33

We hebben eindelijk een paar drogere dagen achter de rug, maar dit lijkt al op zijn einde te lopen. Maandag trekt een neerslagzone over de Benelux die opnieuw een wisselvallig weertype inluidt. Meer nog, de temperatuur zal daarbij nog verder dalen waardoor die ruim onder normaal zullen liggen. Ook de dagen erna blijft het licht wisselvallig, al lopen de temperaturen geleidelijk terug op.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weerbeeld in Europa

De Europese weerkaarten worden al weken gedomineerd door een krachtig hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Aan de oostflank ervan kan vaak koelere lucht ons bereiken. Ten zuiden van de as van een uitloper van het hogedrukgebied bevindt zich zeer warme lucht. Dit is dan vooral in Zuid-Europa (Italië) en het zuidoosten van Europa (Griekenland). Op het grensvlak tussen de koelere lucht uit het noorden en warme lucht in het zuiden bevindt zich een stationair front met veel regen en/of onweersbuien in de buurt van de Alpen.

Hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan zorgt voor koeler weer

Op de Europese temperatuurkaart is die tweedeling mooi te zien. Zelfs in Spanje en Portugal wordt koelere lucht aangevoerd vanuit het noorden waardoor tropische waarden daar niet of nauwelijks bereikt worden. Dat is anders in het zuidoosten, Griekenland en Italië, waar het kwik reeds tropisch is en de komende dagen nog verder zal oplopen tot 40 graden of zelfs iets meer. Daarbij blijft het kurkdroog, waardoor het risico op bosbranden snel zal toenemen. Opgelet indien u naar deze regio zou gaan!

Maxima op zondag 9 juni in Europa

Weersverwachting komende dagen

Maandag neemt de bewolking vanuit het westen snel toe en begint het te regenen. In de namiddag wordt de neerslag meer convectief van aard, vooral in België waar dan ook enkele opklaringen mogelijk zijn. Pas tegen de late avond wordt het geleidelijk droger vanuit het noordwesten. De temperaturen zijn ondermaats voor de tijd van het jaar en schommelen tussen 11 en 15 graden. In België waait de wind matig uit westelijke richtingen, in Nederland is die zwak veranderlijk.

Maxima op maandag 10 juni 2024

Dinsdag heeft de neerslagzone de Benelux verlaten en start met opklaringen en wolkenvelden. Lokaal is een buitje mogelijk. In de loop van de dag nemen de stapelwolken toe en neemt de buienkans verder toe. De meeste buien zijn weggelegd voor het noorden, maar ook elders zijn buien mogelijk. Hoe meer naar het zuidwesten, hoe kleiner de kans op een bui. De temperaturen klimmen opnieuw iets hoger richting 12-16 graden. De wind waait matig uit het westen tot noordwesten.

Maxima op dinsdag 11 juni 2024

Woensdag verloopt ongeveer hetzelfde als dinsdag. Reeds in de ochtend wisselen wolken en opklaringen elkaar af, maar in de loop van de dag ontwikkelen enkele buien. Een donderklap is niet uitgesloten. Deze keer zijn de meeste buien niet voor het noorden, maar voor het zuiden en langs de Franse grens. Vanuit het noorden wordt het immers geleidelijk droger. De temperaturen blijven status quo en schommelen tussen 12 en 16 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten.

Maxima op woensdag 12 juni 2024

Donderdag start vrij zonnig met vooral hoge en middelhoge wolkenvelden. In de loop van de dag ontstaan enkele stapelwolken die lokaal kunnen uitgroeien tot een bui, maar de intensiteit en hoeveelheid buien is wel duidelijk minder. De wind waait matig uit het zuidwesten en vanuit die hoek wordt opnieuw iets warmere lucht aangevoerd met maxima tussen 14 en 19 graden.

Maxima op donderdag 13 juni 2024

Ook vrijdag start nog zonnig, maar vanuit het zuidwesten komt geleidelijk middelhoge bewolking opzetten op nadering van een nieuwe neerslagzone. In de namiddag kan het dan beginnen regenen vanuit Frankrijk. De temperaturen blijven ongeveer status quo en schommelen tussen 16 en 19 graden. Indien de zon toch langer kan schijnen, is 20 graden in het zuiden van Nederland niet uitgesloten. De wind waait zwak tot matig uit zuidelijke richtingen.

Maxima op vrijdag 10 juni 2024

In het weekend blijft het wisselvallig weertype aanhouden. Verspreid in de Benelux ontstaan in de loop van zaterdag en zondag buien, eventueel met onweer. Het zou wel opnieuw warmer kunnen worden met maxima rond of zelfs iets boven 20 graden.

Lange termijn?

In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel voor Centraal-België is de dip voor de komende dagen duidelijk te zien. De temperatuur schommelt met 15 graden ruim onder normaal. De dagen erna klimt het kwik geleidelijk uit het dal om tegen het weekend rond 20 graden te schommelen, wat rond normaal is voor de tijd van het jaar. Ook de dagen erna blijft het kwik rond of boven 20 graden schommelen, maar de wisselvalligheid neemt wel opnieuw toe. Dit wil zeggen dat dagelijks een bui of onweer mogelijk is. Een stabiele droge periode lijkt dus niet in de pijplijn te zitten voor de komende 14 dagen.

Weerpluim Amerikaanse weermodel voor Centraal-België

Ook de laatste dagen van juni lijkt hetzelfde weerbeeld aanhouden. Het blijft wisselvallig door een zwakke trog die gevangen zit tussen enerzijds een hogedrukgebied ten noorden van ons en een hogedrukgebied ten zuiden van ons. Op die manier wordt de zachte, van oorsprong (sub)tropische lucht met een ommetoer naar het noorden getransporteerd. Daarbij wordt de Benelux waarschijnlijk overgeslagen omdat de trog zich te oostelijk bevindt. Indien de trog westelijker zou uitzakken, dan zou ook de Benelux wat van de warmte kunnen meepikken, maar voorlopig is dit niet aan de orde.

ECMWF extended voor de laatste week van juni

Het ziet er dus naar uit dat we opnieuw in hetzelfde weertype vallen als de afgelopen weken. Het is en blijft (licht) wisselvallig waarbij een langdurig droge periode niet in zicht is. Meer nog, misschien krijgen we nog eens een “oude” zomer waarbij de temperatuur rond normaal ligt en er af en toe buien zijn. Iets wat we niet meer gewoon zouden zijn na de afgelopen zomers…

Delen


Verder lezen

Alles bekijken