25 november 2023 - 5 min. lezen
691 reacties 691

U heeft het ongetwijfeld reeds gemerkt als u buiten kwam. Het is een pak koeler dan de afgelopen dagen met maxima die schommelen rond 6 graden. De oorzaak is een lange aanvoer van polaire lucht uit het noorden. Deze levert boven 400m winterse neerslag of sneeuw op! De komende dagen blijft het koele weer aanwezig, met ook af en toe kansen op (winterse) neerslag. Regen of (smeltende) sneeuw!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weer

Tussen een rug op de Atlantische Oceaan en lagedrukgebieden in het oosten van Europa is een noordelijke, polaire, luchtstroming ontstaan die opmerkelijk koelere lucht aanvoert naar de Benelux. Daarbij samenhangend zijn de bovenluchten ook sterk afgekoeld. Door het contrast met het warme zeewater, ontstaan gemakkelijk stijgbewegingen en die leiden dan tot buien. Ook in het zuidoosten van Europa is het wisselvallig met een (krachtig) lagedrukgebied en veel neerslag. De droogste weerkaarten zijn weggelegd voor het Iberische Schiereiland.

Een groot deel van Europa heeft te maken met koeler en wisselvallig weer

Een polaire stroming zorgt altijd voor lagere temperaturen, maar niet zozeer aan de kust. Door het nog steeds warme zeewater, van om en bij de 10 graden, blijft het aan de kustgebieden vaak een stuk warmer dan elders in de Benelux. Het warmste plekje van Europa is nog steeds Spanje met temperaturen tussen 15 en 20 graden. In delen van Scandinavië en Siberië is de winter al met brute fors binnengevallen. Boven de Atlantische Oceaan is een nieuw lagedrukgebied reeds zichtbaar die op maandag voor een interessante dag kan zorgen, maar daarover later meer.

Weersverwachting komende dagen

Zondag start wisselvallig met opklaringen en enkele stevige buien, lokaal met korrelhagel of een donderklap. Boven 400m is dat sneeuw. Het westen van België geniet van de schaduw van Engeland waardoor de buien daar minder talrijk aanwezig zijn. In de loop van de dag wordt de buiigheid onderdrukt vanuit het westen door een tijdelijk hogedrukgebied. Tegelijk neemt ook de bewolking toe vanuit het westen. De maxima schommelen tussen 1 en 9 graden. De wind waait zwak tot soms matig uit het zuidwesten.

Maxima op zondag 26 november

Maandag nadert een lagedrukgebied de Benelux. In eerste instantie valt op de meeste plaatsen regen, behalve boven 400-500m. Daar valt sneeuw. In de loop van de dag kan door isothermie in het midden/noorden van Nederland de sneeuw geleidelijk overgaan naar natte sneeuw. Daarbij kan tijdelijk een drapdekje gevormd worden. De maxima liggen tussen 1 en 10 graden, maar tijdens isothermie zakt het kwik naar temperaturen rond 1 graad. De wind waait matig uit het zuidwesten in het zuiden en matig uit het oosten in het noorden.

Maxima op maandag 27 november

Dinsdag wordt aan de achterzijde van het lagedrukgebied opnieuw een portie koelere lucht aangevoerd vanuit het noorden. De lucht is beladen met stevige buien, lokaal opnieuw met korrelhagel en een donderslag. De meeste buien vallen in het westen, meer naar het oosten zijn de buien minder talrijk of blijft het zelfs droog. Boven 400m valt af en toe wat sneeuw. De maxima schommelen rond en onder het vriespunt boven 600 m. Elders is dat +1 to +6 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten.

Maxima op dinsdag 28 november

Woensdagochtend start koel met minima rond of onder het vriespunt. In Nederland trekt nog een zwakke storing over die in de ochtend wat winterse neerslag kan lossen, maar geleidelijk wordt het opnieuw zachter met maxima tussen -1 en +7 graden. In de loop van de dag ontstaan ook opnieuw enkele buien. De wind waait matig uit het zuidwesten.

Maxima op woensdag 29 november

In de tweede helft van de week neemt de onzekerheid met betrekking tot neerslag snel toe. Eerst leek op donderdag een lagedrukgebied net ten zuiden van de Benelux te trekken waardoor winterse neerslag mogelijk was op veel plaatsen, maar nu zijn de modellen daar minder happig op. Ook op vrijdag blijft het koeler weer aanhouden met kansen op winterse neerslag als de lagedrukgebieden de juiste koers nemen.

Langere termijn?

De weerpluim is eerst vrij zeker met temperaturen die zakken naar maxima onder 5 graden. Vanaf volgend weekend wordt de onzekerheid geleidelijk groter met maxima die opnieuw boven 5 graden kunnen klimmen volgens het Amerikaanse weermodel. De Europese tegenhanger toont ongeveer hetzelfde beeld, al is die een klein beetje koeler. Het lijkt ook niet volledig droog te blijven en met temperaturen tussen 0 en 5 graden is er altijd kans op winterse neerslag als isothermie zijn werk kan doen. Boven 400m blijft het natuurlijk winters met temperaturen onder of rond 0 graden en af en toe wat sneeuw. De winter probeert een eerste keer langs te komen!

Weerpluim Amerikaanse weermodel
Winterse pluim voor de Ardennen!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken