26 december 2013 - 2 min. lezen 5 reacties

Na storm ‘Dirk‘ die volgens bepaalde bronnen niet genoemd mag worden (beetje vreemd als er in het hele land windstoten worden gemeten tot 100 km/h of net iets meer) wordt er in de media opnieuw gewaarschuwd voor een andere storm. Deze zou zich morgen (vrijdag) manifesteren boven België en Nederland. Laat u niet gek maken, want tot een herhaling van wat we eergisteren voorgeschoteld kregen zie ik het niet komen.

  • Wat betekent de term “storm“?

De zuivere waarheid = geen nieuwe storm

Dat wij morgen geen nieuwe storm zien, heeft veel te maken met de wijze waarop het lagedrukgebied boven UK zich gedraagt. Het heeft de neiging om vannacht en morgen vroeg te evacueren richting het noordoosten van de Britse Eilanden met het sterkste windveld (stormveld) tussen Ierland en Schotland. Daar lijkt de wind te pieken richting 100 – 110 km/h. Bij ons sterkt de wind vanaf middernacht geleidelijk aan tot stormachtig aan de kust.

In het binnenland halen we tussen vannacht en morgenmiddag windstoten die maximaal richting 90 km/h gaan. Een fractie minder dus dan wat we voorbije dagen voor de kiezen kregen (en waarbij de media opmerkelijk stil was met berichtgeving)..

updatestormdecember

Dat u dus morgen niet meteen een tent moet  gaan neerzetten in het midden van de tuin of richting de kust moet gaan is evenzeer de zuivere waarheid. Dat het net niet tot storm komt, betekent dat we hier nog steeds te maken hebben met potentieel gevaarlijk weer. Voorwerpen, constructies die bij de voorbije windstoten los zijn geraakt, zouden nu wel eens hun weg kunnen vinden doorheen de atmosfeer. Neem dus weldegelijk enkele voorzorgen.

  • Bekijk hier de laatste windstoten

Wat wel een probleem zal worden

De wind is 1 probleem maar ook de neerslaghoeveelheid tussen vannacht en zaterdag 12:00 lijkt voor problemen te gaan zorgen. Zo berekent het Amerikaans weermodel (GFS) een neerslagsom die in het westen kan oplopen tot 20 – 25 liter per vierkante meter. Doordat zich de afgelopen 48 uur een kletsnatte episode heeft gesteld (op veel plaatsen ruim 20 liter en net geen wateroverlast) voorzie ik deze keer wel natte voeten in de betrokken gebieden. Het zal dus zaak zijn om onze collega’s bij waterinfo.be in de gaten te houden.

neerslageinddecember

Heeft u vragen en/of wil u nieuwe data met ons delen. Aarzel dan niet om een reactie achter te laten en/of het artikel te delen op sociale media.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken