28 december 2012 - 2 min. lezen 12 reacties

Slecht nieuws voor de vuurwerkliefhebber in Nederland en België. De overgang van 2012-2013 zou wel eens flink in het water kunnen vallen volgens weerdata van het Europees en Amerikaans weermodel. En niet alleen de regen zou een probleem kunnen opleveren, maar ook de windsnelheid lijkt niet te onderschatten. U leest er in dit artikel meer over.

Buien tijdens Nieuwjaar?

Doordat de termijn nog steeds + 72 uur bedraagt, moeten we de volgende runs van de weermodellen ook nauwlettend in de gaten houden. De weerdata van de pas binnengekomen 06:00 run is voor de vuurwerkliefhebber heel wat positiever dan de oudere 00:00 run. Toch blijft ook in de nieuwste weerdata een sterk windveld uit het zuidwesten aanwezig. Bij vuurwerk spreekt het voor zich dat de pijlen recht omhoog moeten vliegen en dat zou wel eens flink anders kunnen uitdraaien.

windspeed newyear

Deze weerkaart zullen de vuurwerkliefhebber niet graag zien komen, maar toch is ze een stuk positiever dan de oudere weerdata van gisteren. Toen werden er nog windstoten voorzien tot 80-85 km/h boven Nederland en vandaag is dat ‘afgezwakt’ richting 60 tot 70 km/h. Op zich nog steeds teveel voor een éénvoudige vuurpijl dus we blijven de situatie op de voet volgen!

Wat de neerslag betreft, zien we een heuse verbetering tegenover de 18:00 run van gisteren. Vandaag lijkt de neerslagzone zich niet te gaan moeien met de Benelux waardoor het aansteken van vuurwerk niet in het gedrang zal komen. Ik post voor jullie de neerslagkaart van de 18:00 run en van de 06:00 run. U zal het verschil zelf kunnen opmerken. Tegelijkertijd moet ik dus vermelden dat de weermodellen behoorlijk ‘schuiven’ in hun weerprognose. De komende run kan dus weer negatief uitpakken met neerslag boven onze regio.

buien tijdens nieuwjaar

De run van gisterenavond laat duidelijk de neerslagzone boven onze omgeving terechtkomen met een bijkomend probleem voor de vuurwerkliefhebber.

neerslagverwachting vuurwerk

De laatste nieuwe data van het Amerikaanse weermodel laat de neerslagzone stagneren boven het UK met daar grote neerslaghoeveelheden rond middernacht. Boven de Benelux blijft het dan zo goed als droog. De windsnelheid blijft hoog met windstoten tot 60 km/h. Bekijk via de regenradar de actuele regenzone boven België en Nederland.

Bron kaartjes: wetter3.de

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

12 minuten geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen