Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig
De zéér zachte periode die sinds februari gestart is, komt geleidelijk aan zijn einde. De huidige luchtdrukconfiguratie gaat op schop en een lagedrukgebied/hoogtetrog vat post in Scandinavië. In combinatie met een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan ontstaat een noordelijke, polaire, stroming. Het wordt dus fris met beduidend lagere temperaturen en een toenemende wisselvalligheid. Het ideale recept voor echte aprilse grillen!
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actuele situatie in Europa
Een eerste koufront is reeds over de Benelux getrokken en zorgt op zondag al voor beduidend lagere temperaturen dan op zaterdag. Aan de voorzijde van het koufront wordt in Europa nog zachte lucht aangevoerd, maar ook daar trekt het koufront later vandaag en morgen over waardoor het ook daar geleidelijk zal afkoelen. In de buurt van IJsland is een nieuw lagedrukgebied te herkennen dat maandag richting de Benelux trekt met nog koudere lucht in het kielzog.
Dat nieuwe lagedrukgebied zal zorgen voor een markante weersverandering. Sinds december 2023 lag het 31-daags voortschrijdend gemiddelde steeds ruim boven normaal (soms zelfs pieken tot bijna 5!!! graden boven normaal). De komende dagen zal nog niet meteen verandering te zien zijn, maar het kwik zal voor langere tijd onder normaal gaan, waardoor de kans op een negatieve afwijking opnieuw toeneemt, wat alweer lang geleden zou zijn!
Weersverwachting komende dagen
Maandag start nog met brede opklaringen, maar al snel neemt de bewolking toe vanuit het westen op nadering van een actief koufront, verbonden aan het lagedrukgebied dat op dit moment nog in de buurt van IJsland ligt. Tijdens de passage van het koufront kan het goed doorregenen en is zelfs onweer mogelijk. Ook na het koufront zijn nog talrijke buien mogelijk, al dan niet met onweer en korrelhagel. De maxima kunnen voor het front nog klimmen naar 10-11 graden, maar tijdens en erna koelt het sterk af. Ook de wind is een aandachtspunt. De rukwinden kunnen oplopen tot 90 km/u, lokaal tijdens een bui zelfs nog iets meer. Een dag om snel te vergeten dus!
Ook op dinsdag zorgt de nabijheid van een lagedrukgebied nog voor wisselvallig weer. Buien en opklaringen (typische aprilse grillen) wisselen elkaar af. Lokaal is nog een donderklap en korrelhagel mogelijk. De wind waait matig tot vrij krachtig, aan zee soms krachtig, uit het noordwesten met rukwinden tot 75 km/u. Het blijft fris met maxima tussen 5 en 11 graden.
Op woensdag zakt een nieuwe portie polaire lucht af uit het noorden. De temperatuur op 5.5km hoogte gaat opnieuw onderuit richting -35°C. Dit zorgt opnieuw voor aprilse grillen met onweer en korrelhagel, maar tussendoor zijn ook opklaringen aanwezig. De temperaturen schommelen opnieuw rond 10 graden met een matige wind uit het noordwesten.
Ook donderdag wordt het nog wisselvallig met opklaringen en buien, maar geleidelijk zorgt een rug van hogedruk voor een afname in intensiteit en aantal van de buien. De temperaturen kunnen ook opnieuw iets hoger klimmen en schommelen tussen 10 en 13 graden. De wind waait zwak tot matig uit noordelijke richtingen.
Vrijdag trekt een nieuwe neerslagzone van noord naar zuid over de Benelux met perioden van regen. Later volgen opnieuw buien. Ook in het weekend zorgt een noordelijke stroming voor enkele buien, maar de nabijheid van een hogedrukgebied zou de intensiteit van de buien kunnen onderdrukken. De maxima blijven schommelen rond 10 graden met een matige bries uit noordelijke richtingen.
Langere termijn?
In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel is er een relatief kleine spreiding de komende zeven dagen. Het is duidelijk dat het fris blijft met temperaturen (ruim) onder normaal. Het is pas aan het eind van de maand dat het kwik opnieuw richting 15 graden zou kunnen klimmen. Vanaf dan neemt ook opnieuw het aantal leden met 20 graden of meer toe, maar voorlopig is de kans hierop klein. Het blijft daarbij ook steeds (licht) wisselvallig.
De oorzaak van het langdurige koelere weer is een geblokkeerde luchtdrukconfiguratie én combinatie met een verstoorde polar vortex. Op onderstaande afbeelding wordt de NAM index getoond (of beter bekend als de AO index). In maart was die zeer negatief boven de 300 hPa, zeer kenmerkend voor een SSW. Af en toe kon dit ook doorsijpelen naar het oppervlak, zoals begin maart en begin april. De komende tijd gebeurt dit opnieuw (en voor langere tijd), waardoor de luchtdruksituatie opnieuw geblokkeerd raakt. Het enige verschil, nu zit een groot deel van Europa aan de koele kant in plaats van de zachte kant!
Ook de lange termijnsmodellen laten dit signaal voor lange tijd zien. Door een afname van de zonale windsnelheden hogerop in de atmosfeer, kunnen hogedrukgebieden zich makkelijk noordelijker positioneren en kan dit leiden tot blokkades. De weermodellen laten nog voor de rest van april deze blokkade handhaven waarbij hogedrukgebieden zich op de Atlantische Oceaan bevinden. De Benelux zou daardoor steeds met noordelijke luchtstromen te maken krijgen waardoor de temperatuur rond of onder normaal zou blijven. Het is wachten tot mei voor een mogelijke verandering!