793

Het nieuwe jaar zal beginnen zoals het oude jaar eindigt: zacht, wisselvallig en winderig. Het enige verschil is wel dat in de weerkaarten opties verschijnen tot koeler weer, al is dat nog geen zekerheid. Vooral op dinsdag zal in de gaten moeten gehouden worden want dan kan er lokaal veel neerslag vallen en kan het ook hard waaien.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weer in Europa

Europa wordt al wekenlang in twee gedeeld wat betreft het weer. In het noorden, en specifiek in Scandinavië, bevinden zich ijskoude luchtmassa’s. De komende dagen zal de kou zelfs nog verder verstevigen daar met zelfs temperaturen tot -30°C of lager. Het zuiden van Europa werd dan vaak gedomineerd door hogedrukgebieden en zachte lucht door de aanvoer van oceaanlucht.

Ook op de laatste dag van het jaar is een omvangrijk lagedrukgebied aanwezig in het westen van Europa met wisselvallig weer, terwijl in Scandinavië hogedruk zorgt voor rustig en koel weer.

Wisselvallig weerbeeld in de Benelux

De winter grens verschuift de komende dagen wat naar het zuiden met een zuidelijke straalstroom, maar de zachte lucht blijft vooralsnog aanwezig bij ons. Bemerk de zeer koude lucht in Scandinavië en delen van Rusland. De maxima blijven daar sommige dagen ruim onder!! -25°C!

IJskoude luchtmassa’s in het oosten

Weersverwachting komende dagen

De eerste dag van het nieuwe jaar start wisselend bewolkt met enkele buien die van zuidwest naar noordoost trekken. Later op de dag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe op nadering van nieuwe regenzones. De maxima schommelen tussen 4 en 10 graden. Er staat een matige, soms vrij krachtige, wind uit het zuidwesten tot het westen.

Maxima op 1 januari 2024

Dinsdag wordt een natte en wisselvallige dag. In de ochtend verlaat een eerste neerslagzone de Benelux via het oosten en volgt een tijdelijk drogere periode, maar het blijft zwaarbewolkt. Vanaf de middag begint het dan opnieuw te regenen vanuit het zuidwesten. Daarbij kan lokaal veel regen vallen.

Op 24 uur tijd kan meer dan 20 mm vallen, waardoor een level 1 waarschuwing mogelijk van kracht zal zijn. Ook de wind neemt in de loop van de dag sterk toe, al is het nog sterk onzeker waar de maximale rukwinden zich zullen situeren. De rukwinden kunnen wel oplopen tot 100 km/u of zelfs iets meer. Het wordt uiterst zacht met maxima tot 13 graden in de Benelux!

Maxima op 2 januari 2024

Ook woensdag wordt een wisselvallige dag. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af, met af en toe enkele pittige regenbuien. Het blijft zacht met maxima tussen 7 en 11 graden. Ook de wind blijft goed aanwezig met een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidwesten.

Maxima op woensdag 3 januari 2024

Donderdag zorgt een mobiele hogedrukwig voor tijdelijk drogere weerkaarten in België. In Nederland zijn nog enkele buien mogelijk. Het is echter van korte duur, want in de namiddag nadert al een nieuwe neerslagzone uit Frankrijk. De maxima blijven schommelen rond 10 graden met een matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op donderdag 4 januari 2024

Na donderdag wordt het onzeker op de weerkaarten. Een rug ontstaat op de Atlantische Oceaan en de precieze positie, vorm en noordelijke aanpunting is van groot belang op de temperaturen in de Benelux tijdens het weekend.

Winterse signalen?

Het Europese weermodel laat de rug op de Atlantische Oceaan uitgroeien tot een hogedrukgebied ten noorden van de Benelux. In combinatie met een lagedrukgebied in Italië wordt koude lucht aangevoerd uit het oosten. De temperaturen nemen een duik met algemene nachtvorst en temperaturen overdag net boven het vriespunt.

Europese weermodel voor zondag 7 januar

Het Amerikaanse weermodel daarentegen laat het hogedrukgebied een stuk zuidelijker ontwikkelen (omdat de rug minder noordelijk kan aanpunten). Daardoor blijft de Benelux in een overwegend aanlandige stroming zitten met maxima ruim boven het vriespunt.

Amerikaanse weermodel voor zondag 7 januari

De onzekerheid wordt ook mooi weergegeven in de weerpluim. Het gemiddelde zakt geleidelijk naar het vriespunt overdag met in de nacht algemene nachtvorst. De operationele run van het Amerikaanse weermodel blijft echter koppig en blijft volharden in een zachter scenario.

Dit scenario heeft weinig ondersteuning binnen het eigen ensemble, maar het is wel een belangrijk aandachtspunt. Het lijkt wel droger te worden vanaf volgend weekend wanneer dat hogedrukgebied zich in de buurt van de Benelux nestelt.

Echt winterweer lijkt dus niet in de pijplijn te zitten, maar er zijn genoeg koude opties aanwezig binnen de weerpluimen, waardoor er altijd verrassingen kunnen optreden! Een spannende periode breekt aan en we zijn dan eindelijk verlost van deze zachte episode met maxima rond 10 graden!

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Delen


Verder lezen

Alles bekijken