19 november 2023 - 4 min. lezen
336 reacties 336

Afgelopen twee weken verliepen zéér nat op bepaalde plaatsen in de Benelux. Het leidde tot overstromingen in een groot deel van de Westhoek. Het ziet er gelukkig naar uit dat er eindelijk (tijdelijk?) een adempauze in zicht is met drogere weerkaarten. De temperatuur blijft echter wel nog steeds aan de hoge kant. Zijn er al tekenen van winterweer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele weersituatie

Een omvangrijk lagedrukgebied bevindt zich ten noorden van het Verenigd Koninkrijk. Daaraan verbonden liggen enkele neerslagzones over het westelijke en centrale deel van Europa. De aangevoerde lucht komt van over relatief warm zeewater, dus het is zacht.

Verscholen in deze lucht zitten ook nog enkele buienlijnen en restanten van neerslagzones waar we zondag en maandag nog mee te maken hebben. Het zuiden van Europa heeft te maken met droger weer dankzij enkele hogedrukgebieden.

Wisselvallig weerbeeld in Europa

De zachte oceaanlucht is goed te herkennen aan de maximale temperatuur in Europa. Voor het warmtefront, in het oosten van Europa, liggen de temperaturen beduidend lager. Ook Scandinavië is koud voor de tijd van het jaar. Meer naar het zuiden, langs de typische Spaanse costa’s, wordt nog steeds 20 graden of meer gehaald. Grote verschillen op een relatief beperkte afstand!

Maxima in Europa op 19 november

Weersverwachting komende dagen

Maandag start op veel plaatsen bewolkt en regenachtig of wisselvallig. In België zijn enkele opklaringen mogelijk. Later in de voormiddag neemt de bewolking dan opnieuw toe vanaf het westen, gevolgd door regen voor België. In Nederland wordt het dan geleidelijk droger. De maxima schommelen tussen 8 en 13 graden met een matige wind uit het zuidwesten, later ruimend naar het noordwesten.

Maxima op maandag 20 november

Ook dinsdag start met veel lage bewolking en nog enkele lichte buitjes. De neerslaghoeveelheden zijn wel beperkt. In de loop van de dag schuiven enkele opklaringen binnen vanuit het noorden en wordt het droger, maar de bewolking blijft overheersen. De aangevoerde lucht komt tijdelijk uit het noorden tot noordoosten met koelere maxima als gevolg. Die schommelen tussen 6 en 11 graden.

Maxima op dinsdag 21 november

Woensdag, na een koude start met mogelijke vrieskou, is een overwegend droge, maar bewolkte dag. Af en toe zijn enkele opklaringen mogelijk. Het is pas in de namiddag dat de neerslagkansen in het noordwesten toenemen. De hoeveelheden zijn echter wel beperkt. De maxima schommelen opnieuw tussen 2 en 12 graden. De wind kiest opnieuw een zuidwestelijke hoek en waait zwak tot matig.

Maxima op woensdag 22 november

Donderdag verloopt eveneens overwegend droog. In het noorden is wat lichte regen of een bui niet uitgesloten. De koelere lucht wordt geleidelijk verdreven voor een matige bries uit het zuidwesten. Maxima schommelen dan opnieuw rond en boven 10 graden.

Maxima op donderdag 23 november

Langere termijn?

Vanaf vrijdag lijkt het opnieuw wisselvalliger te worden en nemen de neerslagkansen ook opnieuw toe, maar er is nog grote onzekerheid in de temperaturen. Het Amerikaanse weermodel laat een polaire uitbraak zien met een stevige noordelijke stroming.

De temperatuur zakt daarbij naar 4-5 graden en boven 400/500m valt sneeuw. De hoogste toppen van de Ardennen zouden volgend weekend volgens het Amerikaanse weermodel wit kunnen kleuren.

Polaire uitbraak in het Amerikaanse weermodel

Echter, het Europese weermodel is al verschillende runs niet zo happig op dit scenario. De rug komt steeds niet zo goed uit de verf. De wind blijft eerder opteren voor het noordwesten, waardoor een stuk zachtere lucht blijft aangevoerd worden. Maxima schommelen hier dan rond 10 graden. Groot verschil!

Rug komt minder uit de verf in het Europese weermodel

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel is daardoor een stuk koeler dan de Europese tegenhanger. Het gemiddelde zakt op zondag richting 5 graden, terwijl het Europese weermodel dan nog op 7-8 graden zit. Voor de Ardennen is de weerpluim van het Amerikaanse weermodel bijna winters!

Grote onzekerheid vanaf zondag in de weerpluim

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
7

Onweerskansen 30 april 2024

20 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen