24 december 2023 - 5 min. lezen
182 reacties 182

De laatste week van december verliep vorig jaar zacht en het ziet er naar uit dat het ook dit jaar het geval zal zijn. De temperaturen schommelen vaak rond 10 graden. Het is dus opnieuw zéér zacht voor de tijd van het jaar en op de koop toe is het ook nog eens sterk wisselvallig, al gloort er wel een klein beetje hoop aan de horizon.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weer in Europa

Tussen een krachtig hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied boven Scandinavië, stond de straalstroom noordwest gericht op een groot deel van Europa. Dit zorgde voor wisselvallig weer en rukwinden, maar in de Alpen zorgde dit voor nog hevigere rukwinden en sneeuwval. Aan de zuidelijke kant van de Alpen was het dan weer zéér zacht met maxima rond of boven 20 graden door het föhneffect. Daarbij warmt dalende lucht opnieuw op. Zo werden in Zwiterserland enkele december temperatuurrecords verbroken. In de buurt van Champdepraz (Valle d’Aosta) werd het zelfs bijna 24 graden.

Stevige straalstroom gericht op Europa

Op dit moment is hiervan geen sprake meer van en is de straalstroom opnieuw vanuit het westen naar het oosten aan het waaien. Daarbij trekken verschillende regenzones over het westen van Europa. In het noorden blijft het koud met temperaturen van -15 graden, terwijl het langs de Middellandse Zee door een hogedrukgebied zacht blijft.

Weerkaart Europa op 24 december

Weersverwachting komende dagen

Maandag, Kerstdag, bepaalt een slepende neerslagzone ons weerbeeld. In de ochtend zijn in het noorden van de Benelux nog opklaringen mogelijk, maar in het zuiden regent het al. Geleidelijk schuift de neerslagzone op naar het noorden en begint het ook daar te regenen. Het Nederlandse weermodel laat lokaal meer dan 20-40mm zien in een strook in het zuiden/midden van Nederland. Het blijft zacht met maxima tussen 8 en 12 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.

Maxima op Kerstdag

Op dinsdag, tweede Kerstdag, verlaat de neerslagzone de Benelux via het oosten en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In Nederland kan er af en toe een buitje vallen. In de loop van de namiddag neemt de hoge bewolking dan opnieuw toe vanuit het zuidwesten op nadering van een nieuwe neerslagzone. De maxima schommelen opnieuw tussen 7 en 12 graden. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten.

Maxima op dinsdag volgens het Duitse weermodel

Woensdag trekt een warmtefront van zuidwest naar noordoost over de Benelux. Het wordt dus opnieuw een zachte en wisselvallige dag met van tijd tot tijd regen. De meeste regen valt in het westen. In de namiddag kan het in België wat droger worden met enkele opklaringen, maar de kans hierop is echter klein. De maxima schommelen tussen 6 en 12 graden, afhankelijk hoe snel de zachte lucht oprukt naar het noordoosten. Eerst staat een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten, later aantrekkend en uit het zuidwesten.

Maxima op woensdag 27 december

Vanaf donderdag komt de straalstroom iets zuidelijker te liggen. Dit betekent geleidelijk iets lagere temperaturen (geen 10 graden meer). Het blijft natuurlijk wel te zacht voor de tijd van het jaar. Een zuidelijke straalstroom betekent wisselvalliger weer, dus donderdag wordt opnieuw wisselvallig. Er is ruimte voor enkele opklaringen, maar ook enkele stevige buien. De maxima schommelen nog rond of onder 10 graden en er staat een matige tot vrij krachtig, soms zelfs krachtige wind, uit het zuidwesten.

Maxima op donderdag 28 december

Weersverwachting langere termijn

Voor de iets langere termijn wordt een weerpluim gebruikt om de onzekerheid in de verwachting ook duidelijk te maken. De laatste dagen van het jaar (vrijdag – zondag) blijft het waarschijnlijk zacht en wisselvallig. Het Europese weermodel liet deze ochtend nachtvorst zien rond de jaarovergang met zelfs sneeuw, maar dit heeft voorlopig weinig ondersteuning in de ensembles. In het nieuwe jaar lijken de temperaturen dan geleidelijk opnieuw te normaliseren, al is er nog veel onzekerheid. De enige constante is wel het wisselvallig weertype!

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Zijn er winterse signalen?

De komende dagen wordt de stratosfeer met argusogen gevolgd. Er is sprake van een fikse verzwakking van de zonale winden. Dat zijn de winden op grote hoogte die van west naar oost waaien. Als het daarbij tot een omkering komt, dan is er sprake van een major SSW. Het EPS toont genoeg opties op een omkering van die zonale winden. Ook het Amerikaanse weermodel laat een verzwakking zien, maar minder extreem. Mogelijks heeft dit wel met de bias te maken van een te sterke SPV met toenemende tijd.

Duidelijke verzwakking van de Polar Vortex

Indien een zeer snelle uitwerking van de stratosfeer plaatsvindt op de troposfeer, dan zouden hogedrukgebieden in het noorden de bovenhand kunnen krijgen. Dat is iets wat we zien in het Amerikaanse weermodel. De lagedrukgebieden rond IJsland/Groenland nemen in kracht af en een hogedrukgebied kan zich daar eventueel vormen. De lagedrukgebieden zouden dan een zuidelijkere koers varen met in onze contreien meer kans op een koeler weertype. Dat zie je ook in de weerpluim hierboven waarbij het gemiddelde onder normaal duikt.

Opnieuw drukstijgingen op de Atlantische Oceaan?

Het zijn nog heel vroege signalen. Het Europese weermodel toont deze signalen niet, dus we mogen hier zeker niet van uit gaan, maar het is best een straffe afwijking op 14 dagen vooruit! ECMWF extended range toont echter wel dezelfde ontwikkeling als het Amerikaanse weermodel. We kunnen besluiten dat het voor de rest van 2023 naar alle waarschijnlijkheid zacht en wisselvallig zal verlopen, met nog een kleine kans op een kleine winterprik. Naar midden januari van 2024 zou de kans op een koeler weertype opnieuw toenemen, maar met de nodige onzekerheid.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken