Weersverwachting komende dagen: Temperatuur daalt, krijgen we winterweer?
De laatste dagen van het jaar en de eerste dag van het nieuwe jaar beloven zacht te verlopen. Tot op de koop toe neemt ook de kans op regen opnieuw toe. Op het einde van de week zakt de temperatuur geleidelijk door de aanvoer van polaire lucht. Verschillende weermodellen laten tegen het einde van eerste decade ook (licht) winterweer zien, maar of het wel zo een vaart zal lopen, dat is maar de vraag… Lees er alles over in deze weersverwachting!
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actueel weerbeeld in Europa
Het weerbeeld in Europa wordt gekenmerkt door een krachtig hogedrukgebied. Dit resulteert in rustige condities met veel nevel/mist en lage bewolking. Hogerop in de atmosfeer is de lucht door de dalende bewegingen in een hogedrukgebied een stuk droger en warmer. Dit leverde boven 400m dan ook vaak veel zonneschijn op. Zo ook in de Alpen, in de valleien is het ijskoud met temperaturen tussen -5/-10°C, maar op de bergtop heb je dan positieve temperaturen. Prachtig winterweer dus in de skigebieden! Geleidelijk zakt het hogedrukgebied naar het zuiden, waardoor er meer wind komt te staan en meer wind betekent meer menging van de luchtlagen, waardoor de inversie geleidelijk verdwijnt.
Onder de lage bewolking, waar er nog geen menging heeft plaatsgevonden, liggen de temperaturen nog rond of onder het vriespunt. Dat is vooral in Duitsland te merken. De zachte lucht (door menging) is al te merken ten noorden van de Benelux en die zakt de komende uren geleidelijk naar het zuiden. Bemerk ook de koude lucht in IJsland en in Rusland. Langs de Middellandse Zee daarentegen is het wel overwegend zonnig (behalve in het zuidoosten) met temperaturen rond 15°C of zelfs meer.
Weersverwachting komende dagen
Maandag verloopt overwegend zwaarbewolkt tot betrokken. Lokaal is de bewolking dik genoeg om wat lichte regen of motregen te lossen, maar de hoeveelheden zijn beperkt. In het uiterste noordwesten zijn later op de dag enkele opklaringen mogelijk, maar de bewolking blijft in een groot deel van de Benelux overheersen. De temperaturen klimmen naar 0 tot 2 graden in het zuiden en 6 tot 8 graden elders. De wind waait zwak tot vrij matig uit het zuidwesten in het zuiden, maar matig tot zelfs vrij krachtig in het noorden .
De laatste dag van het jaar start overwegend zwaarbewolkt. Lokaal kan er uit de bewolking nog een spatje regen vallen. In de loop van de dag wordt de bewolking dunner en zijn enkele opklaringen mogelijk. De temperatuur verandert nauwelijks met in het zuiden maxima rond het vriespunt terwijl elders de maxima tussen 3 en 8 graden schommelen. De wind waait matig tot zelfs (vrij) krachtig uit zuidelijke richtingen.
Op woensdag, de eerste dag van het nieuwe jaar, sleept een neerslagzone over de Benelux. De precieze positie schommelt nog in de weermodellen, maar voorlopig lijkt de meeste neerslag voor het noorden van de Benelux bestemd zijn. Elders is het zwaarbewolkt. In de namiddag, avond en nacht schuift het systeem dan geleidelijk naar het zuiden met ook in België neerslag. Het wordt zacht met maxima tussen 2 en 10 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig, aan zee zelfs krachtig tot hard uit zuidwestelijke hoek. De rukwinden nemen in de loop van de dag toe en tegen de avond zijn reeds rukwinden tot 70-80 km/u mogelijk, aan zee richting 95 km/u. Een dag met anti-winterweer!
Donderdag heeft het onstuimige weer de Benelux opnieuw verlaten. Het blijft wel overwegend zwaarbewolkt met vooral langs de kust nog kans op een enkele bui. In het zuiden blijft het regenachtig en kan de neerslag een winters karakter aannemen. De aangevoerde lucht is opnieuw koeler, waardoor de maxima reeds vroeg op de dag bereikt worden. Gedurende de dag wordt het geleidelijk koeler met in de namiddag temperaturen rond 5-6 graden, in de Ardennen rond het vriespunt. De wind waait eerst nog matig uit veranderlijke richtingen, maar neemt in kracht af en wordt zwak uit veranderlijke richtingen.
Vrijdag start wisselend tot zwaarbewolkt (lokaal ook met nevel/mist). Geleidelijk wordt vanuit het noorden polaire lucht aangevoerd. Dit wil zeggen dat in de loop van de dag de kans op enkele buien vanuit het noorden toeneemt (soms zelfs winters van aard). De temperatuur zet een duidelijke stap achteruit met maxima tussen 0 en 6 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten.
Vanaf het weekend lopen de verschillende weermodellen opnieuw uiteen. Het Europese weermodel laat een noordwestelijke stroming zien. Daarin verscholen trekken verschillende buien over de Benelux, al dan niet winters van aard. De maxima schommelen op zaterdag dan tussen 0 en 5 graden, terwijl het kwik zondag nog iets minder hoog kan klimmen. Het Amerikaanse weermodel daarentegen laat de kou richting het westen uitstromen (op de Atlantische Oceaan). Daardoor diept het lagedrukgebied uit en draait de stroming geleidelijk naar het zuidwesten. Op die manier wordt opnieuw zachte lucht aangevoerd (maar de overgang van koel naar zacht kan wél winterse neerslag opleveren). Nog veel onzekerheid dus!
Winterweer op komst?
Dat beide weermodellen op die termijn verschillen van elkaar is niet speciaal. Het gebeurt wel vaker dat weermodellen op een week tijd verschillende berekeningen geven en daarom is een weerpluim een handig hulpmiddel. In de weerpluim voor Brussel zien we op zondag een tweedeling ontstaan. Er zijn zachte leden (inclusief de operationele run) die de temperaturen opnieuw vlot richting 10 graden of meer stuwen. Anderzijds zijn er ook veel leden binnen het ensemble waarbij het kouder is én zelfs nog kouder kan worden (met zelfs heuse ijsdagen). Echt winterweer dus! Als de koude cluster het bij het rechte eind heeft, dan vergroten de winterkansen voor de Benelux met tevens kansen op winterse neerslag.
Een periode van onzekerheid dient zich dus voorlopig aan voor de periode vanaf 6 januari. De reden hiervoor is het ontstaan van een hogedrukgebied in de buurt van Groenland. Weermodellen hebben het hier altijd lastig mee omdat een kleine verschuiving grote invloed kan hebben op hoe de drukgebieden zich boven het Europese vasteland zullen plaatsen. Er zijn dus zeker kansen op winterweer in de eerste helft van januari (meer dan afgelopen weken), maar er zijn nog steeds zachte opties mogelijk die winterweer de nek omwringen. Zolang die opties nog aanwezig zijn, moeten we een vinger rond de pols houden.
- Lees ook zeker de winterverwachting van Judah Cohen (wetenschapper) HIER