3

Dit weekend wordt er gestreden om de wereldtitel in het veldrijden. Op zaterdag 30 januari strijden de dames om de titel. Op zondag 31 januari is het de beurt aan de mannen. Het strijdtoneel is Oostende, in West-Vlaanderen. Even leek het erop dat de uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het Coronavirus roet in het eten zou gooien, maar de organisatie heeft toch alle seinen op groen gezet. Helaas mag er geen publiek aanwezig zijn. Gaat het weer nog invloed uitoefenen op dit wereldkampioenschap veldrijden?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Het parcours

We gaan eerst even terug naar vorig jaar, toen het wereldkampioenschap veldrijden in Zwitserland werd gereden. Nederland zegevierde op dit kampioenschap: bij de dames was Ceylin del Carmen Alvarado de sterkste. Bij de mannen bleek Mathieu van der Poel ongenaakbaar. Kunnen zij hun titel prolongeren? Voor Van der Poel zou dit een zuivere hattrick betekenen.

Het parcours in Oostende bestaat uit 2 delen. Een grasdeel en een zanddeel. Deze twee delen worden met elkaar verbonden via een impressionante brug. Van het gras naar het zand is het 39,5 meter klimmen met een hellingspercentage van 21% en 52 meter dalen met een hellingspercentage van 21%. Later in het rondje moeten de renners de omgekeerde weg rijden (52m klimmen en 39,5m dalen). Het zou zo maar eens kunnen dat het verschil op de brug gemaakt zal worden.

Verder rijden de renners over het strand langs de Noordzee. Het getijde zal hier een rol spelen. Komend weekend is het tussen 14u en 15u hoogtij in Oostende, waardoor het strand er waarschijnlijk vrij nat bij zal liggen. Hier zullen we misschien ook verschillen in tactieken zien tussen de renners.

Bij de dames zijn de meeste ogen gericht op de Nederlandsen. Topfavoriete is Lucinda Brand. Haar grootste concurrenten zijn naar verwachting Alvarado en Denise Betsema.

Bij de heren zullen alle ogen gericht zijn op Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Sinds de terugkeer van beide heren in het veldrijden, is het onderlinge resultaat 5-3 in het voordeel van de Nederlander.

Het parcours van het WK veldrijden 2021 (WK Oostende 2021)

Het weerbeeld tijdens het wereldkampioenschap veldrijden

Zaterdag 30 januari om 15:15 uur start het wereldkampioenschap veldrijden voor de elite dames. Dit gebeurt onder gure weersomstandigheden. De temperatuur ligt één graadje boven het vriespunt. De wind komt uit het noordoosten en is krachtig (5 Bft). De rensters zullen de wind dus pal tegen hebben op het strand.

De gevoelstemperatuur zal een aantal graden onder het vriespunt liggen. Ook zullen de rensters rekening moeten houden met neerslag. Deze neerslag kan als (smeltende) sneeuw vallen. Degene die het beste met deze lastige omstandigheden om kan gaan, zal als overwinnaar uit de strijd komen.

Mogelijk een kortstondig sneeuwdek op zaterdag
Windstoten mogelijk tot 60 km/u tijdens de dameswedstrijd

Zondag 31 januari om 15:15 uur start het wereldkampioenschap veldrijden voor de elite heren. De omstandigheden zijn (iets) beter dan op zaterdag. Het blijft naar alle waarschijnlijkheid droog. De zon zou zelfs even tussen de bewolking door kunnen komen. De temperatuur ligt opnieuw iets boven het vriespunt. De matige wind uit het oosten maakt het opnieuw waterkoud. Ook voor de heren dus niet de makkelijkste omstandigheden.

Op 27 december 2020 won Van Aert in loodzware omstandigheden in Dendermonde. Zal hij ook nu het beste met de omstandigheden kunnen omgaan? Of mag Van der Poel plaatsnemen op het hoogste treetje op het podium? We zullen het zondag iets na 16:15 uur weten.

Wij wensen u veel kijkplezier dit weekend!

Iets minder wind op zondag
Waterkoud op zondag

Delen


Verder lezen

Alles bekijken