer van diepvrieslucht).

 • Dries Denolf

  Las je reactie toen ik nog aan het werken was. Kan geen kwaad om erop te wijzen dat enthousiasme mag, maar het moet hoffelijk blijven

 • kjell

  Idd,maar als er nu een langere koude(re) periode komt, is dat mssn gunstig voor sneeuw later in de winter? (jan-maart)

 • Dries Denolf

  Toch maar zorgen dat de server niet in overdrive gaat. Die jongen draait de laatste dagen – weken heel wat overuren

 • Rizky Taufik

  Dat is een haalbare termijn om er nog serieus aan te sleutelen op termijn. Conclusie van de avond na het zien van de kaarten UKMO/EC vs GFS. Ben je dezelfde mening toebedeelt?

 • Daar heb je een punt Lieven, dan zit je met dit soort ontwikkelingen in de weermodellen gebeiteld.

 • lieven

  Ik vind een langduring periode van (stralings)kou minstens even winters als ‘sneeuw’. Bovendien komt sneeuw per definitie steeds met een milde kou. En de nabijheid van neerslag wijst meestal ook op de nabijheid van warmere luchtlagen.

 • Dries Denolf

  Komt volgens mij enkel door de ligging van het hoog. Dat moet maar een paar 100km verschuiven en je hebt een gans verhaal

 • Ik vermoed dat wanneer UKMO op een bepaald spoor zit en ECMWF lijkt bij te trekken we minder waarde mogen hechten aan GFS. Welke mening ben jij toegedaan? Bedankt voor de opmaak van een conclusie Lieven! Zeer belangrijk voor mensen die graag een samenvattend woordje lezen 🙂

 • lieven

  Conclusie van de laatste runs is dat de verschillende modellen quasi lijnrecht tov. mekaar staan. We zullen binnen een paar dagen zien wie uiteindelijk zijn gelijk zal halen.

 • Als stralingsrun zou je kunnen zeggen dat het inderdaad niet slecht is, maar ik wil er als winterliefhebber ook graag een portie sneeuwval bij. Dat zou het continent Europa in diepvrieskou kunnen omtoveren.

 • Dries, inderdaad het hogedrukgebied wordt opnieuw gevoed met forse WAA vanaf de Atlantische Oceaan maar echt interessant is het dan niet echt meer. Het hogedrukgebied zou vanaf 168 uur moeten de oversteek maken over de noordelijke hemisfeer om daar een poolhoog op poten te zetten. Met die setting is een ouderwetse start van de winter mogelijk en strenge vrieskou gedurende meerdere dagen. Wat wel duidelijk mag zijn is dat Europa een heuse blokkade aan het meemaken is.

 • Dries Denolf

  Eerder op de dag las ik dat de AO en de NAO positief worden. Ik weet dat dit jouw specialiteit is, samen met het bestuderen van de PV, waar je gisteren een aanzet tot een split zag. Hoe evolueren die parameters eigenlijk?

 • lieven

  Het gaat helemaal niet fout met EC, integendeel. Zolang die kern van hoge druk boven of ten noorden van ons ligt, is er niets aan de hand, en blijft het koude weertype voortduren.

 • Rizky Taufik

  Als de “verslechtering” bij EC altijd op 192 en verder zit en blijft, dan ziet het er goed uit. Maw, dan wordt de “verslechtering” alsmaar uitgesteld. Maar dan nog blijft EC koud vanaf 192.

 • Bedankt Dries, de persoon die zich wil engageren voor de berichten is ook een blogger op deze website. We analyseren momenteel de demo-versie die vandaar werd ingestuurd. Focus komt dan te liggen op bespreking van ECMWF, UKMO en GFS met screencaptures.

 • Dries Denolf

  Wat juist gaat er verkeerd aan de Europese variant vanaf +168? Ik dacht nog altijd een blokkade te zien richt G-B. Of is het de posiitie van het hoog dat verkeerd gaat liggen en voor aanvoer meer uit het S zorgt?

 • Dries Denolf

  De uitleg gaat vlugger, maar volgens mij zul je de nuances duidelijker overbrengen als je een artikel schrijft. Tijdens het schrijven denk je nog na hoe je je uitleg gaat formuleren en terwijl denk je aan zaken die je nog bij je tekst voegt, die op video niet zullen voorkomen.

 • Tussen +168 en 192 uur gaat het fout in de Europese variant. Bijzonder positief aan de run tot en met 168 uur is de trend die richting UKMO neigt en een verstrenging van de vrieskou tot gevolg zal hebben. Het hogedrukgebied – zeg maar blokkade – komt pal boven West-Europa te liggen met in eerste instantie stralingskou. Noordzee en andere wateren kunnen op die manier vlotjes afkoelen wat een gunstig effect zal hebben in januari en februari en winterse buien (ook het westen). Kortom, GFS kan een zachte uitbijter zijn.

 • Dries Denolf

  Volgens mij staat gfs al 24u alleen met haar ontwikkelingen. Zelfs het ensemblemodel van gfs (gefs) geeft een koudere tendens

 • jurgen

  Zou top zijn

 • Niels2a

  Prachtige kaarten!!! Zelfs weerwoord.be ligt plat :’) gelukkig hebben we nu een alternatief 😀 Bedankt Nicolas!!

 • Kim Jaspers

  De Engelsen for president? En Trump in zijn onderbroek? Het zou kunnen … spannend is het alvast!

 • Prachtige ontwikkelingen nu!

 • Matthias

  Jep, op +168h een oostenwind ;), maar UKMO is iets meer NO gericht. Laat dat nu maar eerst in de range +120/+144 komen

 • Kim Jaspers

  Klopt en vroeger werd daar ook Offenbach (DWD) bij vernoemd door ons aller Eddy De Mey. Dat was meestal ook een trendsetter met winterkaarten maar weet niet of dat model nu nog wordt gebruikt en wat de waarde ervan is tegenwoordig?

 • Gaat het gebeuren? ECMWF neigt op 120 uur naar UKMO die vanavond een winterse run uitperst in de 12:00 weergave. Een lagedrukgebied nabij Portugal diept voldoende uit om het hoog boven het UK op te blazen aan de onderkant. Tegelijkertijd wordt een zachte/diffluente luchtstroming opgezet uit oostelijke richtingen. In het noorden van Europa worden flinke hoeveelheden zachte lucht naar het noorden van Scandinavië gestuwd met de kans op een Scandinavisch hogedrukgebied. Bijzonder boeiende ontwikkelingen! GFS lijkt deze avond alleen te staan met zijn/haar ontwikkelingen. https://uploads.disquscdn.com/images/c2bb666d58802b2476654fbbfb2b807eb4a0125c0aab551222d6c0841b3ab4cd.gif

 • Rizky Taufik

  Supper idee.

 • Rizky Taufik

  Bijna een kopie van UKMO. Tot hier toe zijn EC en UKMO veel beter dan GFS.

 • Kim Jaspers

  Forse WAA kan de boel versterken en naar het Noorden laten uitbreiden. Lagedruk bij Portugal/Spanje geeft voeding en ondersteuning voor het hoog

 • Rizky Taufik

  Tot hier toe is het UKMO vs GFS, na dat EC volledig binnen is kunnen we zien of GFS alleen blijft staan of niet. UKMO is een niet te onderschatten model en behoort tot de grote 3, dus niet zomaar negeren zou ik zeggen.

 • Matthias

  Niet zo een oostenwind als UKMO, maar het begint er op te lijken 😉
  https://uploads.disquscdn.com/images/c2bb666d58802b2476654fbbfb2b807eb4a0125c0aab551222d6c0841b3ab4cd.gif

 • ECMWF 12:00 is fractie beter dan de 00:00 run. Lagedrukgebied nabij Portugal iets actiever dan in de 00:00 run. Dit moet de onderkant van het hogedrukgebied boven het UK opblazen waardoor het hogedrukgebied verder richting het noorden wordt gestuwd. Koude lucht uit het oosten van Europa kan ons zodoende bereiken via een straffe oostelijke luchtstroming. Duimen!

 • Goedenavond Kim, wij hebben je toegevoegd aan de trust list waardoor je posts direct sneller worden goedgekeurd! Proficiat.

 • Dag Alex, bedankt voor je visie op de laatste set weermodellen!

 • cactus

  Ik zie dit als leek wel zitten 🙂

 • Willem

  Ik vrees er voor eerlijk gezegd…

 • Ik hoop in ganse harte dat ECMWF een trend/neiging heeft naar UKMO. Als dat eraan zit te komen tegen woensdagavond, dan ga ik lichtjes enthousiast worden over een winteraanval met allure!

 • Bradley Lems
 • Dexy Roelvink

  Ik ben benieuwd naar EC straks. Vanaf 19.00 uur druppelen de kaarten van de nieuwe run binnen.

 • Bradley Lems

  Inderdaad iedereen als winterliefhebber natuurlijk. Ik bereid me gewoon voor als dat scenario zou uitkomen.

 • Bradley Lems

  Ik geef gewoon mijn mening. Als ik het ensemble van gfs mag geloven dan gaat het in de loop van volgende week anti- winters worden. Er zijn meer weermodellen inderdaad maar hoeveel keer heeft gfs het niet bij het rechte einde gehad voorlopig? Zowel in de warmte als de koude.Ik denk veel dus momenteel krijgt gfs de meeste aandacht van mij. Dit snap ik gewoon niet,als er op 192 uur winterkaarten komen mogen we dat bestempelen dat het zal uitkomen,maar anti-winters op 144 uur niet? Dat moet je mij eens uitleggen dan?

 • Kevin Smetryns

  Recentelijk nog bleef GFS hangen in een westcirculatie terwijl de andere modellen zinspeelden op wat anders (was dat niet de situatie begin november?) en ineens had GFS gelijk en kregen we een WC met o.a. de storm van 20 november. Ik hoop echt dat GFS deze keer liegt.

 • Jeroen Maes

  Ja idd, het verhaal lijkt hem te zitten in de depressie boven Spanje heb ik de indruk. In de avondruns van GFS en GEM is die niet zo uitgesproken en gaat het al snel volledig over naar hogedruk daar net als in de ochtendrun van EC maarja… duidelijk niet bij UKMO. UKMO is zo te zien het enige model die de lagedruk boven heel Spanje laat uitkomen.

 • Bradley Lems

  Leuk! Goed idee. Als dat komt heb je een abonnee erbij van mij 🙂 ik heb graag commentaar in een video over laatste prognose van de weerkaarten.

 • Dexy Roelvink

  Ik teken ervoor! Wat een grote verschillen trouwens en dat al op een verwachtingstermijn van 6 dagen. GFS wil niets weten van iets wat ook maar op winterweer lijkt.

 • Jeroen Maes

  Wat mij betreft zeker en vast, een video is altijd makkelijker om uitleg te geven en makkelijker om te begrijpen voor wie er niet zoveel van kent (zoals ik). En het is gewoon leuk om te bekijken. 🙂

 • Vraag van de avond: wij zijn momenteel een aantal dingen aan het testen om jullie nog beter te dienen met informatie. Is het een goed idee om een video te maken waarin we onze laatste visie meegeven op de weerkaarten? Dit wordt dan meteen zichtbaar voor alle volgers op ons YouTubekanaal: https://www.youtube.com/c/NoodweerBeneluxVIDEO (geef jullie mening gerust)

 • Jeroen Maes
 • UKMO heeft met deze run een compleet andere visie dan GFS en wordt vaak aanzien als een stabiele trendsetter of een weermodel die een ‘verandering’ in de runs gaat inluiden. Als dat het soort verandering is dat GFS en ECMWF nog moeten snappen, dan zet ik de server van noodweer.be best een aantal tellen strakker 😉

 • We begrijpen dat het praten over weerkaarten een nogal geladen ‘onderwerp’ is maar zoals ik enkele dagen geleden ook beschreef in deze draad. Dat maakt de eensgezindheid over hoe fors we winterweer missen in de Benelux alleen maar meer duidelijk. En dat is hetgeen we eigenlijk alleen dit jaar waarnemen. Vorig jaar was reeds een forse groei merkbaar in het aantal nieuwe leden in de discussie, dit jaar is het werkelijk gek te noemen hoeveel liefhebbers de weg vinden naar deze reacties! Waarvoor allemaal bedankt trouwens!

 • Niels2a

  Momenteel al -1,4°C en matige vorst thv de grassprietjes! (-7°C)

 • Wat wel scheelt is dat er minder wind staat dan gisterenavond daardoor zakt het kwik nu sneller. In de loop van de nacht gaat de temperatuur in Nederland oplopen door het binnensijpelen van zachtere lucht en ook bewolking in het noorden zoals je al aangaf.

 • Arjan van der Wal

  Dat begrijp ik 😉 ik houd er verder over op

 • Arjan van der Wal

  In hoeverre houden weersites rekening met UKMO tijdens het opmaken van de weersvooruitzichten? Mooie kaart zeg..

 • Straks komt er zachtere en vochtige lucht binnen waardoor de minima worden getemperd dinsdagochtend, althans wat Nederland betreft. In België kan het kwik wel nog matige vorst bereiken 😀

 • GFS is allesbehalve ‘great’ te noemen, maar wanneer we onze blik verleggen naar UKMO zien we een prachtige winterse situatie op gang komen rond 144 uur. Dat is niet eens zo ver in de toekomst en het geeft vooral een mogelijkheid aan naar waar dit naar toe kan gaan. Een oostelijke luchtcirculatie om U tegen te zeggen! Wauw! https://uploads.disquscdn.com/images/38abe4193a983e373c5889879b41234e452112f6a12bb751dd756e85dad507ed.gif

 • Laten we vooral respectvol omgaan in het bespreken van weerkaarten. Vergeet niet dat de mensen/moderatoren bij NWBNLX een fulltime job hebben en niet altijd iedere reactie kunnen lezen. Dit soort bovenstaande reacties zijn tevens niet bevorderlijk voor een sfeer die gewoon leuk/fun kan zijn.

 • Bradley Lems

  Ok, als dat waar is kom dan maar met screenshot want de enigste die van koude uitbijter sprak was ik.natuurlijk had ik het niet altijd bij het rechte einde aangezien het nu onder 0 gaat s’nachts. En een warme uitbijter noem ik dit nu ook niet in het ensemble. Bij mij is een warme uitbijter als het 5 graden+ scheelt met de andere leden en aangezien controle en andere leden op hetzelfde niveau zitten is het geen uitbijter.

 • Arjan van der Wal

  @bradleylems:disqus Het zou fijn zijn als je normaal kan reageren op dit forum. Als iemand een kaart met een reactie / mening op dit forum plaats hoef je niet zo te reageren. Het verpest nogal de sfeer hier. Ik ben voor om de moderators reacties deze te laten verwijderen.. Droeftoeter

 • Peter

  Bradley mag ik je erop wijzen dat je reacties redelijk kort zijn en dat je dit ook kunt zeggen met enige tact? Wie ben jij om te zeggen wie wel of niet weerkaarten mag bekijken, ronduit belachelijk. Wat je zegt klopt ook niet helemaal, hoeveel keer wordt hier niet gezegd: een koude uitbijter. Met daarna dan misschien de hoop dat de andere leden volgen, en nu dus de vrees dat andere leden de warme uitbijter zouden volgen.

 • Niels2a

  Inderdaad! al -0,7 graden in Zoersel (noorden van België).. Gisteren bereikten we -0,7°C pas rond middernacht..

 • Peter

  De temperatuur zakt wel zeer snel in Nederland :p In het noorden nu al -4.3°C gemeten. Ook gaan we al bijna overal onder het vriespunt, behalve op de waddeneilanden begint de zachte lucht aan een zèèr trage reis richting het zuiden van de benelux

 • Bradley Lems

  Dat is moeilijk te zeggen.ik zet mijn geld op de tussenslag niet warm en niet koud.

 • Bradley Lems

  Ja en? Als GFS naar beneden afwijkt is het euforie maar als hij naar boven afwijkt is het een uitbijter… ik zeg niet dat het 10 graden zal zijn op 850hpa maar het gemiddelde gaat al ruim boven 0. Als je dit ontkent kijk je maar liever geen kaarten meer en wacht je maar af op winterweer.

 • Arjan van der Wal

  Ach nooit geschoten is altijd mis 😉 als winter liefhebber is het gewoon leuk om dit te lezen 😉

 • Is toch wel gedurfd van Meteogroup die uitspraken. Ik zie dit wel als positief want als zij hiermee al komen dan moeten ze er ook in geloven of de auteur houdt ook erg van winterweer 🙂

 • lieven

  Gelukkig is de GFS hoofdrun een uitschieter naar boven toe. Deze andere run voor 6 dec toont dat er ook nog steeds vele koude opties als oplossing uit het model rollen. Hopen dat die hoge druk niet te diep afzakt, en het komt goed. https://uploads.disquscdn.com/images/90ae10a911a0606ff77e88750b0c218849aa98ec8e676ec5cccde639a0c34216.png

 • Toch leuk om te vermelden dat er vanmorgen geschaatst is op natuurijs! Ja die Hollanders 😉
  http://www.nu.nl/binnenland/4357797/eerste-schaatsers-natuurijs-in-lier.html

 • Ben

  AO en NAO gaan trouwens posities na de eerste week van december.

 • Rizky Taufik

  De vraag is, wie gaat er gelijk krijgen: EC die koud is en blijft na een korte opleving overmorgen en vrijdag of GFS?

 • Bradley Lems

  Pfff wat een draak van een kaarten. Heb dan liever een WC met wat storm weer dan dit saai weer.

 • Matthias

  Bij een negatieve NAO en AO vergroot enkel de kans op winterweer bij ons, want de drukgebieden moeten nog juist vallen. Het is niet zo dat je bij een negatieve NAO sws winter hebt. Het vergroot enkel de kans

 • Bradley Lems

  En zoals gedacht wijkt de 06 run niet. Zuid tot zuidwestelijke windrichting. Op 156 uur loopt het mis en is de ligging van het hogedruk anti-winters. Waar is dat effect van negatieve ao en nao https://uploads.disquscdn.com/images/e2266e95d2f18898d6954b75e9b0550616fdea9052909a707ae1eab73bf93abf.gif en zwakke PV?

 • Kevin Smetryns

  Volgens de langere termijn voorspellingen van EC krijgt de winter een grotere kans vanaf half december. CFS geeft vandaag een idee hoe dat er kan uitzien. Heerlijke winterkaart! Ook later in januari en februari nog wilde kaarten in dit (echter vrij onbetrouwbaar) model. https://uploads.disquscdn.com/images/c1942086c99dc4e8d0b5ffd53b9bec1b7b50ed3fbfe47400d09f6a6fe5abe120.png

 • Arjan van der Wal

  Weer.nl met een leuk stukje:

  Dit hardnekkige patroon ( PV die niet in vorm is) belemmert de vorming van diepe oceaandepressie op de route New Foundland naar IJsland. En verhindert het op gang komen van een sterke westelijke stroming op de Atlantische Oceaan. Zonder sterke westcirculatie worden de weerkaarten vooral gespeeld door dominante hogedrukgebieden. Zodra die noordelijk genoeg liggen, bijvoorbeeld boven Scandinavië, kan de deur voor serieuze winterkou bij ons echt open gaan. Vroeg of laat, we denken met het ECMWF zo rond half december, zou deze situatie een kans krijgen.

 • Rizky Taufik

  Onderstussen is de nieuwe EC-pluim uit en die is behoorlijk koud hoor. Zelfs kouder dan die van gisterenavond. Ik bespreek altijd die van zuid-nederland, omdat die representatief is voor het centrale deel van belgie. Vanaf zondag terug lichte winters weer met overdag iets boven nul en ’s nacht terug nachtvorst en dit tem 13/12. Vooral op de LT kouder geworden. Ik vindt dit een leuke pluim voor begin December, 2015 in het achterhoofd.

 • Rizky Taufik

  Volgens mij laat je geheugen je in de steek. Ik denk dat het je het hebt over December 2010. December 2012 stelde eigenlijk niet zoveel voor.

 • Rizky Taufik

  Volgens de laaste voorspelling van GEFS verwacht me koud weer in Europe in de periode 04/12 tem 08/12. Niet onbelangrijk, aan de oostkust en voor een groot gedeelte van Amerika verwacht men juist warmer weer dan normaal, behalve aan de westkust. Een up-date van de maandelijkse EC montly gaat nog altijd voor een noordelijk geblokkeerd patroon verderop in December.

  Up-date Judan Cohen:
  The Arctic Oscillation (AO) is currently slightly negative and is predicted to remain close to neutral through mid December. I continue to expect large model volatility in the near term due to challenges predicting downward propagation of circulation anomalies related to the ongoing weak polar vortex (PV) event. Though once the PV weakening event peaks next week, model confidence could improve.
  The current negative AO is reflective of mostly positive pressure/geopotential height anomalies in the Arctic especially on the North Atlantic side. With positive heights over Greenland and Iceland and negative heights in the eastern North Atlantic, the North Atlantic Oscillation (NAO) is currently also negative and the NAO is predicted to remain negative over the next two weeks. This is a reversal of recent winters where the NAO has remained positive even when the AO has been negative.
  The stratospheric PV is predicted to begin winter near record weak, polar opposite to last winter when it was near record strong to start winter. In contrast to last winter when maritime flow crossed the continents unimpeded, this winter PV circulation shows little to none maritime flow across the continents.

 • Chris Meire

  Dat klopt niet helemaal hoor. Er lag in sneeuw vanaf rond 8 december tot net voor kerstmis(in west vlaanderen toch).ofwel is mn geheugen me nu helemaal in de steek aant laten.

 • happy godutch

  Dat was toen ook maar voor korte duur, de echte winter begon toen in januari

 • Rizky Taufik

  Effe door de kaarten van deze ochtend gekeken en EC en UKMO zijn goed te noemen, misschien iets minder dan gisteren, maar blijvend goed. GFS was gisterenochtend en avond goed en deze ochtend minder. Ik snap het pessimisme van sommige niet hoor deze ochtend. 1 Minder run maakt nog niet het weer. 1 mindere run en sommige, zoals ik het tussen de lijnen doorlees, schrijven december terug af.
  Kan snappen dat de winterliefhebbers, na 3 slechte winters en vooral de westerlingen, ongeduldig worden, maar geduld is een schone zaak zegt het spreekwoord.
  Volgens EC blijft het rustig en fris/koud de volgende 10 dagen. De oper van EC is zelfs koud begin volgende week, dus na een korte opleving van de temperaturen, gaan we terug naar licht winters weer.

 • Chris Meire

  en dit was het weerbericht van Noodweer exact 4 jaar geleden.

  https://www.noodweer.be/29-11-sneeuw-met-sinterklaas/

 • Chris Meire

  was even aan het grasduinen in de archieven. Wat een heerlijk kaartje was dit van exact 4 jaar geleden.
  Laat maar komen zeg ik.

  https://uploads.disquscdn.com/images/3710dee5e6d527bc7b687030a2bc6f36e79314b661239781b3dd4ac529663049.png

 • lieven

  Inderdaad, typisch ‘rustig’ winterweer, met mogelijks vrij sterke afkoeling ’s nachts bij heldere hemel en overdag hangt het af of de zon de lage bewolking kan oplossen, zoniet komt het kwik dan ook amper boven het vriespunt uit.

 • lieven

  Met de wispelturigheid van de runs (GFS) zie je ook direct dat zelfs de voorspellingen voor amper 5 tot 6 dagen vooruit nog drastisch kunnen veranderen … het laat ons beseffen dat het er steeds een onvoorspelbare factor in het weer zal aanwezig zijn.

 • In deze situatie zijn lokaal ijsdagen mogelijk onder een scherpe inversie!

 • Jeroen Maes

  Klopt en bij EC zie je ook daarna niets van het omkantelen van dat hoog.

 • Nathan

  Lichtervelde West-Vlaanderen -3 😉

 • ECMWF is deze ochtend minder slecht te noemen dan GFS. Opbouw hogedrukgebied Atlantische Oceaan neemt majestueuze vormen aan met een nieuwe push van WAA rond +144 uur. Daardoor blijven we de komende dagen onder de beschermende invloed van een koud bastion die invloed heeft op de temperatuur van de Noordzee en het algemeen continent Europa. Ik verwacht dan ook komende runs nog flinke verschuivingen in zowel zachte als koudere opties. Boeiend weertype amai! https://uploads.disquscdn.com/images/8b87392832444d16babf727d8edf17ed91f229b0a09596a09c0870fe4bc2539c.png

 • Deborah Ahlers

  Den helder ( aan zee,NL ) -5 🙂

 • Kasper, dat men hier winterweer voorspelt. Geloof ons vrij als we zeggen dat quasi alle weeramateurs in Europa bezig zijn met winterverwachtingen te maken op basis van de recente runs. Zou die reactie dus achterwege laten 😉

 • kasperd007

  We mogen nu natuurlijk ook niet panikeren na het zien van een paar slechte runs maar het bewijst wel we niet te vroeg victoria moeten kraaien.
  Het zou niet de eerste keer zijn dat men hier winterweer voorspelt en dat er niks van in huis komt.

 • Laurenz

  Gem blijft ook voet bij stuk houden met overschakeling op 192u naar zw-stroming,deze zit er toch al 3dagen in opgenomen

 • Laurenz

  Had het al in de mot sinds gisterenavond dat de gfs 00z op niets ging trekken.doodnormaal dat er eens een zachte run inzit op naar de 06z zou ik zo zeggen

 • Bradley Lems

  In de 00z run loopt het op 150 uur verkeerd. Het hogedrukgebied kantelt waardoor we een zuid tot zuidwestenwind krijgen. Het kan nog veranderen maar ik zie toch wel herstelling van de PV aan zo een kaarten. We zullen zien voorlopig twee nachten vorst. https://uploads.disquscdn.com/images/f88d5dffb260735586ae2dd149a343b2590f61ddc82ee6b6044e81b1d47b0632.gif

 • Van Laethem

  Volgens de waarnemingen in België. Temperatuur in thermometerhut in Barchon (Luik): -6,1. Ook in het binnenland vriest het matig tot ong -4

 • Stephan Valcke

  GFS18 en GFS00 zijn 2 slechte runs met in laatst genoemde zelfs geen perspectieven op meteofictie gebied. Beide uitvoeringen komen met een zachte Zw stroom. Reden tot paniek? Nee hoor. Vooraleer er een aantal hier de winter weeral afschrijven , ben ik niet verrast dat er dergelijke runs tussenzitten. Gezien de enorme spreiding in de weerpluim op langere termijn, is het perfect logisch dat er ook zachte runs tussen zitten. Zo kunnen we ook eens zien hoe de ensemble leden aan de zachte oplossingen komen. Het hangt echter allemaal van details af.

 • Robbe Maes

  Turnhout ook al -2,2 graden!

 • Arjan de Weerman

  Daarom had ik de weerkaart nog een keer gepost, die van de luchtdruk was de error.

 • Dexy Roelvink

  EC 12z voor Midden-Nederland is iets afgekoeld ten opzichte van de ochtendpluim. Oper schetst nu een ijsdag op zondag 4 december, maar zit wel helemaal onderin. Toch blijft het boeiend dat de ensembles van zowel EC als GFS beetje bij beetje steeds kouder worden. https://uploads.disquscdn.com/images/e03bdae8bdf2e2678111da38b88e95fa47048a5f586b0f179929e7de403132ad.png

 • Niels2a

  De wind begint weg te vallen 🙂

 • Kurt DH

  Temperaturen zakken in centraal Nederland al beneden de -4,5 graden… Hier is het -0,8 maar door de snijdende wind was het wandelen met de hond daarnet echt geen pretje 🙂

 • Dries Denolf

  Ik vind de EC 12u ensemblerun zeker even koud als die van 12u terug. De oper geeft vanaf het einde van het weekend terug enkele ijsdagen en de controlerun doet er nog een schepje bovenop (tenzij je naar de meteofictie gaat)

 • Dries Denolf

  Niet van aantrekken, Arjan. Met alle Chinezen, maar niet met den dezen. Ik krijg jammer genoeg een error-melding als ik je link aanklik

 • Dries Denolf

  ijsvorming op auto’s in Brugge. Slechts 10 km van kust, maar bij oostenwind heeft de zee nauwelijks invloed p de t°

 • Arjan de Weerman
 • Arjan de Weerman

  Ik zie het, ik mag het eigenlijk niet posten maar doe het toch. Deze kaart op +240 uur van het meest “slechtste weermodel” CMA uit China. Dit is voorbeeld die Nicolas min of meer ook aanhaalde. Hogedruk punt meer aan naar het noorden en de koude lucht kan richting de Benelux! Via een hele omweg maar ik zie al -20 op 850 hPa. Indrukwekkend!

 • Laurenz

  Ja het is hier weer half scherm

 • Dries Denolf

  Ik heb er net mij 3 weesgegroetjes opzitten en begin nu aan mijn Onze Vader. Bedankt in elk geval voor je gefundeerde reactie

 • Dries Denolf

  Thxs. Te zien aan het aantal “likes” bij mijn vraag, ben ik niet de enige die je mening waardeert

 • Thomas

  Niet meteen een probleem wat dat betreft. Lichte stralingskou kan zich ook voordoen bij positieve temperaturen op 850 hPa door inversie. Dit stijgen van de temperatuur met de hoogte vinden we ook terug bij hogedruk. Maar aangezien het in de troposfeer zo onstabiel is (waarschijnlijk ook door een onstabiele stratosfeer) qua luchtdrukverdeling, wacht ik alles rustig af en hou ik me nu bezig met het verzwakken van de Polar Vortex. Dat de gezondheid daarvan afneemd is cruciaal voor meer (en beter) winterweer naarmate we dieper de winter ingaan.

 • Dries Denolf

  Vind EC ook een tegenvaller na al de andere runs van vandaag. Hoog ligt inderdaad verkeerd. Bovendien warmen de bovenluchten (1,5 km) op vanaf +144

 • Op zich is die ontwikkeling in EC op de langetermijn inderdaad niet denderend. Wat mij wel positief stemt is de echte wil tot een heuse blokkade boven West-Europa. In EC neigt het zelfs naar reen omegablokkade waar koude lucht aan de oostflank met volle geweld naar beneden stroomt. Dit kan een zeer positief gevolg hebben wanneer de lagedrukgebieden straks het Omegahoog gaan undercutten.

 • Dries Denolf

  Dat weet ik ook wel. Maar ik onderstel dat je kennis niet alleen de stratosfeer betreft. Vandaar mijn vraag. Ik hecht nu eenmaal veel waarde aan je oordeel

 • Thomas

  Zowel het Amerikaanse weermodel als het Europese hebben hun pluspunten op verschillende vlakken. En trouwens, 850 hPa behoort niet bij de stratosfeer en correleert totaal niet met dit onderwerp.

 • Laurenz

  Ik vind ec 12z toch nie zo denderend na 180u

 • geert duym

  De avondrun van EC is toch niet direct echt winters te nemen. Sterk hoog over ons met een uitloper naar het zuidoosten. Bovendien is er geen sprake van een Italie laag zoals bij GFS volgende week! Wat bijna wel zeker dat de eerste helft van december zeer droog zal verlopen…

 • Dries Denolf

  Maar aangezien je een tijdje geleden aangaf meer vertrouwen te hebben in ECMWF…
  Opwarming bij ECMWF op 850 hPa: is dit een reden tot ongerustheid?

 • Thanks Thomas voor de update! Van een informatieve post gesproken = gedeeld op onze Twitter!

 • Jeroen Maes

  Vooral dat de modellen eigenlijk sinds gisteren al steeds betere runs laten zien is positief. De hogedruk wordt steeds noordelijker berekend en als dit nog zou kunnen doorgaan zou het wel eens echt raak kunnen worden. Maar dat is puur afwachten.

 • Thomas

  Update stratosfeer, Amerikaans ensemble, 12z:
  GFS gaat weer de andere kant op met een beduidende actievere Polar Vortex (kerntemperatuur -84°C) die zich ook meer centreert boven de Noordpool. Gelukkig is dit model het enige uit het ensemble dat het zo’n vaart laat lopen. Bovendien zorgt de verschilligheid van run tot run ook voor ongeloofwaardigheid. GEFS daarintegen (Control) blijft consistent en doet er zelfs nog een schepje bovenop! Een split! Voorlopig geen split zoals we die kennen van december 2012, maar het is een begin ;). Ongeveer 80% van de rest van het ensemble komt met een gelijkaardige oplossing zoals die van GEFS. Niet geheel gelijk maar wel op een andere positieve manier (lees: kern van de PV die zich ver van het noordelijkste punt van de pool bevindt, een hogere kerntemperatuur & geen/mindere ronde vorm). https://uploads.disquscdn.com/images/b02156255ad0dc636039df91d88384063a44952a2b55374c562806ec8ccebc56.png https://uploads.disquscdn.com/images/c3996f7649bd45a6b35b849b903ceffa062a543658981895ee222f9a33ce1583.png

 • Dit artikel blijft de discussie tot 30 november. Op 1 december open ik een nieuwe thread met een nieuw overzicht van de stratosfeer en een re-analyse van de afgelopen weken. Veel plezier met kennis delen!

 • Chris Meire

  Even afspreken waar te reageren dan.want 2 actieve draden volgen wordt moeilijk

 • Dries Denolf

  Als de reacties op je volgend artikel zo snel volgen als op het huidige, dan kun je binnenkort fulltime weerartikelschrijver worden

 • Nathan

  Ik kijk er al naar uit om het te lezen !

 • Arjan de Weerman

  IJsdagen kan lokaal met deze configuratie, wel afhankelijk dan van een koude plakkaag, mist e.d. Allemaal details die nu nog niet bekend zijn. Ik doelde echter meer op het Amerikaans weermodel die vrij consequent de temperatuur te hoog berekend. Kijk maar eens naar de ensembles bijvoorbeeld en de verwachte temperatuur van komende nacht. ECMWF zit daar al beter op.

 • Vanaf vandaag gaan we ook reacties in deze discussiedraad delen met onze social media. We maken een keuze van de meest informatieve bijdragen en die komen rechtstreeks op onze Twitter! Vergeet ons daar dus niet te volgen! https://twitter.com/noodweerbe

 • Dries Denolf

  Blokkade iets minder dan bij de vorige run, waardoor je sceptiscisme over echt winterweer terecht is. Maar aangezien gfs elke 6u een run geeft, kan dat bij de volgende run al meer naar echte winterkou geëvolueerd zijn. Blokkade is al een tijdje zichtbaar en dat is in elk geval +. Verder zien we koude bovenluchten (850hPa), een factor die volgens mij ook koude op neushoogte ondersteunt?

 • Matthias

  Komt vooral wegens de onbetrouwbaarheid van gfs op langere termijn 😉 Daarom verkies ik eerder de kaarten van EC wat betreft de PV. Komt vrij goed overeen met wat gfs voorspelt op 240h, maar dan nog moet je zoiets altijd met een korreltje zout nemen. Hier zie je ook duidelijk waar de PV zich precies bevindt. https://uploads.disquscdn.com/images/dacd846df3fd3727fea9a9fa5396447eeac63706065c45f083382285b428ffef.gif

 • Feit is Chris dat de weermodellen een wijziging laten zien in haar berekeningen. Een inzakkend hoog en een opstart van een ZW-luchtcirculatie is minder en minder aan de orde. De opbouw van een Omageblokkade lijkt wel te slagen.

 • Nieuw artikel komt online in de loop van de avond. Deze draad blijft actief 🙂

 • Dries Denolf

  Mocht het zo verder evolueren, heb je gelijk. Maar het wordt wel droge koude

 • Dries Denolf

  Tijdens de 12z run komt het HGD terug wat S te liggen, maar ligt nog altijd goed genoeg om een O-stroming toe te laten. De sneeuwliefhebbers hebben voorlopig minder geluk

 • Dries Denolf

  meestal

 • Dries Denolf

  Ik merk dat ik niet de enige op de site ben die je een troposfeer specialist vind. Daarom volgend vraagje: ik dacht dat weerevoluties in de troposfeer veel trager verlopen dan lager in de atmosfeer. Hoe komt het dan dat je begin vorige week een PV split in de maak zag en een opwarming, dat die rond vrijdag van de kaarten verdwenen was en nu al terug tevoorschijn komt?

 • Chris Meire

  + 168 kaart.pas op met de uitspraken als winter is coming.meteo fictie kaart.kan volgende run ver te zoeken zijn.

 • Dries Denolf

  Zoals de hogekerndruk nu ligt, zorgt die voor aanvoer van “koude” lucht uit het O zoals je zegt. Maar waarom vind je dat de t° te hoog ligt? Iets boven 0 overdag en nachtvorst. Zie je dan misschien potentie tot ijsdagen?

 • Dries Denolf

  Zoals de hogekerndruk nu ligt zorgt die voor aanvoer van koude O-lucht zoals je zegt. Maar waarom vind je dat de t° te hoog ligt? iets boven 0 overdag en nachtvorst. Z

 • Niels2a

  Hoog wordt noordelijker berekent, wie had dit een paar dagen nog kunnen denken? 😀 Kou zal ons bereiken, winter is coming! https://uploads.disquscdn.com/images/a9bdee0f4df1956f19be3afc0fdfdd9b86fad89c7ff6d96d7ccf86bdf751a34c.gif

 • Paulus Piet

  Al met al mogen we nu al toegeven dat de brongebieden alvast een stuk kouder zijn geworden de afgelopen weken dan de hele winter van 2015/2016. Tempraturen op 850hPa die al zakken naar -12°C tot -16°C, iets wat afgelopen winter niet of nauwelijks is voorgekomen.

  Maar ik begrijp jou terughoudendheid m.b.t. echt winterweer. Ik maak me een beetje zorgen over de kou uitbraak aan het einde van de eerste week van december in het centrale deel van de Verenigde Staten. Ik heb het kaartje op +201 uur gepakt. Later in de run zakt de kou bel nog dieper Amerika in. Je ziet goed in de run, hoe dieper de kou de Verenigde Staten inzakt, hoe verder weg ze trekt van Europa.

  Ik weet dat we sceptisch moeten zijn wat betreft de GFS runs, zelfs op de midden-lang termijn. Maar toch, iets om in de gaten te houden. https://uploads.disquscdn.com/images/1308222ef9c7547284e1cc0fc5f7f48568ce9317fcb3dfdf3aad89a2862fdb56.jpg

 • Dexy Roelvink

  Ik ben wat minder positief over deze run t.o.v. bijvoorbeeld de 06z-run. Brongebied is in deze situatie Midden-en Oost-Europa. Daar wordt het door die arctische veeg wel koud de komende tijd, maar niet genoeg om – gegeven een oostcirculatie – de kou ook naar ons te kunnen transporteren. Wel nachtelijke stralingskou (bij opklaringen) en inversieperikelen overdag die de temperatuur in de Benelux bij deze setting laag kunnen houden, maar geen echte winterkou.

  Wat dat betreft zou de kern van het hoog een fractie noordelijker moeten liggen (boven Scandinavië), waardoor de wind iets meer noordoost i.p.v. oost wordt.
  Niettemin blijft het een dubbeltje op zijn kant. Als er iets meer kou naar Midden-Europa uitstroomt en er blijft een sneeuwdek aanwezig in onze aanvoerrichting, dan heb je bij de getoonde situatie ook volop winterweer. Ik zie dat echter nog niet zo’n vaart lopen.

 • Kevin Smetryns

  Misschien zo eens met dikke rijp! Is iets waar ik graag eens een mooie set foto’s van wil!

 • Jeroen Maes

  Het ziet er in elk geval goed uit de komend periode, als dat hogedrukgebied een beetje normaal wilt doen kunnen we toch erg lang in de koude lucht blijven zitten zelfs zonder kou in Scandinavië.

 • Arjan de Weerman

  2 opvallende zaken die me opvallen bij de GFS 12. België vanaf het weekend constant in de koudere lucht. ( heeft te maken met de as en dus de windrichting door de ligging van het hogedrukgebied).We zien ook net als vanmorgen in de run het Genua-laag (trekpaard) ontstaan. Ook valt het mij op dat (en dat zullen anderen ook wel gemerkt hebben) het Amerikaans weermodel er vaak naast zit qua temperatuur verwachting. Zit veel te hoog. Beter is het dan om in deze situaties om harmonie en hirlam te kiezen. Zo en zo kunnen er de komende dagen nog veel verrassingen omtrent de temperatuur voorkomen. Het luistert allemaal heel nauw met die kern in de buurt van de Benelux. Ik sluit zelfs lichte winterse neerslag onder een inversielaag niet uit. (Uitsneeuwende mist bijvoorbeeld). Ook wil ik zeggen dat er nog niets beslist is, kern iets te veel oostelijk en dan hebben we meteen invloed van de Noordzee. https://uploads.disquscdn.com/images/b9ec0df1e344f197dac87d8fb6ec32490cb900e68b6d6b3ef947e5dc7f865473.png https://uploads.disquscdn.com/images/0c7f75840768c0fe98ade8e99330d8d7a4db1988281b22e455f7e47d446d3a35.png

 • Ben

  Ok bedankt, interessant!

 • Thomas

  Inderdaad, een pak van m’n hart! Gelukkig hielt GEFS er nog wel vertrouwen in dus ik had de hoop nog niet verloren. Eigenlijk was GFS zelfs het enige lid uit het Amerikaans ensemble dat met zo’n versterking kwam…

 • Rizky Taufik

  Ik denk dat als je naar de bovenkant van de kaart kijk een op hande zijnde split zit. Correct me If I’m wrong. Je zit het groene naar elkaar toegaan. Maar misschien zie ik dat verkeerd

 • Thomas

  Dag Ben. Op die kaart kan je duidelijk zien dat de kerntemperatuur van de Polar Vortex een stuk warmer is dan een paar dagen daarvoor. Daarbijbehorende is deze ook fel uitgerekt. Deze twee zaken zorgen ervoor dat mits de warming lichtelijk in kracht toeneemt een split reëel is. Helaas zien we dit op de verdere lange termijn bij GFS voorlopig nog niet, maar desalniettemin blijft de kracht van de PV ondermijnt wat dus vaak positief is voor winterweer (uiteraard moeten de drukgebieden in de troposfeer dan nog wel goedvallen)! https://uploads.disquscdn.com/images/be5be3b6a61a2814224590a4bafe67ae3e4e2a810597b3057b42ef1ae9b7e4ff.png

 • Rizky Taufik

  Maw nadat GFS een serieuze opwarming niet meer zag zitten in December, enkele dagen geleden, gaat het ook op dat vlak terug te goede kant op.

 • Ben

  Thomas, Kan je me even uitleggen hoe je op bovenstaande kaart kan zien dat er een split in de maak is? Er wordt hier op deze site vaak over gesproken maar heb geen idee waar op te letten bij de Stratos-kaarten. Thanks!

 • Thomas

  GFS 12z ziet er ook goed uit in de stratosfeer. De Warming zet zich daar ook verder. Rond 324 uur is de kans op een split zeer reëel. Hopelijk zet zich dit verder in de volgende runs. https://uploads.disquscdn.com/images/5ed2dc19c0b7ae8e912efa9cb793c06437a619d08cb747fd127eb52527a5dc78.png

 • Ben

  De GFS 12:00 begint binnen te lopen. Uitkijken naar bevestiging van de vorige run.

 • lieven

  Het ziet er naar uit dat het op sommige plaatsen weleens de ganse dag kan blijven vriezen.

 • jurgen
 • Laurenz

  Verkeerde woordkeuze?ik verwacht dat de winter binnen 3weken echt binnenvalt

 • lieven

  De meteorologische winter begint op 1/12 … die 21/12 is gewoon de kortste dag van het jaar

 • Laurenz

  Nu wachten tot vanavond wat ec uit de mouw schud.ben benieuwd.voorlopig ideaal begin van de winter,waarbij het eigenlijk nog 3weken wachten is op de echte winter.

 • Jeroen Maes

  Jep het ideale scenario zou dan ook zijn om tussen 15 en 25 December 2 weken zwaar structurele winterkaarten te hebben want gezien de AO index die negatief zou blijven zouden we dan wel eens maanden winter hebben.
  Maar ja wat is de kans dat het zo perfect valt. 😉

 • Kevin Smetryns

  Typisch scenario. Eenmaal de kou binnenvalt laat die zich vaak enkel verdrijven door een echte westelijke circulatie. Aangezien die geruime tijd niet in het verhaal aanwezig is, denk ik ook niet dat we nog snel dubbele cijfers gaan zien!

 • lieven

  De tendens van de laatste runs is toch dat de kou iets hardnekkiger zal blijven hangen, door de iets betere ligging van het hoog. De opties die het hoog laten uitzakken naar het zuiden komen minder en minder terug in de laatste runs.

 • Arjan de Weerman

  Ja de zogenaamde trekpaard boven Genua. Voorbeeld weerkaart zoals de puzzelstukjes correct moeten vallen. Absuluut nog geen waarde aan hechten op die termijn maar wel leuk om even te zien. https://uploads.disquscdn.com/images/45071712c8449f1e2b5ce152125da496d88a2d70cb8c45a5ca361b83ee055122.png

 • lieven

  Zoals ik al eerder aangaf: waar de kern van die hoge druk ligt is heel belangrijk … en voorlopig laat GFS die net goed genoeg vallen: net boven of net ten noorden van ons.

 • Kevin Smetryns

  Zo goed als droog. We zitten namelijk onder een groot hoog. Iets van stroming is er bijna niet.

 • jurgen

  Is dit met neerslag of droge vrieslucht ?

 • Kevin Smetryns

  En we krijgen er nog een laag bij Italië bij die het boeltje kan gaan sturen. In combinatie met het hoog kan de koude lucht zo beter naar ons geraken.

 • Kevin Smetryns

  Het is inderdaad cruciaal waar de kern van hogedruk zal komen te liggen en hoe de vorm van dit hoog zal zijn. Een miniem verschil kan wel een groot verschil voor de luchtsoort en temperatuur bij ons zijn!

 • Niels2a

  Inderdaad een super run! Ik krijg tranen in men ogen :p

 • Arjan de Weerman

  Fantastische run, koude lekt zo dichterbij volgend weekend maar voor details is dit nog echt te ver. Enkele 100-en km’s maken wereld van verschil. https://uploads.disquscdn.com/images/b8e29c01fc2738446a67c6df36eb13ba0bbe6e1d9837aa2dcd7bd35580b98ba6.png

 • Ben

  De GFS 06:00 zit voorlopig op 174h en blokkade lijkt sterker dan de GFS 00:00 run, wat goed nieuws is!

 • Arjan de Weerman

  Nieuwe run GFS 06 loopt binnen. Middels de actuele hoogte van de vorstgrens kun je schitterend de WAA volgen. Kijk maar eens onderstaande kaartjes! https://uploads.disquscdn.com/images/35dc825fcc26ed1f26e6b85c37e89ce813df751a2f9d8198b34aac71b0a5839f.png https://uploads.disquscdn.com/images/1e79d73987219d206b0847833a85b1d8716ae55adac10a049ace782116f37ce3.png

 • Kevin Smetryns

  GFS oper is koud tot op het einde ik vind zoiets best ok haha. Gaat de koude die nu invalt in Europa bewaard blijven? We gaan het zien.

 • Arjan de Weerman

  Zo is het, genieten van de weerkundige dingen die nu al komen is ook een kunst. Ik vind de huidige blokkade interessant om te volgen. Kun je ook leuke situaties in krijgen zoals inversie, mist maar met wat pech ook grijze saaie dagen 😉

 • jurgen

  Tegen donderrdag gaan we al meer winter gekregen hebben dan de vorige 3 samen

 • kjell

  Idd, en niet vergeten de winter begint pas binnen 3 weken dus ik vind dit al stukken beter als vorig jaar

 • Rizky Taufik

  Na een korte opleving nu donderdag en vrijdag krijgen we vanaf aankomend weekend terug licht winters weer; met overdag rond 5 en ’s nachts vorst. Oke, nog niet het grote werk, maar hé vorig jaar stonden we aan het begin van een absurde warme periode.

 • Matthias

  Deze pluim is gebaseerd op de control run, voor de oper run verwijs ik naar die van op meteociel.

 • lieven

  De GFS12 hoofdrun toont elke nacht (behalve vrijdag) vrieskou ’s nachts voor het grootste deel van het binnenland.

 • Chris Meire
 • lieven

  Bij GFS12 staat er vanaf vandaag iedere dag nachtvorst op het menu, enkel vrijdag zou de nachtvorst even uitblijven door het binnenvallen van noordzeebewolking.

 • Zelfde mening toegedaan. ECMWF is eigenlijk zeker niet slecht maar wel een groot verschil met de andere weermodellen. Opnieuw WAA boven onze hoofden – we zitten gelukkig wel aan de goede, koude kant – die neigt naar IJsland en later Groenland. Het moge duidelijk zijn dat de stratosfeer en de huidige toestand van de polar vortex blokkades toelaat. Waar ze ontstaan is echter niet te voorspellen, want er lijkt zich 1 pal boven onze hoofden te vormen.

 • Laurenz

  Vind ik ook Stephan,we zijn op de goede weg??

 • Stephan Valcke

  En ook ECMWF is in overeenstemming met gisterenavond. Voor mij is het ok hoor. Het kon veel slechter

 • Laurenz

  https://uploads.disquscdn.com/images/3fef373aeaf93a1db7b7e1670780648fa40e2485fa8ee982b062b1a20207433c.png naar gem gaan we nietmeer kijken zeker.geven al 3runs na elkaar van deze kaarten

 • Jeroen Maes

  Voor deze vrijdag wordt het hoog boven het Verenigd Koninkrijk en Ierland steeds sterker en noordelijker berekent. Heeft duidelijk positieve gevolgen.

 • Bradley Lems

  Gfs is wel verbetert tegenover de vorige runs. Ikzelf loop niet warm van 2 nachten vorst. Gezien de termijn krijgen we een korte periode van boven 0 op 850 hpa en op lange termijn is gfs weer waardeloos want die staat er nagenoeg weer alleen voor. Zonder controle en andere leden hecht ik er geen geloof aan dat we direct de winter ingaan. Als dat hogedruk op middellange termijn wat versterkt gaat het toch wel goed komen volgens mij. Want ik zie noordoost tot oost met de laatste runs. Blijft momenteel meteofictie want ik zie bijna elke 6 uur andere kaarten boven de 144 uur. https://uploads.disquscdn.com/images/ef3b0c3106a44daf83b3214bf870ca36c7bd8ec98affbf0d3c4db8c86f06da5f.gif

 • Stephan Valcke

  Nadien maar dit dan op geheel onbetrouwbare termijn trekt het hogedruk gebied zich weg richting ZO Europa en ontstaat er WWA op de Oceaan met vorming van nieuwe hogedruk ten NO van Schotland. Daardoor komen we in koude polaire lucht terecht en vergroot de kans op sneeuw. Natuurlijk heel ver weg maar toch leukere kaarten dan gisterenmorgen om de dag te starten. https://uploads.disquscdn.com/images/9b16ac6dd0c9d2ceeb6097cb2c79946608608a555b4facbab5f5d1232558bd8f.png

 • Stephan Valcke

  GFS00 tot +216 opnieuw een merkelijke verbetering met hoge druk die iets noordelijker komt te liggen en zich iets beter ontwikkeld. Kern van hogedruk komt ten NO van ons te liggen zodoende kan de kou uit Oost Europa mondjesmaat dichterbij komen. Door de ligging van de kern van hogedruk berekend in deze run zou België en Frankrijk iets koudere temperaturen hebben dan pakweg Nederland.

 • Dries Denolf

  Zoals nu de positie van het Eurohoog: 200 km meer naar N of S bepalen of het koud of zacht wordt

 • Matthias

  Idd! Zo denk ik er net hetzelfde over! Er moet maar een kleine verandering optreden en gans je output verandert!

 • Dries Denolf

  Verschil tussen zacht en koud ligt zo kort bijeen nu, omdat de positie van het hoog daarbij erg belangrijk is. 200 km meer naar het N of S bepalen wat het wordt. En daarom hebben de modellen het zo lastig om de juiste keuze te maken

 • Dries Denolf

  Seizoensvoorspellingen zijn er voor believers in een statistische benadering (had een prof die daarin gespecialiseerd was), maar als je het fysisch en wiskundig benadert aan de hand van parameters (zoals de AO e.d.), zijn seizoensvoorspellingen waardeloos. Ook omdat weer iets is dat zich niet laat bevelen door weermodellen

 • Dries Denolf

  Niet echt, want gisteren en eergisteren werd de gfs18 een horrorrun voor winterliefhebbers genoemd

 • Matthias

  Neen hoor. Ik had het gewoon over die afbeelding van de ao index. Ik vind cfs persoonlijk niet zo betrouwbaar (gezien de zo verre vooruitblik). En daarom gaf ik het kaartje van het gfs waarop idd een deel van de leden voor positieve AO ging. Ik heb als ik mij niet vergis niet gezegd dat er geen winterweer zou komen ;), maar enkel over kans op.

 • Dries Denolf

  Zo niche zou ik die groep niet noemen. Je boeiend artikel staat amper een paar dagen op de site en er zijn al 400 reacties. Gevolg van de snel veranderende runs natuurlijk

 • Dries Denolf

  Klopt wat je zegt Matthias. De enige discussie die je vanmorgen gevoerd hebt was over de geloofwaardigheid over AO index bij CFS in vergelijking met gfs. Maar als ik me niet vergis besloot je toch uit de NAO bij CFS dat die positief werd en winterweer er niet in zat? Blijf je vanavond bij die mening of zie je andere elementen?

 • Dries Denolf

  En dat jojospelletje kan nog een tijd doorgaan, door al die onzekere parameters. 1 fout mogen we zeker niet meer maken en dat is na enkele tegenvallende runs zoals deze morgen, besluiten dat we geen winter krijgen

 • Dries Denolf

  Ik heb inderdaad ook mijn twijfels bij die “zachte” periode, Peter. Enkele dagen misschien, maar zowel bij EC als bij gfs kleuren de kaarten op 850hPa gedurende bijna de volledige run donkerblauw. Ik ben ook iemand die die parameter hoog schat, samen met de t° in het brongebied. Beide kunnen op realistische termijn een serieuze indicatie over het te verwachten weer zijn. En vanavond zeggen die dat het kouder dan gemiddeld blijft

 • Thomas Verstraete

  Kan het zijn of heb ik het totaal mis, maar ik heb de indruk dat ‘savonds de kaarten meer winters zijn dan in de morgen?

 • ECMWF kiest in haar weerpluim voor een (koude) uitbijter samen met de control van GFS. Het zijn 2 plausibele mogelijkheden waarbij vanavond erg veel goed valt. De straalstroom op de Atlantische Oceaan duikt en neemt een klein lagedrukgebied met zich mee. Dit blaast het log Eurohoog onderaan op welke met nieuwe WAA een interessante positie gaat innemen in de omgeving van IJsland. Als het hoog nog iets verder naar het noorden zou gaan, is een retrograde beweging mogelijk met een jackpot-scenario vanuit Rusland. Het moge duidelijk zijn, de onzekerheid begint eigenlijk al vanaf dinsdag/woensdag en heeft zware gevolgen voor de eerste 10 dagen van december.

 • Dries Denolf

  Ook bij gfs trouwens

 • Matthias

  Vreemd, want ik heb vanmorgen niets gezegd over de weermodellen (enkel over ao index) ;). Daarom neem ik savonds graag de tijd om de runs van de dag te doorlopen om een zo goed mogelijk beeld te scheppen van wat de verschillen zijn, en waardoor deze verschillen komen.

 • Dries Denolf

  waarom “zoals verwacht”? Deze morgen lag de oper helemaal bovenaan het ensemble. Wel eigenaardig dat de oper niet duikt tijdens het weekend (want dat deed hij al gedurende enkele runs), maar nu pas duikt na het weekend

 • Dries Denolf

  Matthias, ook gisteren heb je het belang aangegeven of het laag wil undercutten. Nu is dat een proces dat zich over een bepaalde periode moet versterken. Ik begrijp dan ook niet waarom je deze morgen zo’n negatief beeld had over de modellen. Je bent een kenner en dan weet je toch dat in de winter je je niet mag laten beïnvloeden door 1 run, maar dat de volgende run een volledig ander beeld kan geven (wat je bv. merkt bij de ochtend- en avondrun van EC: wat een verschil!).

 • Nathan

  Ja morgen kan al weer helemaal anders zijn maar toch eerst genieten van die paar nachten vrieskou 😉

 • Jeroen Maes

  EC zegt nu van wel maar eerst maar de bevestiging morgen afwachten, mogelijk weer een andere situatie dan.

 • Nathan

  Misschien rond 5 december weer een winterprik ?

 • Jeroen Maes
 • Dries Denolf

  ECMWF heeft het ochtendgeklaag op de site blijkbaar gehoord. Deze morgen zaten de oper en controlerun nog helemaal bovennaan in het ensemble, met dagen in de nabijheid van +15°, nu plaatsen ze beide helemaal onderaan het ensemble met zelfs ijsdagen erbij (althans voor Nederland). Morgen kan het natuurlijk terug helemaal anders zijn. Maar wat je zeker kunt concluderen is dat de weermodellen geen raad weten met de huidige parameters en configuraties (ook gfs niet trouwens, want die geven om 18z een uitdraai met algemeen t° onder het gem.)

 • Welkom Guppert op onze website! Bedankt voor je bijdrage.

 • Guppert

  Terecht opgemerkt Stephan. De meeste echte winters starten pas in januari / februari. En gezien de voorgaande jaren zijn de voortekenen voor beter winterweer nu wel aanwezig. Of het ook een echte winter wordt weet nog niemand. Maar het begin is er. Ik ga de komende dagen in ieder geval genieten van de koude en vorst. En daarna….. we zien het wel.

 • Ik vermoed het wel 😉 Veel plezier als nieuw lid op onze website!

 • Reactie werd toegevoegd, welkom als nieuw lid op de website!

 • Jurgen, inderdaad. Er heerst een zeer emotioneel aspect op deze website en dat is iets – wat ik volg in niche community – bijzonder zeldzaam. Een soort van ‘core-groep’ van mensen die hun passie willen delen. Subliem!

 • jurgen

  Thx vind het een topsite met mensen die een passie hebben op weer en soms ook emotioneel gebied .

 • Even een ander type status in deze weerdraad. De site en het aantal nieuwe leden die reageren op deze winterdiscussie is exponentieel aan het toenemen. Het volledige team van NWBNLX wil jullie daarom ook in de bloemetjes zetten om statussen te onderbouwen met kennis en weerkaarten. Sommige mensen uiten wel hun bezorgdheid naar het ‘springerig’ niveau van reacties. De 1’ne keer is het uiterst positief, andere keren dan weer negatief. Er werd ons vriendelijk verzorgd om hier strenger op te modereren. We hebben dit intern besproken en gaan dit niet doen. Noodweer Benelux moet een plek bij uitstek worden waar alle reacties – in de mate van het mogelijke en op welke toon – welkom zijn. Censuur willen we dan ook ten alle tijden voorkomen omdat het praten over weerkaarten in het (U)GKB net bijzonder leerrijk is om uit te leren. Cases die we nooit gaan vergeten en waar we diverse onzekere parameters in betrekken. Momenteel zijn we actief met 3 moderators op de site, we gaan er wellicht ééntje aan toevoegen om de goede gang van zaken de komende weken, maanden en jaren te verzekeren. Het moge duidelijk zijn, de weerkunde is nu éénmaal een prachtige maar onzekere passie. Bedankt voor jullie aanwezigheid!

 • Jeroen Maes

  Idd met dat in het achterhoofd is dit al een enorme verbetering en dat iets warmere deel dan normaal naast Nederland zal de komende dagen of week toch wel weggewerkt worden? Temperaturen gaan er in elk geval laag.

 • Kurt DH

  Moet toch allemaal nog wat extra afkoelen hoor, maar het ziet er al veel beter uit als pakweg september toen alles bloedrood zag…

  https://uploads.disquscdn.com/images/0ae888fecaaee55599ebf7302d97bd90084f72fe51929e7ab3d5ded318ca4a9c.png

 • Kurt DH

  M Moet toch allemaal nog wat extra afkoelen hoor, maar het ziet er al veel beter uit als pakweg september toen alles bloedrood zag…

 • Jeroen Maes

  Ook waar maar ik zie toch ook liever dat deel kouder dan warm. 😉

 • Kevin Smetryns

  Als de wind uit die richting komt is het sowieso niet goed voor winter :p ik zie liever de Noordzee of de Baltische zee etc goed afkoelen dan de oceaan ghehe!

 • Jeroen Maes

  Trouwens over dat zeewater, heb net even gekeken en volgens meteociel was de laatste keer dat het water van de Atlantische Oceaan boven Spanje kouder was dan dit jaar 2010. Als wij zuidwestenwind krijgen komt de wind dus vandaar en dat water is het koudste in 6 jaar. De komende dagen kan het nog extra gaan afkoelen, al heb ik wel geen idee hoe snel dat water afkoelt.

 • Kevin Smetryns

  Laten we nu even bekijken wat de modellen gaan doen nu Europa toch tijdelijk beter gaat afkoelen (denk maar aan de matige nachtvorst die er bij ons zal intreden). De zee kan afkoelen en het land nog meer. Dit zal ook een impact hebben? Het wordt hoe dan ook een frisse verjaardag voor mij woensdag! Dat is ook al even geleden dat het op de ochtend van mijn verjaardag 30 november zo goed vroor. Ben eerder gewoon om mijn verjaardag te vieren met grijs of zacht (winderig) regenweer.

 • Matthias

  Even de situatie schetsen die vandaag in de avondruns wordt weergegeven. Ik wil hiermee ook aanduiden dat nog niets beslist is, alles hangt immers af van hoe sterk de WAA naar groenland is.
  1. Op de eerste twee afbeeldingen zien we een verschil in lagedruk ter hoogte van de azoren. Bij EC is dit veel nadrukkelijker aanwezig dan bij GFS ( heb daar een vraagteken geplaatst). De rode pijl toont de WAA aan. So far so good zou je denken, maar niets is minder waar. En dat brengt me bij punt 2.
  2. Door de bovengenoemde situatie zal de energie van de jet ( aangeduid met de paarse pijl), bij GFS zijn energie veel te snel naar het NO sturen, waardoor het hoog zakt, en we bijgevolg een lichte ZW stroming krijgen( zou niet al te lang zijn) . EC stelt me positiever in het feit dat de energie van de jet eerder NW gestuurd wordt. Dit heeft natuurlijk als gevolg dat het hoog niet inzakt, integendeel, het kan zelfs versterken. Dit alles heeft te maken met of het lagedruk gebied zogezegd wil ‘undercutten’ wat bij EC lijkt te gebeuren in mindere mate. https://uploads.disquscdn.com/images/c5c282fb14ce2dcaf93cf98719fda273139d24229caeffe78ab24f0efc7b2b29.png https://uploads.disquscdn.com/images/5e7d9c00e9d838631a2a7ea46cdc7aa77e60a60263f226aca4165dabcd934f1a.gif
  https://uploads.disquscdn.com/images/de7cf2a95354385295a6d004f6309b0a414a240fcd015e5297bdeb6edeb7ef33.gif https://uploads.disquscdn.com/images/71d5c54baea86718337eddd2735f99a7e69e5444234f0ad23feb0226b5133778.png

 • Kevin Smetryns

  Waw wat kan ik mij vinden in deze mening. Vooral in het stuk dat winter pas 21 december begint herken ik mezelf zo goed! 😉

 • lieven

  Bijvb: 1 van de runs uit de GFS12 toont al op 3/12 een heel ander scenario dan de OPER gewoon door de meer ‘winterse’ ligging van het hoog: https://uploads.disquscdn.com/images/584c3509fe8da2e5cd086780dc96175a45203597b2b411da286c3fe147c6fdf0.png

 • Jeroen Maes

  Klopt volledig en dat uitzakken heeft nog wel de mogelijkheden om te veranderen, termijn is lang genoeg.

 • Keesjansens

  Ben heel blij met Stephan zijn verhaal. Was voor mij reden om even afstand te nemen van deze site. Wat heel jammer is want kom hier graag. Teveel met alle winden meewaaien gedrag. Vooral de mensen met het ‘wordt niks deze winter’. Mis bij deze lui altijd de onderbouwing met kaarten en modellen waarom het de komende 4 maanden dan geen winter wordt??? Zou zeggen: Iets minder azijn in het eten. -:)
  Nu is gaan genieten van nachtvorst komende dagen.

 • lieven

  We duiken vanaf deze nacht een periode in van relatief koud weer tot en met volgend weekend (met donderdag/vrijdag even iets minder koud). Het wordt dan uitkijken naar de periode van de 6e tot de 8e dag (volgend weekend). Als dat hogedrukgebied iets meer noordelijker kan blijven standhouden ipv. zuidelijker af te zakken, komt er een heel ander vervolgscenario op tafel. De runs geven wel aan dat de hoge druk dicht bij ons in de buurt zal blijven, maar de uiteindelijke ligging van de kern(en) kan temperatuur gewijs vrij aanzienlijk verschillen. To be followed …

 • Jeroen Maes

  Uitkijken naar de pluim, volgende week maandag zou daar toch koud kunnen uitvallen gok ik gezien de oostenwind en koude temperaturen op hoogte.

 • Jeroen Maes

  Wat een verschil tussen de ochtendrun en de avondrun vandaag bij EC. Vanochtend kregen we op +192 een zuidenwind en op 850 hpa temperaturen van 2 graden, in de avondrun is dat op +192 een oostenwind met op 850 hpa een temperatuur van ongeveer -4.

 • Peter

  Ik kraai zeker geen victorie, ik wil vooral duidelijk maken dat men nooit een scenario kan uitsluiten tot het echt dichtbij komt. Vooral een bewijs naar diegenen die de winter afschrijven, het kan opeens sneller komen dan gedacht. Hopelijk is deze run geen alleenstaand geval, de kans is reeël dat het morgen weer wat anders wordt 😉 https://uploads.disquscdn.com/images/73abcb4719d23536673c2900b44ba700b68578a2557f851ad7217edac788aa8c.gif

 • Jeroen Maes

  Niet te vroeg victorie kraaien want de “zachte” periode is in het GFS ensemble een bijna zekerheid, maar in elk geval al een goede run.

 • Peter

  EC +168h : toch weer een betere run? koude lucht komt enkele honderden kilometers zuidelijker en de bovenluchten (850hpa) blijven de hele tijd onder het vriespunt. Boven schotland ontstaat een hogedrukgebied. https://uploads.disquscdn.com/images/6bab1b072dd760b9f38a964ff6b0130a281bb8c1f699e607d36c8259bd071066.gif Man manman wat zullen we hier nog allemaal tegenkomen! ”zachte” periode ik moet het nog zien gebeuren hoor.

 • Jeroen Maes

  Jep, hierdoor in elk geval op hoogte kouder dan zijn voorganger. Goede evolutie

 • Niels2a
 • jurgen

  En dinsdagmorgen ontwaken we bij deze minima , lang geleden hoor ! Tegen dan mss ook weer nieuwe winterkaarten in het verschiet . https://uploads.disquscdn.com/images/0b19565ff8a231021c48440f10007f42f296393daf83a839ad778b4325522598.png

 • Thomas

  Levert vaak leuke sneeuwsitauties op. Mits we ons aan de noordkant van het lagedrukgebied bevinden veranderen verandert de neerslag van de storingen in sneeuw door het in contact komen met de koude lucht.

 • Jeroen Maes

  klein prikje zullen we zeggen. 🙂

 • Stephan Valcke

  Zou best wel kunnen al gaan we deze nacht al de winter op bezoek krijgen.

 • Jeroen Maes

  Ik eerder op basis van de kaarten. 🙂 (de drukstijgingen op het einde in de ensembles van GFS 06z vandaag)

  Maar het is nog meer dan een halve maand dus nog niet te staven.

 • jurgen

  Puur op gevoel geloof ik er in dat we half dec de winter in duiken

 • Jeroen Maes

  Beter kan het bijna niet. 🙂

  https://uploads.disquscdn.com/images/75caa5ed94b5e428be81e1a4bbff2a5d804bf10e4fac094702a1e03c60db1e7f.png

  Voor de duidelijkheid wel ff melden dat dit helemaal op het einde van de run is en dit zien we mogelijk in geen dagen nog terug.

 • Stephan Valcke
 • Stephan Valcke

  En GFS is opnieuw al een stuk positiever op lange termijn. Het zal nog veel veranderen komende dagen. Geen paniek zou ik zeggen. Bij gevoegd een kaartje op +240 en +300. Heel ver weg natuurlijk maar wat vanmorgen hopeloos was op deze termijn is nu hoopvol.
  https://uploads.disquscdn.com/images/b411309bd3f6bdd006a89a5ffbeccb1f2fbc2aa2fdff43d0971a041ceff40283.png
  https://uploads.disquscdn.com/images/a09f86a3edebce9e56fead8e5c82dccc4ea51a7877f2453846c05271dbfc3c19.png

 • jurgen

  Na vandaag realiseer je dat voor
  sommige mensen het glas idd half leeg is .

 • Matthias

  Zeer zeker, maar in jouw kaartje krijgen we wel wind uit zuidwesten + het is de control ;). Maar goed, wederom grote verschillen tussen GFS en UKMO op +144, ( zeker wat betreft de lagedruk in de buurt van de azoren) het is nog allemaal zeker niet beslecht!
  https://uploads.disquscdn.com/images/851083d7c545956403fd7861306f127541881888701656cb4da14f5c5f127e90.gif https://uploads.disquscdn.com/images/ba412a6bb6e8dadc432f1951f620c9d6cf8b4c011eca2040ba78a1b4fa8467d9.png

 • jurgen

  Terechte en stevig antwoord stephan op je altijd realistische weergave op de kaarten , doe zo voort zou ik zeggen en ik wil ook sneeuw en vrieskou maar als het er nu niet in zit ooit komt het er zeker van maar doe aub geen voorspellingen aka … van sneeuw in de loop van dec 3 weken op voorhand , niemand heeft een glazen bol .

 • Dries Denolf

  Naast het feit dat je terecht het plotse pessimisme verwijt, kan ik je ook gelijk geven op andere punten:
  1) op 1/12 zullen we al meer vorst gehad hebben dan de ganse vorige winter
  2) we hebben 2 opeenvolgende maanden onder het gem., net voor de winter. Kan alleen + zijn
  3) invloed t° zeewater wordt altijd onderschat
  4) gisteren zag iedereen winterkaarten, vandaag zijn die plots verdwenen. Wat realisme aub, weermodellen zijn exacte wetenschap, maar het weer (nog) niet. Dus conclusies zijn pas gerechtvaardigd na dagen van gelijkaardige runs

 • Thomas

  En zo ziet het Canadese weermodel eruit op de lange termijn! Schrijf de winter dus alstublieft niet af, er zijn nog genoeg opties. https://uploads.disquscdn.com/images/a337b8fda4a87295731a95bddc1f0a64177d3a8e4bdcf92e202384dea56162b8.png

 • Arjan de Weerman

  Komende nacht vangt ons mini-wintertje aan met enkele nachten stevige vorst. Harmonie berekent alvast zeer lokaal strenge vorst in oost Nederland in de nacht en ochtend van dinsdag. Reken maar dat er al ergens geschaatst gaat worden op een ondergelopen weiland! https://uploads.disquscdn.com/images/57efa134a4ff9bd24a662335f0c89a046397d5d77ff15bdc40aa684a0592ebd3.png

 • Rizky Taufik

  Amen en ik kan het niet beter verwoorden.

 • Rizky Taufik

  En W09/10 begon ook maar in de 2de helft van December hoor. W12/13 begon in Januari en duurde een kleine 3 maand. Dus waarom zo paniekerig doen.

 • Stephan Valcke

  Vol ongeloof lees ik hier soms reacties die ik niet begrijp. Inderdaad, de weerkaarten evolueren niet positief. Maar wat ik echt niet begrijp is dat er nu al mensen afkomen met een non winter, 4de jaar geen winter, het wordt weer niks, … noem maar op. Eventjes herinneren dat we nog altijd november zijn en zelfs weerkundig nog altijd herfst zijn. Volgens de kalender is het nog herfst tot 20 december. Mensen vergeten dat winter in december eerder uitzondering dan regel is. Het is niet voor niets dat december de stormmaand bij uitstek is. In de zomer verwachten de mensen ook het zomerweer in juli en augustus. Als het eind mei nog geen zomer is, wat zegt dat dan over de nakende zomer. Niets toch. Ik begrijp dat mensen winter willen maar alles op zijn tijd. En nee het is niet hetzelfde als vorig jaar. Vorig jaar was november en december uitzonderlijk zacht. Er stonden narcissen in bloei met Kerstmis. Dit jaar zal november iets te koud zijn net als oktober was. Het zeewater is ook al een stuk kouder dan vorige jaren. Komende 3 nachten gaat het stevig vriezen. Als winterliefhebber moet je eerst daarvan eens kunnen genieten. Wedden als die 3 vriesnachten gepasseerd zijn er opnieuw leuke dingen op de weerkaarten te zien zullen zijn? Geniet van wat komt en laat de winter maar komen op zijn tijd. Want 1 ding ben ik zeker, deze winter wordt niet als de vorige. Het staat in de sterren geschreven. Geduld is een schone deugd. Alle op naar de volgende runs. Vol verwachting klopt ons hart. ..

 • Jeroen Maes

  Klopt en EC deed die berekeningen terwijl het ook al voor een eurohoog ging begin December dus die berekeningen zijn nog zeker niet achterhaald.

 • Jeroen Maes

  Dus omdat we in de herfst geen zwaar winterweer hebben gaat de winter mislukken? De geschiedenis zegt het omgekeerde.

 • Arjan de Weerman

  Exacte ligging as kan van belang zijn voor de temperatuur. Nachtvorst of niet bijvoorbeeld. Dat bedoelde ik, daarin zitten (kleine) verschillen. 😉

 • Dries Denolf

  Gisteren zagen nog heel wat amateurvoorspellers een winterse configuratie. Een dag later heeft iedereen het over een zachte configuratie. Het kan toch niet dat op 24u tijd de weersuitzichten 360° draaien?

 • Arjan de Weerman

  Als het aan ECMWF ligt zouden we in de periode van 15-25 december lagere temperaturen dan normaal mogen verwachten. (Lange termijn voorspelling) ik word pas zenuwachtig als we voor 7 januari geen enkele poging van koning winter zien lukken. Dus nog tijd zat wat mij betreft.

 • Thomas

  Inderdaad, maar al een paar dagen op rij laat GFS na de Warming de Polar Vortex plots fel aansterken. Gelukkig is het voorlopig alleen GFS die het zo’n vaart laat lopen.

 • Dries Denolf

  Gisteren juichte iedereen omdat we winterka

 • Rizky Taufik

  Stratosfeer blijft ook wem erg interessant. Het warme gebied op 50-70-100 Hpa verplaats zicht de komende dagen geleidelijk van de aleaoten/Alaska richting het O (Centraal canada, regio New Foundland en deels groenland). Ook op de hoogtekaarten zie je een duidelijke knik boven de atlantische oceaan. Op basis hiervan vallen nieuwe rugimpulsen niet uit te sluiten verderop i het UGKB. Een opleving van de jet zou dan maar van korte duur zijn.

 • Ceejay

  Iedereen wil winter als winterfan maar is nu al weken onzekerheid. Ik heb het gevoel dat de grootste spanning er uit gaat en we afstevenen op een net niet winter. Een 4de zachte winter in het verschiet?? Komt er toch nooit van van de huidige voorspellingen naar winter toe. Word gek van al die virtuele winterkaarten. Zeg met z’n allen gewoon dat er geen winter komt. Punt.

 • Thomas

  En trouwens als ik zo naar de laatste runs van GFS kijkn dan zouden zowel AO als zeker NAO veel positiever moeten zijn. De luchtdruk boven Groenland wordt daar op de lange termijn zeer laag berekent.

  En met de nieuwste update van vandaag benadruk ik nog maar eens de inconsistentie van het ensemble van GFS. De ene helft van de modellen kiest voor een negatieve AO, de andere voor een positieve. https://uploads.disquscdn.com/images/9e2c27b476e50f92a5d3c619e3518800ba4b3680a6b0358ea72ab1389bc7a219.gif

 • Arjan van der Wal

  Een hogere kans. Dat ben ik met je eens! Alleen meer in de zin dat we dan alsnog te veel afhankelijk van andere factoren. ( bijv het grote hoge druk gebied boven Rusland met een kern van ruim 1060 Hpa van een tijdje terug die stomweg weer op de verkeerde plek ligt ) En ook nu de AO al een tijd negatief is en er nog steeds depressies ontstaan op de oceaan. Dus de effecten zijn in die zin dan nog steeds niet zichtbaar:)

 • Stephan Valcke

  Het komt er in feite telkens op neer dat de drukverdeling verkeerd is. De kans is groot dat het wel 1 van de 3 zal zijn of iets tussenin maar het resultaat is hetzelfde. Zacht.

 • Dries Denolf

  Zie eerlijk gezegd weinig onderscheid tussen gfs en EC

 • Thomas

  GFS zelf is wel veel minder consistent in tegenstelling tot CFS. De berekeningen van GFS die bij het NOAA valt te lezen verandert bijna elke dag. CFS is vaak beter in een langere tijd op voorhand een voorspelling op te maken.

 • Dries Denolf

  Maar aangezien de oorzaak tot zacht weer verschilt bij elk model, betekent dat toch dat geen enkel model een realistische voorspelling kan maken? Net zo goed geven ze straks koude oplossingen, maar ook van verschillende oorsprong. En dan weet je ook niet of het dan echt koud gaat worden?

 • Dries Denolf

  Maar als je dan de 00u pluim van het ECMWF belijkt, merk je nog steeds die enorme spreiding, tussen erg zachte temperaturen en matige vorst. Moet je dan niet besluiten, dat EC het gewoon niet weet? Wat me wel opvalt, is dat het gem. steeds naar beneden opschuift.

 • Dries Denolf

  Maar als je dan de 00u pluim va

 • Matthias

  Jup, zolang je maar in kansen spreekt is alles goed, want weerkunde is geen exacte wetenschap 😉

 • Jeroen Maes

  Ja klopt maar met een positieve AO is de kans op een strakke WC toch groter dus een kleinere kans op echt winterweer toch?

 • Matthias

  Een negatieve AO bevordert de kans op een geblokkeerd stromingspatroon, het is niet zo dat er altijd winterweer is als de AO negatief is, integendeel…

 • Jeroen Maes

  Een negatieve AO index geeft ons zeker wel een hogere kans op winterweer aangezien er dan normaal geen WC kan ontstaan. Wel is het mogelijk dat de ensembles die deze AO en NAO index berekenen fout zitten.

 • Matthias

  Ik ben niet zo een voorstander van dit figuurtje en wel hierom: Deze berekeningen zijn gemaakt op basis van het CFS dacht ik. Het kaartje hieronder is van het GFS,en zie je dat de AO positief gaat. https://uploads.disquscdn.com/images/c99e184586102474e2b601aeaff6fe30b046ec756765e50588f6ea76cd47bab2.gif

 • Arjan van der Wal

  Dan zou je voor nu kunnen concluderen dat een negative AO op dit moment geen verband heeft met winterweer in Europa? Of zou dat heel voorbarig zijn?

 • Jeroen Maes

  Gisteren waren de runs relatief goed maar op de lange termijn ook al niet winters (GFS). Ik vind het wel belangrijk om weten dat zoals jij zegt de temperaturen helemaal niet extreem hoog zouden gaan, GFS pluim geeft dat het gemiddelde van de ensembles voor een maximumtemperaturen van ongeveer 8 graden gaat dus dat valt nog mee.

 • Thomas

  Vreemde berekeningen bij de modellen toch wel… AO en zeker NAO blijven de komende tijd negatief. Vind het dus zeer vreemd dat er zo’n depressieactiviteit wordt berekend. https://uploads.disquscdn.com/images/3dec45bee93c8d98f62e01ad31abb265082090535c888466551e10c09738c344.png https://uploads.disquscdn.com/images/6e7599ed60d89d3b4e53c065b715a20d811183d8732d3abc723c9fd892c21cb2.png

 • jurgen

  Prachtig verwoord waarvoor dank

 • Chris Meire

  Moet toegeven.alles begint stilletjes aan lachwekkend te worden. Ik bedoel hiermee het lezen van kaarten op +144 en verder, niet de analyses van iedereen.ik begin meer en meer te geloven dat dit geen enkele meerwaarde geeft en tot niets bijbrengt tot het voorspellen van weer. Winterkaarten en 2 uur later geen winter te bespeuren, en dit dag na dag telkens weer is te zot voor woorden.we mogen dan geloven dat dit jaar alle parameters anders liggen, uiteindelijk heeft dit geen gevolg tot ons weer op korte termijn.want geef nu toe, we willen allemaal winterweer, maar in de betrouwbare termijn en niet op +144.vanaf nu kijk ik enkel nog naar wat we echt krijgen van weer, en niet naar wat elke 2 h veranderd op 10 dagen ver. Veel succes verder.

 • kasperd007

  We moeten eerlijk zijn.
  Geen winter te bespeuren en ook op lange termijn niet.
  Doet mij terug denken aan vorig jaar.

 • Kevin Smetryns

  Voor de pret deel ik wel nog graag een stukje uit CFS met jullie (voor de liefhebbers) :p https://uploads.disquscdn.com/images/709a1f16dfb4723494c975a3f36a48970e4c2de3ea8b08387e29251adcb3a40c.png

 • Kevin Smetryns

  Na een tijdelijk boeiende periode van weerkaarten volgen ben ik er nu weer tijdelijk van aan het afstappen. Het moge duidelijk zijn dat de winter nog niet meteen zal toeslaan. Die frissere speldenprikjes zijn uiteindelijk weinig waard in november. Voor de eerste helft van december ziet het er op wintervlak niet goed uit. Laat ons hopen dat we niet de hele winter worden geplaagd door eurohogen… Want die kunnen best hardnekkig zijn.

