16 oktober 2020 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Dit weekend vindt de 104e editie van de Ronde van Vlaanderen plaats. De Ronde van Vlaanderen 2020 is anders dan alle voorgaande edities door de coronamaatregelen. Ook het feit dat de koers ruim 6 maanden na de originele datum plaatsvindt, maakt dat het verloop van de koers onzeker is. Een belangrijke factor bij een wielerwedstrijd is het weer. Welk weertype zit er voor zondag 18 oktober in het vat?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Weerbericht tijdens de Ronde

Zondag 18 oktober 2020 is de dag dat de Ronde van Vlaanderen gereden zal worden, zowel door de mannen als de vrouwen. Normaal is de Ronde van Vlaanderen het hoogtepunt van de voorjaarsklassiekers.

Er zullen ongetwijfeld renners zijn geweest die de weersverwachting vaak hebben bekeken de afgelopen tijd. In oktober kan ruig herfstweer wel eens aan zet komen, met veel wind en regen.

Over ruig herfstweer hoeven de renners zich tijdens de Ronde van Vlaanderen 2020 geen zorgen te maken. We vertoeven onder de invloed van een hogedrukgebied. Hierdoor voert kalm herfstweer de boventoon. De wind is zwak tot matig van kracht (2-3 Bft) en komt uit het westzuidwesten. Waaiers zullen we dus niet zien in deze editie. Er is kans op een bui vanuit het westen. De zon komt af en toe ook voorzichtig door het wolkendek heen, maar echt zonnig wordt het niet. Dit alles bij een temperatuur die iets onder het langjarig gemiddelde ligt.

Tijdens het startschot in Antwerpen ligt de temperatuur nog onder de 10 graden. Uiteindelijk evolueert de temperatuur tot ongeveer 12 graden bij de finish in Oudenaarde.

De maximumtemperatuur ligt rond de 12 graden op zondag 18 oktober 2020 (ICON)
Het blijft niet helemaal droog op zondag 18 oktober 2020 (ICON)

Parcours Ronde van Vlaanderen 2020

De organisatie en de overheden van België roepen de wielerliefhebbers op om thuis naar de koers te kijken. Aan de start, op alle beklimmingen, op de kasseienstroken en aan de finish zijn geen toeschouwers welkom. Ook het parcours is aangepast. In plaats van de gebruikelijke 270 kilometer, leggen de renners nu ‘slechts’ 240 kilometer af. Het belangrijkste slachtoffer van deze inkorting is de Muur van Geraardsbergen. Deze iconische beklimming werd vanaf 2017 na hevige kritiek heropgenomen in het parcours nadat deze vanaf 2012 geschrapt was. Dit jaar zullen we het dus helaas weer zonder deze helling moeten doen.

Ook zijn de start- en finishtijden van de Ronde van Vlaanderen 2020 anders dan voorgaande jaren. Het officiële startsein bij de mannenwedstrijd zal om 10:00 uur zijn. De voorste renners komen naar verwachting iets na 15:30 uur over de finish. De vrouwen starten na de mannen, namelijk om 14:00 uur. Bij de dames vindt zowel de start als de finish plaats in Oudenaarde. De winnares van de Ronde van Vlaanderen zal rond 17:30 uur bekend zijn.

Wie wint de Ronde van Vlaanderen 2020? Bij de mannenkoers zullen de meeste ogen gericht zijn op Wout van Aert en Mathieu van der Poel na het akkefietje dat ze hadden na Gent-Wevelgem. Maar ook wereldkampioen en winnaar van de Brabantse Pijl doet mee, Fransman Julian Alaphilippe. Bij de dames zijn de grootste kanshebsters de Nederlandse Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Maar ook de Britse Elizabeth Deignan is een titelfavoriet.

Aan het weer zal het niet liggen. We hopen op een spannende koers!

De maximale windkracht op zondag 18 oktober 2020 volgens het Duitse weermodel ICON

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen