Weersverwachting komende dagen: zacht en geleidelijk ook wisselvallig
Na een zwaarbewolkte, maar overwegend droge week is er nog niet meteen beterschap op komst. Ukkel heeft deze maand nog maar 6 uur zon geregistreerd. Ook De Bilt heeft nog niet veel zon gehad, maar wel al iets meer (ongeveer 15 uur zon). De komende dagen blijft de bewolking overheersen en in het tweede deel van de week nemen de neerslagkansen ook opnieuw toe en blijft het zacht. Koning Winter is op die manier in geen verste verte te bespeuren in de Benelux.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actueel weerbeeld in Europa
Een krachtig hogedrukgebied boven het zuiden van Europa zorgt in de Benelux voor een westelijke hoogtestroming. In de loop van zondag trekt een zwak warmtefront van west naar oost over de Benelux. Daarachter zit gevoelig zachtere lucht met temperaturen die opnieuw richting 10 graden zullen klimmen. In het oosten van Europa zorgt een lagedrukgebied voor winterse wisselvalligheid. In Scandinavië resulteert dit op sommige plaatsen zelfs in een sneeuwstorm. Tussen beide systemen staat een strakke straalstroom die vanuit het westen geleidelijk zachte oceaanlucht over Europa laat stromen.
Ten noorden van de straalstroom ligt nog koude lucht. Dit is zeer goed te merken in Scandinavië waarbij in het zuiden de temperatuur snel oploopt, terwijl het in het noorden nog ijskoud is met temperaturen ruim onder het vriespunt. Ook de komende dagen blijft de koude zich daar handhaven, maar zijn er geen mogelijkheden dat deze kou geleidelijk naar het zuiden zakt. De hoogste temperaturen in Europa vinden we, zoals gewoonlijk, langs het nog relatief warme zeewater van de Middellandse Zee met temperaturen rond 15-16 graden.
Weersverwachting komende dagen
Maandag start zwaarbewolkt tot betrokken. Af en toe kan er uit deze bewolking wat lichte regen of een klein buitje vallen, maar het blijft zo goed als droog. Pas in de namiddag of tegen de avond kunnen enkele opklaringen vanuit het westen binnenschuiven. Er wordt gevoelig zachtere lucht aangevoerd met maxima die schommelen tussen 7 en 11 graden. De wind waait matig, in het noorden zelfs (vrij) krachtig uit het westzuidwesten.
In de nacht van maandag op dinsdag zijn verspreid in de Benelux opklaringen mogelijk, maar tegen de ochtend neemt de bewolking opnieuw toe. Dinsdag verloopt dan wisselend tot zwaarbewolkt, maar het blijft overwegend droog. Enkele opklaringen zijn niet uitgesloten. De temperatuur klimt opnieuw richting 6 graden in de Ardennen en 8-10 graden elders. De wind waait matig uit het zuiden tot zuidwesten.
Ook woensdag blijft het overwegend zwaarbewolkt met af en toe enkele opklaringen. Af en toe kan er uit de bewolking ook wat regen vallen. De aangevoerde lucht wordt nog een stuk zachter met temperaturen die kunnen klimmen richting 13 graden op verschillende plaatsen. In de Ardennen blijft het zoals gewoonlijk iets koeler. Er staat een strakke wind uit het zuidwesten met aan de kust rukwinden tot 60 km/u.
In de loop van donderdag trekt een koufront over de Benelux. Achter het koufront zit gevoelig koelere lucht en daar krijgen we dan in de loop van donderdag mee te maken. Vanuit het noordwesten trekken verschillende (felle) buien over de Benelux, vooral dan in Nederland. Meer naar het zuiden neemt de buienneiging af. De temperatuur schommelt in de ochtendperiode nog ruim boven 10 graden, maar in de loop van de namiddag zakt het kwik opnieuw onder 10 graden. De wind waait eerst matig uit het zuidwesten, later ruimend naar het noordwesten.
In de nacht van donderdag op vrijdag blijft de buienmolen op gang en kunnen enkele buien zelfs geleidelijk winters van karakter worden (korrelhagel of smeltende sneeuw), maar tegen de ochtend wordt het geleidelijk droger. Vrijdag verloopt dan overwegend droog met (brede) opklaringen, al kan er af en toe nog een buitje vallen. De temperatuur doet duidelijk een stapje terug met maxima tussen 1 en 8 graden. De wind waait zwak tot matig uit het westen.
In de loop van zaterdag trekt een zwak warmtefront over en draait de wind opnieuw naar het zuidwesten. Er wordt dan opnieuw zachtere lucht aangevoerd met maxima die opnieuw richting 10 graden kunnen klimmen. Later trekt dan een nieuw koufront over met temperaturen die opnieuw zakken.
Geen winterweer meer in 2024?
De weerpluim van het Amerikaanse weermodel is alvast duidelijk. Tot en met het einde van december is de kans op winterweer quasi nihil. De komende week is het nog zacht met maxima rond of boven 10 graden, maar een koufront zorgt voor een tijdelijke afkoeling op vrijdag. Daarna zit het kwik opnieuw in de lift en stijgt de temperatuur opnieuw richting 10 graden. Daarbij blijft het wisselvallig met af en toe de passage van een neerslagzone of enkele buien. Winterweer is op die manier helemaal niet aan de orde.
Een van de redenen waarom het op dit moment niet lukt met winterweer, is de combinatie tussen de MJO (convectie in de tropen) en de polar vortex (boven de noordpool). Zolang de MJO in een ongunstige fase blijft, is er immers weinig kans op winterweer. Ook de polar vortex is onder stoom gekomen, waardoor dat ook alvast een tegenwerkende factor is, maar meer info daarover vind je in onze recentste blog.
Of het in januari dan wel zal lukken met winterse perikelen is nog sterk de vraag. Enkele langetermijnweermodellen laten (door een gunstige fase van MJO) een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan zien, waardoor de Benelux in een noordelijke stroming komt te liggen met lagere temperaturen. Dit zou echter van tijdelijke aard zijn, want al snel wordt het hogedrukgebied platgewalst door nieuwe lagedrukgebieden en draait de stroming opnieuw richting het westen/zuidwesten. En zo kabbelt de herfst rustig verder tijdens het begin van de astronomische winter…