5

Een lange periode met temperaturen rond en boven normaal komt tot een einde. De komende dagen zakt het kwik verder weg door de aanvoer van koelere polaire lucht. De temperaturen halen geen 20 graden meer, wat voor eind mei en begin juni licht onder normaal is. Tot op de koop toe blijft het daarbij wisselvallig met van tijd tot tijd de passage van buien of neerslagzones. Nee, echt zomerweer zit jammer genoeg niet in deze weersverwachting.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele weersituatie in Europa

Opnieuw probeert een nieuw lagedrukgebied, verbonden aan een hoogtetrog, zondag het Europese vasteland te veroveren. Vanuit het westen naderen verschillende neerslagzones én gevoelig koelere lucht. Dit luidt het begin in van een nieuwe wisselvallige periode (als de vorige periode ooit gestopt was). In het noorden van Europa is een krachtig hogedrukgebied aanwezig, maar geleidelijk neemt die in kracht af waardoor ook daar de wisselvalligheid geleidelijk toeneemt. Daar is een natter weertype wel welkom, want de afgelopen weken is weinig neerslag gevallen daar en samen met hoge temperaturen heeft dit tot een verhoogde kans op bosbranden geleid.

Een nieuwe lagedrukgebied staat te popelen om Europa te veroveren

De koelere lucht kondigt zich vandaag al aan in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De maxima schommelen in het westen en noorden tussen 10-15 graden. Ook in het noorden van Spanje en westen van Frankrijk is het al opmerkelijk koeler. In het oosten, onder invloed van het hogedrukgebied, blijft het zonnig, warm met enkele (onweers)buien.

Maximumtemperatuur in Europa op zondag 26 mei 2024

Weersverwachting komende dagen in de Benelux

Maandag start wisselend bewolkt, maar nog overwegend droog. Al snel neemt de bewolking verder toe vanuit Frankrijk en nog in de voormiddag neemt de kans op regen of een bui toe langs de Franse grens. In de loop van de dag trekt de buiige neerslagzone dan verder naar het noorden met ook elders een toenemende kans op regen, lokaal met een donderklap. Het noorden heeft de droogste weerkaarten. De maxima schommelen tussen 15 en 20 graden. De wind waait zwak, in het noorden matig tot vrij krachtig, uit het zuidwesten.

Maxima volgens Harmonie op maandag 27 mei 2024

Dinsdag start met bewolking in het zuiden van de Benelux, waaruit vooral in het westen van België al wat neerslag uit kan vallen. Meer naar het noorden zijn er eerst nog (brede) opklaringen en is het droog. Geleidelijk aan wordt het overal overwegend zwaarbewolkt met lokaal nog enkele opklaringen, maar ook regen en/of buien. De maxima schommelen tussen 14 en 19 graden met een matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 28 mei 2024

Woensdag start zwaarbewolkt en regenachtig. In de loop van de voormiddag wordt het aan de kust droger met geleidelijk ook opklaringen. In het binnenland blijft het de ganse dag wisselvallig, maar ook daar is geleidelijk ruimte voor enkele opklaringen. Lokaal is daarbij ook onweer mogelijk. Tegen de avond neemt ook in het binnenland de buienactiviteit af en wordt het overwegend droog. De maxima scoren ondermaats en schommelen tussen 13 en 19 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten.

Maxima op woensdag 29 mei 2024

Donderdag wordt het wisselend bewolkt met opklaringen, maar ook met (veel) buien, lokaal met onweer. De wind is dan immers gedraaid naar noordelijke richtingen en vanuit die hoek wordt polaire lucht aangevoerd waarin gemakkelijk buien kunnen ontstaan. Ook de temperatuur blijft achterwege met maxima tussen 13 en 17 graden.

Maxima op donderdag 30 mei 2024

Ook op vrijdag wordt het wisselvallig met opklaringen en enkele buien, lokaal met onweer. De maxima blijven ondermaats en schommelen tussen 13 en 18 graden.

Ook de laatste dag van mei verloopt eerder fris

Ook in het weekend blijft het geblokkeerde patroon aanhouden. Een hogedrukgebied wordt geflankeerd door twee hoogtelaagjes, waardoor er nauwelijks schuif zit in het weer. Zowel op zaterdag en zondag is het dus (licht) wisselvallig met maxima die onder 20 graden blijven door de noordelijke stroming. De dagen erna zou het hogedrukgebied geleidelijk wel iets oostelijker kunnen schuiven, maar dat is onzeker.

Geblokkeerd weerspatroon met een hoogtelaag boven Europa

Vroege prognose voor juni?

De weerpluim van het Europese weermodel laat er geen twijfel over bestaan. Ook de eerste dagen van juni zal het kwik waarschijnlijk onder 20 graden schommelen. Het is pas na volgend weekend dat het gemiddelde opnieuw geleidelijk boven die grens kan stijgen, maar ook dan blijven neerslagsignalen aanwezig waardoor het vermoeden groot is dat het ook dan niet volledig droog zal blijven.

Weerpluim Europese weermodel voor Zuid-Nederland

Iets verderop in juni laat de subseizoenale verwachting van het Europese weermodel geleidelijk een hogedrukgebied (in de hoogte) ontstaan boven het oosten van Europa. In het westen van Europa zorgt een hoogtetrog dan weer voor koelere temperaturen. De precieze positie van deze drukgebieden zullen een groot effect hebben op het weerbeeld in de Benelux. Als de invloed van de hoogterug iets groter is, dan zou het kunnen dat het vanaf midden juni (tijdelijk?) droog wordt met temperaturen (ruim?) boven normaal. Als de invloed van de hoogtetrog groter is, dan wordt het opnieuw onstabiel met temperaturen rond normaal en van tijd tot tijd regen of onweer.

Verwachting voor de periode 17-24 juni

En zo blijft het weer verder aanmodderen zonder extreme excessen in temperatuur. Aan neerslag was er de voorbije dagen geen gebrek en ook de komende dagen lijkt dat zeker niet het geval te zijn. Meer nog, een standvastige of langdurig droge periode zit op dit moment niet in de weermodellen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Stevig onweer zaterdagavond 7 september

1 dag geleden - 5 min. lezen
De herfst komt eraan

Eerste sneeuw in de Alpen

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Onweersituatie 5 september 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen