28 december 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

De weersverwachting met jaarwisseling is traditioneel Ć©Ć©n van de belangrijkste weerberichten van het jaar voor vuurwerkliefhebbers. Zal het regenen en hoe sterk zal de wind waaien? Vandaag en ook de komende dagen komt u op deze weerblog het antwoord te weten. De jongste weerkaarten laten ons alvast toe om de situatie in detail te gaan bekijken. Check ook eens onze verschillende pagina’s.

Huidige weersomstandigheden

Dit weekend wordt ons weerbeeld (Belgiƫ en Nederland) nog steeds bepaald door een sturend en krachtig lagedrukgebied nabij de Britse Eilanden. Dat ging de afgelopen dagen gepaard met flink wat neerslag uit het zuidwesten (+ problemen met wateroverlast in delen van Belgiƫ). Doordat de straalstroom ook de komende dagen prominent aanwezig blijft, verwacht ik weinig verandering in het wisselvallig weerbeeld. Geregeld krijgt de wind ook een hoofdrol toebedeeld waardoor er van winterweer de eerstvolgende 5-10 dagen geen sprake is.

Weersverwachting met jaarwisseling

De jongste weerkaarten (28 december 2013) laten een niet zo positieve indruk na voor de nacht van oud naar nieuw. De straalstroom (jetstream) waarvan sprake in bovenstaande alinea komt zich opnieuw bemoeien met het weer in de Lage Landen. Zo wordt een nieuw lagedrukgebied geboren boven het UK en dat gaat gepaard met regenzones.

De timing van deze regenzones is bijzonder cruciaal en voorlopig uiterst negatief voor de vuurwerkliefhebber. Zo begint het in de vooravond te regenen in het zuidwesten van Belgiƫ met een geleidelijke overtocht richting Duitsland (zie onderstaande weerkaart).

weersverwachting met jaarwisseling

Bovenstaande weerkaart simuleert de situatie rond middernacht (2013-2014). We zien heel wat blauwe icoontjes boven de Benelux. Voorlopig gaan we dan ook uit van regenval (meest licht) in zowel Belgiƫ als Nederland. Een andere factor die behoorlijk negatief uitslaat is de gemiddelde windsnelheid. Zo wordt er rond middernacht gemiddeld 30 tot 40 km/h verwacht uit zuidwestelijke richtingen. Wie dit op de voet wil volgen kan onderstaande weblinks aanklikken.

Volg de weersituatie op de voet

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Hitte teistert delen van Zuid-Amerika

6 minuten geleden - 2 min. lezen
Opvallend

Sudden Stratospheric Warming op komst

5 uur geleden - 4 min. lezen