0

Komende zondag, 25 april 2021, staat het slotstuk van de voorjaarsklassiekers op het programma: Luik-Bastenaken-Luik. Voor de mannen is het de 107e editie, voor de vrouwen de 5e editie. Luik-Bastenaken-Luik is één van de 5 monumenten van het wielrennen. Een koers die iedere wielrenner dus graag aan zijn of haar palmares wil toevoegen. Kunnen we in 2021 eenzelfde spektakel verwachten als in 2020?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2021

De naam zegt het al, het parcours voert de renners van Luik naar Bastenaken en daarna weer terug naar Luik. Een editie die bij een aantal van onze lezers misschien nog in het geheugen gegrift staat, is die van 1980. De koers werd in dat jaar op 20 april gereden. Een krachtig lagedrukgebied boven de Oostzee bracht toen een sneeuwstorm naar de Benelux. Uiteindelijk finishten slechts 21 van de 174 renners! Het is niet voor niets dat deze editie van de koers de naam neige-Bastogne-neige kreeg. Bernard Hinault won de wedstrijd, maar heeft daardoor tot op de dag van vandaag nog last van zijn vingers.

De weerkaart van 20 april 1980

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2021 telt 259,5 kilometer. De rit van Luik naar Bastenaken (100 kilometer) is nog relatief vlak (één beklimming). Op de terugweg van 160 kilometer naar Luik begint het echte werk. Na het keerpunt in Bastenaken volgt al snel de steile Côte de Saint-Roch. Ongeveer 40 kilometer later rijgen de beklimmingen zich snel aaneen. In de resterende 100 kilometer moeten de renners 9 verschillende beklimmingen overwinnen. Overigens zien we hier één nieuwe beklimming: de Côte de Desnié (1,6 km à 8,1%). Op 8 kilometer van de finish is het dan gedaan met de beklimmingen. Wat volgt is een 6 kilometer lange afdaling. De laatste 2 kilometer in Luik zijn vlak.

De laatste editie (2020) bij de mannen werd gewonnen door Primož Roglič in een merkwaardige sprint. Julian Alaphilippe stopte een paar meter voor de finish al met trappen, deed zijn handen in de lucht en werd op de finish voorbijgereden door Roglič. Ook dit jaar zijn zowel Roglič als Alaphilippe weer van de partij. Dat belooft dus weer spektakel!

Het parcours van de dames telt 141 kilometer en begint in Bastenaken. De dames rijden ongeveer hetzelfde als de terugweg bij de mannen. Vorig jaar zegevierde de Britse Deignan. Haar grootste uitdagers lijken de Nederlandse Van Vleuten en Van der Breggen te zijn.

Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2021 voor de heren (Organisatie Luik-Bastenaken-Luik)
Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2021 voor de vrouwen

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2021

De dames zijn op zondag als de eersten aan de beurt. Zij starten vrij vroeg, namelijk om 08:40 uur. Het is op dat moment nog fris, doordat de temperatuur in de nacht van zaterdag op zondag richting het vriespunt zakt. Rond de start in Bastenaken is het ongeveer 4 graden. De zon laat zich vanaf de start al goed zien, hoewel er nog wat wegtrekkende bewolking aanwezig kan zijn in het begin van de wedstrijd. De noordoostelijke wind is zwak van kracht (2 Bft). Het blijft tijdens de dameskoers gewoon droog. De dames finishen rond 12:30 uur. Het kwik zal oplopen tot een toch nog best frisse 11 °C.

De heren starten rond 10:00 uur in Luik. De temperatuur ligt dan rond 7 graden. De wind zal niet veel in kracht winnen. Uiteindelijk zal deze matig van kracht worden. Ook tijdens de mannenkoers verwachten we geen regen. Wel kunnen er in de loop van de middag enkele vriendelijke stapelwolken ontstaan. Naar verwachting komen de renners rond 17:00 uur over de finishlijn. De temperatuur zal dan rond een graad of 13 liggen.

Laten we hopen dat we een spectaculaire afsluiting van het voorjaarsseizoen te zien krijgen! Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen