10 december 2023 - 5 min. lezen
182 reacties 182

De eerste winterprik heeft ons duidelijk verlaten. Een strakke westelijke hoogtestroming zorgt voor zachte temperaturen en een wisselvallig weerbeeld. In de tweede helft van de komende week zorgt een uitloper van een hogedrukgebied voor drogere weerkaarten. Lokaal is dan ook nachtvorst mogelijk als er brede opklaringen zijn.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Algemeen weerbeeld in Europa

Lagedrukgebieden controleren het weerbeeld in een groot deel van Europa. In Siberië bevindt zich nog een krachtig hogedrukgebied, maar de invloed daarvan op Europa is beperkt. Ook Spanje heeft droge weerkaarten dankzij een hogedrukgebied. De temperaturen kunnen in het uiterste zuiden zelfs nog oplopen tot 20 graden!

Natte weerkaarten voor een groot deel van Europa

Ook op onderstaande kaart met de verwachte neerslag in Europa, wordt duidelijk dat een groot deel van Europa nat weer heeft. Er is wel verandering op til, want een krachtig hogedrukgebied lijkt later zich over Europa te ontfermen.

Natte zondag in Europa!

Weersverwachting komende dagen

Maandag start met veel bewolking en nog regen of enkele buien in het noorden en oosten. In de namiddag zijn enkele opklaringen mogelijk, maar de buien blijven aanwezig. De droogste weerkaarten zijn weggelegd voor de Belgische Kust. Het is zacht voor de tijd van het jaar met maxima tussen 7 en 12 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten, maar neemt in de loop van de dag in kracht af. De rukwinden kunnen aan zee tijdelijk oplopen tot 80 km/u.

Maxima op maandag 11 december

Dinsdag wordt opnieuw overwegend zwaarbewolkt. In het noordoosten zijn eerst nog enkele opklaringen mogelijk, maar in de loop van de ochtend wordt het opnieuw wisselvallig vanuit het zuidwesten met af en toe regen of een bui. In de namiddag kan het dan overal wat regenen. De maxima schommelen rond 6-7 graden in het noordoosten tot 12 graden in het zuidwesten. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden in het zuiden en oosten tot zuidoosten in het noorden.

Maxima op dinsdag 12 december

Een lagedrukgebied bevindt zich woensdag in onze contreien. Dat zorgt ervoor dat de bewolking overheerst, al zijn in het zuiden eerst nog enkele opklaringen mogelijk. Af en toe valt er opnieuw wat lichte regen of een bui. De maxima liggen iets lager en schommelen tussen 5 en 10 graden. De wind waait zwak veranderlijk, maar later toenemend uit noordoostelijke hoek.

Maxima op woensdag 13 december

Donderdag wordt het overwegend droog, met eventueel nog een kleine kans op een bui langs de kust. De bewolking blijft wel overheersen en de opklaringen zijn schaars. De aangevoerde lucht is een stuk koeler en de maxima schommelen tussen 2 en 5 graden. Er staat weinig wind.

Maxima op donderdag 14 december

Ook de dagen erna blijft de bewolking overheersen, al zijn op vrijdag wel bredere opklaringen mogelijk dan komend weekend. Een krachtig hogedrukgebied zorgt voor droge weerkaarten, maar er wordt in de onderste lagen wel nog steeds vochtige lucht aangevoerd, waardoor de opklaringen schaars zullen blijven. Een van de vele nadelen van een zuidelijk Eurohoog

Een krachtig hogedrukgebied, maar toch nauwelijks opklaringen!

Winterse signalen langere termijn?

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel toont eerst duidelijk de zachte periode waar we ons op dit moment in bevinden. Het is pas in de tweede helft van de week dat geleidelijk koelere lucht opnieuw de weg vindt naar de Benelux waardoor de temperaturen normaliseren. Het wordt daarbij quasi droog, maar met weinig opklaringen.

Weerpluim Amerikaanse weermodel

De laatste dagen is er nogal veel te doen omtrent de Polar Vortex en de MJO.

Polar Vortex

De PV ligt de komende tijd, dankzij de luchtdrukverdeling op het noordelijk halfrond, onder aanval. Dat wil zeggen dat de kracht van de PV geleidelijk zal afnemen. De laatste verschillende uitdraaien later echter de SPV minder afzwakken dan eerst gedacht. Ook bij het Europese weermodel is het aantal leden met een SSW afgenomen. Op zich is dit niet erg, want de SPV is een van de vele factoren, maar het is wel een aandachtspunt!

Afzwakking in januari lijkt minder sterk dan eerst gedacht

MJO

De MJO is ook een vaak besproken fenomeen dezer dagen. De MJO is niets meer dan een bel van convectie rond de evenaar die zich voortbeweegt rond de aarde. Vaak interfereert de MJO ook met de aanwezige ENSO situatie (El Niño of La Niña). Op dit moment bevindt de MJO zich in fase 6, maar er zijn opties dat de convectie zich meer naar het oosten verplaatst, richting fase 7/8. Dit betekent in het algemeen meer kans op hogere luchtdruk in het noorden. Als de amplitude van de MJO niet hoog genoeg is, dan kan het hoog niet noordelijk genoeg aanpunten en blijft het een log systeem op de Atlantische Oceaan.

Verhoogde convectie boven de Stille Oceaan, duidelijk El Niño signaal!

Waar eerst de MJO nog duidelijk naar fase 7/8 zou gaan, is dat signaal nu iets meer verwaterd, met als gevolg dat het hoog minder noordelijk zou kunnen aanpunten. Desalniettemin blijft de convectie zich concentreren in de Stille Oceaan, wat ook samenhangt met de El Niño, maar de amplitude zou duidelijk wat meer mogen zijn. Richting midden/eind december blijft de kans wel aanwezig dat er zich meer noordelijke hogedruk vormt, maar dat is sterk onzeker natuurlijk!

Mjo in fase 6/7, maar weinig amplitude

Conclusie

Het is alleszins geen winterse weersverwachting. De komende 10 dagen blijft de kans op winterweer zeer klein, buiten een keertje nachtvorst. Tegen de laatste decade zou de kans opnieuw toenemen door de teleconnecties, maar het blijft een kans en geen zekerheid. Het Amerikaanse weermodel toont bijvoorbeeld opties die kunnen plaatsvinden als de trend van de MJO zich blijft voorzetten. Dan kan er tijdelijk opnieuw een polaire uitbraak plaatsvinden, maar zonder zekerheid!

Eind december opnieuw winterkansen?

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken