Weersverwachting komende dagen: iets droger, temperatuur op en neer
Afgelopen zaterdag werd de hoogste temperatuur tot nu toe bereikt dit jaar. In De Bilt kon de temperatuur klimmen tot 24.1 graden, terwijl het in Ukkel 24 graden werd. In het noorden van België en zuiden van Nederland kon het kwik zelfs nog wat hoger klimmen. De komende dagen zal het kwik een jojo beweging uitvoeren met eerst nog zacht weer, maar geleidelijk opnieuw wat lagere temperaturen. Tegen volgend weekend zou het kwik dan opnieuw stijgen. Van tijd tot tijd zijn enkele buien mogelijk, maar verregende dagen zitten er niet meteen in.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actuele situatie in Europa
Een lagedrukgebied, Kathleen genaamd, ligt ten noordwesten van het Verenigd Koninkrijk. Aan de voorzijde van dit lagedrukgebied wordt zeer zachte, van oorsprong tropische lucht naar Europa gevoerd. Er bevindt zich ook een golvend front dat de scheiding markeert tussen de zeer zachte luchtmassa’s en de minder zachte luchtmassa’s. De Benelux ligt vandaag aan de achterzijde van dit systeem, maar niet voor lang.
Bijgevolg ligt de temperatuur in een groot deel van het Europese vasteland ruim boven normaal. Afgelopen zaterdag werd bijna 30 graden genoteerd in Duitsland en ook op andere plaatsen werden records verbroken. In het uiterste noorden van Scandinavië blijft de vorst zich handhaven, maar het wordt steeds lastiger en lastiger. Opvallend is dat Spanje niet per se heel warm is, dit komt omdat het Iberische Schiereiland reeds achter het eerste koufront ligt.
Weersverwachting komende dagen
Maandag start, na lokaal ochtendgrijs, vrij zonnig, maar geleidelijk neemt de bewolking toe vanuit het zuiden op nadering van het golvende front (warmtefront). Met het binnenstromen van zachtere lucht, wordt het ook meteen een pak onstabieler. Afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen kunnen dan enkele pittige buien ontstaan, al dan niet met onweer en wat hagel. Ook in de avondperiode blijven buien mogelijk, dan op nadering van het koufront. De maxima schommelen tussen 15 en 23 graden. Er staat daarbij een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten, later ruimend naar het zuiden.
Dinsdag start nog met de restanten van het koufront over het noordoosten van de Benelux, elders is het al droog met geleidelijk ook (brede) opklaringen vanuit het westen. Door de opklaringen wordt het opnieuw licht onstabiel en kunnen enkele buien vallen. De maxima worden al rond middernacht bereikt, want geleidelijk komt koelere lucht binnen. Overdag schommelt het kwik dan rond 13 graden. De wind waait matig, aan zee vrij krachtig, uit het zuidwesten.
Woensdag begint met veel zon, maar geleidelijk ontstaan stapelwolken. Vooral in het oosten kunnen die stapelwolken nog uitgroeien tot enkele buien, maar de intensiteit en hoeveelheid is beduidend lager dan de afgelopen dagen. In de namiddag overheerst de bewolking, maar af en toe kan de zon toch nog even piepen. Tegen de late namiddag, als de zon aan kracht verliest, verliezen de stapelwolken ook hun energie en klaart het terug op. De kust heeft de zonnigste weerkaarten. De maxima schommelen tussen 10 en 16 graden, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn!
Donderdagochtend trekt een neerslagzone van noordwest naar zuidoost over de Benelux. In de loop van de voormiddag wordt het dan geleidelijk droger, maar door de aanvoer van maritieme lucht blijft de bewolking overheersen. Het is pas tegen de avond dat vanuit het noordwesten opklaringen kunnen binnensijpelen. Aan de maxima verandert niet veel, die blijven schommelen rond 15 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten.
Vrijdag wordt dan een beduidend zachtere dag. Eerst is er nog ochtendgrijs aanwezig, maar geleidelijk krijgt de zon meer ruimte en ontstaan stapelwolken. In de oostelijke helft kunnen daar ook enkele buien uitvallen. Door de aanvoer van zachte lucht uit het zuiden kan het kwik opnieuw richting 20 graden klimmen. In de gebruikelijke gebieden, de kust, het noorden en de Ardennen, blijft het wel iets koeler.
Het weekend is nog sterk onzeker in de weermodellen. Het Europese weermodel laat op zaterdag nog maxima ruim boven 20 graden zien en ook op zondag kan het kwik, in België, nog oplopen tot 20 graden. In het noorden is het dan al koeler. Het Amerikaanse weermodel laat de afkoeling al op zaterdag beginnen met enkel in het oosten nog maxima boven 20 graden. Op zondag schommelt het kwik dan rond 14 graden. Alles hangt af van hoe snel de Benelux onder invloed komt van een noordwestelijke luchtstroming van een laag boven Scandinavië en een hoog op de Atlantische Oceaan!
Lange termijn
Na het weekend is er brede ondersteuning in de weermodellen voor een hogedrukgebied op de Atlantische Ocean en een lagedrukgebied ter hoogte van Scandinavië. Daartussen ontstaat een diepe polaire luchtstroming met temperaturen die onderuit gaan. De maxima zouden dan richting normaal tot zelfs onder normaal gaan voor de tijd van het jaar (en dat is toch alweer even geleden).
Ook in de weerpluim is deze ontwikkeling voor volgende week goed te zien. De komende dagen zakt het kwik even tot rond normaal om dan komend weekend opnieuw boven normaal te eindigen, maar vanaf volgende week neemt het kwik een sterkere duik met maxima ruim onder normaal. Daarna klimt het gemiddelde opnieuw richting normaal, maar dat is nog sterk onzeker. Veel hangt af van hoe snel de noordelijke stroming verdwijnt. De neerslagsignalen nemen geleidelijk wel af en dat is ook logisch aangezien we geleidelijk evolueren naar meer convectieve neerslag dan regenzones dagen aan een stuk zoals in de winter. Echt droog wordt het echter nooit, een bui is nooit ver af, want dagelijks zijn neerslagsignalen aanwezig!