 • Rizky Taufik

  UKMO vindt ik de beste run van deze ochtend met de beste kaart op 144 van de 3. Spijtig gaat dit model maar tot 144 en weten wij niet de gevolgen verder in de tijd. Nu ja, effe gekeken naar de EC-pluim van deze ochtend en daaruit mogen we concluderen dat zacht weer niet aan de orde is en zeker niet datgene wat we vorig jaar hebben meegemaakt. De ongewone situatie in de atmosfeer maakt het de modellen moeilijk momenteel
  Maandag en dinsdag worden koude dagen, met kans op matige vorst en overdag iets boven nul. Daarna wordt een rug opgewerpt die in alle modellen op 144 instort. Bij GS lijkt deze as ten noorden te vallen en kan het nog 1 a 2 dagen echt koud worden. Bij E gebeurt dit en wordt het sneller zachter, lees normale temperaturen. Nadien is het afwachten of er zich een Z(W) circulatie gaat aantreden of dat de stroming weer gaat meanderen. Laat ons vooral hopen dat de koude die zicht volop gaat opbouwen boven NO-Europa de komende dagen daar gehandhaaft blijft.
  Persoonlijk vindt ik dat de situatie na woensdag te complex is om daar nu al uitspraken te doen.
  Gisteren waren de runs goed tot zeer goed en deze ochtend zijn ze minder. Gewoon geduld hebben en zolang de oceaan zich gedijst hout en er geen WC word ingetekend en N en O-europa koud blijven is het een kwestie van tijd eer de puzzelstukjes voor ons god vallen. Maar ik begrijp de ongeduldigheid van de winterliefhebbers, na 3 non-winters.
  De GFS-plium van Brussel deze ochtend valt ook nog mee, in de zin van geen enkel zicht op het zachte weer zoals vorig jaar eerder koud tot normale temperaturen.

 • wesley

  Da is ni waar ik op zat te wachten haha. Tis nog ver maar ik hoop da de feestdagen niet weer op midden oktober trekken qwa weer XD.ik zou al blij zijn met temperaturen zoals morgen en overmorgen.

 • Stephan Valcke

  En de ensembles van zowel GFS en ECMWF zijn een stuk minder. Het aantal koude leden is merkelijk minder. Ik denk dat temperatuur wel eens heel hoog kan uitpakken na de Sint

 • Brrrr, conclusies ochtendruns: erbarmelijk.

 • Stephan Valcke

  Zien bij de ensembles wie er nog voor dergelijke setting gaat maar vrees dat de zachte oplossingen aan aantal zal toenemen.

 • Arjan de Weerman

  Het is niet wat we willen zien met transportkoude, hooguit wat inversie of stralingskoude. Tenzij er nog fors gesleuteld wordt aan de configuratie 😉

 • Stephan Valcke

  Maar gelijk welke oplossing leidt naar zacht weer. Van WC bij GFS, naar een warmbloedig hoog boven ons hoofd bij GEM en een aanvoer van ZW lucht van subtropische oorsprong bij EC. Tjah.

 • Arjan de Weerman

  Het valt inderdaad nog niet goed, brongebieden wel goed in de koude. Toch is het nog enigszins spannend wat er op 144 uur gaat gebeuren. Hoe sterk wordt dat hogedrukgebied en waar komt het exact te liggen. Ik heb van de verschillende weermodellen de kaart op 144 uur toegevoegd. ECMWF gaat vanaf dan toch wel een andere oplossingsrichting uit. https://uploads.disquscdn.com/images/55defa6009f948de3dd3c4571dab97d5b772be4aac2ef077fe3fdda668e6af32.gif https://uploads.disquscdn.com/images/b10a53c8340881428c2ae6225b83740effd8aac6017ec6910e51f8db0d1bb4ff.png https://uploads.disquscdn.com/images/556cece92353382d201a91fdfef715664dc162a43ba7a623d6607329d9956bbf.png https://uploads.disquscdn.com/images/887d3162b5a974ff60e220bea0ed2ec2d7e833d6dbd9a068d9bbea1adbeb699b.gif

 • Stephan Valcke

  EC, Gfs en Gem zijn op langere termijn anti winters. Conclusie van deze ochtend.

 • Rizky Taufik

  GFS ENS 18 voor Brussel: November gaat eindigen met 3 koude dagen, waardoor deze maand de volgende maand van 2016 zal zijn die te koud zal eindigen. Daarna rond normaal voor 2 a 3 dagen en nadien kan het alle kanten uit. Zitten een paar hamertjes tussen op termijn zowel aan de koude als aan de warme kant.
  Ook grote onzekerheid vanaf volgend weekend in de EC-pluim 15-daagse.

 • Dries Denolf

  Ondertussen ligt deze zone gedeeltelijk over een deel van Vlaanderen, waar negatieve temperaturen gemeten worden. Eens die zone gepasseerd, komen we in de zachtere lucht van de zwakke storing

 • Dries Denolf

  Een orkaan in december boven NO-Amerika. Wat gaan ze de volgende dagen nog allemaal uitvinden?

 • Jeroen Maes
 • Jeroen Maes

  Helemaal op het laatste een indrukwekkend systeem op de Atlantische Oceaan met orkaankracht:
  https://uploads.disquscdn.com/images/94fa5e48c26bcafbbeb312d83f6014780ce21bac6fecad113e0166b7da6b0061.png https://uploads.disquscdn.com/images/85d83dff1d3de71f87eae9c5d91f340623e257de1a2747b99b335b4d7f82ec90.png

  Zal niet uitkomen is pas helemaal op het laatste maar ik vind het toch een indrukwekkend systeem dat recht naar Groenland koerst.

 • Dries Denolf

  Gewoonlijk kijk ik ook naar het gem. Maar nu is er een duidelijke 2-deling in het ensemble van de EC run: een koude optie en een zachte optie. En in dat geval lijkt het me niet logisch om met het gem. rekening te houden. Ofwel wordt het koud, ofwel wordt het zacht

 • Stephan Valcke

  Vrees ervoor. Depressies op oceaan en opdringerig Azorenhoog zullen de spelbreker zijn. Maar nu zitten we al lang in meteofictie en dus weinig van belang. Echte winter wordt het niet maar nachtvorst wellicht wel.

 • Jeroen Maes

  Hetzelfde als in de vorige run en in de avondrun van het FIM model… hopelijk wordt het hoog nu niet platgewalsd. Mogelijk praten we nu ook over iets dat niet van toepassing gaat zijn, als er nog een structurele verandering komt in de eerst 192 uur doet dit er mogelijk niet eens toe.

 • Stephan Valcke

  GFS18 loopt momenteel binnen en ziet er niet slecht uit. Hogedruk opbouw op +204 die zich uitbreidt richting Scandinavie. Benieuwd.

 • Stephan Valcke

  Opvallend is dat volgens het Gfs ensemble het kouder wordt in België dan in Nederland. Ook GFS18 die nu binnenkomt, heeft dezelfde trend. Alles heeft te maken waar de kern van het hogedruk gebied plaats vat.

 • Dries Denolf

  Voor wat het waard is: gfs18 maakt de link tussen het (zwak) Eurohoog en het Groenlandhoog

 • Dries Denolf

  Ik kan in elk geval niks halen uit ECMWF 12. Te verwarrend en verschillend met vorige run. Kun jij iets besluiten uit die run, Nicolas?

 • Dries Denolf

  Maar als je de ensemblerun van EC bekijkt merk je aan de belachelijke spreiding tussen de leden (ong. 25° verschil) toch dat voorlopig ook EC het niet weet. Trouwens, de ene maal berekenen ze de oper helemaal bovenaan, de andere keer (zoals nu) helemaal bovenaan.

 • Jeroen Maes

  Ik word in elk geval blijer van het EC ensemble dan dat van GFS. Bij GFS gaat het gemiddelde naar 10 graden op 9 December en bij EC blijft het gemiddelde in de meteofictie gewoon altijd op 5 graden ongeveer.

 • Dries Denolf

  Klopt, want die koude zone lag rond 16u-18u in Midden-Nederland, waar ze dus toch geen ijsdag hebben aangezien de t° daar nu positief is.

 • Jeroen Maes

  Ja de erg lage temperaturen komt door de kleine zone opklaringen. Die waren blijkbaar niet voorspeld want die opklaringen zakken naar het zuiden en zorgen voor temperaturen van -2,-3 terwijl de verwachting ongeveer 0 graden was.

 • Dries Denolf

  EC ensemble 12h: verschil van 25° tussen hoogste en laagste member. Erg geloofwaardig. Nog nooit geweten dat de computers die de modellen moeten berekenen zo tilt sloegen. Daar kun je nu toch geen enkele conclusie uit halen, behalve dat er geen conclusie uit te halen is.

 • Paulus Piet

  Opmerkelijke tempratuur verschillen momenteel in Nederland. Hoogste naar laagste; bijna 12 graden verschil ! Wat nog frappanter is, Noord zacht en Zuid koud. Het zal aan de zwakke storing liggen die momenteel Noord-Nederland binnen drijft. https://uploads.disquscdn.com/images/de7aca32c63bf2040bcc2e51f121b5da7b3114bbe93582f04f4dc48e99c74137.png

 • Jeroen Maes

  Hogedrukopbouw boven Scandinavië een stuk noordelijker dan in GFS en EC. Nog de laatste 30 uur van de run afwachten maar dat lijkt me goed.
  https://uploads.disquscdn.com/images/9f6219b57a3834a36b8dcb8e3f5c112c90fb916369477cfb9df855b090f758ba.png

 • Jeroen Maes

  Trouwens toch een serieus verschil heb ik de indruk tussen EC en GFS/FMI op 192 uur. Bij GFS/FMI komt er bij Noorwegen een depressie van 995/1000 hpa terwijl dat totaal niet te zien is bij EC. Daar staat er op die plek op 192 uur gewoon 1020 hpa. Of het echt belangrijk is weet ik niet want bij GFS kwam de drukopbouw boven Scandinavië gewoon na de depressie

 • Jeroen Maes

  Er is nog veel mogelijk… het belangrijkste is dat het niet veel te warm wordt door een zuidenwind ofzo.

 • jurgen

  Ben zelf geen kenner van de kaarten maar als je een compilatie maakt van de commentaren van de specialisten hier , weerwoord en wintersportweerman .nl van vanavond dan denk je toch dat het weer een net niet verhaal word hoor . Hopelijk interpreteer ik het allemaal niet zo juist want hier in w vl is het na de formidabele sneeuwval van 2012/2013 helemaal anti winters geworden .

 • Thomas
 • Jeroen Maes

  Ik denk dat je deze bedoelt? http://www.meteociel.fr/modeles/gefs_cartes.php?ech=6&code=22&mode=0&carte=0

  Gewoon bij het GEFS ensemble waar de controle, moyenne enz in het blauw staat, staat ook Ecart type/spread. Als je het daar tenminste over hebt.

 • kjell

  Interresante ontwikkelingen dus, toch al een verschil als vorige winter 😉

 • Nathan

  Kunnen jullie mijn profielfoto eigenlijk zien op de voorpagina ? Want u had dat eens gevraagd in een bericht

 • Nathan

  Interessant om te weten bedankt

 • Zeker Nathan en niet te vergeten. Dergelijke veranderingen in het weerpatroon boven Europa kunnen straks van invloed zijn op het verdere verloop van de diverse weermodellen.

 • Lieven: welke link gebruik je voor de spread kaarten van GFS op meteociel.com?

 • Nathan

  Wel mooi meegenomen die vrieskou 😉

 • Leuke profielfoto Arjan! Fijn om je bijdrages te lezen op de website! Analyse van ECMWF 12:00 toont het breekpunt tussen 120 en 168 uur zoals verwacht. De aanpunting richting Groenland lukt niet door een gebrek aan diepe WAA over de Atlantische Oceaan. Moest dit wijzigen de komende 48 uur, dan gaan we een ijskoude start krijgen van december. Voorlopig is dat scenario niet aan de orde en moeten we het eerder doen met een Europees hoog en stralingskou.

 • Jeroen Maes

  Klopt, ook de fijnmazige modellen hielden het toch rond de 0 op de koudste momenten en waar de opklaringen zijn is het op veel plaatsen richting -2.

 • Arjan van der Wal

  Hier in Rotterdam nu éen graad onder 0. Wel leuk want ze voorspellen wel andere temperaturen 😉

 • Arjan van der Wal

  Als goed is heb ik nu een profiel foto! Mn vrouw staat er ook op. Kon even niks beters vinden haha

 • Arjan van der Wal

  Jah dat is prima 😉

 • Jeroen Maes

  Gelukkig is na 5 December nog meteofictie maar dat er ondertussen eigenlijk geen enkel ensemble daar voor winter kiest is toch erg schrikken. Kga toch maar hopen dat die ensembles voor een kouder pad kiezen.

 • Ik vind dit zeker geen slecht ensemble. De dagen 28/29 november gaan echt interessant zijn om te analyseren. Je ziet dat er een nieuwe duik wordt genomen vanaf 02/12. 2 zaken dus om in de gaten te houden. Die bult moet ik nog zien komen rond 30/11. ECMWf 12:00 wordt vanavond spannend om te volgen.

 • Jeroen Maes

  De ensembles van GFS geloven niet echt meer in de winter na 5 December:

  https://uploads.disquscdn.com/images/14ba98545eee03a241581fbe1ad7e4e0591ebc7097840bf1302ae5d966ef17ec.gif

 • Matthias

  Opklaringen komen vanuit het noorden ons land binnengedreven. In die periode kan het sterk gaan afkoelen, rond het vriespunt, om dan later rond middernacht waarschijnlijk weer op te lopen, wegens binnenkomde bewolking vanuit Nederland. Samenhangend met die bewolking dus zachtere temperaturen, zoiets gebeurt vaak.

 • Jeroen Maes

  Wind komt ook uit het noorden dus daar is het de invloed van de Noordzee die de temperaturen hoger houdt.

 • Dries Denolf

  Wel opvallend dat de t° in N-Nederland niet mee gaat in die spectaculaire neerwaartse trend. Maar je uitleg lijkt me plausibel

 • Dag Arjan, voorzie jij ook een persoonlijke afbeelding in je profiel? Dat maakt het discussiëren leuker op de site!

 • Peter

  Haha dries ik dacht net hetzelfde toen ik de run aan het bekijken was.

 • Jeroen Maes

  Vooral dat de bewolking afneemt vanuit het Noorden denk ik. Tenminste in België kwam er in de loop van vorige nacht meer bewolking die de hele dag bleef.

 • Niels2a

  Goed idee! 🙂 Zal ik meteen in orde maken se 🙂

 • Dries Denolf

  Die strook wordt steeds intenser en breidt zich uit naar het S. Hier in Brugge is de t° op een uur tijd 3° afgenomen. Wat zit daar eigenlijk achter?

 • Niels, kan je even een afbeelding aan je profiel toevoegen. Geeft een persoonlijk gevoel 😉

 • Haha Dries, niet vrezen. We hebben een aantal dingen gedaan op technisch niveau (zoals HTTPS voor de URL) en caching op de site die gerust wat bezoekers aankunnen. We zijn wel nog op zoek naar verbetering voor SEO en webdesign van de site. Momenteel heeft zich al 1 iemand via deze discussiedraad gemeld om ons te helpen. Ook een persoon die goed met illustrator kan werken is welkom.

 • Dries Denolf

  Vrees dan wel voor nieuwe serverproblemen. Oei, nu krijg ik Onweer op mijn kap

 • Paco37

  Thnx. Genieten he komende periode. Maak je nog geen zorgen over december hoor.
  Gaat goed komen

 • Paco37

  Hoop dat je gaat genieten de komende weken.

 • Dries Denolf

  Mocht je een petitie organiseren, Stephan, dan denk ik je er mee in de krant komt wegens succes en aantal likes. Toffe opm.

 • Dries Denolf

  1) Laatste opm. zeker terecht: er zit steeds nog zoveel wisselvalligheid in de opeenvolgende runs dat meer dan +144 fictie is
  2) Ik vind de straalstroom de belangrijkste factor bij weerontwikkelingen. En in tegenstellingen tot de vorige paar winters komt die deze winter eindelijk goed te liggen
  3) Akkoord met Onweer: pro uitleg

 • Nathan

  De komende week gaat zeker boeiend worden !

 • Jeroen Maes

  Wat voor andere pistes?

 • Dries Denolf

  Eerlijk gezegd lijkt die run me ook niet echt spectaculair op korte termijn. De koude Scandinavische lucht raakt idd voorlopig niet bij ons. Ik denk dat we eerder de andere kant (NW) moeten uitkijken. mijn beperkte kennis ziet daar een verbinding tussen het Groenland- en EUhoog, met koude, maar jammer genoeg droge lucht als gevolg

 • Dries Denolf

  Bedankt voor de ondersteunende analyse. Want als amateur pur sang zag ik niet echt een richting in de 12h run. Ook al omdat de parameters die het weer op korte termijn uitmaken, me tegenvallend leken (bv. geen koude bovenluchten op 1,5 km op bv. +144). Wat me wel opvalt is dat de gewenste verbinding tussen het EU- en Groenlandhoog een optie blijft. Of analyseer ik hier verkeerd?

 • Stephan Valcke

  Wacht maar tot de winter eens toeslaat in de Benelux. Het zal ongezien zijn wat er op de site zal gebeuren. Zeker als je weet dat we al 3 jaar geen winter meer gehad hebben.

 • Stephan Valcke

  Op een of andere manier heeft alles rond de winter als weerliefhebber iets extra’s. En het is jullie kans want voor België is dat uniek.

 • Matthias

  Jep, dit is zo een kaartje van toen… Kan je alleen maar bij watertanden! Dit is GEEN kaart van de HUIDIGE situatie, is gewoon ter ILLUSTRATIE bij de post van onweer. https://uploads.disquscdn.com/images/e83a654790762401655f073e8be3b8bd27e56534e054c5c441d6275d1c191e4f.png

 • Het is inderdaad opmerkelijk hoeveel engagement er is tijdens de wintermaanden van deze site. We zijn binnen het team aan het nadenken om diverse/andere pistes te bewandelen maar dat is een werk waar we goed over moeten nadenken. Mocht iemand tips hebben, info@noodweer.be.

 • Jeroen Maes

  De naam van de site is Noodweer dus dat klopt goed. 😉

 • Het is vooralsnog te vroeg om echt te gaan gooien met enthousiasme in deze draad, want het hangt in principe af van een aantal factoren die we erg moeilijk kunnen voorspellen. Plaats WAA, locatie straalstroom, uitstroom nabij het noorden van Rusland. Het feit dat we met een ontregelde stratosfeer en een constante wil tot blokkade zitten doet mij wel wat hoop geven. Dit soort cases zijn prachtig om te analyseren. Trouwens, 6 jaar geleden rond deze tijd viel de eerste sneeuw in West-Vlaanderen. Toen vooral de Westhoek in de vuurlinie met enkele cm sneeuw.

 • Stephan Valcke

  Zou toch eens ernstig overwegen om de naam onweer te veranderen in polar low gezien de toevloed aan reacties tijdens de wintermaanden. ??

 • Niels2a

  Ik wist het! Ik zag meteen dat er nog potentie in de kaarten zat een paar dagen geleden 🙂 We gaan het moeten afwachten! Maar wel een pak interessanter dan vorige jaren!

 • Pro uitleg. Indrukwekkend hoeveel liefhebbers er zich hier bevinden. We like!

 • GFS 12:00 resumé. Een run die stilaan de goede kant begint uit te gaan. Straalstroom gaat volgende week op de Atlantische Oceaan serierus duiken richting het zuiden van Portugal met aan de voorzijde en dankzij een relatief ondiep lagedrukgebied WAA ten NW van Ierland. Dit is een verboden zone voor hogedrukgebieden om zich te vormen daar ze impliciet ook een hogere kans betekenen op retrograde bewegingen. In tegenstelling tot enkele dagen geleden begint het nu wel meer en meer te kriebelen. Zeker ook omdat de koude boven Europa zich langzaam kan ontfermen en weermodellen daar nu nog geen rekening mee houden. Ik verwacht de komende dagen tot en met dinsdag een aantal wilde opties van Groenlandhoog tot eventueel Scandinavisch hogedrukgebied als de eerste poging niet slaagt. Opmerkelijk trouwens bij de anomaly van 500 hPa is dat er constant blocking signalen in GFS zitten ten NW van Ierland.

 • Matthias

  Die hogedrukopbouw zagen we pas op rond +180, dus het was te verwachten dat deze er niet meer ging zijn. Deze run is zeker beter, gezien de straalstroom die vrij zuidelijk gaat, en een lagedruk die het hogedruk lijkt te gaan “undercutten” rond +160. Dit heeft veel meer potentie dan de 6Z omdat daar het hogedrukgebied zeker ging inzakken, wegens teveel druk van straalstroom. Maar ik zeg het nogmaals, we kunnen in deze periode echt niet verder kijken dan +120 a +144

 • Jeroen Maes

  Op korte termijn zeker een mindere run idd maar de periode erna werd tot nu toe altijd een eurohoog berekend waardoor we eerder zachte zuidwestenlucht zouden gaan krijgen. Als dat vanavond verandert kan worden vind ik het best. 😉

 • Peter

  Hogedrukopbouw boven scandinavië is een stuk zwakker bij deze run, waardoor koude lucht niet goed bij ons geraakt. Ik vind het persoonlijk een mindere run. Wel worden de brongebieden is deze run kouder, wat dan later mss een positief effect heeft

 • Jeroen Maes

  Lol ik zie nu pas dat die afbeelding van de 12z run van gisteren was, de onzekerheid is daar nu al bijna volledig weg.

 • Peter

  Gfs komt zo stilaan aan de periode waar het zou moeten gebeuren… de refresh knop doet zijn werk :p

 • Dries Denolf

  18z was te extreem om meer dan een ééndagsvlieg te zijn

 • Dries Denolf

  Zal gebaseerd zijn op de ensemblerun 12z voor Nederland. Nog nooit zo’n spreiding en dus onzekerheid gezien. Afwachten tot vanavond of EC al meer richting kan kiezen

 • Dries Denolf

  Correcte en sterk onderbouwde analyse

 • Dries Denolf

  Een opsteker na de 18z run. Zag toen de “winter” van vorig jaar al opdoemen.

 • Dries Denolf

  nu al -1,3 ° nabij het Ijsselmeer en gans de strook waar je het over hebt in de negatief. Trouwens, in gans de Benelux begint de t° aan een vlugge val

 • Jeroen Maes

  In een bepaald gebied nu zelfs al -1,3. 😮 Temperatuur daalt er erg vlot.

  https://uploads.disquscdn.com/images/5a8872041a2a8fb1145900e17e603e9dfda4ceaa5a5072bb4240a7c4cb4242bb.png

 • Het zal bijzonder boeiend zijn om dat komende 48 uur de runs van GFS, UKMO, ECMWF en GEM te volgen. De lagere temperaturen in West-Europa kunnen haar effect hebben op de blokkade die straks moet ontstaan op de Atlantische Oceaan. Haal de koffie er maar bij om de 18:00 runs van vanavond te bekijken 😉

 • Dries Denolf

  Idd, na de horrorrun van 18z (voor winterliefhebbers in elk geval), waar de winter voor gans de maand de maand december verdwenen was, geefr de 6z run terug mogelijkheden tot een langere periode van winterweer, onderbroken door enkele dagen eind volgende week. Ook EC geeft na elke run meer potentie tot verlengd winterweer en is daar eigenlijk al een poosje vrij consistent in. Uiteraard moeten zoals altijd heel wat dominostukjes goed vallen, maar het kan

 • Arjan van der Wal

  Hier vlakbij rotterdam zijn de daken ook al heel de dag wit gebleven 😉

 • Arjan de Weerman

  De temperatuur blijft in een strook over midden NL erg laag. Het is niet ondenkbaar dat er mogelijk een ijsdag in het uiterste oosten genoteerd gaat worden. Echter is dat nog onzeker. Hier zorgt bewolking en plaatselijk (aanvriezende) mist voor lage maxima. Ook in de buurt van Utrecht bleef ondanks veel zonneschijn de temperatuur erg laag. Maxima van 2.7 graden gemeten in Vleuten en inmiddels weer dalende. Dit moet dan te maken hebben met inversie! Ik vind dit dan vandaag ook best een winterdag voor mijn omgeving. Het ijs zit nog op de auto’s in de schaduw 😉 https://uploads.disquscdn.com/images/040cec3e696ee9b057a63dfa177fff28fbb0d3ceff85c2116e3416ca5ba16fc1.png

 • Op basis van het ensemble van GFS 06:00 zien we vooral in de termijn 130 tot 180 uur veel onzekerheid over de positie van een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Deze run bevestigt de optie met een nieuwe poging tot winterweer. Het zal afhankelijk zijn van hoe sterk de straalstroom op de Atlantische Oceaan duikt vanaf volgende week dinsdag. In samenwerking met forse WAA die richting Groenland afbuigt is de kans niet onbestaande dat een winters vervolg voor West-Europa aan de orde is. Uit de ‘spread’ kaarten van GFS zit de onzekerheid hem vooral op woensdag en donderdag. Ik adviseer dan ook in de komende runs die tijdszone in de gaten te houden.

 • Jeroen Maes

  Jep, dat je er vanuit mag gaan is wel volledig aan de hand van de opers want in de ensembles is de onzekerheid dan nog erg groot:

  https://uploads.disquscdn.com/images/3d65c6bbbf73ef86cd67bb838e7f81040d2ecf6340a2989509f8437854d9f948.gif

 • Jens Pinoy Soenens

  Redelijk positief dus, bedankt Jeroen!

 • Jeroen Maes

  GFS 06z is nog een goede run. Een hoog bij ons zoekt eerst verbinding met groenland om daarna met drukstijgingen boven Scandinavië ons erg koude lucht uit Scandinavië te brengen. Hierna geraak je al wel weer meer in de meteofictie maar ook dan blijft GFS in eerste instantie goed doormiddel van een oostenwind aangezien de kou zich dan in heel Europa bevindt. (de druk in Scandinavië is dan al flink afgenomen)

  Maar waar je momenteel vanuit mag gaan is dat we koude lucht uit het noorden/Scandinavië krijgen richting 3 December ongeveer. GFS liet dan in zijn 2 laatste runs zien, EC laat dat zien en het FIM model laat dat in zijn ochtendrun zien (die nog steeds aan het rekenen is).

 • Jens Pinoy Soenens

  Iemand een kleine update van de runs van 06Z aub? Hopelijk zijn de goede kaarten er nog in.

 • lieven
 • Rizky Taufik

  En de EC-pluim is uit en die leert ons, eerst licht winters weer, nadien 2 dagen normale temperaturen om vanaf het volgend weekend terug over te schakelen op licht winters weer en de control gaat zelfs voor een ijsdag in de 1ste volledige week van December. De pluim biedt zeker kansen, maar wat een enorme spreiding op de langere termijn. Het was ooit anders eind November/begin December de laatste 3 jaar.

 • Jeroen Maes

  Gelukkig. 🙂

 • geert duym

  Als het maar geen Bartlett toestanden worden want ik zie dat toch veel de laatste runs:
  https://www.noodweer.be/bartlett-hoog-verpest-winterweer-winters-spanje/?no_frame=1

 • Rizky Taufik

  Laat de winter eerst maar zoetjes aan binnen sluipen. Zoals plotselinge hitte in de zomer geen lang leven is bekoren is plotse kou ook geen lang even beschoren. Laat maar eerst de brongebieden koud worden en blijven. Ben het eens met noodweer dat EC veel beter is dan GFS deze ochtend, maar GFS is daarnaast wel beter dan GFS18, dat waren slechte kaarten zeg. Bij EC deze ochtend zie je ook dat het azorenhoog verder wordt weggedrukt, wat bij GFS minder het geval is. Bij beide moddelen zie ja na een korte opleving naar normale temperaturen terug een scenario voor licht winters weer zoals we dat begin volgende week gaan krijgen. Wat mij ook geruststelt is het feit dat de oceaan rustig blijft.
  Bij EC144 zie je een beter gerichte WA op de oceaan en hogere GEO’s boven groenland. Op +168 Rugas staat nog achterover, maar betere WA is beter ontwikkeld in deze run. Koude kans ons zo best wel bereiken, wel nog een aanlandige stroming. +192 Fris, maar nog geen dure staat nog niet open. +216 oceaan oogt stukken better dan GFS, alsmede opbouw van koude ten N en NO van ons, drukdalingen in het MZ-gebied. Conclusie: Bij de GKB-opers zie je een mogelijkheid op hernieuwde aanpunting. Een eventuele inzakking van de rug betekend niet noodzakelijk een inzettende ZW-circulatie en dat is ook bemoedigend.
  En nu met zen allen in spanning uitkijken naar de avondruns.

 • Arjan de Weerman

  Inderdaad, Oper ECMWF laat na 2 zachte dagen weer snel lagere temperaturen toe met algemene nachtvorst. Afbeelding is voor Antwerpen. https://uploads.disquscdn.com/images/0de69e00385a86ab14f8766a016a871752c5157c5dacee782ba499906606c54a.png

 • Laurenz

  Niet goed voor het hart in ieder geval

 • lieven

  Laatste runs geven weer meer perspectief: het is niet direct het witte goud (hoge drukinvloed), maar er blijkt toch een vrij lange periode met minstens nachtvorst aan te komen, waarbij de positieve temperaturen overdag het slechts een 6-tal uur kunnen uithouden. Ideaal om de wateroppervlaktes stelselmatig te laten afkoelen en de bodem wat te laten invriezen …. klaarmaken om een laagje sneeuw op te leggen later.

 • Stephan Valcke
 • Stephan Valcke

  Heb het gezien. Man man wat was me dat

 • Arjan de Weerman

  Ensembles GFS 00. Weer wat meer members voor lagere maxima. Mogelijkheden op licht winters weer iets toegenomen. (Nog niets structureels, laat dat duidelijk zijn! ) Prikpunt De Bilt. https://uploads.disquscdn.com/images/ee25e9267aa147f6dfb5f6caa1b86e7169dc948dfbc788c0becc2e253562ed6c.gif

 • GFS 18:00 kunnen we maar beter straal vergeten als ik het zo bekijk. Gelukkig is GFS 00:00 deze ochtend weer een fractie beter met de opbouw van een rug in onze buurt, maar dat gaat allemaal niet van harte. In ECMWF deze ochtend wel een goede ontwikkeling. Rugas op de Atlantische Oceaan slaat achterover richting Groenland terwijl een stuk van de PV naar omlaag dendert in Rusland. Als beide luchtstromingen met elkaar in contact komen, is een ontregelde straalstroom mogelijk met blocking signalen.

 • Laurenz

  @jeroen Dries en Stephan,der horrorkaarten zijn verdwenen,ziet er stukken beter uit nu,nu hopelijk verder bouwen op dit patroon?

 • Stephan Valcke

  Inderdaad Dries, foutje is ondertussen aangepast.

 • Dries Denolf

  Je bedoelt wellicht gfs18, maar dit is echt een horrorrun

 • Dries Denolf

  Enkel gfs geeft enigzins winterkaarten, maar voegt zich de volgende run (18z) bij de 3 andere. Zal vlug moeten veranderen of we krijgen geen winter de 1ste weken. Dit zijn echt kaarten die aan vorig jaar doen denken

 • Dries Denolf

  Doet inderdaad denken aan december vorig jaar en ik zie eerlijk gezegd geen teken (tenzij in de meteofictie periode) dat wijst op beterschap. Nu ja, het is maar 1 run en hopelijk wordt die niet bevestigd in de volgende runs

 • Dries Denolf

  gfs 18 is de slechtste run die ik de laatste weken heb gezien. Na de 3 vriesnachten 1ste helft volgende week geen winter in de verste verte te bespeuren. Niks op 500 hPa, niks op 850 hPa, een actieve PV met W-stroming. Hopelijk wordt die kaart niet bevestigd, want anders mogen we de winter vergeten in december

 • Jeroen Maes

  Bwa tot mid december was het al een week te zien dat echt erg koud (structureel winterweer) tot mid december moeilijk wordt, desondanks is er voor daarna zeker nog potentie aangezien EC dit eurohoog in zijn voorspelling heeft en zij gaan wel in de week voor Kerstmis voor kouder weer dan normaal. (wat verre meteofictie is maar het eurohoog nu kan dat dus niet opblazen)

 • lieven

  GFS en EC op 1 lijn in de laatste runs, jammergenoeg met een sterk eurohoog dat de kou terug wegblaast, en met de PV die blijkbaar plots weer tot leven komt is dat geen goed voorteken …. als dit de volgende 2 dagen wordt bevestigd, zal er tot mid december (uitgezonderd de paar koude dagen die we eind nov nog krijgen) al zeker geen echte winter op het programma staan.

 • kasperd007

  Pff, het wil toch maar niet lukken.
  En zo blijft het maar duren.
  Zal ik dan toch nog gelijk krijgen toen ik zei dat we in december geen winter krijgen.

 • Jeroen Maes

  Ja en GFS wordt niet bepaald beter in de rest van de run tot aan 312 uur maar mogelijk wel een belangrijk “detail” is dat GFS en EC de hogedruk boven Groenland weghalen en bij FIM blijft die wel aanwezig tot 240 uur.

 • Stephan Valcke
 • Jeroen Maes

  Gelukkig hebben we de straalstroom en poolwervel die geen potten kunnen breken want de situatie rond 210 uur in deze run doet wel sterk denken aan vorig jaar December maar ik ben ervan overtuigd dat als dit erdoor komt dat die situatie niet lang aanhoudt.

 • Jeroen Maes

  FIM en EC kwamen al eerder drukstijgingen boven Scandinavië rond 3 december, nu volgt ook GFS in zijn 18z run.

 • Jeroen Maes

  Dat is al langer duidelijk ja.

  In de meteofictie zit het gemiddelde over het algemeen rond de 7-8 graden dus dat betekent dat alles mogelijk is.

 • kasperd007

  Deze kaarten kunnen we toch niet series nemen.
  Maar toch meer kansen op zachter weer dan winterweer.
  Ik zie het somber in:(

 • Jeroen Maes

  Haha idd, in de ensembles zit voor de laatste dag een verschil van zo’n 20 graden.

 • Arjan de Weerman

  Man man, wat een waaier op het einde. Ongekend. Die dinsdag is wel opvallend koud en eensgezind! https://uploads.disquscdn.com/images/1845ef66c002df349f4af1e44f3d818b9e50b8aa3037970eab0f85e7bc557fd2.png

 • Paco37

  Einde discussie. Op naar de kaarten.

 • Jeroen Maes

  Paco, ik heb op geen enkel moment jou aangevallen of gezegd dat ik dat vervelend vindt. Echter geeft Keesjansens blijkbaar aan dat ik niet blij ben dat je er bent omdat ik op een bericht van je reageer. Hierop zei ik puur dat ik het niet met alles wat je zegt eens moet zijn om je te respecteren/waarderen. Als iedereen het altijd met elkaar eens is kan er ook nooit een discussie zijn overigens.

 • Matthias

  Idd zo denk ik er net hetzelfde over! Dus laten we afwachten en zien wat de tijd brengt, alleszins leuk om de kaarten te volgen, heel wat beter dan vorig jaar.

 • Paco37

  Goed zullen we nu er mee kappen.
  Tenslotte willen we allemaal winter. Of het nu wel of niet komt, laat elkaar in de waarde. Je hoeft er ook niet mee eens te zijn en dat waardeer ik. Makkelijkste is een voorspelling binnen 3 dagen. Ik probeer dat Op 3 weken, dat is waar ik naar kijk. Tuurlijk heeft dat dan de minste kans dat dat uit komt. Toch doe ik het omdat ik daar een goed gevoel over heb en Nog steeds heb. Mocht het voor velen een vervelend iets zijn is dat geen probleem. Dan houd ik het veilig op 3 dagen. Verder een heerlijke site waar een ieder zijn woordje kan schrijven.

 • Jeroen Maes

  Klopt. 🙂

 • Jeroen Maes

  Jep, gezien de hogere resolutie zou je toch EC en FIM gaan geloven maar daar kan je je ook wel aan laten vangen natuurlijk, de termijn is nog best lang en er is mss niet veel nodig om tot een andere uitkomst te komen.

 • Matthias

  Ieder heeft zijn eigen mening, visie op weerkaarten, dus dan lijkt me dat logisch niet? 😉

 • Matthias

  De weermodellen blijven het lastig hebben met de komende tijd om te voorspellen, dat bewijst nog maar eens de verschillen tussen de modellen… Wat we al zeker weten is dat er even een koude periode aankomt ( rond 4 graden overdag met nachtvorst snachts), maar wat er daarna gebeurt is nog niet helemaal zeker… Heb er eens vier op een rijtje gezet, wat me opvalt is de grote gelijkenis tussen EC en FIM, Gem in mindere mate ook, maar GFS kiest een ander pad. Dit is nu 216h ( lange termijn), maar wou nog eens aantonen dat er verschillen zijn en het niet duidelijk is wat komende week zal brengen( na die iets koudere periode). Wel opmerkelijk is die gelijkenis, zoals ik al eerder in mijn post aangaf. https://uploads.disquscdn.com/images/8eae30e5f3936a3b1d722acaf57202bbae501c922485bdb852174d1517b7be7f.png https://uploads.disquscdn.com/images/e3d0056023655aeacbc861a07900fa53557ac81b573d57a8cd0d9458c245516f.png https://uploads.disquscdn.com/images/a879449d6e65e3ec8728a510072cbd0576beceb403acd7fc41e6d6a0d91668c1.png https://uploads.disquscdn.com/images/987d119ca7fbcf5a658d4781838affeccacc69f715cb68faac3de847161e141d.gif

 • Jeroen Maes

  Tuurlijk ben ik blij dat hij er is maar daarom moet ik het nog niet eens zijn met alles wat hij zegt toch? 🙂

 • Keesjansens

  Wees blij dat Paco er is. Wat dan? ‘Ouw gezever’ aanhoren ofwah? Ik blijf erbij dat er de eerste 2 weken van december wat staat te gebeuren zoals ik weken geleden ook al zei.

 • Matthias

  Dat is waar, maar +384h is echt te ver hoor… Heb nog al eens een post gezien van Judah Cohen waarin hij dat aanhaalde

 • Matthias

  Idd, maar kijk eens op +216h… Ik vind dat toch een vrij grote gelijkenis voor de moment 😉 Niet dat het per se gaat uitkomen, maar toch…

 • Dries Denolf

  Tja, daarom zijn het runs in de winter. met deze keer er bovenop een boel onzekere parameters. Merk trouwens dat de controlerun op het einde helemaal bovenaan gaat postvatten. Van ong. het vriespunt naar +15° in minder dan 12u. Niet aan iedereen gegeven

 • Jeroen Maes

  Geen probleem, kan gebeuren. 🙂

 • Dries Denolf

  Je hebt gelijk, ik merk nu ook mijn verstrooidheidsfoutje. Vrijdagavond na een werkweek… Maar ik bedoel idd doorbreken

 • Jeroen Maes

  Dan had je verkeerd getypt want er staat “doorbrengen”. 😉 Vandaar dat ik dacht dat je zei dat er een blokkade kwam die ik dus niet zag.

 • Dries Denolf

  Ik zeg toch ook dat de blokkade onderbroken wordt op+240

 • Paco37

  Mee eens

 • Jeroen Maes

  Idd, GFS heeft ook al regelmatig sneeuw laten zien maar sneeuw is 1 van die “details” in het weer (bij ons toch vaak) en die moeten al erg dicht in de tijd komen voor je er al echt op kan beginnen rekenen.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Och paco trek het u nie aan man.

 • Paco37

  Iets wat ik al veel terug gezien heb.

 • Paco37

  Nee joh, je heb helemaal gelijk. 1e week is natuurlijk 1.2.3 december en geen 5.6.7, dom van me.
  Dus loop eerste week is dan zeg maar 1.2 december.
  Helaas krijg ik dus geen gelijk, jammer.
  Wie weet komt er dan nog sneeuw in december en anders vast in januari. Nu weet ik zeker dat ik gelijk krijg.
  Iemand vanavond nog een update?

 • Dries Denolf

  mogelijkheid tot sneeuw behoort tot een mogelijkheid van de EC 12 ensemblerun

 • Dries Denolf

  Ensemblerun EC 12z geeft na een kort warmer intermezzo weer koudere kaarten na het 2de AdventsWE. De spreiding tussen de verschillende leden is echter zo onwaarschijnlijk groot, dat het onmogelijk is er enige zinnige conclusie uit te trekken. 2-deling blijft wel een constante

 • Dries Denolf

  Wetteronline.de

 • Arjan van der Wal

  Op de achtergrond zullen er wel meer parameters meegegeven worden ( en hogere resolutie? ) waardoor berekening langer duren. En misschien dat GFS en EC over een snellere server beschikken 😉

 • Jeroen Maes

  Dat model heeft overigens wel wat rekentijd nodig, zou om 20 uur beginnen en om 21:15 zit het nog maar op +162.

 • Jeroen Maes

  In EC is er op +240 uur geen hoog, enkel een eurohoog.

 • Dries Denolf

  Groenland en Azoren, dat naar het noordwesten opschuift (of het hoog boven Groenland dat naar het SO uitzakt)

 • kjell

  Hopelijk komt je voorspelling uit. Maar winter begint pas de 21ste dus nog genoeg tijd. Ik hoop gewoon op niet zo een winters lijk de vorige 3… een goe pak sneeuw en vries mag komen 😉

 • Jeroen Maes

  Maar tussen welke 2 hogedrukgebieden dan?

 • Jeroen Maes

  Je mist het punt echt wel volledig… dat het gaat over het uitstellen en dat je zo altijd wel eens gelijk zal krijgen… jammer. Wat zijn we nu met een discussie over of die nu in de eerste week valt of niet? Ik heb echt niet gekeken op welke dag dat valt, eerder dat de achtste dag logisch gezien de tweede week is maar wat maakt dat nu uit…

 • Dries Denolf

  Correcter is connectie tussen de 2 hoogs

 • Jeroen Maes

  die eerste 4 dagen tellen dan niet mee. 😮
  In welke maand hoort die week dan?

 • Rizky Taufik

  Niet aantrekken, 5 en 8 december vallen wel degelijk in de 1ste week van December.

 • Rizky Taufik

  Ik wil niet muggenziften, maar 5 en 8 december vallen wel degelijk in de 1ste week van December. Volgende week is een wisselweek, overgang van November naar December. Hij stelt niks uit hoor, de vraag is natuurlijk of hij gelijk gaat krijgen.

 • Dries Denolf

  Kom ook tot die conclusie

 • Jeroen Maes

  lol niet als muggenziften zien, ik bedoel maar dat je je voorspellingen waar je zo zeker van leek al begint uit te stellen… maarja als het deze winter is sneeuwt zal je wel gelijk krijgen op die manier. 😉

 • Jeroen Maes

  blokkade? Jij hebt een andere EC dan ik voor je…

 • Paco37

  Zuchttt

 • Jeroen Maes

  8 December is al na de eerste week. 🙂

  De verwachting van EC voor de week van 19 tot 25 December is trouwens zo’n 1 tot 2 graden te koud, geen idee of dat vaak uitkomt maar het is toch positief.

 • Paco37

  Nog steeds de mogelijkheid van sneeuw in de loop van de eerste week december ( 5-8 december )
  Verder ook nog steeds de vorming van vries kou half december dit door een Scandinavie hoog.
  Wat de periode 8 Tot 15 december precies doet is afwachten, mogelijk tijdelijk een verzachting van enkele dagen. Evengoed kan dit meevallen Door kou opbouw ten oosten van de Benelux.
  Prognose staat dus nog steeds.

  Groetjes paco

 • Dries Denolf

  ECMWF start met die connectie vanaf +144 om dan om +240 plots de blokkade te doorbrengen. Zien wat de pluim straks geeft

 • Thomas

  Vaak is er bij die kaarten in tegenstelling tot de troposferische weerkaarten een hoop meer consistentie… Hoop ook inderdaad dat het tweede deel van de de Warming er komt maar ben er niet meer zo gerust in.

 • Dries Denolf

  Het Amerikaanse model heeft al enkele weken last van omdraaiingen

 • Jeroen Maes

  wat er in de stratosfeer gebeurt heeft ook niet meteen effect bij ons aan de grond.

 • Dries Denolf

  Idd, want de run zelf geeft omzeggens gans de periode redelijk winterse condities

 • Dries Denolf

  En het het zou gfs niet zijn om de volgende run een bocht van 180° te maken en met een “koude” oplossing te komen muv 1->3/12

 • Dries Denolf

  na volgend weekend, +240z

 • Dries Denolf

  Tendens wordt verder gezet tot einde run. Maar altijd met 2 woorden spreken bij gfs winterrun

 • Dries Denolf

  Had die connectie ook gemerkt. Als je naar andere, meer simpele parameters kijkt, merk je trouwens dat de run eigenlijk zowel op 1,5 km als op neushoogte koud is voor de tijd van het seizoen (met uitzondering van een paar dagen tussen het einde van huidige “koude” periode en volgende die WE van 3-4/12 begint.

 • Dries Denolf

  oper van EC is 25 km, control + ensemble het dubbel

 • Dries Denolf

  smileys komen niet altijd tevoorschijn op mijn scherm, vandaar mijn domme reactie en het niet doorhebben van de kwinkslag. Apprecieer je relativeringsvermogen

 • Matthias

  Is wederom een kaart van +384h. Kan evengoed morgen weer anders zijn… Zelfs voor de stratosfeer is dit lange termijn en onbetrouwbaar…

 • Matthias

  Heeft volgens de Amerikaanse weerdienst een resolutie van 15km. Is onderdeel van HIWPP( high impact weather prediction project, om vooral stormen, overstromingen, … te voorspellen, vandaar dat het draait aan zo een hoge resolutie. Ga dit weermodel eens in de gaten en kijken hoevaak het gelijk krijgt ;). Want ik weet niet of dit dezelfde input krijgt als de gfs 0 en 12Z…

 • Jeroen Maes

  Het model FIM dat Matthias aangaf voorspelt op +240 uur toch een heel ander beeld dan GFS op 240 uur dus denk niet dat het al vastligt.

 • Thomas

  GFS12z stratosfeer. Geen goed nieuws… Het Amerikaanse weermodel is plots omgedraaid op de lange termijn na een tijd van consistentie. Plotse activatie van de PV… Hopelijk draaien ze daaar nog bij… https://uploads.disquscdn.com/images/60cc47568bd745625c7225cb3bb0f7b11d13f18728f1e754cb55219195a76b53.png

 • happy godutch

  ik ben eigenlijk meer nieuwsgierig naar het nieuwe model van panasonic (yup PANASONIC), schijnt zelfs beter te zijn dan ecmwf maar goed voor hun gegevens moet je betalen

 • Jeroen Maes

  Geen idee of hij dezelfde resolutie als EC heeft maar hij lijkt wel op EC, 2 runs per dag en gaat tot 240 uur. De 00z run van die FIM9 vind ik trouwens al best goed! 🙂

 • kasperd007

  En binnen welke termijn zou de koude Belgié dan kunnen bereiken.
  Ik weet natuurlijk dat dit nog toekomst muziek is

 • Matthias
 • Matthias

  Ik heb enkele dagen geleden een nieuw weermodel gevonden. Ik heb dit vergeleken met het gfs en wat blijkt, dat dit model een hogere resolutie heeft en een “betere” prestatie. Het FIM9 Nu vraag ik mij af, hebben jullie hier al van gehoord? Ook op meteociel staat het volgende “Ces cartes présentent les données du modèle FIM9 (Flow-following finite-volume Icosahedral Model ) américain, qui est parmi les potentiels successeurs de GFS. Vrij vertaald zou het een mogelijke opvolger zijn van gfs. “https://uploads.disquscdn.com/images/03d6019e3be6ad654a124240b34d52c7805a4342d15e10590e0d7954f983ba5a.png https://uploads.disquscdn.com/images/3310b28a4c31f8882fa75df46cefa848a012ee4835ed5e5cd7c58a80055848c0.png

 • GFS 12:00 (+228 uur) en nu zijn we aan het praten. GFS gooit de WAA niet rechtstreeks richting IJsland, maar eerder NW omhoog. Hierdoor kan er connectie worden gemaakt met Groenland waardoor een solide blokkade op de Atlantische Oceaan tot de mogelijkheden behoort. De situatie in de brongebieden (Rusland, Scandinavië) is in dit moment van de run ook niet slecht met mogelijk een retrograde verplaatsing van hogedrukgebieden. Optie tot transportkoude uit Rusland is dan mogelijk. https://uploads.disquscdn.com/images/a9630d243577397b57c2ee7024e2fe3e348768e4d96512af3baad48cb0d6039e.png

 • Mate waarin de blokkade boven Denemarken en het noorden kan oprichten is belangrijk voor het vervolg in deze run. We zien nu reeds op 186 uur een nieuwe en interessantere trend. Hogedrukgebied nabij de Azoren wil richting Groenland terwijl een diepe depressie van 965 hPa gaat duiken richting het oosten van Europa. Mogelijk dat de brongebieden dan opnieuw koud genoeg worden om een solide blokkade op te zetten op de Atlantische Oceaan.

 • Chris Meire

  Waarom moeten we tss 60 en 120 id gaten houden?deze periode staat redelijk vast qua weer op alle modellen

 • Jeroen Maes

  Dit is waar ik gisteren op doelde. 🙂

  kijken wat de opties zijn, de winter (of toch een beetje winter) zoeken maar met een realistische kijk. 🙂

 • GFS 12:00 komt terug op de proppen: situatie die we in de gaten moeten houden is de periode tussen 60 en 120 uur. Daarna is het uitkijken vanaf 168 uur tot het einde van de run wat de WAA boven de Azoren gaat doen. Indien noordwestelijke aanpunting richting Groenland kunnen we de run bestempelen als hoopvol. Vergelijk ook straks UKMO en GEM.

 • Jeroen Maes

  Hopelijk kom je terug moet goed (koud) nieuws. 🙂

 • Thanks Lieven voor deze kaart, had ik nog niet ontdekt! Ik ga op onderzoek.

 • Jeroen Maes

  Dus je kan wel stellen dat na 1 December nog veel verschillende opties mogelijk zijn. GFS 06z is wel heel erg slecht trouwens.

 • jurgen

  Denk dat het warm wordt voor paco zijn voorspelling hoor .
  Dat is dan voor het 3 de jaar na elkaar dat hij het vlaggen heeft , geef mij maar jullie mening , die tenminste op kennis gebaseerd is , dan kunnen we op zn minst niet ontgoocheld zijn .

 • Jeroen Maes

  Nu lees je de modellen opnieuw letterlijk terwijl alles zo makkelijk verandert momenteel… vind ik persoonlijk jammer.

 • Jeroen Maes

  Heel verre meteofictie betekent dat er geen geloof aan gehecht moet worden maar in de context van het bericht van Lieven denk ik niet dat mijn reactie verkeerd is. 🙂

  Zoek anders even op wat fictie betekent.

 • lieven

  En de modellen zijn er ook nog niet uit. De spread tussen de verschillende runs (GFS) toont dat onze regio pal in de grootste onzekerheid ligt: gevecht tussen de hoge druk invloed ten W/ZW van ons en de vanuit het noorden indalende depressie voor volgende week vrijdag : https://uploads.disquscdn.com/images/e457cd2444059b404f73810e37014901ed6553f9079984233d8ef53fe48ea452.png

 • lieven

  Op zich zijn de nieuwe runs niet zo slecht. De vraag is hoe lang de opwarming zal duren na de koude start van volgende week. Nu het noorden quasi ‘open’ ligt is het van belang om zeker geen sterk eurohoog te gaan ontwikkelen. In ieder geval is de koude zich opnieuw aan het manisfesteren in de brongebieden.

 • Chris, met de hoeveelheid mensen die ons de afgelopen jaren zijn beginnen volgen is het uit den boze om kaarten + 180 uur te posten op sociale media. We worden daar telkens op afgerekend. We zijn druk aan het kijken met het team van NWBNLX welke hoek we kunnen inslaan om dit mogelijk te houden. Dit soort discussies bijvoorbeeld is een prachtig voorbeeld van weerkaarten te bespreken, iets wat je bij het KMI niet kan vinden 😀

 • Kees, reageer gerust met je mening. Wat de landgenoten betreft, we denken er eens over na 😉

 • Klopt Geert, het beste weermodel deze ochtend (uit de kaartenbak) vind ik persoonlijk GEM. Boven de 180 uur wordt een retrograde move opgezet van de hogedrukgebieden boven Europa. Hierdoor kan de straalstroom op de Atlantische Oceaan duiken en onder het hogedrukgebied zich manifesteren. Positief punt aan deze setting is dat de transportkoude uit de brongebieden ons kan bereiken op een vrij solide manier. Wat GFS en ECMWF betreft deze ochtend, slechte runs. Vooral ECMWF geeft na stralingskou onder een hogedrukgebied een nieuwe opstoot van zachte lucht uit het ZW.

 • geert duym

  Alleszins een langdurende droge (saaie?) hogedrukperiode kondigt zich aan met enkel wat stralingskou. Structureel winterweer voor half december lijkt steeds onwaarschijnlijker.

 • kasperd007

  Idd
  Maar hoeveel van deze voorspellingen komen effectief uit.

 • Jeroen Maes

  Opnieuw heeft EC potentie vanaf 168 uur, hopelijk lukt het de hogedruk om zich wat noordelijker echt te vormen.

 • Jeroen Maes

  Idd in de 00z run geeft een oostenwind vrieskou in de heel verre meteofictie. 🙂

 • maxim vh

  Ik bedoelde het natuurlijk ook maar met een kwinkslag. Ik vind het zelfs mooi dat daar juist zoveel verschil in is.
  Btw als er een smiley bij staat wilt dat zeggen dat het niet echt helemaal gemeend is 😉

 • Bradley Lems

  De kaarten kunnen mij niet echt tevreden stellen zoals onweer vermeld. Op een paar nachten vorst na niets structueels van winterweer. Kijk maar eens naar december 2010 dat zijn kwijlkaarten. Vergeet ook niet dat we een kerststorm cadeau nog moeten krijgen. Je weet wel die storm die heel de kaarten door elkaar schud. Bijna elk jaar prijs en dat heeft ook de doodsteek betekend voor december 2010.

 • Bradley Lems

  Ik ben blij dat je zo denkt onweer want jullie zijn de eerste die een steen naar jullie geworpen krijgen als jullie voorspelling niet klopt. Ik heb het al genoeg gezien op facebook deze zomer. Dus het is maar logisch dat jullie voorzichtiger zijn in de winterkaarten.

 • lieven

  GFS tovert nu toch wel regelmatig op z’n minst abnormale kaarten tevoorschijn. Deze geven misschien niet direct aanleiding tot strenge winter kaarten, maar ze zijn toch vrij abnormaal te noemen en in ieder geval beter dan ‘normaal’ herfstweer. Neem nu deze : https://uploads.disquscdn.com/images/792e73c15c9b67c3dcf14adb8e55d9d881bdb10f8502ae8f43608a394a429c22.png

 • Rizky Taufik

  Je kunt dit jaar niet vergelijken met vorig jaar. Je moet toch toegeven da de kansen deze winter er veel beter voor liggen dan de 3 voorgaande jaren en zeker vorig jaar. Nu is het alleen wachten tot de puzzelstukjes goed vallen. En nogmaals, wil je 3 maanden aan 1 stuk winter, dan raad ik je aan om te verhuizen. In ons klimaat moet je elke winterse periode omarmen, of het nu gaat om licht winters weer, winters weer of diepwinters weer. De kaarten van deze avond blijven interessant om te volgen. Maar de toekomst zal het uitmaken wat voor winter we krijgen. Tijdens de W09/10, is de winter ook maar op gang geschoten rond de 15de december.

 • Paulus Piet

  Wie het kleine niet eert …

 • Keesjansens

  Misschien omdat er nu meer Vlamingen reageren dan ‘Ollanders’…..die zien het glas vaak half vol ipv half leeg. Daarom reageer ik ook amper meer. Denk dat er meer zo over denken die hier vorig jaar ook zaten. Onweer mag zijn landgenoten wat strenger toespreken.

 • Dries Denolf

  Laat ons het rustig houden, Maxim. iedereen die hier post, is winterliefhebber. En dan is het toch maar normaal dat positieve met negatieve gevoelens afwisselen. Na vorig jaar zijn we inderdaad al tevreden met -0,1°. Geen voorstander van een FAQ, want dan wordt het puur mathematisch en gevoelloos. Juist de interpretatie van maar steeds wisselende runs zorgt voor de eigenheid van die site.

 • Dries Denolf

  ik bedoel natuurlijk iets winters ipv niets winters. Scusi

 • Dries Denolf

  Ensemble geeft wel terugkeer naar koud weer vanaf WE 3-4/12. Dit is inderdaad telkens lichte vorst, maar we zitten dan ook pas naar de overgang van november naar december. Als die koude vanaf 3/12 zich idd manifesteert moet er toch niets winters aan de hand zijn

 • Dries Denolf

  2-deling die al een hele tijd opvalt, komt na elke run terug, met die enorme spreiding als gevolg. Inderdaad een teken dat ook EC niet kan kiezen tussen de normale en de koude oplossing

 • Arjan de Weerman

  Klopt, ook een enorme spreiding op termijn. Zelden zo gezien. Zegt wel wat over de huidige atmosfeer!

 • Jeroen Maes

  Wees dan blij met alvast wat vrieskou. 🙂

  Het is nog geeneens winter.

 • kjell

  Daar geef ik je 100% gelijk in. Ik snak ook naar vrieskou of een dik pak sneeuw! Wie niet? 😉

 • maxim vh

  Met een beetje winter zijn we (ik) niet tevreden, we hebben namelijk zoals je hierboven vermeld nog 3 winters tegoed 🙂

 • Chris Meire

  Ik herinner me nog de tijd 3 a 4 jaar geleden dat jullie, noodweer Benelux, duchtig elke winterkaart op +200 op Facebook gooiden. Met de jaren is een veel conservatievere/ realistische trend in jullie berichtgeving opgetreden wat ik toejuich.maar hoop dat de passie van jullie niet te veel omslaat.dan kunnen we zowel het kmi gaan volgen

 • kjell

  Idd, deze winter bied veel meer mogelijkheden als de vorige 3 winters te samen. Ik kijk zelfs uit naar de lichte vorst volgende week ;). Wie het kleine niet eert… 😉

 • maxim vh

  Misschien is een FAQ toch echt wel een goed idee, kan je daar ineens omschrijven wat het begrip winter wil zeggen op dit forum, ik vind dat hier toch een heel vaag begrip 🙂 Voor sommige mensen is -0,1°C winter, andere eisen -20°C en een meter sneeuw.
  Natuurlijk heeft iedereen recht op hun eigen mening, en dat maakt het ook weer interessant 🙂

 • Jeroen Maes

  Al duidelijk dat ik het hier mee eens ben denk ik. 🙂

  Ik vind ook dat de sfeer is omgeslagen vandaar mijn reacties. Tot een paar dagen terug was het zoeken naar leuke winterkaarten want alles is positief voor het te laten gebeuren…
  Vandaag en gisteren is het ineens verandert naar rustig afwachten in de hoop -10 met een halve meter sneeuw te zien.
  Dat is niet de site die ik vorige winter tegenkwam en toen was de situatie veel slechter!

 • Jeroen Maes

  😮 ik zit er op te wachten. 🙂

  Ik haat temperaturen zoals de laatste dagen boven normaal.

 • Niels2a

  We moeten ergens beginnen hé deze winter 😀

 • Jeroen Maes

  Het is ook nog geen winter maar we gaan wel een aantal dagen naar temperaturen die onder normaal zijn in de wintermaanden. Ja ik zie het graag rooskleurig maar het kan ook zomaar met de kaarten die er zijn.

 • Amai Niels, dat we nog zo’n enthousiasme mogen waarnemen in het bekijken van negatieve temperaturen in de nacht :p Let op, straks gaan ze in Nederland al de Elfstedentocht hypen 😉

 • Niels2a

  Ik zit wel te wachten op die vorstnachten volgende week, dat is toch al iets! 😀 -6°C op sommige plekken volgens de EC pluim, dat wordt weerstation staren all the time!! 😀

 • En dit soort reactie van Maxim slaat de nagel op de kop. Pas als ik binnen de eerstvolgende 72 uur een interessante winterkaart zie, zal ik geloof hechten aan een interessante afloop. Wie zit in godsnaam te wachten op -5°C begin volgende week voor 2 dagen met daarna opnieuw een inzakkend hogedrukgebied? En dat zonder sneeuw, toch geen kat volgens mij.

 • De sfeer is wat mij betreft niet omgeslaan, het heet dan ook een discussie en ik volg daarbij niet iedereen hier in hun enthousiasme. Wij zijn wel de eerste partij om mails te ontvangen van mensen die bepaalde reacties niet kunnen kaderen binnen de recente ontwikkelingen in de weerkaarten. Run laat een klassieke balkenveeg zien en daarna een poging tot Eurohoog. Dat de stratosfeer en de polar vortex gunstig liggen, akkoord. Maar blijkbaar is iedereen de vorige winter en de winterkaarten in het UGKB al vergeten. Niet met mij, geen zin in teleurstellingen. Deze winter mag zich bewijzen, alsook de verwachtingen van Paco… Ik laat met graag verrassen 🙂

 • maxim vh

  Dat er kansen zijn, daar ga ik je geen ongelijk in geven, heb ik ook duidelijk vermeld in mijn status eerder vandaag. Alleen zie ik (natuurlijk naar mijn bescheiden mening :)) dat die winterse kaarten telkens weer opschuiven, zodat deze nooit in het betrouwbaar termijn verschijnen. Dit merkte ik de voorgaande jaren ook al op, en is voor mij echt frustrerend. Het is wel zo dat deze herfst vrij normaal verliep en dat er nu een iets wat koudere periode aan zit te komen. Maar voor mij is dit zeker geen winter.

 • Niels2a

  Ik vind het vooral heel raar dat de sfeer hier nu helemaal omgeslagen is… En waarom eigenlijk? Er zit potentie in de kaarten dus er is geen reden tot paniek. We wachten rustig af en kunnen inderdaad al stellen dat er kansen zijn. Toch al veel beter dan vorig jaar, dat alleen al maakt me weer goedgezind! Op naar de volgende runs! 😉

 • Rizky Taufik

  Mag je glazen bol ook eens lenen? Nee, alle gekheid op een stokje, vindt het veel te voorbarig om nu al de spreken van een zachte winter, terwijl die nog moet beginnen. Mijn excuses Noodweer voor mijn reactie.

 • Jeroen Maes

  Welke onderbouwing dan? Als die nog moet komen steek ik hem meteen weg. 🙂

  Het enige dat gezegd is dat jullie ze niet goed vinden maar er zit potentieel in, zeker in EC maar… die wordt niet besproken… vanaf 192 uur veel hogedruk in de buurt van ijsland, Scandinavië,… duidelijk veel potentieel of liggen de kaarten nu plotseling vast? Volgens mij niet

  En ja ik ken er mss niet enorm veel van maar ik weet wel dat er veel mogelijk is.

  tip: Let erop dat je niet te arrogant gaat overkomen, je reactie is heel erg minachtend. 🙂

 • Dat klopt allemaal wel, maar al die parameters kunnen er net zo goed voor zorgen dat we aan de verkeerde kant van de blokkade komen te zitten met een boterzachte winter tot gevolg 😉

 • Jeroen, ik vind dit een bijzonder vreemde bewoording. De anciens hier zijn gewoon zeer voorzichtig met een euforisch gedrag wanneer we de huidige set aan weerkaarten bekijken. Het is toch niet door een ‘balkenveeg’ de komende dagen dat we hier nu plots het vlagje moeten uitsteken. Die zonder onderbouwing mag je gerust in de kast steken.

 • Dries Denolf

  Misschien gfs een tijdje laten voor wat het is, want de Amerikanen weten niet meer uit welke richting de wind komt en ons concentreren op meer consistente modellen (EC, GEM, UKMO)

 • Dries Denolf

  EC ensemble geeft na een paar minder koude dagen (1 en 2/12) en een terugkeer naar koud weer vanaf het weekend van 3 en 4/12. Is in elk geval een stuk kouder dan de vorige runs

 • Jeroen Maes

  Deels klimaat maar ik denk niet dat de warmte die nu aan de Noordpool de ruimte is ingestuurd nog jaren effect gaat hebben maar mogelijk wel een aantal maanden, al is het altijd afwachten natuurlijk maar dat zou de logica zijn. (fysisch gezien)

 • Dries Denolf

  Maar dan spreek je wel over klimaat. wat weer betreft: met oktober en november zullen we 2 achtereenvolgende maanden hebben met een gem. t° onder het langjarig gemiddelde

 • Dries Denolf

  Net zoals gfs geeft EC een terugkeer van de vorst vanaf het weekend van 3/4/12. Misschieen toeval, hoewel: als de 2 grootste weermodellen dezelfde run geven…

 • Jeroen Maes

  Jammer dat iedereen zo pessimistisch is vandaag want het is zonder reden momenteel. Het pessimisme is dan ook zonder onderbouwing want bijvoorbeeld EC heeft best wat potentie. De kaarten moeten nog beter vallen maar heeft wel enorm veel potentieel.

  Misschien toch maar terug naar de kaarten kijken jullie?

 • Jeroen Maes

  Idd, je ziet de effecten nu al. We zitten op het noordelijk halfrond nu zo’n 0,25 graden boven normaal. Is dit jaar nog niet minder geweest.

 • Dries Denolf

  Gfs heeft al runs met vrieskou afgewisseld met zacht herfsweer gegeven. Wie gelooft die mensen nog? Vraag me af wat de input van data in het NCEP is om tot dergelijke resultaten te komen. Als de input verkeerd is, kom je natuurlijk tot tegenstrijdige resultaten

 • Dries Denolf

  Zeker gfs heeft de laatste 30 runs geen enkele keer 2X dezelfde run na elkaar gegeven. Rustig blijven, +72 correct is goed, +144 is slechts indicatief

 • Dries Denolf

  Modellen zijn nooit betrouwbaar na +144. Gfs geeft al tientallen keren winterkaarten, maar wel op +240. Zeker in de winter allemaal losse flodders. Als je er in de winter op +72 op zit met je voorspelling, is dat al niet slecht. Teveel stratosfeer factoren spelen een rol in de winter om tot correcte middellange voorspellingen te komen.

 • Jeroen Maes

  Tip: kijk eens naar de kaarten van vorig jaar en dit jaar, alles is anders dan vorig jaar. 🙂

 • Dries Denolf

  Niet akkoord. het zal 1 december zijn en we zullen al minstens 3 vorstnachten over het ganse land gehad hebben. Vorig jaar hadden we dat niet over een ganse winter.

 • Jeroen Maes

  Wel als je de zin leest en niet enkel dat woord. 🙂

 • Dries Denolf

  Zelfs uitzonderlijk: in november zullen we minstens 3 vorstnachten hebben. Iedereen doet hier alsof het al januari-februari is en dit om een reeks gfs meteofictiekaarten

 • Kevin Smetryns

  Die zijn inderdaad niet normaal maar gaan die wel iets ‘opleveren’ voor ons 😉

 • happy godutch

  Een heleboel andere parameters zijn niet echt normaal: zeer warme pool en weinig zeeijs, zeer veel sneeuw in siberie, een zeer vroege ssw en een zeer zwakke poolvortex

 • lieven
 • Chris Meire

  Met andere woorden,perfect normaal weer voor de tijd van jaar. Was vorig jaar wel even anders

 • Kevin Smetryns

  Ik ben nog niet overtuigd door de huidige weerkaarten. Zacht en winderig weer is niet aan de orde maar winters wordt het ook totaal niet. EC, GFS, GEM en CFS vind ik niet ok. Het is namelijk niet zo dat wanneer de WC verdwijnt dat het dan winters wordt. Van een beetje nachtvorst ‘loop ik niet warm’. 😉 Het moet nog veel beter, maar we zijn dan ook nog steeds de herfst en die loopt tot 21 december 😉

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  De link op jullie fb gaat niet. Geeft een foutmelding. Of is dit alleen bij mij?

 • Consequent kan je net niet zijn Jeroen binnen de weerkunde, lol 😀

 • Jeroen Maes

  Dit is juist, wel zeggen bij een “winterse” run ofzo dat het allemaal niet zeker is maar wel voorspellen dat het zacht wordt? Nee wees dan consequent en zeg of niets of hou je bij de feiten.

 • Nagel op de kop 😉

 • Jeroen Maes

  juist ja = een zachte winter.

  dat zegt ie dus hij zegt een zachte winter.

 • Jeroen Maes

  Ik laat me al zeker graag verleiden ja, maar ik houd het wel bij de feiten. Ik zeg de laatste dagen enkel statistieken of wat er in een run te zien is, niet zoals jij nu doet een zachte winter voorspellen. 😉

 • kasperd007

  Het ideale scenario voor mij zou een winterprik zijn vanaf half december en zo een witte kerst:)

 • Stephan Valcke

  Positivisme en negativisme zijn momenteel niet nodig. De winter moet nog beginnen. Maar ik denk wel dat er in de eerste decade van december wel mogelijkheden zijn. Dus ik ga mee

 • Arjan de Weerman

  Op 240 uur alweer mogelijkheden. Ik zie betere kansen richting half december alsook de stratosfeer weer een tik krijgt. Ik verwacht ook een mooie EC run vanavond. Ik zet mijn geld in na Sinterklaas. Onderstaande kaart is van het Canadees weermodel. Kou is dan mooi aanwezig in de brongebieden. Wie gaat er met me mee? (Als we met zijn allen nu al moeten gaan klaverjassen bij deze mooie weerkaarten 😉 https://uploads.disquscdn.com/images/8632327220483fb5df0a7b479f5d4579241a948cc0c354cb6f3c49a23ff9177b.png

 • maxim vh

  De parameters zijn dan wel beter, toch als ik de kaarten volg, lijkt alles weer bijna identiek op de voorgaande jaren. Telkens verschijnen er prachtige kaarten op lange termijn, maar zodra die binnen handbereik komen verdwijnen ze weer. Dat zal waarschijnlijk zo weer doorgaan tot we maart zijn. Ik hoop dat moeder natuur mij gaat tegen spreken, maar toch denk ik dat het moeilijk zal worden om nog eens een echte winterprik te krijgen in de volledige Benelux. Nu er aan aap met een pruik op verkozen is in Amerika, zal dat de volgende jaren nog moeilijker worden. Spijtig….

 • happy godutch

  Volgens mij is het gewoon dat zij minder afhankelijk zijn van de nao maar lukt het daar al als de ao negatieve is

 • Bradley Lems

  Ik niet ?

 • Bradley Lems

  Onweer schrijft de winter niet af maar het is nu zo dat het meestal warmer is in europa als de winter losbarst in amerika.

 • Het is dan ook een winterdiscussie. Het is vervelend Niels om te zien dat mensen zich steeds laten verleiden bij ‘interessante’ weerkaarten boven 180 uur. Iedere dag zijn het andere uitkomsten.

 • Bradley Lems

  Vindt het goed dat je realistisch blijft. Hier en daar wel kansen op een winterprik maar echt winterweer nog niet te zien. De modellen zijn ook niet betrouwbaar na 144 uur.

 • lieven

  Laatste runs zijn inderdaad terug naar af. We gaan ze nog op neer zien springen de komende dagen, don’t panic.

 • Niels2a

  De winter is nog niet eens begonnen en we spreken hier al over een zachte winter?????????
  We hebben nog kansen voor 3 maanden, laten we rustig afwachten tot de puzzelstukjes goed vallen in plaats van nu al conclusies te trekken 🙂

 • Jeroen Maes

  Niet perse 😉

  Kou in Amerika en bij ons is mogelijk, een tijdje geleden suggereerde GFS dat nog in een run.

 • Ik blijf belabberd bij het bekijken van de laatste runs. Pogingen tot hogedruk boven onze hoofden. WAA helaas te zwak waardoor Scandinavisch hogedrukgebied geen kansen krijgt. Trouwens, ook de situatie in Noord-Amerika even bekeken en daar gaat de komende 10 dagen een forse winterinval haar intrede doen. We weten allemaal wat dat kan opleveren voor West-Europa, juist ja = een zachte winter.

 • Jeroen Maes

  GFS geeft trouwens serieuze wind voor 1 december, op zee in elk geval storm. (75 km/h)

 • Jeroen Maes

  GFS 12z is tussen 144 uur en 192 uur alvast beter dan GFS 06z, de gelijkenis is alvast dat de lucht uit het noorden komt maar toch maar afwachten wat EC zegt want UKMO geeft dit niet aan op 144 uur. Alleen als EC volgt is een conclusie trekken niet gewoon willekeurig iets zeggen. 😉

 • Chris Meire

  dat deed GFS06 gister ook al, tot de volgende run binnenkwam

 • lieven

  GFS06 bezorgt menig op deze site wellicht al wat vlinders in de buik. Als die zich realiseert, krijgen we vrij guur winterweer tegen half december.

 • Jeroen Maes

  Nee ik vind de run echt goed.

  Uiteraard kan het beter maar zo’n koude luchten laat het kouder zijn dan normaal en het zeewater sterk afkoelen wat belangrijk is. En helemaal in de meteofictie wordt hij nog beter.

 • Stephan Valcke

  Bwa, een goede run vind ik het ook niet echt. Ok, bovenluchten worden wat kouder, zacht is het niet, maar de hoofdcomponent blijft vrij westelijk. En vandaar komt geen echte winter hè. En zeker al niet met het warme zeewater.

 • Willem

  Yep dat moet de uitgangspositie zijn in ons klimaat… Zolang het niet onder de +96 staat, it ain’t going to happen!

 • Jeroen Maes

  GFS betekent in de 06z run op +204 uur sneeuw in de Benelux, alvast goede run.

 • jurgen

  Dank u arjan

 • Ben

  Laten we al beginnen met een paar vriesnachten volgende week, het is een begin 🙂

 • Arjan de Weerman

  @Jurgen Dat is niet zo moeilijk. De weermodellen zijn voor onze omgeving goed in het berekenen van het weertype wat eigenlijk bij ons klimaat hoort. Dat is namelijk een westcirculatie. Nu hebben we een uitzonderlijke situatie. Ten eerste is het op de Noordpool bijzonder “warm” geweest, dit kan de straalstroom beïnvloeden. Dan hebben we ook nog te maken met een zwakke polar vortex. Normaal is deze sterk in deze jaargetijde en sowieso hebben weermodellen het altijd lastig met blokkade opties. Het is dus niet verwonderlijk vanwaar dus die onzekerheid komt. 😉

 • Laurenz

  Al eens de link bekeken van de Big freeze Stephan,de winter stelde ook niet veel voor begin december.

 • Stephan Valcke

  En EC brengt hogedruk ipv WC.

 • Laurenz

  Natuurlijk Stephan,het zijn fictie kaarten waar ik zit naar te kijken,na het weekend hopelijk een beetje duidelijkheid bij de modellen?

 • Laurenz

  Gem en gfs laten wel een opbouw van hogedruk optekenen boven groenland,dat tergelijk het hoog laten aansluiten van de oceaan naar groenland,met een duikend complex lagedrukgebieden dat uit Scandinavië zakt naar het Zuiden.tergelijk trekt het balkanhoog zich terug naar het oosten.op zich niet mis deze situatie.ec gaat voorlopig niet mee in dit scenario.uitkijken naar de volgende run zou ik zo zeggen.

 • Stephan Valcke

  En ook daarna vind ik de run niet schitterend. De koude lucht wordt vooral op de Oceaan naar het zuiden getransporteerd. Wij blijven aan de verkeerde kant liggen. Met positieve temperaturen op 850hpa krijg je geen winter. Ik sluit mij aan bij de moderator. De modellen weten het niet. Iedere run heeft een ander verloop. Best niet verder kijken dan +120.

 • Laurenz

  Ja,ik ook,maar die gaat volgens mij geen lang leven beschoren zijn.

 • Stephan Valcke

  Ben ik nu zo verkeerd? Maar ik zie bij deze run volgende week een strakke WC.

 • jurgen

  Hoe kan dat eigenlijk per run zo verschillend zijn , begrijp er niks meer van

 • Ben

  Er is nu toch al enkele runs de constante dat rond de periode van 1/2 december een enorm koufront afzakt vanuit het Zuiden over West-europa.

 • Laurenz

  Wat een kaarten alweer van gfs bij de 00z,ik zie gelijkenissen bij de winter van 62/63 rond deze periode.man,man,man,hopelijk straks niet weer het omgekeerde scenario

 • Het technische aspect is net broodnodig, het standaard weerbericht brengt ons niks bij 😉

 • Henk Claeys

  Allemaal veel te technisch voor mij, waar is de tijd van Armand Pien 🙂 ? (lol)
  Maar het is wel leuk om dit te volgen hoor, en vooral interessant !
  PS. Laat de sneeuw en een Elfstedentocht maar komen 🙂

 • Dries Denolf

  EC12 vrij constant met vorige runs en ensembles. Vrieskou t/m wo30/11, normale t° daarna. Oper en run liggen dan wel bovenaan de pluim. Verder een enorme t° spreiding na wo. Ook 2-deling blijft. Zelfs al is er een zekere constante in de laatste runs, toch duidt die spreiding en de 2-deling op het feit dat voor december EC het niet weet. zoals eerder gezegd: gewoo observeren en wachten met conclusies

 • Laurenz
 • Jeroen Maes

  Ah had niet door dat je bewust overdreef maar het was idd wel een goede run met heel wat sneeuwval.

 • Dries Denolf

  was ze al verdwenen. Ik weet wel dat ik overdrijf, Jeroen, maar je begrijpt wel wat ik bedoel

 • Dries Denolf

  Komt omdat je de tijd niet had om er naar te kijken, want 6u later waszea

 • Jeroen Maes

  We zijn zelfs nog november. 🙂

  Maar komt vooral door de recente storm en de ontwikkelingen in de stratosfeer, die maken het blijkbaar extreem moeilijk. Dat zei onweer in het vorige artikel.

 • kasperd007

  Hoe komt het eigenlijk dat de weermodellen het zo moeilijk hebben en constante veranderen.
  Is dit typisch voor de maand december?

 • Jeroen Maes

  Die meter heb ik dan toch gemist. 😉

 • Dries Denolf

  En 6z gaf een meter sneeuw. Inderdaad de runs hun gang laten gaan zonder conclusies te trekken. Anders wordt elke weerliefhebber op die site rijp voor psychiatrie. Vraag me trouwens af waarom de Amerikanen persé runs op meer dan 2 weken willen laten lopen, terwijl zij toch ook wel weten dat 144+ meteofictie is

 • Dries Denolf

  Goed, sterk ondersteund artikel. Heb net dezelfde mening als jij. Ik kan me van de laatste 20 runs van gfs niet herinneren dat er 2 op elkaar geleken. En de laatste 2 zijn helemaal “Comedy Capers”. Op 6z komt daar plots een laag aanwandelen recht van de noordpool om 6u later over te gaan naar een depressie uit het W.

 • Chris Meire

  Ik zou dat toch niet adviseren noodweer.brengt leven in de brouwerij en de verschillende visies, zelfs fout interesseren de mensen

 • happy godutch

  De koude blob van de afelopen jaren heeft ons niet veel liefde gegeven, kan het slechter?

 • Als ik puur de weerkunde volg, dan lijkt dit een situatie die perfect een WC kan triggeren. Tegenstelling tussen warme watermassa’s en koude watermassa’s kunnen invloed uitoefenen op de straalstroom?

 • Nathan

  Mooi artikel 😉

 • happy godutch

  Er heeft zich een heel warm gebied gevormd in de atlantische oceaan ten oosten van de VS, wat betekent dat voor ons: http://www.ospo.noaa.gov/data/sst/anomaly/2016/anomnight.11.21.2016.gif

 • happy godutch

  Gewoon alleen kijken tijden de runs van ecmwf en dan maar tot 192h

 • Jeroen Maes

  Ik bekijk ze niet allemaal maar ik wil ze wel blijven bekijken. Alleen conclusies trekken kan je momenteel echt niet doen.

 • happy godutch

  Ik zie soms ook wel eens kaarten van de vortex zelf daar kan je beter op zien wat er aan de hand is, of we een daadwerkelijke ssw hebben of gewoon een opwarming van de stratosfeer. Ik heb echter geen idee waar die kaartjes te zien zijn….

 • Ik zou adviseren om enkele uren/dagen geen weerkaarten te kijken en de draad pas vrijdag opnieuw op te pikken. Het is bijzonder lastig en tijdrovend nu om de runs te volgen aangezien er van geen hout pijlen worden gemaakt. Ik ga me dan ook lekker focussen op andere bezigheden dan me telkens te laten vangen door EC en GFS 😉

 • Bradley Lems

  Mooi aan 120 uur in de 12z run. Na 200 uur loopt het verkeerd af. Deppresies worden te opdringerig waardoor we een zuidwest circulatie krijgen. Wat in de 06z run was is alweer vervlogen… https://uploads.disquscdn.com/images/26cf2277e501de595e7926107afaa30ce06b00e4c3d4c0a3c2c154fbc5952778.gif

 • Jeroen Maes

  Gelukkig is dat er nog. 😉

  12z run is enorm slecht voor de winter in Europa maar de kaarten veranderen elke run dus nog niet wanhopen.

 • Thomas

  GFS12z stratosfeer: split lijkt naderhande door een dalende kerntemperatuur en uitrekking van de Polar Vortex. https://uploads.disquscdn.com/images/35648ea97b05e099bb8e988fc2bc1c68b2cf6a5f9778ebcb7a4a872af7366e55.png