75

Februari loopt bijna op zijn eind en daarmee ook de meteorologische winter. De afgelopen maand blonk opnieuw uit in afwezigheid van winterweer, zoals eigenlijk bijna de volledige winter het geval was. Vanaf maart start de meteorologische lente en kunnen we uitkijken naar de eerste voorjaarsperikelen. Zit de lente al in de pijplijn of steekt een laatste winterprik hiervoor nog een stokje?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

De straalstroom is de laatste dagen opnieuw wat zuidelijker komen te liggen. Dit heeft geresulteerd in een nat en vooral winderig weerbeeld. In de Alpen is ook een portie verse sneeuw gevallen door een actief lagedrukgebied (met stau). Op dit moment ligt de Benelux nog tussen twee neerslagzones in met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen, maar een nieuw lagedrukgebied ligt op de loer met regen in het westen van Europa en (veel!) sneeuw in de zuidelijke Alpen door Südstau en Retour d’Est!

Weerkaart Europa voor zondag 25 februari

De winter is volledig uit Europa verdreven. Zelfs in Scandinavië klimt het kwik duidelijk boven het vriespunt (behalve in de hoger gelegen gebieden). In het zuidoosten van Europa is het aan de voorzijde van een neerslagzone lente-achtig met maxima richting 20 graden. Ook de Spaanse costa’s moeten niet onderdoen met maxima tussen 15-20 graden.

Vrieskou is bijna volledig verdwenen in Europa

Weersverwachting komende dagen

Maandag start overal zwaarbewolkt tot betrokken met regen in de zuidelijke helft van Nederland en in België. In de loop van de namiddag neemt de intensiteit regen af en wordt het een stuk droger. Tegelijk komen vanuit het noorden ook opklaringen opzetten. Door de bewolking, neerslag en matige tot vrij krachtige wind, soms zelfs krachtig aan zee, uit het noordoosten klimt het kwik minder hoog dan de afgelopen dagen. De maxima schommelen tussen 3 en 10 graden. In het uiterste zuiden van België kan de zachte lucht immers net nog binnensijpelen.

Maxima op maandag 26 februari
De neerslag is duidelijk beperkt tot België en het zuidelijke/centrale deel van Nederland

Dinsdag start met opklaringen in het centrale gedeelte van de Benelux. In het zuiden en noorden overheerst eerst nog de bewolking. In de loop van de dag klaart het ook daar op met een afwisseling van wolken en opklaringen. Na de middag neemt de hoge bewolking toe vanaf de kust, maar het blijft overal droog! De maxima schommelen tussen 5 en 8 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordelijke richtingen.

Maxima op dinsdag 27 februari

Na een koude start woensdagochtend met minima rond of onder het vriespunt in het oosten, trekt een wolkenband van west naar oost over de Benelux. Heel lokaal kan daar een spatje regen uit vallen, maar het blijft overwegend droog. Hierna volgen opnieuw opklaringen en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De wind waait zwak tot matig uit noordelijke richtingen, later meer uit het westen. De maxima klimmen opnieuw hoger en schommelen tussen 6 en lokaal 12 graden.

Maxima op woensdag 28 februari

Donderdag start met opklaringen en vooral veel hoge wolkensluiers. In de loop van de voormiddag neemt de bewolking toe vanuit het westen en kan wat lichte regen vallen. Het duurt tot tegen de avond of zelfs tot vrijdag eer de bewolking en neerslag het oosten van de Benelux bereikt. De maxima blijven hoog en schommelen tussen 6 en 11 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten.

Maxima op donderdag 29 februari

De dagen erna snoert een hoogtelaag zich wel of niet af van de algemene hoogtestroming en vat post ter hoogte van Ierland. De precieze positie van dit hoogtelaag zal zorgen voor ofwel droog weer of toch blijvend licht wisselvallig. De aangevoerde lucht blijft wel zacht met maxima rond 10 graden. Na het weekend lijkt een hogedrukgebied het weer te domineren, maar dat is nog onzeker.

Een lagedrukgebied ligt ten westen van de Benelux

Lange termijn?

Om de onzekerheid in een weersverwachting in te schatten, wordt gebruik gemaakt van een weerpluim. Daarin worden verschillende opties binnen het weermodel weergegeven. De komende week zien we vooral op maandag veel neerslag en op het einde van de week (op nadering van het hoogtelaag). Daarna lijkt de dagelijkse gang toe te nemen (groter verschil tussen maxima en minima) én nemen de kansen op neerslag ook af. De maxima zouden dan eventueel kunnen klimmen naar 10-15 graden met aardig wat zon. In de ochtendperiode kan dan bij brede opklaringen het kwik opnieuw richting het vriespunt zakken.

Amerikaanse weerpluim voor Centraal-België

Ook het Europese weermodel komt met een duidelijk signaal voor een grotere dagelijkse gang met een beperkte kans op neerslag. Dit hangt samen met een krachtig hogedrukgebied in het oosten van Europa. Tegelijk proberen de lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan wel de doorsteek te maken en lijkt de Benelux dus op de wip te zitten. In de ene optie wint de Atlantische Oceaan en blijft het (licht) wisselvallig, maar zacht met de aanvoer van maritieme lucht. In de andere optie wordt drogere landlucht aangevoerd met een grotere dagelijkse gang en kansen op nachtvorst. Een interessante situatie waarbij de kans op (vroeg) voorjaarsweer duidelijk aanwezig is, maar echte lente is nog niet aan de orde!

Onzekerheid voor het weertype in maart!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken