11 november 2023 - 5 min. lezen
74 reacties 74

De eerste decade van november verliep op veel plaatsen nat. Niet alleen de Benelux kreeg haar portie regen, ook het noorden van Frankrijk kreeg te maken met uitzonderlijk veel regen met overstromingen tot gevolg. Ook de komende dagen blijft de weersverwachting wisselvallig, zeker met de passage van verschillende regenzones of enkele buien.

De temperaturen liggen tijdelijk boven normaal om dan opnieuw richting normaal te gaan. Volgend weekend lopen de weermodellen uiteen waarbij het droger kan worden of het wisselvallig blijft.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele weersituatie

Europa wordt vandaag gedomineerd door een trog boven Centraal-Europa met daarin verschillende lagedrukgebieden. Daarrond liggen enkele buienlijnen en neerslagzones. In Frankrijk zorgt een tijdelijke hogedrukwig voor een onderdrukking van de buienactiviteit en blijft het, buiten enkele buitjes, overwegend droog in de gebieden die dat nodig hebben.

Lagedrukgebieden overheersen

In het hoge noorden bevindt zich een hogedrukgebied dat zich uitstrekt tot Scandinavië. Daardoor is het in die regio kouder dan normaal en is de winter al volledig binnengevallen. Dit is ook zichtbaar in de temperatuurverdeling. De temperatuur blijft daar overdag ook onder nul graden liggen en in het uiterste noorden is zelfs het eerste ijs gevormd in de Oostzee. Of dit ook invloed gaat hebben op winterweer later in de Benelux is koffiedik kijken, al is een kouder Scandinavië natuurlijk beter dan een zachter!

Maxima op Europa op 11 november

Weersverwachting komende dagen

Na een koude ochtend, met lokaal grondvorst, start zondag met opklaringen, maar ook met lage wolkenvelden en nevel/mist. In de loop van de voormiddag schuift dan hoge en middelhoge bewolking binnen vanuit Frankrijk, maar het blijft nog overwegend droog.

Elders wisselen wolken en opklaringen elkaar af en is er een kleine kans op een bui. In de namiddag probeert de neerslagzone opnieuw verder te schuiven naar het noordoosten en neemt de bewolking elders ook toe. Geleidelijk begint het ook te regenen vanuit Frankrijk. De maxima schommelen tussen 5 en 10 graden met een zwakke wind uit het zuidwesten.

Maxima op zondag 12 november

In de nacht van zondag op maandag en maandag trekt een actieve neerslagzone van zuidwest naar noordoost over de Benelux. Na de regenzone klaart het geleidelijk op vanuit het westen. Er wordt zachte lucht aangevoerd voor de tijd van het jaar en dit zorgt voor een opleving van het kwik naar lokaal 15 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten, aan zee soms vrij krachtig tot krachtig met rukwinden aan zee tot 70 km/u.

Maxima op maandag 13 november

In de nacht van maandag op dinsdag ontstaan opnieuw buien en daar hebben we op dinsdag ook mee te maken. Een zeer wisselvallige dag met enkele stevige buien, lokaal ook met onweer. Tussen de buien door kunnen enkele schuchtere opklaringen voorkomen.

De maxima schommelen tussen 8 en 14 graden. De wind waait nog steeds matig uit het zuidwesten, aan zee soms vrij krachtig met rukwinden tot 60 km/u.

Maxima op dinsdag 14 november

Ook in de nacht blijft de buienactiviteit doorgaan, vooral in Nederland. In België wordt het dan tijdelijk droger. Dit is dan ook voor het weer voor woensdag. Buien in Nederland, droger weer in België dankzij de nabijheid van een mobiele hogedrukwig. De maxima liggen opnieuw een graadje lager en schommelen tussen 7 en 12 graden met een matige wind uit het westen.

Mobiele hogedrukwig op woensdag zorgt voor tijdelijk droger weer in België

Langere termijn?

In het tweede deel van de week trekt een nieuw lagedrukgebied over in onze contreien. Dit kan opnieuw voor lokaal veel regen zorgen op donderdag, maar de precieze locatie is nog onzeker. Achter dit lagedrukgebied worden opnieuw snipverkouden bovenluchten aangevoerd met een hele reeks buien, lokaal met een donderklap.

Ook vrijdag verloopt nog wisselvallig met verschillende buien. Tegen het weekend zou een nieuw hogedrukgebied tijdelijk rustiger weer opleveren en vooral iets drogere weerkaarten, maar dat is nog ver vooruit en onzeker!

Mogelijk opnieuw veel neerslag op donderdag 16 november!

De temperatuur blijft de hele periode rond normaal schommelen, met een piek rond 13 november. Na volgend weekend wordt het een stuk onzekerder. Het Amerikaanse weermodel laat het hogedrukgebied veel langer in onze omgeving treuzelen waardoor de neerslagkansen een stuk afnemen.

Bij het Europese weermodel schuift alles een stuk sneller door en zou het opnieuw wisselvalliger worden. De temperatuur volgt in beide modellen wel ongeveer dezelfde evolutie en dat is rond normaal.

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Blik op december?

Begin december komen de klimaatmodellen en de langere termijn weermodellen goed overeen. Er ontstaat een krachtig +ve NAO regime met een lagedrukgebied in de buurt van IJsland en een hogedrukgebied in de buurt van de Azoren.

Mjo fase 8

Dit zou een sterke west circulatie opleveren met afhankelijk hoe noordelijk/zuidelijk die valt droog weer (door hogedrukgebied) of nat weer (door lagedrukgebied). Winterweer lijkt er niet in te zitten in de eerste helft van december (maar gelukkig is dat nog ver vooruit)! Dit komt ook overeen met fase 8 van de MJO waar we op dit moment naar toe bewegen.

Weerkaart begin december

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
7

Onweerskansen 30 april 2024

16 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen